Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

Cei mai tineri fermieri români și-au expus proiectele la Bruxelles

Cei mai tineri fermieri români și-au expus proiectele la Bruxelles

 

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Cei mai tineri fermieri din România s-au aflat în aceste zile, la Bruxelles, pentru a-și expune proiectele, în cadrul celei de-a doua ediții a Congresului European al Tinerilor Agricultori, care a reunit peste 400 de fermieri din 20 de țări.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA / 


Cei zece tineri români, cu vârste cuprinse între 24 și 35 de ani, s-au întâlnit totodată cu comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, cu care au discutat despre proiectele pe care le au și de la care au primit și sfaturi pentru viitor. 


Corina Crușint, de 31 de ani, din Harghita, a preferat să lase în urmă viața din Cluj și să revină acasă, alături de părinți, la țară. În prezent, ea coordonează o fermă de vaci și viței, proiect accesat acum doi ani pe Măsura 114 (Sprijinirea fermelor de semisubzistență), și în acest an a achiziționat și ovine. 


"Povestea mea este puțin mai complicată. Animalele erau deținute de părinții mei. Eu m-am întors din Cluj Napoca acasă și mi-am dat seama că în alt domeniu nu pot activa în zona respectivă, pentru că e greu cu locurile de muncă. Și atunci mi-am spus — de ce să nu profit de vârstă, de experiența pe care totuși o am, crescând într-o familie care a ținut întotdeauna animale, și de ce să nu profit și să nu fac altceva", a povestit Corina, adăugând că așa a ajuns să preia ferma pe numele ei și că în această activitate au ajutat-o foarte mult specializările pe domeniul agricol pe care le avea. 


Ea a precizat că pleacă foarte optimistă de la Bruxelles, apreciind inițiativa ca fiind una extraordinară, pentru că tinerii fermieri din toată Uniunea Europeană au putut interacționa și face schimb de experiență. "Nu știm cum va fi în viitor, dar cu siguranță de hrană va fi nevoie, în orice zonă sau continent locuim", a adăugat tânăra fermieră.
Ionel Ban a prezentat un proiect pe care îl coordonează în județul Giurgiu, privind modernizarea și dezvoltarea unei exploatații apicole. 


"Am încercat să arăt semnificația pe care o au albinele la ora actuală, și anume polenizarea florilor, ceea ce duce, în zona de sud, la o producție cu cel puțin 30 la sută a produselor agricole. Am vrut să arăt, prin modernizarea acestei ferme, că se pot crea locuri de muncă pentru personalul din zona de sud și din localitățile din apropiere și am vrut totodată să arăt /.../ că se poate dezvolta un proces, un lanț, în care pe lângă producerea de produse apicole, putem realiza și desfacerea, etichetarea și vânzarea acestora către lanțuri de magazine. Și aici am luat legătura cu persoane care au agreat ideea și vor să colaborăm pe viitor pentru a exporta aceste produse ecologice în țări ca Grecia, Bulgaria, Germania. Și vrem ca prin această oportunitate să arătăm că și tinerii din România au inițiativă și au idei foarte bune privind dezvoltarea agricolă", a declarat Ionel Ban, care are o fermă în comuna Letca Noua, județul Giurgiu. 


El a spus că a primit multe sfaturi bune de la comisarul Cioloș privind dezvoltarea pe viitor a fermelor și că au fost dezbătute problemele cu care tinerii fermieri se confruntă în teritoriu. 


Un alt tânăr fermier român, Cristian Bobe, dorește ca vinul pe care îl produce să devină vestit pe piață. 


"Am rămas plăcut surprins de această inițiativă, este pentru prima oară când văd că Uniunea Europeană chiar acordă atenție tinerilor fermieri. Și sper să arătăm că putem și că se poate face agricultură de performanță cu bani europeni /.../Am o plantat o cultură de viță de vie de 102 de hectare, este anul doi acum deja, prin programul de conversie, în comuna Peștera, județul Constanța. Ne-am zbătut cu credite, să putem face rost de bani și încercăm să facem rost și de mai multe utilaje, ușor, ușor să ne extindem, să facem și o cramă și să încercăm să ieșim pe piață cu un vin bun de calitate și, să vedem, poate apărem pe hartă!", a arătat Cristian Bobe. 


Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu, care a susținut participarea tinerilor fermieri la Bruxelles, a subliniat că aceștia fac parte din regiuni diverse ale țării, între care Harghita, Arad, Brașov, Constanța, Suceava, Dolj, Ialomița și chiar București. 


"Aceasta deplasare mi-a readus speranța că în agricultura românească sunt oameni care pot să facă ceva foarte serios și vor să facă ceva, pentru că în acest domeniu nu stăm extraordinar de bine. Oamenii aceștia chiar lucrează în diverse domenii. Și în problemele puse de exemplu în discuțiile cu comisarul Cioloș, singura concluzie pe care o puteai trage este că ei vor să-și dezvolte afacerea. Nu a întrebat nimeni câți bani pe hectar, cât e subvenția. Au întrebat doar de dezvoltare, cum pot să-și valorifice produsele, cum să ajungă să facă niște produse care să fie competitive pe piață. A fost un grup foarte frumos. Acești tineri au curaj, și-au luat viața în propriile mâini și încearcă să facă ceva în agricultură. Voi ține legătura cu ei, și la anul ne pregătim mai bine, poate luăm și un premiu", a subliniat eurodeputatul Marian Jean Marinescu. 


Cea de-a doua ediție a Congresului European al Tinerilor Agricultori a fost organizată de grupul PPE din Parlamentul European. AGERPRES/(editor: Mariana Ionescu)

2014-01-30 17:40:12
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi