Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Centrul istoric din Siena (Italia)

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Centrul istoric din Siena (Italia)

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Centrul istoric din Siena (Italia)
 

Centrul istoric din oraşul italian Siena a fost înscris în anul 1995 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit http://whc.unesco.org.

Siena reprezintă întruchiparea unui oraş medieval. Din punct de vedere istoric, locuitorii Sienei au concurat cu oraşele vecine toscane Florenţa şi Pisa inclusiv în ceea ce priveşte planificarea urbană. De-a lungul secolelor, oraşul şi-a păstrat aspectul gotic dobândit între secolele al XII-lea şi al XV-lea. În această perioadă, opera lui Duccio, a fraţilor Lorenzetti şi Simone Martini a influenţat cultura italiană şi, în sens mai larg, arta europeană. Întregul oraş din Siena a fost conceput ca o operă de artă înscrisă în peisajul cultural înconjurător, notează site-ul UNESCO.

Oraşul din Toscana s-a dezvoltat pe trei dealuri conectate de trei străzi principale care formează litera Y şi se intersectează într-o vale, care a devenit Piazza del Campo. Zidul fortificat de şapte kilometri înconjoară încă situl istoric de 170 de hectare. Porţile protejate au fost dublate la punctele strategice, cum ar fi Porta Camollia pe drumul spre Florenţa. La vest, zidurile înconjoară Fortul Santa Barbara, reconstruit în 1560 şi terminat în 1580. În interiorul zidurilor se află case turn, palate, biserici şi alte edificii religioase. Fântânile vechi ale oraşului continuă să fie alimentate printr-un sistem extins de reţele de conducte originale.

Stilul gotic distinctiv al Sienei este ilustrat de arhitectura introdusă în oraş în timpul cruciadelor. Chiar şi atunci când mai multe clădiri au suferit renovări majore în secolele XVII, XVIII şi XIX (printre care Primăria, Palatul Chigi-Saracini şi Palatul Marsili), tot elementele gotice au fost preferate.

Un ansamblu magnific de palate medievale, catedrale şi turnuri şi o linie a orizontului maiestuoasă, dominată de silueta turnului Torre di Mangia, mândria oraşului, zona centrală a Sienei se găseşte la patru străzi distanţă de colinele liniştite, plantaţiile de măslini şi livezile văilor însorite, este descrierea făcută pe site-ul www.globi.ro.

Una dintre cele mai frumoase clădiri din oraşul toscan este Catedrala (Domul) din Siena, o interesantă mixtură de stiluri romanice şi gotice, proiectată de arhitectul Nicola Pisano, conform www.crestinortodox.ro. Este una dintre cele mai mari catedrale din Italia. Domul din Siena a fost ridicat între anii 1215 şi 1263. Exteriorul catedralei este realizat din marmură multicoloră, în timp ce interiorul este realizat din bucăţi alb-negre. Majoritatea sculpturilor aşezate pe faţada acesteia sunt copii ale originalelor; originalele fiind mutate in interiorul domului, în muzeu, pentru o mai bună conservare a acestora. Faţada impozantă prezintă scene sfinte create de mai mulţi artişti de-a lungul timpului, inclusiv Pinturicchio. Unul dintre altare are câteva statui ale lui Michelangelo, în timp ce în capele se găsesc lucrări de Bernini, Donatello şi Guido da Siena.

Alte clădiri impozante şi încărcate de istorie sunt: Baptisteriul Sf. Ioan, Biserica de Sant'Agostino, Muzeul Civic Siena, Galeria Naţională de Pictură (Pinacoteca Nazionale), Muzeul Domului (Museo dell'Opera Metropolitana), Palazzo Pubblico, Palatul Arhiepiscopului, Turnul Mangia, Santa Maria della Scala, Grădina Botanică Universitară.

Pentru mai bine de 400 de ani, începând cu secolul al XII-lea, Siena s-a aflat într-o competiţie cu Florenţa. Bancherii, magnaţii din industria textilă şi comercianţii de lână au concurat în mod agresiv, iar oraşele au reprezentat poluri opuse din punct de vedere politic, Siena susţinându-i pe ghibellini, iar Florenţa pe guelfi, precizează www.globi.ro.

Siena este un oraş faimos şi pentru Palio, cursele de cai ce au loc în fiecare an în lunile iulie şi august, dar şi pentru una dintre cele mai vechi universităţi din Europa.

AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)

2019-01-15 11:59:37
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!