Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Spania reia vizitele de probă în peștera de la Altamira, după o pauză de 12 ani

Spania reia vizitele de probă în peștera de la Altamira, după o pauză de 12 ani

 

Ministerul spaniol al Culturii va relua vizitele de probă în peștera de la Altamira, din localitatea Santillana del Mar, aflată în comunitatea autonomă spaniolă Cantabria, după 12 ani în care aceasta a fost închisă din cauza degradării. Potrivit unui comunicat de presă transmis luni, obiectivul primei vizite de probă, care va avea loc joi, vizează analiza impactului prezenței oamenilor asupra nivelului de conservare a peșterii.

Foto: Captură YouTube / unesco

Cei cinci participanți la vizită au fost aleși aleatoriu, dintre vizitatorii Muzeului de la Altamira, de către responsabilii programului de cercetare pentru conservarea preventivă și regimul de acces în peștera de la Altamira, început în 2012. Vizita care va avea loc joi este prima de când s-a închis ultima oară peștera, în urmă cu 12 ani. Până în luna august, pe durata acestor vizite de probă, în peșteră vor intra 192 de persoane, precizează comunicatul de presă citat.

 

Cercetătorii au stabilit și protocolul pentru accesul în peșteră: vizita va dura 37 de minute, iar în fiecare loc al itinerariului, vizitatorii vor rămâne o anumită perioadă de timp. Vizitatorii vor intra în grotă cu salopete, șepci, măști pentru față, precum și încălțăminte specială. Vizitatorii nu vor putea atinge nimic din peșteră și nici nu le va fi permisă fotografierea sau filmarea.

Pe durata vizitei, cercetătorii vor controla temperatura aerului și a rocilor, umiditatea relativă a aerului, contaminarea la nivel microbiologic, nivelul apei infiltrate, al radonului (gaz radioactiv) și al bioxidului de carbon.

Redeschiderea peșterii de la Altamira a fost anunțată din luna ianuarie. Autoritățile locale au decis redeschiderea provizorie a grotei în care s-au documentat adevărate cicluri artistice ale preistoriei, cu admiterea a cinci vizitatori pe săptămână, pentru a putea analiza astfel impactul prezenței oamenilor înainte de deschiderea definitivă.

Vizitele turistice regulate înăuntrul peșterii de la Altamira, considerată "Capela Sixtină" a artei rupestre paleolitice, au fost suspendate în septembrie 2002, după ce s-a observat că în interior apăruseră microorganisme care deteriorau picturile.

În 2009, cercetătorii au dezvăluit că peștera Altamira a fost locuită cu 22.000 de ani în urmă, mai mult decât se considera anterior. Ea a fost descoperită în 1868 de un vânător, care l-a anunțat pe specialistul Marcelino Sanz de Sautuola. Acesta a cercetat peștera pentru prima oară în 1879 și a descoperit diferite obiecte, precum și primele urme ale artei rupestre paleolitice. El arăta atunci că picturile aparțin epocii respective, însă oamenii de știință din acele vremuri nu l-au luat în serios.

În 1902, după ce în Franța au fost descoperite alte urme artistice asemănătoare, datând din paleolitic, unul dintre cei mai cunoscuți cercetători de atunci, Emile Cartailhac, scrie și despre peștera de la Altamira și recunoaște public faptul că a greșit când a dezavuat descoperirea lui Sanz de Sautuola. În 1917, peștera de la Altamira este deschisă vizitatorilor, iar în 1924 este declarată monument național, devenind apoi și unul dintre cele mai vizitate locuri din Spania.

Peștera a fost aclimatizată pentru vizite și înăuntru a fost ridicat un zid de protecție pentru sala în care sunt pictați faimoșii bizoni colorați, însă în 1970 apar primele semnale de alarmă cu privire la deteriorarea picturilor din cauza transformărilor suferite în acest microclimat artificial. În 1977, peștera se închide pentru prima oară, după decenii întregi de vizite permanente: aici intraseră până atunci, în medie, 4.000 de persoane pe zi.

În ultimele decenii ale secolului trecut, administrarea peșterii a fost asumată de Ministerul spaniol al Culturii, iar acesta a organizat și permis ultimele excavații, petrecute în anii '80. În 1982, peștera s-a deschis din nou publicului, cu limite de până la 40 de vizitatori pe zi, în funcție de anotimp. În 1985, peștera de la Altamira a fost inclusă de UNESCO în patrimoniul umanității.

AGERPRES/(AS — autor: Ruxandra Constantinescu, editor: Ionuț Mareș)

2014-02-24 16:45:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!