La data de 14 mai 2022 are loc, la nivel naţional, cea de a XVIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor. Evenimentul cultural face parte din manifestarea Noaptea Europeană a Muzeelor şi este organizat, în ţara noastră, de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), membru al celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor - Network of European Museum Organisations (NEMO), potrivit https://noapteamuzeelor.org/.
Turism
Turism
Noaptea Muzeelor: Expoziţii, tururi interactive, ateliere, filme şi spectacole - în 64 de obiective culturale din Bucureşti
Cea de a XVIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor va avea loc sâmbătă la nivel naţional, 64 de obiective culturale urmând să-şi deschidă porţile în Bucureşti, propunând publicului expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfăşurate în format fizic, după două ediţii de pandemie.
Brăila: Navele de pasageri 'Lacu Sărat' şi 'Chira Chiralina' îşi reiau cursele de agrement pe Dunăre
Navele de pasageri "Lacu Sărat" şi "Chira Chiralina", destinate transportului de persoane în regim de agrement, îşi reiau, începând de săptămâna aceasta, cursele pe Dunăre, după cum a informat luni primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir.
Traficul rutier pe Centura Bucureşti va fi deviat şi în noaptea de duminică spre luni
Traficul rutier pe Centura Bucureşti va fi deviat şi în noaptea de duminică, 8 mai, spre luni, 9 mai, întrucât nu au fost finalizate anumite lucrări, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) într-un comunicat remis sâmbătă AGERPRES.
Turismul se redresează în Europa, după atenuarea restricţiilor
Lanţurile hoteliere şi companiile aeriene din Europa văd o redresare a rezervărilor la niveluri care nu au mai fost înregistrate de dinainte de pandemie, fiind populare în special călătoriile mai scurte, deoarece turiştii rămân prudenţi în privinţa rutelor de mare distanţă, transmite Reuters.
Ile (FIHR): Vacanţele în România vor fi mai scumpe, în medie, cu 15% faţă de anul trecut
Vacanţele în România vor fi mai scumpe, în medie, cu 15% faţă de anul trecut, însă acest lucru este o normalitate, având în vedere evoluţia preţurilor în toată Europa, ca urmare a creşterii costurilor, dar şi a unei cereri ridicate din partea consumatorilor, a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.
TIMP LIBER: Grădina Botanică "Răsvan Angheluţă" din Galaţi
Grădina Botanică "Răsvan Angheluţă" din Galaţi este cea mai tânără grădină botanică din România şi are în patrimoniul său peste 260.000 de exemplare de arbori, arbuşti şi flori. Aici pot fi admirate numeroase soiuri de trandafiri, colecţii de plante din zonele tropicale, o replică a unei grădini japoneze, sera cu palmieri dar şi Grădina Senzorială, o zonă inedită unică în România.
Infotrafic: Lucrări pe mai multe tronsoane de drumuri naţionale din Vâlcea; trafic îngreunat
Lucrări de reparaţii se vor efectua luni pe mai multe tronsoane de drumuri naţionale din judeţul Vâlcea, astfel că circulaţia se va desfăşura îngreunat.
Infotrafic: Restricţii de circulaţie pe A1 Sibiu-Deva şi pe DN 7 la Călimăneşti, începând de luni
Restricţii de circulaţie vor fi impuse pe tronsonul Sibiu-Deva al autostrăzii A1 şi pe DN 7 la Călimăneşti, începând de luni, pentru executarea unor lucrări, anunţă Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române.
CASE CU AMINTIRI/Mureş: Casa copilăriei actorului Ovidiu Iuliu Moldovan - prima casă memorială din judeţ
În urma unor demersuri de peste 10 ani, efectuate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Primăria oraşului Sărmaşu a reuşit să achiziţioneze imobilul în care a copilărit actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, situat în satul Vişinelu, iar acesta va adăposti prima casă memorială din judeţ.
CASE CU AMINTIRI Ştefan Jager, 'pictorul şvabilor bănăţeni', o viaţă dedicată artei
Ştefan Jager, supranumit "pictorul şvabilor bănăţeni", şi-a dedicat întreaga viaţă creaţiei. A trăit în sărăcie, dar a lăsat în urmă o operă impresionantă.
CASE CU AMINTIRI / Mureş: Legende legate de dispariţia poetului Petőfi Sándor, dezvăluite de custodele Casei-muzeu din Albeşti
Dispariţia marelui poet maghiar, Petőfi Sándor, în timpul bătăliei de la Sighişoara, din 31 iulie 1849, dintre armata ţaristă şi cea a revoluţionarilor maghiari conduşi de general polonez Bem Jozsef, care a prefigurat înfrângerea Revoluţiei de la 1848-1849, este învăluită în mister şi din acest motiv a generat numeroase legende.
CASE CU AMINTIRI/ Karl Diel - chirurgul din Jimbolia dedicat comunităţii în care s-a născut
A ales să fie chirurg într-un mică localitate şvăbească de la marginea Imperiului Austro-Ungar - Jimbolia, deşi a absolvit Medicina la Budapesta cu nota 10 şi putea profesa în orice capitală a Europei. Putea deveni meşteşugar în atelierele tatălui său ori proprietarul averii funciare a familiei şvăbeşti Diel, dar sorţii au ales pentru Karl să nu fie primul născut al casei, care prelua de obicei administrarea moştenirii pentru a rămâne integră, astfel că averea lui avea să fie învăţătura.
CASE CU AMINTIRI/ Vrancea: Pe urmele lui Alexandru Vlahuţă la moşia de la Dragosloveni
Cine străbate drumurile Vrancei, puţin după Râmnicu Sărat şi înainte de Focşani, între viile de la Dragosloveni, descoperă Muzeul Memorial "Alexandru Vlahuţă", scriitorul care i-a învăţat pe ţăranii din localitate să stropească viile, dar i-a ajutat şi la construcţia şcolii.
CASE CU AMINTIRI/Mureş: O placă rece de marmură - singura mărturie despre casa copilăriei 'părintelui' telefoniei multiple
O placă rece de marmură neagră amplasată pe o casă de pe strada Nicolae Bălcescu din municipiul Reghin este singura mărturie rămasă despre locul în care s-a născut şi a copilărit fizicianul Augustin Maior, recunoscut drept 'părintele' telefoniei multiple, după ce a reuşit, în anul 1906, într-un experiment susţinut la Budapesta, să transmită cinci convorbiri telefonice pe un singur circuit fără ca semnalele să interfereze.
CASE CU AMINTIRI / Neamţ: Casa memorială 'Veronica Micle' - singurul muzeu dedicat muzei poetului Mihai Eminescu
Casa memorială "Veronica Micle" din Târgu-Neamţ este singurul muzeu din ţară dedicat celei care a inspirat opera poetului Mihai Eminescu.
Doar 4 din 10 angajaţi români au planuri de concediu pentru 2020; peste 80% rămân în ţară (sondaj)
Aproape 75% dintre angajaţii români nu şi-au luat concediu de odihnă în anul 2020 până acum, dar 42% dintre ei intenţionează să o facă în curând, arată datele unui sondaj publicat luni de platforma de recrutare BestJobs.
Tulcea: Hotelurile plutitoare din Deltă, tot mai solicitate de turişti
Numărul turiştilor care preferă să-şi petreacă un concediu pe un hotel plutitor în Delta Dunării s-a dublat în ultimii ani, spun unii tur-operatori tulceni care le oferă oaspeţilor posibilitatea să exploreze Delta şi pe timpul nopţii. ...
Aproape 30 de hoteluri de pe litoral vor oferi servicii "all inclusive" (studiu)
Numărul hotelurilor de pe litoralul românesc cu servicii "all inclusive" va ajunge, în această vară, la 29 şi cumulează peste 13.500 de locuri de cazare, dublu faţă de situaţia din urmă cu cinci ani, relevă un studiu întocmit de o platformă de vânzări online. ...
REPORTAJ/ Tunisia, ţara contrastelor cu parfum de iasomie
Românii care vor să îşi ia "lumea în cap" pot descoperi, la numai două ore şi jumătate de zbor cu avionul de Bucureşti şi cu o investiţie de mai puţin de 500 de euro de persoană, o destinaţie surprinzătoare, inedită, plină de arome şi culori: Tunisia. La prima vedere, cea mai mică ţară nord-africană, pare că poate oferi doar mare, plajă şi soare, însă ea merită descoperită pas cu pas, mai ales pentru cultură, istorie şi de ce nu...parfum de iasomie. ...