Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

Kovesi: O ordonanță de urgență ar rezolva problema efectuării interceptărilor

Kovesi: O ordonanță de urgență ar rezolva problema efectuării interceptărilor

 

Șeful Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți la Adevărul Live că promovarea unei ordonanțe de urgență ar rezolva problema efectuării interceptărilor telefonice care ar apărea odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală (Cpp) ce prevede alte condiții în care se pot administra tehnicile speciale de investigare.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / RAZVAN CHIRITA

 

"Legea de punere în aplicare a Cpp, care a fost modificată în vara acestui an, a modificat și o serie de acte normative, peste 100 de acte normative, și ne-am trezit cu această formă finală. În urma unei analize foarte serioase pe care noi am făcut-o la nivelul DNA am ajuns la concluzia că sunt câteva impedimente în a investiga eficient infracțiunile de corupție. Sigur că aceste impedimente se aplică și în cazul infracțiunilor de crimă organizată și atunci am făcut un punct de vedere comun cu DIICOT pe care l-am înaintat Ministerului Justiției și am rugat să modifice legea în așa fel încât să fie respectate garanțiile și drepturile persoanelor care sunt cercetate, dar și să ne ofere instrumente să luptăm eficient cu corupția și crima organizată", a afirmat Kovesi.

Ea a adăugat că nu sunt implicații doar naționale, sunt foarte multe situații în care au și elemente de extraneitate.

Șeful DNA a precizat că una dintre condițiile introduse este să fie începută urmărirea penală înainte de a solicita judecătorului o autorizație de interceptare.

"Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că atunci când avem un suspect și începem urmărirea penală trebuie să îl chemăm, să îi aducem la cunoștință faptul că este cercetat de DNA, după care să mergem la judecător și să solicităm interceptarea comunicațiilor pe care acesta le poartă. Vă dați seama că în astfel de cazuri este aproape imposibil să mai poți exploata o astfel de tehnică specială de investigare. Aceste tehnici speciale de investigare nu sunt o invenție a DNA-ului din România, nu sunt invenții ale procurorilor din România. Ele se aplică de foarte mult timp în toată lumea, în toate statele europene, în toate statele care au o democrație puternică. Este un mijloc de probă, de care ai nevoie mai ales în ceea ce privește faptele de corupție și crima organizată, pentru că aceste fapte prin specificul lor se comit într-un cadrul confidențial", a arătat Kovesi.

Întrebată cum poate fi rezolvată această situație, procurorul șef a răspuns: "Prin modificarea foarte simplă a legii, OUG ar fi soluția binevenită pentru că din, mă rog, previziunile care s-au făcut și din declarațiile publice ale ministrului Justiției rezultă că acest Cod va intra în vigoare la 1 februarie. Deci este o perioadă foarte scurtă de timp, nu știu dacă mai este timp pentru o dezbatere parlamentară, Ordonanța de Urgență ar rezolva această problemă cu siguranță".

Kovesi a susținut că deocamdată nu a primit un răspuns oficial de la ministrul Justiției, unde s-a constituit o comisie.

"Din nou am trimis reprezentant al DNA la această Comisie să vedem dacă acest proiect va fi promovat. (...) Ministrul Justiției trebuie să susțină această ordonanță. Nu îi cunosc poziția. (...)Nu am primit niciun semnal", a explicat ea.

Kovesi a subliniat că problema cea mai mare apare atunci când sunt investigate categorii de persoane care beneficiază de anumite imunități, proceduri speciale, cum sunt magistrații sau miniștrii, deoarece ca să fie începută urmărirea penală în astfel de cazuri trebuie să se obțină o autorizare prealabilă, fiind extrem de dificil ca ulterior să mai dovedești că el comite sau pregătește o faptă de corupție.

"Cred că modul în care era reglementată până în prezent această procedură este corect. Deci, eliminarea condiției de a începe urmărirea penală pentru a obține aprobare de la judecător în vederea dispunerii de interceptări cred că este suficientă. Până la acest moment au fost foarte multe situații în care au fost investigate persoane cu funcții importante, am avut și cazuri în care s-au dispus deja condamnări (...) și în care s-au administrat astfel de mijloace de probă. Deci este o dispoziție legală care a funcționat până acum, care garanta și respectarea drepturilor persoanelor care sunt cercetate și nu văd de ce trebuie introdusă o condiție suplimentară care să ne împiedice în activitate. (...) Dacă cineva are impresia că noi ascultăm telefoane și administrăm probe așa cum vrem noi și cum ni se pare nouă, este profund greșit. (...) Nu este un drept discreționar al procurorului, ci este o tehnică de investigare care este supusă unui control judecătoresc foarte riguros", a mai spus ea.

Pe de altă parte, Kovesi a susținut că ar fi foarte încântată să se organizeze o sesiune specială pentru a se discuta propunerile făcute de procurori și pentru a adopta o lege în regim de urgență pentru o mai bună activitate a acestora și pentru a crește eficiența în activitatea de urmărire penală. AGERPRES/(AS, autor: Mădălina Cochinescu, editor: Mihai Simionescu)

2013-12-17 18:09:12
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi