Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Ziua mondială a oraşelor

Ziua mondială a oraşelor

Ziua mondială a oraşelor
 

Ziua mondială a oraşelor este sărbătorită la data de 31 octombrie a fiecărui an. Scopul acestei zile este de a promova interesul comunităţii internaţionale în procesul urbanizării şi de a da un impuls cooperării între state în găsirea de noi oportunităţi şi în abordarea provocărilor ridicate de urbanizare, contribuind totodată la o dezvoltare urbană durabilă în întreaga lume, potrivit https://unhabitat.org.

''Better City, Better Life'' este tema generală a acestei zile, iar cea a anului 2018 se intitulează: ''Building Sustainable and Resilient Cities''. Principalul eveniment este organizat în Liverpool, Marea Britanie.

Dezastrele naturale au afectat, în ultimul deceniu, mai mult de 220 de milioane de persoane şi au provocat daune economice în valoare de peste 100 de miliarde dolari pe an. Până în 2030, fără investiţii semnificative în realizarea unor oraşe mai rezistente, catastrofele naturale ar putea avea, anual, un impact de trei ori mai mare din punct de vedere financiar asupra oraşelor, iar schimbările climatice ar putea împinge milioane de locuitori în sărăcie. Sute de oraşe şi comunităţi luptă împotriva consecinţelor crizelor reprezentate de conflicte, dezastre naturale, eşecuri în guvernare şi tensiuni economice.

Oraşele au nevoie de sprijin pentru a deveni rezistente şi de a-şi dezvolta capacitatea de a absorbi impactul dezastrelor de orice natură, de a proteja şi conserva viaţa şi de a limita daunele şi distrugerea bunurilor publice şi private, continuând să furnizeze infrastructură şi servicii după o astfel de criză.

Există o nevoie urgentă de noi instrumente şi abordări inovatoare care să consolideze administraţiile locale şi să împuternicească cetăţenii, crescând totodată capacitatea lor de a face faţă noilor provocări şi de a proteja mai bine resursele umane, economice şi naturale. Guvernele trebuie să determine politici integrate coordonate care să promoveze zone urbane rezistente, oferind totodată sprijin guvernelor regionale şi locale.

Ziua mondială a oraşelor a fost stabilită la 27 decembrie 2013, de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia A/RES/68/239, prin care acesta "a decis ca ziua de 31 octombrie să fie sărbătorită, începând din 2014, drept Ziua mondială a oraşelor, invitând statele lumii, sistemul ONU, în special Programul Naţiunilor Unite pentru Aşezări Umane (ONU-Habitat), organizaţiile internaţionale relevante, societatea civilă şi părţile interesate să observe şi să crească gradul de conştientizare a zilei".

Prima propunere în vederea declarării unei zile mondiale a oraşelor a fost exprimată cu prilejul declaraţiei finale care a încheiat World Expo 2010, manifestare de amploare organizată în Shanghai, China, potrivit www.uclg.org. Tema generală sub care se desfăşoară această zi este ''Better City, Better Life'', în fiecare an fiind aleasă o sub-temă, fie pentru a arăta succesul urbanizării, fie în a aborda provocările specifice rezultate din urbanizare.

Prima ediţie a Zilei mondiale a oraşelor a fost lansată la 31 octombrie 2014, de către programul ONU-Habitat, condus de fostul ministru şi primar al Barcelonei, Joan Clos, în China, la iniţiativa autorităţilor din Shanghai, pentru a da continuitate mesajului Expoziţiei Universale găzduite în 2010.

În perioada 17-20 octombrie 2016 s-a desfăşurat la Quito, Ecuador, Conferinţa ONU privind Locuinţele şi Dezvoltarea Urbană Durabilă (Habitat III), primul summit global al ONU privind urbanizarea de la adoptarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Habitat III a oferit o ocazie unică de a discuta despre provocările importante legate de modul în care oraşele, capitalele şi localităţile rurale pot fi planificate şi gestionate pentru a-şi îndeplini rolul de motoare ale dezvoltării durabile, dar şi despre modul în care acestea pot modela punerea în aplicare a Obiectivelor Dezvoltării Durabile şi a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

La Quito, liderii lumii au adoptat un nou cadru privind Dezvoltarea Urbană Durabilă, punând accent pe regândirea modului în care oraşele sunt planificate, gestionate şi locuite. Noua Agendă Urbană stabileşte, totodată, ritmul de abordare al provocărilor urbanizării în următoarele două decenii şi este văzută ca o prelungire a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, convenită de 193 de state membre ale ONU în septembrie 2015.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Liviu Tatu, editor online: Daniela Juncu)

2018-10-31 08:00:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!