Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

Agricultură

Agricultură

Agricultura este știința, arta sau practica care se ocupă cu procesul producerii de hrană vegetală și animală, fibre, respectiv diverse materiale utile prin cultivarea sistematică a anumitor plante și creșterea animalelor.

Termenul de agricultură provine din cuvintele din latină agri desemnând câmp și cultura însemnând cultivare, în sensul de prelucrare mecanică și chimică a solului pentru a fi apt pentru cultivarea plantelor.

În termenul generic de agricultură se regăsesc științe și ocupații distincte, așa cum sunt:

  • Acvacultura, care se ocupă cu creșterea plantelor și a animalelor care trăiesc în apă, în special în mări și oceane;
  • Agrofitotehnia, care se ocupă de cultura plantelor de câmp, a plantelor furajere și a plantelor tehnice;
  • Apicultura, domeniu care se ocupă cu creșterea albinelor pentru obținerea de miere și ceară, având și importantul rol de polenizare a plantelor aflate în zona de creștere a albinelor;
  • Avicultura, domeniu al agriculturii care se ocupă cu creșterea păsărilor;
  • Horticultura, care se ocupă cu selecționarea și creșterea legumelor, pomilor fructiferi, viei, arbuștilor fructiferi și decorativi, florilor, plantelor ornamentale, plantelor tropicale și a plantelor de seră;
  • Moluscocultura, care se ocupă de creșterea moluștelor, atât terestre, așa cum sunt melcii comestibili, dar și a moluștelor acvatice, așa cum ar fi scoicile;
  • Piscicultura, care se ocupă de creșterea peștilor în diferite condiții, dar și în sistem industrial;
  • Sericicultura, care se ocupă de creșterea viermilor de mătase;
  • Silvicultura, care se ocupă cu studiul, creșterea, exploatarea și protejarea arborilor ce formează pădurile, controlul și protecția faunei și florei din păduri;
  • Zootehnia, domeniu care se ocupă de creșterea animalelor domestice, mai exact a mamiferelor de uscat domesticite, în scopul obținerii de lapte, carne, lână și piei sau blănuri.

    Există și o mulțime de ramuri strict specializate ale agriculturii care au ca scop esențial producerea hranei și îmbrăcăminții sau petrecerea timpului liber al oamenilor și a viețuitoarelor de pe lângă aceștia.

    Întrucât agricultura este una dintre cele mai vechi ocupații ale omenirii, fiind intrinsec legată de viața sedentară, de când oamenii, din nomazi (axându-se pe vânătoare, pescuit și culegerea produselor vegetale), au devenit cultivatori de plante și crescători de animale, continua sa îmbunătățire și rafinare a fost unul din factorii esențiali ai progresului generalizat. Astăzi există oameni de știință îngust specializați, inventatori, biologi moleculari, geneticieni, biochimiști, biofizicieni, ingineri mecanici, chimici, electrici și electroniști a căror unică preocupare este îmbunătățirea productivității și eficienței metodelor de creștere a plantelor și animalelor și a folosirii resurselor existente. Toți aceștia sunt "ocupați în agricultură".

    Se consideră (conform unei estimări din anul 2002) că 42% din populația globului se ocupă cu agricultura, făcând-o de departe cea mai răspândită ocupație umană. Din păcate, produsele agricole contează doar ca 4.4% (estimare din 2005) din produsul brut mondial, care este calculat prin adiționarea tuturor produselor brute interne ale tuturor țărilor.

    Agricultura, este cultivarea pământului pentru a crește plante ea constituit ramura principală de la începuturile civilizației. Această ocupație asigură cea mai mare parte a alimentelor; materiale necesare pentru îmbrăcăminte și alte materii prime pentru industrii.

    Domesticarea plantelor si animalelor a avut loc acum 14000-6500 de ani si este cea mai studiata idee din preistorie.[1] Acesta a evidentiat faptului că hrana se obține nu doar prin strângerea plantelor sălbatice și vânarea animalelor ci și prin cultivarea plantelor din semințe și prin creșterea în captivitate a anumitor animale.

    Jumătate din populația globului lucrează în agricultură. Există însă mari diferențe între rolul jucat de agricultură în diferite zone ale planetei. În țările aflate în curs de dezvoltare, ca de exemplu Nepalul, aproximativ 90% din populație lucrează pământul. Spre deosebire de acestea, doar aproximativ 2% din populația activă se ocupă cu agricultura, în țări industrializate precum Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, datorită înaltei eficiențe și tehnicilor științifice utilizate, Statele Unite reprezintă cel mai mare exportator de produse agricole.

    Pentru a favoriza exporturile studiile pe țară, globale sau pe sectoare sunt propuse gratuit pe site-ul lor internet, prin organisme guvernamentale. Printre acestea se gasesc : United States Departement of Agriculture (USDA) și Agriculture and Agri-Food Canada (AAC), care reprezinta două din cele mai importante țări exportatoare de produse agricole. Aceste două ministere, alături de alte asociații, universități sau intreprinderi, le difuzeaza de asemenea pe site-ul Globaltrade.net.[2]

    Globaltrade le claseaza în functie de două criterii de selectionare : de țară studiata și de industrie.

Suprafaţa totală afectată de secetă până în prezent se ridică la 351.700 hectare (ha) în 33 de judeţe, mai mult de jumătate fiind cultivată cu grâu şi triticale, informează marţi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

2022-08-16 10:55:33
Vezi Continuarea 

Suprafaţa cultivată în România a crescut la 8,263 milioane hectare în 2021; judeţele Dolj, Constanţa şi Galaţi, primele locuri

Suprafaţa cultivată anul trecut la nivel naţional a crescut cu aproximativ o mie de hectare, comparativ cu 2020, până la 8,263 milioane hectare (ha), sectorul majoritar privat având o pondere de 99,1% din total, respectiv 8,189 milioane ha, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

2022-06-05 12:54:35
Vezi Continuarea 
Angajaţii din agricultură şi industria alimentară vor avea un salariu minim de 3.000 lei, de la 1 iunie

Angajaţii din agricultură şi industria alimentară vor avea un salariu minim de 3.000 lei, de la 1 iunie

Angajaţii din agricultură şi industria alimentară vor avea un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată de minimum 3.000 lei lunar, de la 1 iunie, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, informează Inspecţia Muncii.

2022-05-31 16:12:42
Vezi Continuarea 
Agrometeo: Secetă pedologică pe suprafeţe agricole extinse în majoritatea regiunilor, în perioada 31 mai - 6 iunie

Agrometeo: Secetă pedologică pe suprafeţe agricole extinse în majoritatea regiunilor, în perioada 31 mai - 6 iunie

Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Moldova, Dobrogea şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, Banat şi Crişana, iar local în centrul şi estul Transilvaniei.

2022-05-31 09:02:44
Vezi Continuarea 
Şunca, carnea de pui şi de vită nu se vor ieftini prea curând

Şunca, carnea de pui şi de vită nu se vor ieftini prea curând

Producerea cărnii de care lumea are nevoie nu a fost niciodată atât de scumpă, în condiţiile în care fermierii din întreaga lume se luptă cu preţuri record la nutreţuri şi creşterea facturilor la electricitate, transmite Bloomberg.

2022-05-20 10:23:19
Vezi Continuarea 
Olt: Numărul fermierilor înscrişi în programul pentru usturoi, aproape dublu faţă de anul trecut

Olt: Numărul fermierilor înscrişi în programul pentru usturoi, aproape dublu faţă de anul trecut

Numărul fermierilor din judeţul Olt înscrişi în acest an în programul de susţinere a producţiei de usturoi este aproape de două ori mai mare faţă de anul trecut, potrivit directorului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie.

2022-05-16 17:59:06
Vezi Continuarea 
Secetă pedologică de la moderată la extremă în mai multe regiuni agricole din ţară (agrometeo)

Secetă pedologică de la moderată la extremă în mai multe regiuni agricole din ţară (agrometeo)

Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în Moldova şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei, local în centrul, sudul şi estul Transilvaniei, sudul, centrul şi estul Olteniei, precum şi în nordul şi nord-vestul Banatului.

2022-05-15 15:57:07
Vezi Continuarea 
ANSVSA: Mai sunt active 28 de focare de pestă porcină în România

ANSVSA: Mai sunt active 28 de focare de pestă porcină în România

Un număr de 10 focare pestă porcină africană (PPA) au fost stinse în ultima săptămână, iar în data de 5 mai mai erau active 28 de focare PPA, fiind afectate 23.868 porcine, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor remis, luni, AGERPRES.

2022-05-09 12:43:16
Vezi Continuarea 
AFR: România are capacitatea de a deveni lider european în cultura de soia

AFR: România are capacitatea de a deveni lider european în cultura de soia

România are capacitatea de a deveni lider european în cultura de soia, dacă ar fi alocată anual o suprafaţă de aproximativ 700.000 de hectare, respectiv de cinci ori mai mult decât în prezent, potrivit Asociaţiei Fermierilor din România (AFR).

2022-05-01 14:36:57
Vezi Continuarea 
Botoşani: Muzeu dedicat rasei de ovine karakul, deschis la Staţiunea de Cercetare Popăuţi

Botoşani: Muzeu dedicat rasei de ovine karakul, deschis la Staţiunea de Cercetare Popăuţi

Un muzeu dedicat ovinelor din rasa karakul a fost inaugurat, sâmbătă, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi din judeţul Botoşani.

2022-04-30 15:32:55
Vezi Continuarea 
Agrometeo: Seceta pedologică va persista în mai multe zone agricole din ţară, în intervalul 27 aprilie - 3 mai

Agrometeo: Seceta pedologică va persista în mai multe zone agricole din ţară, în intervalul 27 aprilie - 3 mai

Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, înregistrându-se secetă pedologică moderată, puternică şi extremă în Moldova şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei şi Dobrogei, local în centrul, sudul şi estul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, iar izolat în estul Olteniei.

2022-04-27 09:26:13
Vezi Continuarea 
Cultivatorii de cartofi vor putea primi în acest an un sprijin financiar de 200 de euro/ha pe o schemă de minimis (proiect)

Cultivatorii de cartofi vor putea primi în acest an un sprijin financiar de 200 de euro/ha pe o schemă de minimis (proiect)

Cultivatorii de cartofi vor putea primi în acest an un sprijin financiar de 200 de euro pe hectar printr-o schemă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de cartofi de consum în anul 2022, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

2022-04-22 11:38:59
Vezi Continuarea 
VIDEO Ministrul Finanţelor: România se împrumută la cele mai mari dobânzi din Europa de 10 ani, poate şi mai mult

VIDEO Ministrul Finanţelor: România se împrumută la cele mai mari dobânzi din Europa de 10 ani, poate şi mai mult

România se împrumută de 10 ani sau poate chiar mai mult la cele mai mari dobânzi din Europa, iar acestea se construiesc pe mai multe elemente, unul dintre ele fiind ratingul de ţară, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

2022-04-21 14:26:21
Vezi Continuarea 
Efectivele de bovine au scăzut cu 2% la 1 iunie 2019 faţă de anul trecut

Efectivele de bovine au scăzut cu 2% la 1 iunie 2019 faţă de anul trecut

Efectivele de bovine existente la data de 1 iunie 2019 au scăzut cu 2% pe total faţă de aceeaşi dată a anului trecut şi cu 1,6% la efectivul matcă, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). ...

2019-09-20 11:07:54
Vezi Continuarea 
AFIR: 46 de milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor mici; sesiunea de depunere a proiectelor va fi deschisă în iulie

AFIR: 46 de milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor mici; sesiunea de depunere a proiectelor va fi deschisă în iulie

Fermierii mici au la dispoziţie varianta finală a ghidului pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile de 15.000 de euro prin PNDR 2020, sesiunea de depunere a proiectelor urmând să fie lansată în cursul acestei luni, a anunţat, vineri, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). ...

2019-07-12 15:25:03
Vezi Continuarea 
Vrancea: 'Tăranul sărac' - la vot cu 'bici-grapa' pe care o va dona europarlamentarilor pentru a deplasa mai uşor în ţară

Vrancea: 'Tăranul sărac' - la vot cu 'bici-grapa' pe care o va dona europarlamentarilor pentru a deplasa mai uşor în ţară

Un fermier din comuna Cîmpineanca, Constantin Crăciun, cunoscut şi sub numele de "Ţăranul sărac", a mers la vot cu un utilaj tras de o oaie, confecţionat chiar de el, pe care l-a denumit "bici-grapa" şi pe care a anunţat că îl va dona europarlamentarilor, pentru a le oferi posibilitatea de a veni mai des printre alegători. ...

2019-05-26 12:16:56
Vezi Continuarea 
Ziua mondială a albinelor

Ziua mondială a albinelor

Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 20 mai în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare. ...

2019-05-20 07:30:00
Vezi Continuarea 
ANSVSA: Pesta porcină este încă prezentă în 16 judeţe; despăgubirile se ridică la 251,8 milioane de lei

ANSVSA: Pesta porcină este încă prezentă în 16 judeţe; despăgubirile se ridică la 251,8 milioane de lei

Pesta porcină africană este încă prezentă în 84 de localităţi din 16 de judeţe, cu un număr de 397 de focare, dintre care 10 în exploataţii comerciale, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), remis, joi, AGERPRES. ...

2019-05-16 16:01:26
Vezi Continuarea 
Nemulţumirile crescătorilor de ovine din România, prezentate luni în conferinţă organizată - Asociaţia Profesională a Ciobanilor

Nemulţumirile crescătorilor de ovine din România, prezentate luni în conferinţă organizată - Asociaţia Profesională a Ciobanilor

Asociaţia Profesională a Ciobanilor (APC) organizează luni o conferinţă de presă în care membrii asociaţiei vor prezenta nemulţumirile crescătorilor de ovine, dar şi soluţii practice pentru redresarea acest sector. ...

2019-05-06 06:50:17
Vezi Continuarea 
ANM: Culturile agricole se vor dezvolta, în general, normal în majoritatea regiunilor, în perioada 4-10 mai

ANM: Culturile agricole se vor dezvolta, în general, normal în majoritatea regiunilor, în perioada 4-10 mai

Procesele biologice ale culturilor agricole se vor desfăşura, în general, normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării pe durata următoarelor şapte zile, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 4 - 10 mai, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). ...
 

2019-05-04 13:26:10
Vezi Continuarea