Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Ştiri interne

Ştiri interne

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, la România TV că mâine Executivul va discuta o ordonanță de urgență care să permită Birourilor Permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților să numească o conducere interimară a Televiziunii Publice.

 

Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

 

"Am discutat cu parte dintre colegii mei, miniștri, inclusiv cu noul ministru al culturii, că tocmai a fost investit, domnul Știrbu, și vreau să spun că, evident, nu putem lăsa Televiziunea Publică, peste 2.000 de oameni pe activități în desfășurare, într-o stare, așa, de neclaritate, mai ales că Parlamentul, probabil, nu se va mai întruni prea curând și (...) am identificat împreună o soluție, sigur, trebuie s-o vedem, s-o discutam și cu Ministerul Justiției, ca mâine, printr-o ordonanță de urgență, să dăm posibilitatea în Legea de organizare a Televiziunii Publice ca, pe această perioadă de interimat, birourile permanente reunite ale Parlamentului, deci Biroul Senatului și al Camerei, să numească o conducere interimară, în așa fel încât Televiziunea și activitatea de zi cu zi să continue", a afirmat premierul.

Victor Ponta a adăugat că decizia cu privire la persoana care va ocupa funcția de președinte interimar al TVR aparține membrilor Birourilor reunite ale Parlamentului.

2013-12-17 22:01:43
Vezi Continuarea 

Vaslui: 37 de persoane care au participat la protestele din Pungești, urmărite penal

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au început urmărirea penală față de 37 de persoane care au participat, sâmbătă, 7 decembrie, la o acțiune de protest împotriva Chevron, în comuna vasluiană Pungești. Protestatarii sunt acuzați că au distrus gardul amplasat pe terenul concesionat de Chevron și că ar fi agresat forțele de ordine prezente în zonă.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GEORGE CALIN

 

'În data de 7 decembrie, învinuiții au distrus gardul împrejmuitor al unui teren de pe raza comunei Pungești. Persoanele au agresat, totodată, lucrătorii Jandarmeriei, fiind astfel pusă în pericol siguranța acestora și a lucrătorilor firmelor care își desfășoară activitatea în perimetrul respectiv', a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, Mihaela Mantu.

Un număr de 28 de protestatari sunt urmăriți penal pentru distrugere și ultraj contra bunelor moravuri, iar nouă dintre aceștia vor fi cercetați pentru ultraj contra bunelor moravuri.

Mai mulți manifestanți adunați în comuna vasluiană Pungești au rupt, sâmbătă, 7 decembrie, cordonul de jandarmi si au pătruns pe perimetrul Chevron acolo unde muncitorii angajați de firma americană lucrau pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de șist.

Geamurile câtorva utilaje au fost sparte de protestatari. Autoritățile au luat decizia să suplimenteze echipajele de jandarmi în zonă.

2013-12-17 21:56:09
Vezi Continuarea 

România, condamnată la CEDO să îi plătească despăgubiri de 3.000 de euro unui deținut vegetarian

Deținuții au dreptul de a avea un regim alimentar în conformitate cu credințele lor religioase, a amintit marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), dându-i dreptate unui deținut budist care a cerut mese vegetariene în celula în care este închis în România, transmite AFP. Bărbatul ar urma să fie despăgubit cu 3.000 de euro de statul român.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / VLAD STAVRICA

 

Refuzul autorităților române de a-i furniza un regim vegetarian deținutului moldovean Ghennadii Vartic, condamnat în 1999 la 25 de ani de închisoare și ajuns în prezent la vârsta de 40 de ani, reprezintă o încălcare a libertății sale de religie, potrivit judecătorilor europeni.

Totuși, această decizie nu are un caracter definitiv: Bucureștiul are trei luni la dispoziție pentru a o contesta și a solicita o nouă examinare a dosarului.

Până în 2007, reclamantul, crescut în spirit ateist și ulterior convertit la budism, s-a hrănit în conformitate cu exigențele religiei sale cu ajutorul unor pachete ce îi erau trimise de către familie. Dar după aceea legislația a fost modificată, iar primirea unor astfel de pachete nu a mai fost permisă, ceea ce l-a constrâns pe Vartic să mănânce pâine cu margarină.

2013-12-17 21:07:09
Vezi Continuarea 

Legea vânzării terenurilor agricole a trecut de Parlament fără dreptul de preemțiune pentru tinerii până în 40 de ani

Proiectul de lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice a fost adoptat, marți, în Camera Deputaților, ca for decizional, fiind eliminat din text dreptul de preemțiune pentru tinerii până în 40 de ani.

 

Foto:AGERPRES FLUX / CRISTIAN NISTOR

 

"Mă bucur că proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament chiar dacă au survenit câteva modificări. O modificare este aceea prin care se elimină dreptul de preemțiune pentru tinerii până în 40 de ani. Cred că este un proiect de lege foarte important care răspunde necesităților și nevoilor odată cu liberalizarea pieței funciare de la 1 ianuarie 2014", a declarat, marți, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit sursei citate, este important că vor avea drept de preemțiune, în cazul vânzării unui teren agricol, cei care trăiesc în satele din România.

"Vom avea comunitățile locale, cei care trăiesc în satele din România cu drept de preemțiune. Dacă și președintele promulgă această lege, practic de la 1 ianuarie 2014, cei care lucrează terenul, cei care sunt vecini și statul pot avea drept de preemțiune atunci când se vinde un teren. Sper să semneze cât mai repede și să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014", a mai spus Constantin.

Proiectul de lege prevede și înființarea Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, care va prelua activitatea, personalul și patrimoniul Agenției Domeniilor Statului și va trece în subordinea premierului.

2013-12-17 20:54:25
Vezi Continuarea 

Vaslui: Apel depus la hotărârea de respingere a ordonanței președințiale pentru retragerea jandarmilor din Pungești

Simona Niculescu, activistă pentru drepturile omului și specialistă în drept european, a depus marți, la Judecătoria Vaslui, prin avocata sa, Oana Iovu, apel la decizia de respingere a ordonanței președințiale pentru ridicarea statului de 'zonă specială de siguranță publică' și repectarea dreptului la libera circulație a cetățenilor din Pungești, solicitată în instanță în cursul săptămânii trecute.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ADRIAN CUBA

 

Potrivit avocatei Oana Iovu, apelul la respingerea ordonanței președințiale ar trebui să se judece în regim de urgență.

'Rămâne de văzut ce înseamnă 'urgent' în viziunea magistraților vasluieni, fiindcă au demonstrat că le place să se grăbească încet', a declarat, pentru AGERPRES, avocata Oana Iovu.

Magistrații de la Judecătoria Vaslui au respins joia trecută cererea de emitere a unei Ordonanțe Președințiale depusă de Simona Niculescu prin care se cerea retragerea echipajelor de jandarmi din comuna vasluiană Pungești și respectarea dreptului la libera circulație pe teritoriul comunei.

Practic, prin această cerere, solicitanta a solicitat ridicarea statutului de zonă specială de siguranță publică impus printr-un ordin al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în comuna vasluiană Pungești, acolo unde reprezentanții Chevron lucrează pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de șist din județ.

2013-12-17 19:29:33
Vezi Continuarea 

Monica Macovei: Politicienii care speră că scapă de MCV pentru că va exista un raport pe corupție la nivelul UE se înșală

Corespondentul AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Diplomația română și politicienii care speră că scapă de Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru că va exista un raport pe corupție la nivelul UE publicat odată la doi ani se înșală, a declarat marți, la Bruxelles, eurodeputata PDL Monica Macovei.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX MICSIK

 

'Toată diplomația română și politicienii care speră că scapă de MCV pentru că există acest raport pe corupție la nivelul UE, care apare odată la doi ani, se înșală. Ele nu sunt legate. Raportul MCV are chestiuni concrete pe România și concrete pe Bulgaria. Pe România are DNA, ANI, CSM, corupția în administrația locală, deci intră și folosirea fondurilor. Ceea ce se întâmplă la nivelul Comisiei, această raportare pe corupție în toate statele membre, cu un raport odată la doi ani, privește corupția în domeniul licitațiilor publice și ce măsuri bune iau anumite țări care să poată fi folosite în alte țări, deci e mult mai general și nu intră în profunzime', a declarat Monica Macovei.

Ministrul român al justiției, Robert Cazanciuc, a declarat recent la Bruxelles, după o întrevedere cu comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, că viitorul raport MCV trebuie să revină la o formulă tehnică și să conțină mai puține referiri politice, mai ales în contextul în care anul viitor urmează două cicluri electorale atât în Europa, cât și la nivel național.

El a adăugat că există alte mecanisme care pot conține într-o mai mare măsură aprecieri de ordin politic, precum tabelul de bord pe justiție și viitorul raport privind corupția la nivelul UE.

'Este extrem de important pentru noi ca viitorul raport să revină la o formulă tehnică și să conțină mai puține referiri politice sau deloc, pentru că există mecanisme de altă natură în care pot fi făcute alte aprecieri decât ceea ce ne-am angajat ca stat la începutul acestui parteneriat MCV. Este extrem de important, credem noi, să nu duplicăm în MCV proceduri care se regăsesc în alte mecanisme europene', a afirmat atunci Cazanciuc.

2013-12-17 19:25:33
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 17 DECEMBRIE

Rata de absorbție a fondurilor europene nerambursabile din cadrul Programului Operațional Sectorial "Transport", aferentă exercițiului financiar 2007 - 2013, a crescut la 30,8%, de la 16%, cât era în luna august, la preluarea mandatului de ministru al Transporturilor de către Ramona Mănescu. Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, în acest interval, a fost atrasă în cadrul POS-T suma de 596,8 milioane de euro, față de 2007 - 2012, când fondurile europene au însumat doar 295 de milioane de euro.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / FLORIN MATEI

 

* Consorțiul format din SC Romsys SRL, SC Indra Sistemas SA și SC Mercury 360 Communications SRL a fost desemnat câștigătorul licitației pentru sistemul integrat de emitere a actelor de stare civilă (SIIEASC) cu o propunere financiară de 94,9 milioane lei, a anunțat marți Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI).

* Existența unui buffer fiscal cât mai mare se va reflecta în reducerea costurilor de împrumut ale unei țări și este esențial în cazul apariției unor noi turbulențe pe piața globală, se arată într-un raport realizat în această toamnă de Fondul Monetar Internațional cu referire la situația economică a Europei Centrale și de Sud-Est.

* Peste 1,6 milioane de certificate verzi pe care ar fi trebuit să le primească producătorii de energie regenerabilă în perioada iulie — octombrie 2013 au fost amânate pentru perioada 2017 — 2020, potrivit datelor Transelectrica.

* Un număr de 40 de întreprinderi private mici și mijlocii din București au încheiat acorduri de parteneriat cu Academia de Studii Economice (ASE), pentru ca 200 de studenți ai Facultății de Management să-și desfășoare stagiul de practică în concordanță cu domeniul lor de studii și să-și sporească astfel semnificativ șansele de inserție pe piața muncii, a declarat, marți, la conferința de închidere a unui proiect european, profesorul universitar dr. Nicolae Istudor — prorectorul ASE, responsabil cu relațiile cu mediul economic și social.

* Un număr de 118.241 de societăți au fost înmatriculate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în primele 11 luni din acest an, mai puțin cu aproximativ 0,7% față de aceeași perioadă din 2012, când s-au înregistrat un număr de 119.028 de înmatriculări noi, potrivit unui raport al instituției.

* Clienții firmei de brokeraj Harinvest, care sunt îndreptățiți să primească despăgubiri, și-ar putea recupera banii, în limita a 20.000 de euro, din Fondul de Compensare, a declarat marți, directorul general al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski, în cadrul unei întâlniri cu presa.

* Fondul de Garantare administrat de Depozitarul Central a fost reconstituit după ce sume din acest fond au fost folosite pentru decontarea unor tranzacții ale societății de brokerak Harinvest, se arată într-un comunicat al Depozitarului Central transmis marți Agerpres.
'Resursele financiare utilizate de către Depozitarul Central din Fondul de Garantare pentru decontarea tranzacțiilor SSIF Harinvest SA au fost restituite de către intermediar, valoarea Fondului de Garantare fiind în prezent intactă', se precizează în comunicat.

* Producătorul de medicamente de uz veterinar, Romvac, ar putea încheia anul acesta cu o cifră de afaceri de aproape 11 milioane de euro, în creștere cu 8% față de anul trecut, a declarat, marți, Constantin Chiurciu, directorul general al Romvac.
Acesta a arătat că, în general, profitul net al companiei a fost de 10% din cifra de afaceri.

* Un consorțiu de companii energetice, condus de British Petroleum (BP), a semnat marți cu Azerbaidjanul acordul de 45 miliarde de dolari ce prevede transportul de gaze naturale spre Europa din zăcământul Shah Deniz, oferind UE o alternativă la livrările din Rusia, transmit Bloomberg și Reuters.

* CEZ Distribuție a finalizat investiția de 6,7 milioane de euro la stația electrică 110/20 kV interioară Craiova Centru, care alimentează peste 40% dintre consumatorii craioveni, informează, marți, un comunicat al companiei. Stația a fost construită inițial în 1979 la cerințele și nevoile tehnologice, dar și la nivelul de consum din acea vreme.

* Piața de fuziuni și achiziții, în România, nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor de la începutul anului 2013, rămânând, în cel mai bun caz, la același nivel cu 2012, se arată într-un studiu al companiei internaționale EY, remis marți AGERPRES.

* Parlamentul ungar a adoptat marți legea bugetului pe 2014, care mizează pe un deficit public de 2,9% din Produsul Intern Brut, o creștere economică de 2% și o inflație medie de 2,4%, transmite AFP.

* Încrederea investitorilor germani a crescut în luna decembrie la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, un nou semnal că relansarea celei mai mari economii europene începe să se consolideze, transmite Bloomberg.

* Provident Financial estimează, pentru 2014, că numărul clienților activi va crește la peste 500.000 după ce, în acest an, compania și-a atins ținta celor 30 de milioane euro investiții planificate, a declarat, marți, Vlad Șandru, manager de comunicare al Provident Financial.

2013-12-17 19:10:20
Vezi Continuarea 

DNA: 22 de vameși de la Albița, trimiși în judecată

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a 22 de inculpați, dintre care 19 în stare de arest preventiv, având calitatea de lucrători și controlori vamali la Biroul Vamal Albița, în legătură cu săvârșirea de infracțiuni de corupție în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

 

Foto: AGERPRES ARHIVĂ /ADRIAN CUBA

 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, în sarcina acestora s-au reținut infracțiunile luare de mită și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, respectiv complicitate la trafic de influență și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în perioada mai-octombrie, inculpații, aflați în exercițiul funcțiunii, s-au asociat în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție în contextul îndeplinirii defectuoase sau neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu referitoare la controlul vamal asupra persoanelor care desfășurau activități de transport colete spre/dinspre Republica Moldova, precum și a mijloacelor de transport utilizate de acestea.

"Inculpații pretindeau și primeau sume de bani (între 20 lei și 300 euro) în schimbul permiterii tranzitării frontierei de est. În schimbul sumelor de bani pretinse și primite, aceștia efectuau controale vamale formale ale coletelor care erau expediate prin tranzitarea României, din Italia, spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova înspre Italia, fără să verifice coletele conform normelor vamale (cantitate, conținut)", precizează DNA.

2013-12-17 18:28:54
Vezi Continuarea 

Kovesi: O ordonanță de urgență ar rezolva problema efectuării interceptărilor

Șeful Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți la Adevărul Live că promovarea unei ordonanțe de urgență ar rezolva problema efectuării interceptărilor telefonice care ar apărea odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală (Cpp) ce prevede alte condiții în care se pot administra tehnicile speciale de investigare.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / RAZVAN CHIRITA

 

"Legea de punere în aplicare a Cpp, care a fost modificată în vara acestui an, a modificat și o serie de acte normative, peste 100 de acte normative, și ne-am trezit cu această formă finală. În urma unei analize foarte serioase pe care noi am făcut-o la nivelul DNA am ajuns la concluzia că sunt câteva impedimente în a investiga eficient infracțiunile de corupție. Sigur că aceste impedimente se aplică și în cazul infracțiunilor de crimă organizată și atunci am făcut un punct de vedere comun cu DIICOT pe care l-am înaintat Ministerului Justiției și am rugat să modifice legea în așa fel încât să fie respectate garanțiile și drepturile persoanelor care sunt cercetate, dar și să ne ofere instrumente să luptăm eficient cu corupția și crima organizată", a afirmat Kovesi.

Ea a adăugat că nu sunt implicații doar naționale, sunt foarte multe situații în care au și elemente de extraneitate.

Șeful DNA a precizat că una dintre condițiile introduse este să fie începută urmărirea penală înainte de a solicita judecătorului o autorizație de interceptare.

"Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că atunci când avem un suspect și începem urmărirea penală trebuie să îl chemăm, să îi aducem la cunoștință faptul că este cercetat de DNA, după care să mergem la judecător și să solicităm interceptarea comunicațiilor pe care acesta le poartă. Vă dați seama că în astfel de cazuri este aproape imposibil să mai poți exploata o astfel de tehnică specială de investigare. Aceste tehnici speciale de investigare nu sunt o invenție a DNA-ului din România, nu sunt invenții ale procurorilor din România. Ele se aplică de foarte mult timp în toată lumea, în toate statele europene, în toate statele care au o democrație puternică. Este un mijloc de probă, de care ai nevoie mai ales în ceea ce privește faptele de corupție și crima organizată, pentru că aceste fapte prin specificul lor se comit într-un cadrul confidențial", a arătat Kovesi.

Întrebată cum poate fi rezolvată această situație, procurorul șef a răspuns: "Prin modificarea foarte simplă a legii, OUG ar fi soluția binevenită pentru că din, mă rog, previziunile care s-au făcut și din declarațiile publice ale ministrului Justiției rezultă că acest Cod va intra în vigoare la 1 februarie. Deci este o perioadă foarte scurtă de timp, nu știu dacă mai este timp pentru o dezbatere parlamentară, Ordonanța de Urgență ar rezolva această problemă cu siguranță".

Kovesi a susținut că deocamdată nu a primit un răspuns oficial de la ministrul Justiției, unde s-a constituit o comisie.

"Din nou am trimis reprezentant al DNA la această Comisie să vedem dacă acest proiect va fi promovat. (...) Ministrul Justiției trebuie să susțină această ordonanță. Nu îi cunosc poziția. (...)Nu am primit niciun semnal", a explicat ea.

2013-12-17 18:09:12
Vezi Continuarea 

CSAT: În 2014, Armata României va disloca la misiuni și operații din exterior peste 1.300 de militari

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat marți planul de întrebuințare a forțelor armate ale României care se trimit în misiuni și operații în afara teritoriului statului în anul 2014, urmând să fie dislocați 1.311 militari, cu 725 mai puțini decât în acest an, informează Administrația Prezidențială.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ALEX MICSIK

 

Armata României realizează două misiuni esențiale: apărarea României și, respectiv, apărarea aliaților săi prin participarea la operații de apărare colectivă și promovarea stabilității regionale și globale, amintește sursa citată.

"Efortul principal îl constituie, în continuare, participarea în cadrul operației ISAF din Afganistan și cu menținerea angajării în teatrul de operații din Balcani. În anul 2014, Armata României va disloca la misiuni și operații din afara teritoriului statului român un număr de 1.311 militari. Comparativ cu anul 2013, numărul acestor forțe este diminuat cu 725 de militari. În ceea ce privește Ministerul Afacerilor Interne, forțele care vor participa în anul 2014 la misiuni sub egidele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ale Uniunii Europene, ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) vor fi de 791 de militari și polițiști. Față de anul 2013, numărul acestora este mai mare cu 301 persoane", se arată în comunicatul Președinției.

De asemenea, membrii CSAT au avizat proiectul de hotărâre a Guvernului privind Strategia industriei naționale de securitate.

În urma analizării măsurilor adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni instituite pe plan internațional în perioada octombrie 2012 — septembrie 2013, membrii CSAT au constatat că instituțiile românești au pus în aplicare sancțiunile internaționale legal prevăzute, precizează sursa citată.

Membrii Consiliului au fost informați despre participarea României la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene (UE), precum și despre perspectivele pentru implementarea Strategiei naționale în domeniul capacităților civile.

"În urma informării s-a constatat că România și-a adus contribuția la misiunile Uniunii Europene de implementare a Politicii de Securitate și Apărare Comună (UE/PSAC), care s-au desfășurat în Europa, Africa și Orientul Mijlociu", se arată în comunicat.

O altă temă pe agenda ședinței CSAT a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacității de luptă a Armatei României pentru perioada 2013 — 2016 și în perspectivă până în anul 2022. Obiectivele programului au fost stabilite având la bază o creștere anuală a bugetului Ministerului Apărării Naționale în așa fel încât, în 2016, acesta să ajungă la un nivel de 2% din PIB.

2013-12-17 18:05:01
Vezi Continuarea 

Kovesi: Dosarele "Flota" și "Casa din Mihăileanu", investigate când nu va mai exista imunitatea președintelui

Șeful Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți la Adevărul Live, că dosarele "Flota" și "Casa din Mihăileanu" vor fi investigate de procurori când nu va mai exista acea imunitate prevăzută de lege în cazul șefului statului.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /CRISTIAN NISTOR

 

Întrebată ce va întâmpla peste un an cu cele două dosare "Flota" și "Casa din Mihăileanu", șeful DNA a precizat că vor fi investigate de procurorii care le au în lucru.

2013-12-17 16:57:21
Vezi Continuarea 

Antonescu: Au dispărut domnii de la PSD din plen

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a remarcat marți lipsa din sala de plen a parlamentarilor PSD la ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților dedicată votului pentru șefia TVR, pentru care a fost propus din partea PNL Rareș Bogdan.

 

Foto: AGERPRES FLUX /MIHAI POZIUMSCHI

 

"L-ați auzit pe domnul Ponta spunând, ieri, clar în fața dumneavoastră, că nu au candidat și că vor susține candidatul propus de PNL. Liderul grupului din Senat al PNL, domnul Hașotti, a relatat azi cum domnul senator Sârbu și-a dat cuvântul că asta se întâmplă. L-am propus pe domnul Rareș Bogdan care a trecut cu brio de audierea în comisii și e un raport favorabil, un vot favorabil al celor două comisii. Au dispărut domnii de la PSD din plen. Cred că este o istorioară scurtă despre cine are cuvânt și despre cine e mincinos", a spus Antonescu.

'Noi am avut ieri o propunere din partea grupului PSD pentru Curtea Constituțională, a fost vorba de un fost coleg din Senat, domnul senator Greblă, jurist, fost președinte al Comisiei juridice', a mai afirmat Crin Antonescu.

2013-12-17 16:39:55
Vezi Continuarea 

Bacău: Administrația muncipiului va cheltui în următoarele patru luni 878.614 lei pentru fluidizarea traficului în oraș

Municipalitatea băcăuană va cheltui, în următoarele patru luni, 878.614 lei pentru a implementa, în baza unui proiect realizat de specialiștii proprii în colaborare cu Serviciul de circulație rutieră, o serie de investiții menite să contribuie la fluidizarea traficului rutier în oraș, a declarat, marți, pentru AGERPRES, primarul Romeo Stavarache.

 

Foto: AGERPRES FLUX /ALEX TUDOR

 

"Direcția de Drumuri Publice din cadrul Primăriei a făcut un studiu de teren, ca urmare a sesizărilor primite de la cetățeni, prin care s-a încercat identificarea unor soluții menite a conduce la descongestionarea traficului. În urma analizei efectuate, s-a constat drept urgente lucrări de amenajare a zonei Piața Sud, intersecției străzilor Calea Mărășești și Milcov, amenajarea intersecției dintre străzile Erou Gheorghe Rusu și 9 Mai, precum și amenajări de stații de autobuz pe străzile 9 Mai și B-dul Unirii pentru fluidizarea traficului", a precizat edilul Bacăului.

Potrivit acestuia, lucrările fac parte dintr-un "mai amplu programde reabilitarea a unor străzi, finanțat din fonduri europene și locale, menit a permite fluidizarea traficului rutier prin municipiu, până la finele anului viitor".

2013-12-17 16:31:27
Vezi Continuarea 

Camera Deputaților: Plenul a respins proiectul privind excepțiile de neconstituționalitate

Plenul Camerei Deputaților a respins marți propunerea legislativă pentru modificarea și completarea legii privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale care prevede că un proces este suspendat pe durata judecării de Curtea Constituțională a excepțiilor de neconstituționalitate ridicate în acel proces.

 

Foto: AGERPRES FLUX /MIHAI POZIUMSCHI

 

Proiectul, care a fost inițiat de doi deputați UDMR, a primit raport de respingere de la Comisia juridică a Camerei Deputaților, iar Consiliul Legislativ și Guvernul au dat avize negative.

2013-12-17 16:23:16
Vezi Continuarea 

Brașov: 2013 a fost cel mai greu an de când sunt eu primar, susține Scripcaru

2013 a fost cel mai greu an de când este primar al Brașovului, din 2004, a declarat marți, într-o conferință de presă, George Scripcaru. "Anul 2013 a fost un an complicat, un an foarte greu din toate punctele de vedere, cu foarte multe efecte în plan instituțional, financiar, bugetar, economic, social, sportiv sau alt domeniu de activitate.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /BOGDAN BARBULESCU (C)

 

De când sunt eu primar al Brașovului, din 2004, acest an a fost cel mai greu, cu foarte multe probleme de ordin bugetar care au influențat toate celelalte domenii de activitate. Este primul an pe care îl încheiem cu un deficit bugetar de peste 5 milioane de lei", a afirmat Scripcaru.

El a spus că se așteaptă ca 2014 "să fie și mai complicat ca anul acesta, poate și mai greu, cu mari probleme financiare".

"Cu toate greutățile, vom continua investițiile aflate în derulare, dar le avem în vedere și pe cele care abia au început — cum sunt parcările din Poiana Brașov și de la Spitalul Militar sau Centrul de Afaceri de lângă Institutul de Cercetare pentru Cartof și Sfecla de Zahăr, dar să găsim și soluții pentru a funcționa în continuare așa cum trebuie să funcționeze un oraș turistic ca Brașovul. O să vedem dacă putem să accesăm niște împrumuturi de trezorerie sau din altă parte pentru a cofinanța partea noastră pentru proiectele europene. Este o soluție la care mă gândesc", a spus primarul.

2013-12-17 16:23:16
Vezi Continuarea 

DNA: Președintele și vicepreședintele CJ Dolj, precum și șefi de servicii, urmăriți penal

Direcția Națională Anticorupție informează că procurorii au început urmărirea penală față de președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, vicepreședintele instituției Cristinel Iovan și doi șefi serviciu în dosarul privind atribuirea, în condiții presupus nelegale, a unor contracte finanțate din fonduri locale și europene.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /RAZVAN CHIRITA

 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, Ion Prioteasa este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, iar Cristinel Iovan de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată.

În același dosar mai sunt urmăriți penal Dan Pappa, șeful Serviciului Urbanism din CJ Dolj și arhitect șef, Ileana Măjină, șeful Serviciului Programe Europene, Luiza Tulitu, director al unității Medico-Sociale Bechet, și Ileana Măricuțoiu, director al Spitalului Dăbuleni.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale, a rezultat că există date și indicii potrivit cărora, în perioada 2012-2013, învinuitul Prioteasa uzând de autoritatea cu care a fost învestit și beneficiind de sprijinul funcționarilor publici din instituția respectivă pe care i-a numit în funcțiile respective, a intervenit în procedurile de atribuire a unor contracte, direcționându-le către firmele agreate, în schimbul unui "comision" din valoarea contractelor.

"Concret, învinuiții Prioteasa, Iovan și Pappa au acționat astfel încât, prin crearea condițiilor tehnice și organizatorice favorizante, contractele privind modernizarea Aeroportului Craiova și cel privind 'Proiectarea și execuția punctului de operare aeromedicală SMURD'să fie atribuite unor firme agreate, aceleași în cazul celor două contracte. Folosindu-și autoritatea, Ion Prioteasa i-a interzis șefului Biroului audit al CJ Dolj să consemneze într-un document oficial aspectele deficitare rezultate în urma unui control derulat în octombrie 2012", susțin procurorii.

Potrivit DNA, în schimbul susținerii la atribuirea lucrărilor din cadrul proiectului "Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail — Muzeul de Artă Craiova" (proiect realizat, în parte, din fonduri europene), Ion Prioteasa a primit o sumă de bani de la unul din acționarii firmei beneficiare.

În desfășurarea acestor activități, conform procurorilor, președintele CJ Dolj a colaborat cu învinuita Ileana Măjină, care a făcut demersuri pentru interpunerea unei anumite firme în cadrul contractului de achiziție a serviciilor de proiectare aferente obiectivului "Centrul de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră", percepând în schimb o cotă procentuală din valoarea contractului de referință.

"Contractul de lucrări a fost direcționat către firma agreată ca urmare a identificării unor criterii de descalificare a ofertelor depuse de alte societăți comerciale interesate, în contextul în care, inițial, oferta firmei favorizate a fost clasată pe locul al zecelea. Din dispoziția președintelui CJ Dolj, Pappa și Iovan au acționat în vederea interpunerii unei anumite firme în cadrul activităților de proiectare premergătoare aprobării finanțării proiectului "Centrul Cultural Brâncuși — centrul turistic interactiv". Astfel, ultimii doi menționați au procedat la refacerea (prin antedatare) a unei note justificative", se spune în document.

În scopul obținerii unor avantaje, Prioteasa, Pappa și Iovan au atribuit unei anumite firme serviciile de proiectare aferente unui contract având ca obiect construirea unui corp administrativ la Unitatea medico-socială (UMS) Bechet.

"Acest fapt s-a realizat și în urma intervenției lui Pappa, susținută de Iovan, la nivelul directorului UMS Bechet, învinuita Tulitu. Pe segmentul derulării execuției, aceasta din urmă a aprobat și a avizat plăți nejustificate solicitate de către constructor. Ion Prioteasa și Ileana Măjină, în înțelegere cu reprezentantul unei societăți comerciale, au acționat pentru promovarea intereselor respectivei societăți, în detrimentul obiectivelor circumscrise proiectului 'Reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova'", mai susține DNA.

Anchetatorii rețin totodată că există indicii temeinice potrivit cărora, în schimbul favorizării societății respective, învinuita Măjină a convenit cu reprezentanții firmei ca aceștia să achiziționeze, la prețuri supraevaluate, materiale de construcții necesare executării lucrărilor, de la anumiți furnizori la care învinuita avea un interes.

2013-12-17 16:23:09
Vezi Continuarea 

Camera Deputaților a votat o reglementare cu privire la pensionarea celor care au lucrat în grupa 1 de muncă

Salariații care au desfășurat activități încadrate în grupa 1 de muncă, cu stagiul de cotizare în condiții speciale de muncă și care este complet, se pot pensiona cu șase luni mai devreme, potrivit proiectului de lege privind regimul de pensionare al celor care au lucrat în grupa 1 de muncă și au cotizat înainte de 1 aprilie 2001 adoptat marți de plenul Camerei Deputaților cu 263 de voturi pentru și 51 de abțineri.

 

Foto: AGERPRES FLUX / GRIGORE POPESCU

 

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare asimilarea stagiului de cotizare realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, de salariații care au desfășurat activități încadrate, conform legislației anterioare, în grupa I de muncă, cu stagiul de cotizare în condiții speciale de muncă.

Liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, Marian Neacșu, a spus la dezbaterea proiectului că este o reglementare importantă care va fi aplicată câtorva zeci de mii de oameni, din 2014.

"Prin acest act normativ reușim să răspundem celor care înainte de 2000 au funcționat în grupa 1 de muncă și unificarea dintre grupa de muncă și grupa specială. Este un lucru bun realizat astăzi prin votul tuturor celor din Comisia de muncă", a spus Neacșu.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect. AGERPRES/(A-autor: Dana Piciu, editor: Mihai Simionescu)

2013-12-17 16:18:30
Vezi Continuarea 

DNA: Subprefect de Constanța, trimis în judecată pentru dare de mită

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Iucsel Selamet, subprefect al județului Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită unui agent de poliție judiciară pentru a întârzia începerea urmăririi penale împotriva sa.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /RAZVAN CHIRITA

 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, în același dosar a fost deferit justiției Gelil Eserghep pentru favorizarea infractorului.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în 24 octombrie, inculpatul Selamet a promis bani și alte foloase unui agent de poliție judiciară în cadrul IPJ Constanța — Serviciul de Investigații Criminale (denunțător în cauză) pentru ca acesta să întârzie începerea urmăririi penale împotriva sa într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța pe care îl instrumenta, să îi elibereze copii ale unor înscrisuri din dosarul respectiv și să propună soluții favorabile față de el.

În 7 noiembrie, inculpatul Eserghep l-a ajutat cu informații pe subprefect, comunicându-i că discuțiile sale telefonice sunt interceptate și că este supravegheat operativ, deși cunoștea că acesta este cercetat în mai multe dosare penale.

2013-12-17 15:44:25
Vezi Continuarea 

Bistrița: Peste 200 de apartamente vor fi reabilitate termic cu bani europeni

Un număr de 235 de apartamente din municipiul Bistrița construite în perioada 1950-1990 vor fi reabilitate termic la începutul anului viitor, în baza unui proiect cu fonduri europene câștigat de administrația locală, a anunțat marți, într-o conferință de presă, primarul Ovidiu Crețu.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /TINA TUCUI

 

"Este vorba despre un proiect pilot de finanțare a reabilitărilor termice, de pe Programul Operațional Regional. Noi am fost printre cei care ne-am angajat primii, pentru că am sesizat avantajele pe care le prezintă POR", a declarat primarul.

Valoarea estimată a proiectului se ridică la circa 3,7 milioane lei, din care peste 1,69 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 371.000 lei reprezintă contribuția de la bugetul de stat, iar restul sumei va fi suportat de către municipalitate și proprietarii apartamentelor.

Potrivit primarului Ovidiu Crețu, sumele ce urmează să fie plătite de către proprietarii locuințelor au fost eșalonate la 50 lei pe lună timp de trei până la șapte ani, în funcție de suprafață și de veniturile acestora.

2013-12-17 15:14:38
Vezi Continuarea 

Kovesi: În Europa nu o să vedem o țară în care parlamentarii sunt excluși să răspundă pentru infracțiuni legate de serviciu

Șeful Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți la Adevărul Live că în Europa nu vom întâlni o țară în care parlamentarii sunt excluși din categoria persoanelor care pot să răspundă pentru infracțiuni legate de serviciu.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / CRISTIAN NISTOR

 

Întrebată despre ultimele modificări ale Codului Penal și dacă în alte țări din Europa parlamentarii sunt funcționari publici, șeful DNA a precizat: "Au același regim din punct de vedere al legii penale ca toți cetățenii. Nicăieri în Europa nu o să întâlnim o astfel de dispoziție cum este cea pe care o vedem în acest proiect de lege, că el, până la urmă, este un proiect de lege,(...) nu a fost promulgată, nu a intrat în vigoare, deci nicăieri în Europa nu o să vedem o țară în care parlamentarii sunt excluși din categoria persoanelor care pot să răspundă penal pentru infracțiuni legate de serviciu".

Kovesi a explicat că acesta este un principiu constituțional și un principiu prevăzut și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului — "cetățenii sunt egali în fața legii".

"Deci acest principiu trebuie să fie respectat și de toate dispozițiile care reglementează normele și procedurile în care poți să răspunzi pentru fapte de serviciu în România. Deci nu regăsim o astfel de dispoziție nicăieri în Europa. Găsim la parlamentari diverse imunități în legislațiile naționale și cum este și în Tratatul de la Lisabona în ceea ce privește imunitățile europarlamentarilor, dar sunt aceleași imunități ca și în România, pentru declarații politice făcute în cadrul parlamentului, în niciun caz nu o să găsim o imunitate pentru situațiile în care se comit fapte de corupție", a subliniat procurorul șef al DNA.

2013-12-17 15:13:25
Vezi Continuarea