Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

REPORTAJ Hunedoara: Mărţişoarele comestibile, atracţia târgului de handmade deschis în Deva

REPORTAJ Hunedoara: Mărţişoarele comestibile, atracţia târgului de handmade deschis în Deva

REPORTAJ Hunedoara: Mărţişoarele comestibile, atracţia târgului de handmade deschis în Deva
 

De câte ori vi s-a spus: 'Eşti un dulce!', atunci când aţi oferit un mărţişor în primele zile ale lunii martie? Doi producători de mărţişoare din Deva s-au gândit bine la ceea ce au auzit de atâtea ori şi s-au pus pe treabă încă din iarnă, pentru ca acum să poată ieşi pe piaţă cu o ofertă chiar dulce de ... mărţişoare comestibile.

Realizate în casă, după o reţetă proprie, în condiţii stricte de igienă şi doar din produse naturale, mărţişoarele produse de Mihaela Căsălean şi Viorica Marinescu, sunt inspirate, în marea lor majoritate, din modelul florilor de câmp. Altele, mai mici, au fost turnate mai întâi în forme triunghiulare peste care au fost aşezate apoi alte flori, în miniatură.

"M-am gândit, împreună cu prietena mea, că sunt persoane care nu mai poartă mărţişoare în piept, dar se bucură că vine 1 Martie, şi apoi 8 Martie, şi ar vrea să primească, totuşi, un mărţişor. Aşa că ne-am hotărât să facem un mărţişor care să poată fi valorificat şi altfel decât cele clasice şi care să aducă un plus de dulce în cele două zile speciale ale începutului de primăvară", spune Mihaela Căsălean.

 


Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES


Aşa că, împreună cu prietena sa, s-au pus pe treabă încă de la începutul anului, iar după câteva săptămâni au reuşit să obţină o reţetă potrivită. Este o compoziţie care poate fi turnată în forme de dimensiuni mici, iar modelele rezultate pot fi ambalate ulterior, după ce s-au uscat. La reţetă au folosit doar ingrediente naturale, special pentru ca şi cei mici să se poată bucura de mărţişorul dulce.

"Am folosit multă miere de albine pentru că am dorit să scădem, cât de mult se poate, cantitatea de zahăr. Din păcate, la zahăr nu am putut renunţa de tot pentru că 'aluatul' nu avea consistenţă. Ca grăsimi am folosit doar unt, iar coloranţii sunt naturali, produşi de o fabrică de profil din Orăştie. Am lucrat mult până când am reuşit o formulă convenabilă", a explicat Mihaela.

 


Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES


La o primă experienţă în ceea ce priveşte mărţişoarele handmade, Viorica Marinescu afirmă că, prin ceea ce a realizat împreună cu prietena sa, şi-au asumat şi o mare responsabilitate, ţinând cont de faptul că mulţi dintre clienţi sunt copii.

"Avem copii acasă şi ştim cât de important este ceea ce mănâncă. De aceea am folosit doar ingrediente naturale, cu multă miere şi foarte puţin zahăr. Formele mărţişoarelor le-am gândit acasă. Totul este lucrat manual. La un mărţişor dulce se lucrează aproape două ore, dacă luăm în calcul frământatul mierii cu zahărul şi apoi cu untul. Se modelează formele şi se usucă. Durează cam două ore până reuşeşti să obţii aceste mărţişoare. Este multă migală în ceea ce facem", a spus Viorica Marinescu.

 


Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES


Cât despre cumpărători, aceştia sunt încântaţi să descopere noile mărţişoare, iar dacă părinţii sunt însoţiţi şi de copii, vor cumpăra cel puţin unul, pentru că nu le pot rezista insistenţelor celor mici.

"Au succes. Mulţi vin, privesc, gustă şi nu pleacă fără să cumpere măcar unul, cât de mic", ne asigură Mihaela Căsălean.

Nu doar mărţişoarele dulci se bucură de succes în Târgul de handmade organizat de Primăria Deva în piaţeta din centrul vechi al oraşului. Locul este împânzit de oferte, însă mirosul care vine de la una dintre mese, învelită cu nuanţe de violet, este cu totul special.

 


Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES


"Lucrăm cu lavandă, iar mărţişoarele pe care le-am realizat cu florile acestei plante minunate sunt deosebite. Se vând foarte bine, iar oamenii le caută. Avem multe modele, unele împodobite şi cu flori de in. Toate sunt lucrate manual. Merită să ai un mărţişor din lavandă în locul unuia din metal. De ce? Pentru că este natural şi face parte din sufletul meu", spune, zâmbind, Liliana Călugăru.

Târgul de mărţişoare handmade va fi deschis în Deva până pe 9 martie.

AGERPRES / (A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)

2019-02-28 11:59:57
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi