Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Ştiri interne

Ştiri interne

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, la Antena 3, că a avut discuții cu premierul britanic David Cameron și că este convins că nu vor exista niciun fel de discriminări legale împotriva românilor în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014.

 

Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

 

"Nu doar că am vorbit cu premierul Cameron, ambasadorul nostru acolo (n.r. în Marea Britanie) a fost extrem de prezent, miniștrii noștri merg la Londra. Sunt două lucruri diferite: în primul rând în ceea ce privește normele și legea. E foarte clar că de la 1 ianuarie Marea Britanie ridică restricțiile pentru români. (...) Am prezentat împreună cu Guvernul britanic studii independente care arată foarte clar că nu va fi un val de milioane de români care să plece la 1 ianuarie în Marea Britanie, ci este doar o mișcare de media și de politicieni radicali și populiști", a spus primul ministru. 


Premierul s-a arătat de acord cu declarațiile venite din partea Guvernului britanic potrivit cărora nu se dorește ca nimeni din Europa să abuzeze de pe urma sistemul britanic de protecție socială, dar a precizat că a face discriminare "că e vorba de români sau bulgari este inacceptabil".

2013-12-23 23:39:41
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 23 DECEMBRIE

Guvernul a alocat 90 de milioane de lei - echivalentul a 20 de milioane de euro - în sprijinul sistemului educațional din Republica Moldova.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ANGELO BREZOIANU

 

* Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat, la începutul ședinței de guvern, că nu are dubii că Moldova va semna anul viitor acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

* Premierul Victor Ponta i-a oferit premierului Republicii Moldova, Iurie Leancă, o colecție de DVD-uri cu desene animate traduse în limba română și a propus inițierea unei campanii naționale de strângere de cărți și materiale video în limba română care să fie date elevilor de peste Prut.

* Guvernul a pus la dispoziția Ministerului Agriculturii fonduri de 6,3 miliarde de lei pentru plata schemei de ajutor pe suprafață.

* Premierul Victor Ponta a anunțat într-o conferință de presă că luni vor fi inaugurați 37 de kilometri din Autostrada Lugoj — Deva.

* Premierul Victor Ponta a declarat că prima rectificare de buget pe 2014 se va opera în luna iulie și că în funcție de cifrele privind încasările pe primele trei luni se va decide dacă rectificarea va fi pozitivă sau negativă.

* Ciclul gimnazial și liceul vor avea o durată de patru ani fiecare, potrivit unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Legii Educației Naționale adoptate de Guvern.

* Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a anunțat că se va acorda tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun și elevilor din învățământul profesional.

2013-12-23 18:35:06
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 23 DECEMBRIE

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat raport favorabil pentru solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la încuviințarea arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman. "Mă voi supune Justiției. Nu voi demisiona niciodată, fiindcă nu sunt vinovat", a declarat Coman.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX MICSIK

 

* Ședința de plen în care se va dezbate și vota cererea de încuviințare a arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman va avea loc vineri, la ora 12,00, a anunțat secretarul Camerei Deputaților Eugen Nicolicea.

* Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis să trimită Comisiei juridice spre analiză o scrisoare a președintelui Agenției Naționale de Integritate în care solicită încetarea mandatului deputatului PDL Ștefan-Bucur Stoica pentru că a fost în stare de incompatibilitate pe vremea când deținea funcția de consilier județean.

* Rata de absorbție a fondurilor europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale a atins 67% în cursul acestui an, a declarat premierul Victor Ponta.

* Directorul Muzeului Țăranului Român, Virgil Nițulescu, a declarat că dacă hotărârea de guvern privind comasarea MȚR cu Muzeul Satului va fi reluată, personalul acestei instituții va reacționa față de o asemenea decizie, ajungând chiar la proteste de stradă.

2013-12-23 14:18:11
Vezi Continuarea 

ANI cere încetarea mandatului deputatului PDL Ștefan Stoica

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis luni să trimită Comisiei juridice spre analiză o scrisoare a președintelui Agenției Naționale de Integritate în care solicită încetarea mandatului deputatului PDL Ștefan-Bucur Stoica pentru că a fost în stare de incompatibilitate pe vremea când deținea funcția de consilier județean.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /NICOLAE BADEA (C)

 

"Am avut pe ordinea de zi o scrisoare din partea lui Horia Georgescu, președintele Agenției Naționale de Integritate, referitoare la deputatul Ștefan Stoica, deputat despre care s-a constatat că a avut o stare de incompatibilitate în funcția de consilier județean. Horia Georgescu solicită încetarea mandatului de deputat. S-a decis trimiterea solicitării la Comisia juridică. După cum știți, decizia 460/2013 a Curții Constituționale vorbește despre un conflict de natură constituțională între Senat și autoritatea judecătorească și, pe de altă parte, tot decizia Curții spune că Parlamentul trebuie deîndată să clarifice unele termene din această lege (legea de funcționare a ANI — n.r.). Trebuie să ne supunem deciziei Curții 460/2013, care spune că Parlamentul trebuie să clarifice înțelesul termenilor respectivi", a declarat secretarul Camerei Deputaților Eugen Nicolicea la finalul ședinței Biroului permanent.

2013-12-23 12:52:43
Vezi Continuarea 

Ponta, întrebat cum va acoperi gaura la buget lăsată de amânarea accizei: 'De la Administrația Prezidențială'

Gaura provocată la buget de amânarea cu trei luni a măsurii de creștere a accizei la carburanți va fi acoperită "de la Administrația Prezidențială", a afirmat ironic, luni, premierul Victor Ponta.

 

Foto: AGERPRES FLUX/RADU TUTA

 

Întrebat, la Ministerul Agriculturii, cum va acoperi gaura lăsată în buget de amânarea introducerii accizei majorate cu șapte eurocenți, Ponta a replicat: "De la Administrația Prezidențială, că domnul președinte a zis că sunt bani".

Președintele Traian Băsescu a promulgat bugetul de stat pe 2014 numai după ce Executivul a fost de acord cu amânarea, pentru trei luni, a intrării în vigoare prevederilor privind majorarea accizei pe carburant — motorină și benzină.

2013-12-23 11:29:25
Vezi Continuarea 

Oprescu afirmă că nu așteaptă o propunere de a candida la prezidențiale

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat sâmbătă că nu așteaptă o propunere de a candida la alegerile prezidențiale din 2014.

 

(Foto: AGERPRES ARHIVA /VLAD STAVRICA)

 

"De la 40 de ani am învățat să spun nu, de la 40 de ani am văzut că de obicei nimeni nu îți aduce nimic, dacă poți să îți aduci tu singur, să îți mulțumești sufletul și mintea, atunci e perfect. Dacă nu, când simți că nu mai poți, mai bine te duci acasă, așa că eu nu aștept niciun fel de propunere, eu am de făcut ceea ce am de făcut și dacă într-o zi m-oi gândi și la chestiunea aceasta, am să vă spun vouă, dar rămâne absolut între noi", a răspuns Oprescu întrebat de jurnaliști ce ar face dacă Moș Crăciun i-ar aduce și o propunere fermă pentru o candidatură la prezidențiale.

2013-12-21 15:33:03
Vezi Continuarea 

Daciana Sârbu despre atitudinea britanicilor față de români: E o chestiune de campanie electorală

Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu a declarat, sâmbătă, la Ploiești, referindu-se la atitudinea britanicilor față de români, că aceasta este 'o chestiune de campanie electorală' și a făcut apel ca "asaltul media" în această problemă să se oprească.

 

(Foto: AGERPRES ARHIVA /CRISTIAN NISTOR)

'E cazul să se oprească acest asalt media în primul rând pentru că, din păcate, prin media se transmit aceste mesaje xenofobe și care încurajează ura, până la urmă, că românii muncesc deja în Marea Britanie și că oricum s-au făcut sondaje și la nivelul țării și acolo și nu e Marea Britanie țara în care își doresc toți să ajungă să muncească', a spus europarlamentarul PSD.

Întrebată dacă este mulțumită de acțiunile Ministerului român de Externe pe această temă, ea a spus că au existat acțiuni ale ministerului, dar și ale europarlamentarilor.

2013-12-21 14:51:30
Vezi Continuarea 

Constantin Niță (PSD): Anul 2014 va fi un an agitat din punct de vedere politic

Anul 2014 va fi un an agitat din punct de vedere politic pentru că vor fi două rânduri de alegeri, europarlamentare și prezidențiale, care vor provoca multă emoție în primul rând la nivelul partidelor politice, dar și în rândul populației, susține social-democratul Constantin Niță.

 

(Foto: AGERPRES ARHIVA /CRISTIAN NISTOR)

 

"Eu am credința că PSD va fi cel care va triumfa în aceste alegeri pentru că s-a dovedit încă o dată că noi suntem cei care reparăm ce au stricat alții", a declarat sâmbătă președintele organizației județene a PSD Brașov și ministru delegat pentru Energie.

În ceea ce privește proiectele pe care le are în vedere pentru Brașov în anul următor, Constantin Niță a făcut referire la construcția unui stadion municipal, electrificarea localităților care în prezent nu beneficiază de energie electrică, investiții în infrastructura de drumuri din județ, precum și demararea lucrărilor de construcție la tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov.

"Am în vedere construcția unui stadion municipal cu 25.000 de locuri. Probabil că în acest an vom lua toate aprobările pentru începerea acestui obiectiv extrem de important pentru Brașov. Așa cum știți mai avem localități neelectrificate în județ, una dintre ele fiind Holbav, dar sper ca anul viitor și locuitorii de aici să aibă energie electrică. Apoi va trebui să mutăm linia de înaltă tensiune de la Ghimbav pentru că trece aproape prin mijlocul orașului. De asemenea vom promova o hotărâre de Guvern pentru transformarea DJ 104 Șercaia-Hoghiz în drum național pentru a putea fi reparat, dar și construcția drumului Râșnov-Zărnești.

2013-12-21 14:43:47
Vezi Continuarea 

Daciana Sârbu despre Ponta:Dacă ar fi avut mai multă liniște probabil făcea mai multe lucruri

Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu a declarat, sâmbătă, la Ploiești, că probabil premierul Victor Ponta ar fi făcut mult mai multe lucruri dacă ar fi avut mai multă liniște.


(Foto: AGERPRES ARHIVA/ LIVIU SOVA)

 

'Dacă ar fi avut mai multă liniște, probabil că făcea mult mai multe lucruri. Dar cred că întotdeauna sunt și alte lucruri de făcut, întotdeauna sunt nemulțumiți, important este să îți urmărești clar țintele și să știi bine ce ai de făcut', a spus Daciana Sârbu, întrebată fiind dacă sunt lucruri pe care primul ministru le-ar fi putut face mai bine.

Soția primului ministru a spus că nu poate da un calificativ pentru munca lui Victor Ponta, motivând că nu ar fi obiectivă, însă a subliniat că sunt lucruri pozitive de care se bucură.

'Nu pot să dau calificative pentru că nu sunt obiectivă. Sunt convinsă că sunt multe lucruri care mai trebuie făcute. Mă bucur foarte mult când citesc în presa străină că România este țara cu cel mai mare procent de creștere economică, mă bucur când văd că inflația scade, mă bucur când văd că se lucrează la infrastructură și că se semnează contracte și se dă drumul la lucrări de autostrăzi, pentru că aș vrea să merg pe autostradă până la Brașov și nu numai.

Mă bucur că în "Economist" România e lăudată în detrimentul Marii Britanii (...) îi citez: ar trebui să le fie rușine să vorbească despre muncitorii români, în condițiile în care aceștia își găsesc mult mai repede un loc de muncă în România pentru că economia crește, în comparație cu economia Marii Britanii, care este în scădere', a declarat Daciana Sârbu.

2013-12-21 14:19:41
Vezi Continuarea 

Daniel Constantin: Ziua de 21 decembrie reprezintă o zi istorică pentru toți românii

Ziua de 21 decembrie este o zi istorică pentru români deoarece marchează începutul Revoluției din decembrie 1989 la București, după evenimentele de la Timișoara, afirmă președintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, într-un mesaj transmis sâmbătă prin intermediul rețelelor de socializare.

 

(Foto: AGERPRES FLUX/ALEX TUDOR)

 

"Ziua de 21 decembrie reprezintă o zi istorică pentru toți românii. Această zi marchează începutul Revoluției române din anul 1989, la București, ce a dus la înlăturarea regimului comunist, condus de Nicolae Ceaușescu. În urmă cu 24 de ani, la București, Nicolae Ceaușescu a convocat un mare miting în sprijinul poziției sale față de evenimentele de la Timișoara. Ulterior, mitingul a devenit unul anticomunist, mulțimea rupând cordoanele forțelor de ordine.

Pe tot parcursul zilei, mulți oameni, în general tineri, au manifestat împotriva regimului. În Piața Romană și la Sala Dalles, forțele de ordine au operat arestări și au tras în manifestanți. Sute de persoane s-au regrupat la Universitate unde au ridicat baricade, care au fost sparte cu tancurile, manifestanții fiind împrăștiați", amintește Daniel Constantin.

2013-12-21 14:01:09
Vezi Continuarea 

Corina Crețu: Schimbările în bine vor fi din ce în ce mai vizibile în societatea românească în perioada următoare

Momentul Revoluției din 1989 a fost 'scânteia' care a atras după sine un lung șir de transformări în sânul societății românești, afirmă europarlamentarul și vicepreședinte al PSD Corina Crețu, care și își exprimă convingerea că 'schimbările în bine vor fi din ce în ce mai vizibile în societatea românească în perioada următoare'.

 

(Foto: AGERPRES ARHIVA /CRISTIAN NISTOR)

 

'Omagiem, astăzi, 24 de ani de la căderea regimului dictatorial din România și revenirea, după mai bine de o jumătate de secol, la democrație', menționează europarlamentarul Corina Crețu, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă AGERPRES de delegația europarlamentarilor PSD.

Potrivit europarlamentarului, 'momentul Revoluției din 1989 a fost scânteia care a atras după sine un lung șir de transformări în sânul societății românești, o perioadă de tranziție ce a culminat, după eforturi substanțiale, cu aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană'.

'Se cuvine, astfel, să le mulțumim celor care au luptat în 1989 pentru libertatea țării, precum și celor care au făcut, ulterior, posibilă tranziția de la un sistem totalitar, la un sistem politic și economic modern, compatibil cu cel al statelor democratice din Europa', adaugă Corina Crețu.

Europarlamentarul amintește că timpul scurs de la Revoluție 'a adus cu sine certe consecințe pozitive' și precizează, în acest sens, că românii au, astăzi, grație aderării la Uniunea Europeană, dreptul de a circula liber, de a se stabili, de a munci și de a învăța 'oriunde în Europa'.

2013-12-21 11:50:58
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 20 DECEMBRIE

Scriitorul Stelian Tănase a fost validat de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului în funcția director interimar al STRV, la propunerea PNL, cu 405 voturi pentru și două voturi împotrivă.

 

Foto: AGERPRES FLUX / GRIGORE POPESCU

 

* Deputatul Gheorghe Coman a vehiculat în discuțiile inițiate cu denunțătorul numele ministrului Agriculturii, al consilierului personal al acestuia, al președintelui ANSVSA, al secretarului de stat în Ministerul Muncii, al președintelui ANFP, al directorului APIA Buzău, al președintelui Consiliului Județean Buzău, se arată în referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 zile și prin care s-a solicitat încuviințarea Camerei Deputaților pentru luarea acestei măsuri.

* Membrii Comisiei juridice din Camera Deputaților au acces la dosarul deputatului Gheorghe Coman până luni dimineață, a anunțat președintele comisiei, Bogdan Ciucă.

* PDL București îi cere demisia primarului general, Sorin Oprescu, democrat-liberalii invocând "proasta gestionare" a problemei câinilor fără stăpân, dar și promisiunea edilului-șef că va demisiona dacă nu rezolvă această situație în 18 luni, pentru ca ulterior să spună că termenul nu poate fi respectat.

* Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a constatat încetarea activității Avocatului Poporului, Crișu Anastasiu, care și-a dat demisia, și a aprobat prin vot preluarea în interimat a acestei funcții de către adjunctul acestuia, Ecaterina Teodorescu.

* Primăria București impune restricții de trafic rutier în weekend pentru desfășurarea unor acțiuni de comemorare a eroilor martiri căzuți în Revoluția din decembrie 1989.

* Arborele genealogic al regelui Carol I, imprimat la Viena, decorat cu folie de aur cu cifra regelui și stema regatului, o excepțională piesă de patrimoniu național care a aparținut Casei Regale a României, a fost dat în custodie, pentru o perioadă de cinci ani Muzeului Național de Istorie a României.

2013-12-20 13:37:08
Vezi Continuarea 

Stelian Tănase, validat de Parlament în funcția de director interimar al SRTV

Scriitorul Stelian Tănase a fost validat de plenul reunit al Parlamentului în funcția director interimar al SRTV cu 405 voturi pentru și două împotrivă.

 

Foto: AGERPRES FLUX / GRIGORE POPESCU

 

Deputații și senatorii PDL nu au participat la vot ei, părăsind sala de plen înainte de începerea votului. 


"Grupurile parlamentare ale PDL sunt consecvente în privința numirii directorului general al TVR cu poziția pe care am avut-o marți. Noi considerăm că din data de 10 decembrie, când raportul de activitate al Televiziunii Române a fost respins în plenul reunit, ați avut și timpul, și majoritatea necesară să veniți cu o soluție definitivă la TVR. Noi nu considerăm că e corect și legal ceea ce faceți acum, interimat fără mandat imperativ. Ce anume are voie să facă? Mai mult, ați și emis o ordonanță de urgență, modificând Legea 41, dând competențe Birourilor Permanente reunite. Grupurile parlamentare ale PDL părăsesc sala în semn de protest față de procedura legală pe care dumneavoastră înțelegeți să o adoptați", a spus viceliderul deputaților PDL, Gheorghe Tinel.

2013-12-20 13:33:04
Vezi Continuarea 

Voiculescu: Criza în USL, generată de același președinte maestru al dezbinării

Criza din USL, după unii cea mai mare de până acum, a fost generată de același "președinte maestru al dezbinării, conflictului și diversiunii", susține președintele fondator al PC, Dan Voiculescu.

 

(Foto: AGERPRES ARHIVA /CRISTIAN NISTOR)

 

În opinia acestuia, criza din USL a fost depășită "cu înțelepciune și responsabilitate".

"Dorința revanșardă de a face rău românilor care l-au demis și care îl detestă, ambiția fără miză a lui Traian Băsescu sunt clinice și au, de 9 ani, efecte nocive pentru cetățeni și pentru economie. În spatele unui deziderat populist se ascunde lașitatea și neputința unui președinte care a pierdut tot și a cărui ultimă șansă de a fi băgat în seamă e să producă conflict total între PSD și PNL, Guvern și presedinte, președinte și Parlament. Felicit liderii Uniunii Social Liberale pentru că au dat dovadă, și de această dată, de echilibru și responsabilitate și au înțeles că ducerea la îndeplinire a speranțelor românilor este mai importantă decât orice ambiție politică", a scris Voiculescu, joi, pe blogul personal.

2013-12-19 16:42:15
Vezi Continuarea 

Oprescu, despre o eventuală candidatură la președinție: Dacă se va pune problema peste luni de zile, voi vedea

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a afirmat joi că dacă se va pune problema candidaturii sale la președinție "peste luni de zile" va hotărî la momentul respectiv ce decizie va lua.

 

(Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA)

 

"N-am spus niciodată că mă gândesc, că particip sau că nu particip (n.r. la alegerile prezidențiale). Am spus întotdeauna că am de dus ceea ce am de dus în spate. Dacă se va pune această problemă peste luni de zile, voi vedea. Dacă nu, nu!", a afirmat joi Oprescu la Adevărul live.

El susține că alianțele în politica românească nu au ținut.

2013-12-19 15:56:58
Vezi Continuarea 

Ivan (PSD): Este în beneficiul românilor că s-a găsit o soluție pentru a avea buget pentru 2014

Este în beneficiul românilor că s-a găsit o soluție pentru a avea buget pentru 2014, afirmă europarlamentarul Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat.

 

(Foto: AGERPRES FLUX ; / LIVIU SOVA)

 

Potrivit unui comunicat trimis AGERPRES, Ivan susține că promulgarea bugetului pe anul viitor era necesară "pentru a putea crește salariul minim, pentru a putea crește veniturile medicilor rezidenți și profesorilor debutanți, pentru a putea finanța importante proiecte de infrastructură".

Europarlamentarul PSD mai afirmă că aceia care au câștigat sunt românii, nu USL sau alte forțe politice.

2013-12-19 14:50:09
Vezi Continuarea 

UPDATE PNL îl propune pe Stelian Tănase la conducerea SRTv

Partidul Național Liberal îl propune pe Stelian Tănase pentru conducerea Societății Române de Televiziune, se arată într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES de către Departamentul de Comunicare al PNL.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / SORIN LUPSA

 

Potrivit sursei citate, Tănase este propus pentru funcția de președinte — director general interimar al SRTv.

Jurnalistul și politologul Stelian Tănase s-a născut la 17 februarie 1952, în București. 

Absolvent al Facultății de Filozofie a Universității București (1977), este doctor în sociologie politică (1996), scriitor, eseist, istoric, om politic, politolog, publicist, analist politic dar și om de televiziune. Bursier Fullbright la New School for Social Research (1997). În prezent, este profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București. Este membru de onoare al Societății Timișoara. 

În perioada ianuarie-decembrie 1990, a fost redactor-șef al revistei '22', iar în septembrie 1990 a devenit membru în Comitetul Director al Asociației Ziariștilor din România (AZR). Din 1992, este director al revistei de științe politice 'Sfera politicii'. 

Este membru fondator al Grupului de Dialog Social (GDS), membru fondator al Alianței Civice, vicepreședinte al Partidului Alianța Civică (1991-1993), deputat PAC (septembrie 1992), vicepreședinte în Comisia de politică externă a Camerei Deputaților până în aprilie 1995. 


Stelian Tănase a debutat ca romancier în 1982 cu "Luxul melancoliei" (Cartea Românească, reeditat în 1993). Între 1983 și 1989 i s-a interzis publicarea altor două romane. După 1989, i-au apărut "Corpuri de iluminat" (roman 1990, 1998), "Șocuri și crize" (articole politice, 1993), "Playback" (roman, 1995, 2004), "Ora oficială de iarnă. Jurnal 1986-1990" (1995), "Sfidarea memoriei (convorbiri cu Alexandru Paleologu)" (1996), "Revoluția ca eșec. Elite & societate" (studii politice, 1996), "Anatomia mistificării. Procesul Noica-Pillat" (1997, 2003), "LA vs NY. Jurnal american" (1998), "Elite și societate. Guvernarea Gheorghiu-Dej" (1998), "Miracolul revoluției" (1999), "Acasă se vorbește în șoaptă" (2002), "Zei și semizei. La început de secol" (2004). În 2008 și-a lansat volumul 'Maestro', apărut la Editura Polirom, în care aduce un omagiu autorului său preferat, Camil Petrescu. La aceeași editură, au mai apărut, de același autor, următoarele volume: 'Revoluția ca eșec. Elite & societate' (studii politice, 1996), 'L.A. vs. N.Y. Jurnal american' (1998) și 'Corpuri de iluminat' (ediția a III-a, 2004). 


La începutul anului 2008, la Editura Spuyten Duyvil din SUA a apărut cartea lui Stelian Tănase "Auntie Varvara's Clients: Clandestine Histories"/"Clienții lu' tanti Varvara: istorii clandestine", tradusă în engleză de Alistair Ian Blyth. 


În afară de activitatea scriitoricească, desfășoară o amplă muncă de documentare, realizând scenarii și filme, printre care și serialul pentru televiziune "București, strict secret", care are 32 de episoade. Acest serial documentar a fost premiat de Asociația Profesioniștilor din Televiziunea Română. 


A coordonat colecția Editurii Polirom, "Istorii subterane' lansată în 2008. 


Stelian Tănase s-a implicat în campania de desecretizare a dosarelor păstrate în arhivele Securității. 

2013-12-19 14:42:35
Vezi Continuarea 

Avocații lui Adrian Năstase au cerut rejudecarea dosarului Zambaccian

Avocații lui Adrian Năstase au cerut, joi, completului de cinci judecători al instanței supreme rejudecarea dosarului Zambaccian, în care fostul premier a fost trimis în judecată, alături de soția sa, Dana Năstase, și fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Irina Jianu, pentru fapte de corupție și șantaj.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / CRISTIAN NISTOR

 

"O rejudecare ar folosi pentru că se pun în discuție niște lucruri extrem de importante, respectiv înregistrările în mediu ambiental care la acea dată nu erau prevăzute de lege, indiferent dacă s-au făcut în faza premergătoare urmăririi penale, fie în faza de urmărire penală. Nu era prevăzută înregistrarea ambientală în lege la acel moment, abia prin modificarea Codului penal, în septembrie 2006, ele au fost introduse. Ar fi foarte important pentru că ar reprezenta pentru noi o rejudecare, ne-ar putea conduce la niște argumente foarte puternice legate de achitarea în legătură cu infracțiunile de corupție și de șantaj. Dacă s-ar accepta acest motiv de recurs pe care noi l-am formulat, instanța nu are de ales, pentru că legea prevede că în acest caz este obligată să trimită cauza pentru rejudecare", a declarat avocatul Ioan Cazacu.

El consideră că după "prima rundă" de pledoarii, apărarea are "un mic avantaj" în fața argumentelor procurorului DNA, care a cerut condamnarea la închisoare cu executare a inculpaților.

"Opinia mea este că au fost aduse argumente extrem de puternice cu privire la esența, la fondul acuzării și, după opinia mea, aceste argumente trebuie avute în vedere la pronunțarea unei soluții. Forța argumentelor noastre se referă la ambele fapte, mă refer acum la acuzațiile la adresa lui Adrian Năstase. Argumentele noastre sunt mult mai concrete și mult mai la obiect. Câteva afirmații ale procurorului nu sunt susținute nici măcar de probele pe care dânșii le-au strâns", a mai spus Ioan Cazacu.

El a afirmat că nu poate anticipa nicio soluție, dar că este de dorit o judecată "liniștită, corectă și dreaptă", în care toate argumentele să fie puse în balanță, și a arătat că soții Adrian și Dana Năstase vor respecta orice soluție va da instanța.

"Sunt niște oameni extrem de puternici, sunt niște oameni care au trecut prin foarte multe momente grele în această viață, eu cred că sunt niște oameni cu foarte multă demnitate și vor primi cu aceeași demnitate soluția Înaltei Curți. Eu sper din tot sufletul, cred cu tărie că vor primi o soluție corectă, în sensul în care nu se va atrage răspunderea penală în legătură cu faptele lor, iar dacă lucrul ăsta se va întâmpla, instanța ar trebui să pună în balanță, în opinia mea, și toate părțile bune ale domnului Adrian Năstase. Totuși, de 23 de ani, opinia mea este că a slujit această țară. Faptul că a fost un om cu funcții importante, faptul că este un jurist eminent, faptul că este un om cu o anumită spiritualitate nu se pot întoarce împotriva lui, sunt niște elemente pozitive, ele trebuie văzute cât atârnă în balanță", a conchis Cazacu.

Procurorul de ședință al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut joi judecătorilor instanței supreme condamnarea la o pedeapsă cu executare pentru luare de mită a fostului premier Adrian Năstase și, de asemenea, o pedeapsă cu închisoare pentru șantaj, în dosarul "Zambaccian".

Procurorul de ședință a expus motivele de recurs ale DNA la decizia Secției penale a ÎCCJ prin care Năstase a fost achitat pentru infracțiunea luare de mită și a primit trei ani cu suspendare pentru șantaj în dosarul "Zambaccian".

2013-12-19 13:53:23
Vezi Continuarea 

Oprescu: În București sunt aproape 63.000 de câini

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a afirmat joi că în Capitală sunt aproape 63.000 de câini, potrivit unui raport primit de la SRI.

 

Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

 

"În urmă cu câțiva ani am încercat o numărătoare. Se vorbea de 65.000 de câini. Am avut o surpriză că numărătoarea coincide (n.r. — cu cea din prezent). După tragedia lui Ionuț, îmi vine și acum greu să vorbesc de ea, am încercat o identificare cât mai aproape de adevăr. (...) Nu am avut posibilitățile și libertatea să acționez în anii care au trecut. Am primit un raport de la SRI. Fantastic cât de apropiate erau cifrele. Sunt aproape 63.000 de câini", a afirmat Oprescu, joi, la Adevărul live.

El a precizat că, în ultimii cinci ani, 25.000 de câini au fost sterilizați, dar strategia adoptată — de sterilizare, vaccinare, reteritorializare — nu a fost eficientă.

"Nu a fost suficient și sub presiunea ONG-urilor, am avut aproape 200 de ore de discuții, au fost sterilizați, vaccinați și returnați în teritoriu. A fost cea mai mare prostie. După ce au revenit, nu le-a mai dat nimeni să mănânce, apă, decât acolo unde erau oameni într-adevăr iubitori. Și au plecat de acolo. Românul, în general, nu vrea să vadă câini pe stradă. Și are dreptate. Vrea să îi luăm de pe stradă. Asta fac acum. De trei-patru luni încurajăm adopția. Aproape 5.000 de câini au fost adoptați după acest nefericit eveniment", a adăugat Oprescu.

2013-12-19 13:17:06
Vezi Continuarea 

Iliescu: USL a fost o reușită politică și sper că Ponta și Antonescu vor depăși cu înțelepciune momentele tensionate

Fostul președinte al României Ion Iliescu consideră că Uniunea Social Liberală a reprezentat o "reușită politică", adăugând că ar fi păcat ca această uniune să nu se consolideze pe viitor.


Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX MICSIK

 

Ion Iliescu a declarat miercuri, cu prilejul simpozionului omagial "Revoluția română din decembrie 1989 în contextul european", că speră ca liderii USL să găsească înțelepciunea necesară pentru a depăși momentele tensionate din ultimele zile.

"Am văzut cu regret, dar eu sper să se depășească acest moment tensionat, pentru că nu este folositor nimănui. USL a fost o reușită politică și e păcat să nu se folosească în continuare, să nu se consolideze chiar această cooperare a forțelor politice care și-au asumat răspunderea guvernării. Sunt încrezător că până la urmă se va depăși. Se poate, cu înțelepciune se poate", a spus Ion Iliescu.

Acesta a reamintit opoziția pe care a întâmpinat-o ca președinte al României din partea politicianului Corneliu Coposu, la începutul anilor '90.

"Vă amintesc că am avut momente tensionate și la începuturile noastre, după Revoluție, și eram doi adversari remarcabili — domnul Coposu și cu mine. Era foarte aspru, dar am găsit calea dialogului. Nu s-a întâmplat ca vreodată să îl invit pe domnul Coposu la un dialog și să nu vină. Nu s-a întâmplat ca să dorească să se întâlnească cu președintele țării, funcție pe care o aveam atunci, și să nu aibă mereu ușa deschisă", a mai spus Iliescu.

Referitor la discuțiile apărute între cei doi co-președinți ai USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, fostul președinte a susținut că adversități pot apărea și în cadrul aceleiași formațiuni politice, dar "înțelepciunea trebuie să treacă peste".

2013-12-19 11:27:58
Vezi Continuarea