Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Ştiri internaţionale

Ştiri internaţionale

Autoritățile spaniole au confirmat liberalizarea pieței forței de muncă din Spania de la 1 ianuarie 2014, anunțând o serie de informații utile în această perspectivă. Ambasada României la Madrid a prezentat detaliat marți diferite prevederi și reglementări ce li se pot dovedi necesare cetățenilor români. Între acestea, înscrierea contractului de muncă la serviciile spaniole de asigurări sociale, adică angajarea propriu-zisă, se va putea face de la 1 ianuarie și pe baza documentului național de identitate. Totodată, pentru obținerea unui nou certificat de rezidență trebuie îndeplinite condițiile legale general valabile: documentul de înregistrare în regimul corespunzător de contribuabil la serviciile de asigurări sociale sau contractul de muncă înscris la Serviciul public de ocupare a forței de muncă sau documentul de înregistrare a stabilirii sediului social pentru angajați sau lucrători pe cont propriu. În schimb, românii - și în general toți străinii - care în momentul solicitării preschimbării certificatului de rezidență nu desfășoară activități legale și, prin urmare, nu au venituri trebuie să aducă dovezi că dispun de mijloace de întreținere suficiente pentru sine și persoanele aflate în întreținere.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

* Zeci de tineri din Republica Moldova și România, eurodeputați români, diplomați, precum și liderul liberalilor europeni, Graham Watson, s-au adunat, marți, în jurul prânzului, în fața Parlamentului European (PE), pentru a-și exprima susținerea față de orientarea europeană a Republicii Moldova. Acțiunea a fost sugestiv intitulată 'Flori pentru Moldova, flori pentru viitor'.

* Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a pledat marți pentru 'un parteneriat strategic' cu Rusia, în cadrul unei întâlniri avute la Kremlin cu Vladimir Putin, în timp ce la Kiev continuă manifestațiile antiguvernamentale ale opoziției, care acuză actuala putere că dorește să ''vândă'' țara Moscovei după ce a renunțat la procesul de apropiere față de UE. La sfârșitul întâlnirii, în prezența celor doi președinți, au fost semnate mai multe acorduri de cooperare.

* Secretarul general NATO, Anders-Fogh Rasmussen, a cerut, într-un interviu acordat marți agenției France Presse, ca liderii europeni să se angajeze la summitul UE de joi să consolideze cooperarea în sectorul apărării prin proiecte complementare de înzestrare a armatelor și de folosire a echipamentelor deja existente. El dorește un angajament clar din partea Uniunii Europene pentru a investi mai mult în echipamentele militare ce în prezent sunt deficitare, cum ar fi dronele sau avioanele de alimentare în zbor.

* Comisia Europeană își intensifică acțiunile de sprijin pentru municipalități printr-un nou "pachet de mobilitate urbană", adoptat marți. Acesta urmează să consolideze schimbul de bune practici, să ofere sprijin financiar specific și să susțină totodată investițiile în cercetare și dezvoltare. În plus, noul mecanism încurajează dezvoltarea unor "planuri de mobilitate urbană sustenabilă", pentru a stimula trecerea la un transport mai curat și mai sustenabil în zonele urbane.

2013-12-17 18:05:12
Vezi Continuarea 

Rusia va investi 15 miliarde de dolari în Ucraina și reduce prețul la gazele livrate fostei republici sovietice (Putin)

Rusia va investi 15 miliarde de dolari în titluri de stat din Ucraina și va reduce cu o treime prețul la gazele pe care le livrează Ucrainei, a anunțat marți președintele rus, Vladimir Putin, la încheierea întâlnirii avute la Kremlin cu omologul său ucrainean Viktor Ianukovici, transmit agențiile de presă ruse.

 

Foto: AP FLUX / Mikhail Metzel

 

'Ținând cont de problemele economiei ucrainene (...), guvernul rus a decis să plaseze în obligațiuni ale guvernului ucrainean o parte din rezervele sale, în valoare de 15 miliarde de dolari', a precizat Vladimir Putin, citat de ITAR-TASS.

'Această decizie nu este legată de nicio condiție — nici de creștere, nici de scădere, nici de înghețarea standardelor sociale, a pensiilor, alocațiilor sau salariilor', a adăugat liderul de la Kremlin, făcând aluzie, după cum notează AFP, la condițiile impuse de Fondul Monetar Internațional pentru acordarea unui împrumut Kievului.

Ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, a precizat ulterior că acești bani vor fi investiți în 2013 și 2014 în obligațiunile emise de Ucraina.

Vladimir Putin a mai menționat că Rusia a acceptat să reducă cu o treime prețul la gazele pe care le livrează Ucrainei, care va fi, de acum înainte, de 268,5 dolari pentru mia de metri cubi, față de 400 de dolari pe mia metri cubi cât este în prezent.

Șeful statului rus a mai spus că problema aderării Ucrainei la Uniunea Vamală, condusă de Moscova și din care mai fac parte Belarusul și Kazahstanul, nu a fost abordată în cadrul întâlnirii cu președintele Ianukovici. 'Aș vrea să asigur pe toată lumea că noi nu am discutat astăzi aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală', a afirmat Vladimir Putin.

2013-12-17 17:41:07
Vezi Continuarea 

(Corespondență) CE adoptă măsuri pentru un transport urban mai fluid și mai ecologic

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Comisia Europeană își intensifică acțiunile de sprijin pentru municipalități printr-un nou "pachet de mobilitate urbană", adoptat marți. Acesta urmează să consolideze schimbul de bune practici, să ofere sprijin financiar specific și să susțină totodată investițiile în cercetare și dezvoltare.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/ SORIN BLADA

 

În plus, noul mecanism încurajează dezvoltarea unor "planuri de mobilitate urbană sustenabilă", pentru a stimula trecerea la un transport mai curat și mai sustenabil în zonele urbane.

"Abordarea problemelor legate de mobilitatea urbană este una dintre cele mai mari provocări ale sectorului transporturilor din zilele noastre. Prin acțiuni coordonate putem avea mai mulți sorți de izbândă. Autoritățile locale sunt principalii factori de decizie. Acestea sunt cele mai în măsură să ia decizii importante la nivel local, dar ar trebui să beneficieze de sprijin de la nivel național și de la nivelul UE", a declarat comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Prin pachetul privind mobilitatea urbană, Comisia își consolidează măsurile de sprijin într-o serie de domenii precum dezvoltarea bunelor practici, asigurarea unui sprijin financiar specific, cercetare și inovare, cooperare.

Astfel, Comisia va institui în 2014 o platformă europeană pentru planurile de mobilitate urbană sustenabilă, urmând ca această platformă să ajute orașele, experții în planificare urbană și părțile interesate să elaboreze planuri pentru un transport urban mai fluid și mai ecologic.

Totodată, prin intermediul fondurilor structurale și de investiții europene, UE va continua să sprijine proiectele de transport urban, în special în regiunile mai puțin dezvoltate ale Uniunii.

Prin același pachet de măsuri, Inițiativa Civitas 2020 din cadrul programului Orizont 2020 le va permite orașelor, întreprinderilor, mediului academic și celorlalți parteneri să dezvolte și să testeze noi abordări pentru mobilitatea urbană.

2013-12-17 15:14:08
Vezi Continuarea 

Autoritățile spaniole confirmă liberalizarea pieței forței de muncă de la 1 ianuarie 2014

Autoritățile spaniole competente au confirmat liberalizarea pieței forței de muncă din Spania de la 1 ianuarie 2014, anunțând o serie de informații utile în această perspectivă. Ambasada României la Madrid prezintă detaliat marți diferite prevederi și reglementări ce li se pot dovedi necesare cetățenilor români.

 

Foto: AP FLUX / Steven Senne

 

Aceste precizări apar după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, Ambasada anunța că autoritățile spaniole vor adopta toate măsurile necesare pentru aplicarea la timp și în condiții optime a măsurii de liberalizare a pieței forței de muncă pentru români. Autoritățile competente urmează să transmită în teritoriu, la toate birourile pentru ocuparea forței de muncă, o comunicare privind ridicarea, începând cu data de 1 ianuarie 2014, a restricțiilor privitoare la angajarea cetățenilor români.

Mențiunea referitoare la lipsa dreptului la muncă, înscrisă în unele certificate de rezidență, nu va mai produce efecte juridice începând cu 1 ianuarie 2014 și, drept urmare, nu mai influențează accesul pe piața muncii și angajarea propriu-zisă. Cu toate acestea, românii care doresc schimbarea certificatelor de rezidență cu unele noi, în care să nu mai apară această mențiune, se pot adresa Birourilor pentru străini sau Comisariatelor de poliție din regiunile unde au sau doresc să-și stabilească reședința.

Pentru obținerea unui nou certificat de rezidență trebuie îndeplinite condițiile legale general valabile: documentul de înregistrare în regimul corespunzător de contribuabil la serviciile de asigurări sociale sau contractul de muncă înscris la Serviciul public de ocupare a forței de muncă sau documentul de înregistrare a stabilirii sediului social pentru angajați sau lucrători pe cont propriu.

În schimb, potrivit celor mai recente reglementări generale pentru toți străinii, românii care în momentul solicitării preschimbării certificatului de rezidență nu desfășoară activități legale și, prin urmare, nu au venituri trebuie sa aducă dovezi clare potrivit cărora dispun de mijloace de întreținere suficiente pentru sine și persoanele aflate în întreținere, așa cum ar fi extrase de cont, cecuri, proprietăți, cărți de credit, precum și asigurarea medicală.

2013-12-17 13:37:01
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII - EXTERNE - 17 DECEMBRIE

Risipa de alimente și problema deșeurilor alimentare reprezintă una dintre marile probleme ale lumii moderne, iar anual în România este înregistrată o risipă de alimente de cinci milioane de tone, a declarat marți la Chișinău ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, care a participat la consultările informale în vederea pregătirii Conferinței Regionale pentru Europa a Organizației pentru Agricultură și Alimentație (FAO), ce va avea loc în 2014 la București.

 

Foto: AP FLUX / Mark Wilson

 

Ministrul a declarat, totodată, că România va continua să împărtășească Republicii Moldova din experiența sa din procesul de aderare la UE pentru a ajuta Chișinăul să nu comită erorile pe care ea nu le-a evitat, dar și pentru ca producătorii de peste Prut să fie suficient de pregătiți pentru a face față concurenței de pe piața europeană.

* Scutul antirachetă al NATO în Europa este necesar în pofida speranțelor apărute în urma acordului preliminar cu Iranul asupra programului său nuclear, i-a dat asigurări luni șeful Pentagonului, Chuck Hagel, omologului său rus, Serghei Șoigu.

* Angela Merkel a fost realeasă pentru a treia oară cancelar al Germaniei de către deputați, cu o majoritate zdrobitoare. Merkel, care începe un nou mandat de patru ani, va conduce o mare coaliție compusă din uniunile creștine (CDU și ramura sa bavareză CSU) și social-democrați. Cancelarul urmează să se deplaseze în cursul zilei la președintele german Joachim Gauck, care urmează să o numească oficial în funcție, apoi ea va reveni în Bundestag pentru a depune jurământul.

* Britanicii nu au sentimente rasiste față de români și bulgari, însă consideră guvernul vinovat pentru lipsa de informații reale cu privire la impactul pe care îl va avea în continuare imigrația asupra Marii Britanii, arată un sondaj realizat de think-tank-ul independent British Future. Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, atrage atenția într-un articol publicat în presa locală, că diferența mare dintre cifrele avansate de diverse studii, sondaje sau organizații cu privire la numărul românilor vor pleca în Marea Britanie din 2014 reprezintă un uriaș câmp deschis speculațiilor exploatat de către tabloide și UKIP.

* Potrivit Observatorului național al delincvenței din Franța, proporția cetățenilor străini în furturile comise 'a crescut cu peste 10% în patru ani'. Numărul lor s-a dublat la minori, mai ales la români, s-a triplat la tunisieni și a crescut de patru ori la georgieni.

* Fostul ministru francez Claude Guéant a fost plasat marți în arestul poliției în cadrul unei anchete în legătură cu primirea de prime cash între 2002 și 2004, când era directorul de cabinet al lui Nicolas Sarkozy, care se afla în acea vreme la conducerea Ministerului de Interne.

2013-12-17 13:22:38
Vezi Continuarea 

Imigranții români și bulgari ar fi binevenți în Marea Britanie dacă muncesc și își plătesc taxele (sondaj)

Britanicii nu au sentimente rasiste față de români și bulgari, însă consideră guvernul vinovat pentru lipsa de informații reale cu privire la impactul pe care îl va avea în continuare imigrația asupra Marii Britanii, arată un sondaj realizat de think-tank-ul independent British Future, informează marți Huffington Post.

 

Foto: XINHUA FLUX / Xu Zijian

 

77% dintre respondenți au afirmat că imigranții din România și Bulgaria ar fi bineveniți în țara lor dacă ar munci din greu și și-ar plăti taxele, ar învăța limba și s-ar integra în comunitate.

Cu toate acestea, 80% dintre persoanele chestionate au afirmat că ar dori măsuri mai dure în ceea ce privește imigrația.

'Momentul unui nou val de imigrație din România și Bulgaria nu este popular și oamenii sunt îngrijorați cu privire la presiunile pe care le-ar putea provoca — însă nu au prejudecăți. Oamenii doresc ca lucrurile să fie lămurite, nu să fie creată agitație. Dacă nou-veniții vor depune eforturi să muncească din greu, să contribuie și să se integreze în Marea Britanie, ei vor fi în mare parte acceptați', a declarat Sunder Katwala, directorul British Future.

Sondajul realizat de think-tank-ul independent arată că 38% dintre britanici consideră că numărul imigranților din România și Bulgaria va ajunge până la 50.000 în 2014, în timp ce 18% consideră că numărul acestora va fi între 50.000 și 100.000. Un procent de 13% cred că numărul românilor și bulgarilor care vor sosi în Marea Britanie ar putea ajunge până la 500.000.

Guvernul român a dat însă asigurări că numărul acestora nu va fi atât de mare. Politiceni importanți din România și Bulgaria au respins temerile potrivit cărora ridicarea restricțiilor ar putea conduce la un val de imigranți provenți din cele două țări în Marea Britanie.

2013-12-17 12:39:56
Vezi Continuarea 

Angela Merkel a fost realeasă pentru a treia oară cancelar al Germaniei

Angela Merkel a fost realeasă pentru a treia oară cancelar al Germaniei de către deputați, cu o majoritate zdrobitoare, a anunțat marți președintele Bundestagului, Norbert Lammert.

 

Foto: AP FLUX / Jens Meyer

 

Merkel, care începe un nou mandat de patru ani, va conduce o mare coaliție compusă din uniunile creștine (CDU și aliatul bavarez CSU) și social-democrați, transmite AFP.

Considerată drept cea mai puternică femeie de pe planetă, Angela Merkel, 59 de ani, clasată pe primul loc în alegerile legislative de la sfârșitul lunii septembrie, a obținut 462 de voturi din 621 de votanți — Bundestagul numără 631 deputați — în cursul unui vot cu buletin secret, în timp ce noua sa majoritate are 504 locuri. Cancelarul german deține astfel 74% din sufragiile exprimate.

Potrivit rezultatului anunțat de Lammert, 150 de deputați au votat împotriva ei și nouă au votat în alb. 'Accept votul și vă mulțumesc pentru încrederea acordată', a declarat Angela Merkel, chiar după anunțarea rezultatelor votului. Au fost necesare aproape trei luni — un record — pentru a forma noul guvern al primei economii europene, comentează AFP.

Partidul dnei Merkel, Uniunea Creștin-Democrată CDU și ramura sa bavareză CSU dețin 311 locuri după alegerile din 22 septembrie, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD), cu care a încheiat un acord de coaliție, 193 locuri.

Cancelarul urmează să se deplaseze în cursul zilei la președintele german Joachim Gauck, care urmează să o numească oficial în funcție, apoi ea va reveni în Bundestag pentru a depune jurământul.

2013-12-17 11:39:19
Vezi Continuarea 

Leonardo DiCaprio a fost criticat de PETA pentru că a filmat alături de un cimpanzeu

Leonardo DiCaprio a devenit ținta criticilor organizației People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) după ce a fost de acord să filmeze alături de un cimpanzeu în ultimul film regizat de Martin Scorsese, "The Wolf Of Wall Street", conform publicației WENN.

 

Foto: AP ARHIVA / Charles Sykes

 

 

Activiștii PETA și-au îndreptat armele asupra lui DiCaprio, cunoscut la rândul său pentru activitățile ecologiste și implicarea în diferite campanii pentru salvarea animalelor, pentru că acesta ar ignora preocupările cu privire la cruzimea față de animalele folosite pe platourile de filmare. PETA a lansat o petiție online prin care îi solicită actorului să-și ia angajamentul că nu va mai filma niciodată alături de animale.

"Cineva atât de preocupat de problemele mediului, așa cum este Leonardo DiCaprio, ar trebui să știe mai bine decât să justifice prin acceptare o formă bine documentată de cruzime împotriva maimuțelor antropoide folosite pentru amuzament în show-biz", a comentat primatologul PETA Julia Gallucci pentru WENN.

2013-12-17 10:57:45
Vezi Continuarea 

RETROSPECTIVE 2013 - NSA și capacitatea sa tentaculară de a derula operațiuni clandestine de spionaj

Dezvăluirile făcute în iunie 2013 de Edward Snowden, fost colaborator al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA, despre programele de supraveghere a comunicațiilor din lumea întreagă, desfășurate de agențiile de informații americane, au fost considerate drept unele din cele mai grave scurgeri de informații din istoria Americii.

 

Foto: XINHUA ARHIVA / Jiang Kehong The Guardian, ziarul britanic care a publicat primele informații confidențiale furnizate de Snowden, a înregistrat un record de accesări ale paginii sale web după ce dezvăluirile au fost făcute publice. Principalul său articol despre Edward Snowden, în care publicația estima că acesta 'va intra în istorie ca unul dintre cei mai mari informatori ai Americii', a devenit la rândul său cel mai popular articol citit vreodată în ediția on-line a ziarului, cu peste 3,7 milioane de accesări, conform The Guardian.

Zecile de mii de documente furnizate presei de Snowden, în prezent refugiat în Rusia după ce a fugit din Statele Unite, dezvăluiau capacitățile 'tentaculare' ale agenției americane însărcinate cu interceptarea comunicațiilor, NSA.

Într-un rar interviu publicat în revista Time, Edward Snowden a declarat că speră ca dezvăluirile sale să aducă o mai mare transparență. 'Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult nu este că această supraveghere poate fi, teoretic, realizată, ci că ea se practică fără ca majoritatea populației să fie măcar la curent că aceasta are loc', a afirmat el pentru Time, care l-a clasat pe cea de-a doua poziție la 'personalitatea anului' 2013.

Ca urmare a acestor dezvăluiri sensibile, președintele american Barack Obama a promis în luna august reforme, argumentând în același timp și necesitatea derulării acestor programe de monitorizare.

Unul dintre aceste programe, creat în baza celebrului Patriot Act din 2001, prevede colectarea de date telefonice, obligându-i pe operatorii de telefonie din SUA să furnizeze NSA aceste date, care includ numerele apelate precum și ora și durata apelurilor. 

 

Foto: XINHUA ARHIVA / Fang Zhe

 

Un alt program denumit Prism, care constituie potrivit NSA 'cel mai important instrument al său', vizează activitățile pe Internet a milioane de persoane din lumea întreagă, spre disperarea giganților americani de Internet, precum Microsoft, Apple, Google sau Facebook. Aceste societăți sunt îngrijorate de pierderea încrederii clienților lor și cer 'o reformă a practicilor guvernamentale de monitorizare la nivel mondial'.

NSA, care înregistrează zilnic datele de localizare a sute de milioane de telefoane mobile, a ascultat și telefoanele mobile ale unor lideri străini, inclusiv pe cel al cancelarului german Angela Merkel, și i-a spionat la scară largă pe aliații SUA.

Aceste dezvăluiri l-au pus pe președintele american într-o poziție dificilă atât față de aliații săi europeni, cât și față de Brazilia și Mexic, chiar dacă oficialii americani au ținut să dea asigurări că aliații Washingtonului beneficiază direct de informațiile NSA, cu care colaborează strâns.

În Germania, agențiile de informații ar lucra în colaborare cu NSA pentru a le permite americanilor să monitorizeze traficul pe Internet, e-mail-urile și apelurile telefonice ale cetățenilor germani. Serviciul german de informații externe, BND, se află sub responsabilitatea directă a biroului cancelarului german, însă Angela Merkel a negat faptul că ar avea cunoștință despre un astfel de acord.

 

Foto: AP FLUX / Markus Schreiber

 

În plus, The Guardian, care a citat un memo confidențial oferit de Snowden, a dezvăluit faptul că NSA ar fi monitorizat apelurile telefonice a 35 de lideri mondiali.

Der Spiegel a afirmat la rândul său că deține documente secrete aparținând NSA care dovedesc că numărul telefonului mobil al Angelei Merkel s-a aflat pe o listă specială a unei unități NSA — Special Collection Service (SCS) — începând din 2002. Conform documentelor secrete, o stație de interceptare amplasată în ambasada americană din Berlin a fost responsabilă de monitorizarea comunicațiilor. Cu toate acestea, din documente nu reiese clar dacă conversațiile telefonice au fost înregistrate sau a fost vorba mai degrabă de o inventariere a contactelor lui Merkel.

2013-12-17 10:44:41
Vezi Continuarea 

Teza privind asasinarea prințesei Diana de către trupele de elită SAS, respinsă de poliția britanică

Poliția britanică a respins luni seara teza, apărută în această vară, cu privire la asasinarea prințesei Diana de către trupele de elită SAS, afirmând că 'nu există dovezi credibile' care să susțină această teorie, informează marți AFP.

 

Foto: AP ARHIVA / SASA KRALJ

 

Într-un comunicat difuzat în ajunul publicării oficiale a acestor concluzii, poliția a afirmat că 'a întreprins o anchetă pentru a verifica pertinența și credibilitatea' informațiilor primite în august 2013 privind moartea Dianei și a lui Dodi Al-Fayed.

'Ancheta este acum încheiată' și o declarație oficială va fi făcută marți, precizează comunicatul.

La mijlocul lunii august, poliția britanică a anunțat că va 'examina informații recent comunicate' cu privire la aceste decese, fără a dezvălui detalii despre natura lor.

Mai multe publicații britanice au anunțat că, potrivit uneia dintre aceste informații, SAS (Special Air Services), trupe de elită ale armatei britanice, ar fi fost 'responsabile de moartea prințesei Diana'.

2013-12-17 07:59:41
Vezi Continuarea 

(Corespondență) Dezbatere privind Roșia Montană în PE: CE reiterează că așteaptă informații din România

Dezbatere privind Roșia Montană în PE:

CE reiterează că așteaptă informații din România și refuză în continuare să se pronunțeCorespondentul AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Executivul comunitar așteaptă cât de curând informațiile solicitate de la autoritățile române în cadrul procedurii deschise prin sistemul EU Pilot privind proiectul minier de la Roșia Montană, a declarat luni reprezentantul Comisiei Europene (CE), cu prilejul dezbaterii, în comisia de specialitate a Parlamentului European, a petiției unei asociații formate din oameni de știință români. România a depășit cu zece zile termenul pentru transmiterea informațiilor, deși a beneficiat de o prelungire a acestuia cu două săptămâni.


Foto: AGERPRES FLUX / ANGELO BREZOIANU

 

Dezbaterea din Comisia PETI a petiției depuse de Asociația AD Astra a oamenilor de știință români din țară și străinătate a prilejuit puncte de vedere contradictorii, deși majoritatea eurodeputaților, în frunte cu Victor Boștinaru, au susținut că petiția trebuie să rămână deschisă, aceasta fiind cea mai bună garanție că la momentul implementării unui astfel de proiect minier vor fi respectate cele mai sigure standarde de mediu și se vor utiliza cele mai moderne tehnologii. Ca și la precedenta dezbatere din PE și la fel ca în urmă cu doi ani, CE a refuzat să se pronunțe asupra unei eventuale încălcări a legislației UE de către proiectul Roșia Montană, atâta timp cât nu s-a obținut acordul de mediu din partea autorităților, iar procesul este încă în desfășurare în România.

'Astăzi (luni — n.r.) am prezentat datele noi ale petiției noastre pe care am înaintat-o în 2010 privind proiectul Roșia Montană. Ne-am arătat foarte surprinși și îngrijorați de faptul că noi date credibile tot nu există, ba încă misterul se adâncește în jurul aspectelor tehnice ale proiectului. Am spus că neclaritățile nu sunt benefice pentru nimeni și că trebuie rezolvate și, dat fiind că proiectul odată aprobat înseamnă distrugerea sitului arheologic, care ar fi o crimă culturală, trebuie să aplicăm principiul precauției și să vedem foarte precis dacă legislația europeană va fi aplicată. Nu odată ce începe proiectul verificăm dacă este respectată, ci acum, înainte să înceapă', a declarat pentru AGERPRES, după dezbatere, Octavian Voiculescu, cel care a prezentat în cadrul Comisiei PETI o actualizare a petiției asociației AD Astra.

Avizele care s-au dat până acum pentru acest proiect au fost emise 'în baza unor date care nouă nu ni se par credibile', a adăugat el.

'În orice caz, acestea nu au fost produse de experți independenți care să nu aibă legături cu nicio parte interesată. E un lucru sine qua non, fără de care situația nu se poate lămuri și, societal vorbind, grupurile care se opun sau susțin proiectul nu se pot înțelege, din simplul motiv că nu au o bază comună de discuții', a adăugat omul de știință român, care conduce un laborator la Cambridge.

El a apreciat că petiția depusă de asociația din care face parte trebuie să rămână deschisă până când se vor aduna datele necesare 'produse sau aprobate de experți independenți' și până când cineva își va asuma 'distrugerea' sitului arheologic. 'OK, este o decizie politică, vrem să extragem acum aurul și argintul de acolo și ne asumăm că distrugem un sit arheologic. Lucrul acesta trebuie asumat explicit', a mai spus Voiculescu.

Reprezentanta CE la dezbatere, Mariane Muller, a reamintit că executivul comunitar a primit trei petiții în 2010 și 2011 pe subiectul proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană și că, în baza informațiilor furnizare de autoritățile române, Comisia a transmis Parlamentului observațiile sale exact în urmă cu doi ani, la 16 decembrie 2011. 'Concluzia generală la acea vreme a fost că nu s-a putut identifica nicio încălcare a legislației UE, în principal pentru că permisul nu a fost acordat', a declarat ea.

Oficialul CE a menționat că după ce, în luna august, guvernul a adoptat noul proiect de lege privind proiectul de la Roșia montană, Comisia a primit multe scrisori de la cetățeni și ONG-uri și a deschis o procedură prin sistemul 'Eu Pilot' cerând autorităților proiectul de lege și acordul cu RMGC din anexă.

'Procedura a fost deschisă pe 13 septembrie, iar pe 26 noiembrie Comisia a solicitat informații suplimentare legate de aspectul privind schimbarea cursului unui râu. Autoritățile române nu au răspuns încă, dar Comisia așteaptă cât de curând un răspuns. Totuși, marți, proiectul de lege care trebuia aprobat de parlament a fost respins. Comisia urmărește îndeaproape procesul de autorizare a proiectului minier de la Roșia Montană. Preocuparea Comisiei este ca toată legislația UE să fie aplicată corespunzător. În ceea ce privește activitățile miniere, nicio activitatea nu poate fi începută decât dacă există un permis și doar dacă directiva privind evaluarea impactului asupra mediului și directiva privind gestionarea deșeurilor miniere sunt aplicate corespunzător. Dar în acest stadiu, la fel ca și cu doi ani în urmă, concluzia Comisiei este că nu putem identifica acum o încălcare a legislației UE întrucât nu există încă un permis și procesul la nivel național este încă în desfășurare', a mai spus Mariane Muller.

Informația că autoritățile române nu au trimis încă informațiile solicitate de Comisie prin sistemul EU Pilot a fost confirmată luni pentru AGERPRES de Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik. Termenul limită inițial, de 26 noiembrie, a fost prelungit cu aproape două săptămâni, unul din motivele invocate fiind, se pare, faptul că executivul comunitar a solicitat noi informații. Ținând cont că noul termen limită a expirat la 6 decembrie, autoritățile române au întârziat cu zece zile transmiterea informațiilor. CE poate declanșa o procedură de infringement în cazul României dacă autoritățile vor întârzia în continuare transmiterea informațiilor, dar acest lucru este puțin probabil să se întâmple, în contextul în care respectarea termenului nu este percepută în acest caz drept cea mai importantă problemă de către executivul comunitar.

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, singurul parlamentar european român care a luat cuvântul la dezbatere, a ținut să precizeze că nu și-a schimbat niciuna dintre opiniile exprimate în Comisia PETI privind proiectul Roșia Montană, rămânând un opozant al acestuia.

'Sunt în favoarea păstrării acestei petiții deschise. Împotriva celor care sugerau că astăzi am putea închide această petiție vreau să spun că eu sunt împotrivă, pentru a ne asigura că un proces viitor de implementare a proiectului se va face pe baza celor mai sigure standarde și a celor mai moderne tehnologii', a afirmat Boștinaru.

El a adăugat că parlamentul român a votat respingerea proiectului inițial, care data din timpul guvernării trecute, aproape în unanimitate. Apoi, proiectul general privind exploatările miniere, inovator pentru legislația europeană din anumite puncte de vedere, a fost și el respins de Parlament și în contextul 'rezistenței protestatarilor'.

Victor Boștinaru a făcut apel către Comisie pentru finalizarea negocierilor privind directiva referitoare la evaluarea impactului de mediu, în care sunt introduse mai multe amendamente ale Comisiei PETI care se referă la obligația transparenței, la implicarea societății civile și la responsabilitatea investitorului.

'Putem să facem în așa fel ca această petiție deschisă să rămână cel mai solid argument ca orice proiect care se va dezvolta în viitor în România, și nu numai, să aibă la bază cele mai înalte standarde. România nu poate fi un studiu pedagogic nici pentru Bulgaria, nici pentru Grecia, nici pentru alte țări care vor să dezvolte proiecte în industria minieră. România este obligată să respecte legislația europeană și o face, sunt convins, cu demnitate', a mai spus Victor Boștinaru.

2013-12-17 00:10:29
Vezi Continuarea 

Casa Albă respinge ideea negocierii cu Edward Snowden

Casa Albă a respins luni ideea unei negocieri cu Edward Snowden în schimbul documentelor furate de fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA și a cerut întoarcerea acestuia în Statele Unite, unde este inculpat pentru spionaj, informează AFP.

 

Foto: AP FLUX / Evan Vucci

 

'Poziția noastră nu s-a schimbat' în cazul lui Snowden, refugiat din vară în Rusia, țară care i-a acordat azil temporar, a explicat purtătorul de cuvânt al președinției americane, Jay Carney.

El a fost solicitat să prezinte un punct de vedere după declarațiile făcute la postul de televiziune CBS de un agent al NSA. Acesta din urmă, Rick Ledgett, a afirmat în interviul difuzat duminică după-amiază că, 'din punct de vedere personal', ar fi favorabil negocierilor cu Snowden cu scopul de a recupera documentele în cauză.

Jay Carney a subliniat că Ledgett și-a exprimat o 'opinie personală'. El a reamintit că Edward Snowden a fost 'inculpat pentru că a divulgat informații secrete', fapt ce constituie un presupus 'delict federal'.

Snowden 'trebuie să se întoarcă în Statele Unite cât mai repede posibil' pentru a răspunde acestor acuzații și 'va beneficia de o deplină protecție' constituțională, a adăugat Carney.

2013-12-16 23:45:10
Vezi Continuarea 

Viviane Reding, preocupată în legătură cu lupta anticorupție din România

Comisarul european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, Viviane Reding, a declarat, luni, la Bruxelles, că este foarte preocupată de recentele evoluții în domeniul legislației anticorupție din România și că acestea vor fi analizate în luna ianuarie, relatează EUobserver.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / STEFAN MICSIK (C)

 

'Suntem foarte îngrijorați de faptul că lucrurile evoluează în direcția greșită în domeniul combaterii corupției', a spus Reding.

2013-12-16 21:26:47
Vezi Continuarea 

Marea Britanie: Tensiuni în coaliția de guvernământ din cauza planului de limitare a numărului de imigranți din UE

Planul de a limita numărul de imigranți proveniți din Uniunea Europeană a produs o divizare puternică în cadrul coaliției de guvernământ din Marea Britanie, vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg susținând că propunerile ministrului de interne Theresa May, membră a Partidului Conservator, sunt 'ilegale', relatează luni Daily Express.

 

Foto: AP FLUX / PA

 

Ministrul de interne a afirmat, luni, că limitarea libertății de mișcare a lucrătorilor în UE ar trebui să facă parte din orice negocieri privind apartenența Marii Britanii la blocul comunitar. Totodată, Theresa May a dezvăluit că a avut deja discuții cu miniștri europeni de interne, care, în opinia sa, ar fi și ei îngrijorați de așa-zisul 'turism pentru beneficii sociale' și de deplasarea lucrătorilor între țări cu mari disparități în privința veniturilor medii ale cetățenilor lor.

"Există o îngrijorare tot mai mare, nu doar aici, în Marea Britanie, ci și în alte părți, în legătură cu abuzurile legate de libertatea de mișcare, cu felul în care oamenii se pot deplasa liber în Europa, uneori pentru a avea acces la beneficii", a afirmat ea la radio BBC.

Însă vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg s-a pronunțat împotriva acestor propuneri, spunând că sunt "ilegale", nu aduc rezultatele scontate și ar avea un impact negativ asupra celor două milioane de britanici care trăiesc sau muncesc în străinătate.

Potrivit unui raport guvernamental la care unele ziare au avut acces, guvernul britanic ia în considerare limitarea numărului de imigranți proveniți din Uniunea Europeană la 75.000 pe an, cu aproximativ 30.000 sub nivelul actual.

2013-12-16 20:56:02
Vezi Continuarea 

Austria: castelul Schonbrunn evaluat la aproape 300 milioane de euro

Valoarea castelului Schönbrunn, fostul palat imperial de vară al dinastiei Habsburg, este estimată la aproape 300 milioane de euro de statul austriac, potrivit unui raport publicat zilele trecute de Ministerul de Finanțe, transmite AFP.

Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

Castelul Schönbrunn, evaluat la 285,70 milioane de euro, este cel mai scump activ imobiliar pe care îl deține Austria. Pe locurile următoare se găsesc două muzee din Viena: muzeul de istorie naturală (160,33 milioane de euro) și muzeul de arte frumoase (113,18 milioane de euro). La rândul său opera din Viena, 'Staatsoper', este estimată la 102,82 milioane de euro.

alternative text


Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

Potrivit acestui raport elaborat de Ministerul de Finanțe din Austria, datoriile statului (aproximativ 223,4 miliarde de euro) sunt de aproape două ori și jumătate mai mari decât valoarea patrimoniului austriac (aproximativ 89,5 miliarde de euro).

 

alternative text


Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

Castelul Schönbrunn este principala atracție turistică a capitalei Austriei, cu 2,8 milioane vizitatori înregistrați în 2012.

 

alternative text


Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

 

alternative text

Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO
2013-12-16 19:28:45
Vezi Continuarea 

UE și Rusia, de acord pentru respectarea suveranității Ucrainei (Lavrov)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut, luni, la Bruxelles, necesitatea de a fi respectată suveranitatea Ucrainei și de a permite acestei țări să-și aleagă liber drumul pe care dorește să-l urmeze, un punct de vedere care, potrivit afirmațiilor sale, a coincis cu cel al șefilor diplomațiilor din Uniunea Europeană.

 

Foto: AP FLUX / Ebrahim Noroozi

 

''Am căzut de comun acord că toată lumea trebuie să respecte suveranitatea oricărei țări, inclusiv a Ucrainei, și să permită popoarelor să-și aleagă liber drumul pe care îl doresc pentru dezvoltarea statelor lor'', a declarat Serghei Lavrov, la încheierea reuniunii avute luni cu omologii săi europeni, după cum relatează ITAR-TASS.

Întâlnirea dintre Lavrov și miniștrii de externe europeni survine după ce mai mulți lideri ai Uniunii Europene au acuzat Rusia de presiuni asupra Ucrainei pentru ca fosta republică sovietică să renunțe la semnarea Acordului de Asociere la UE, semnare ce trebuia să aibă loc la summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie.

Ministrul rus de externe a fost foarte critic față de acuzațiile aduse Rusiei, precum și față de poziția europeană privind situația din Ucraina, acuzând Bruxellesul că dorește să impună modelul său țărilor din Europa de Est, după cum notează EFE.

2013-12-16 19:08:29
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE SERII - EXTERNE - 16 DECEMBRIE

Cancelarul german, Angela Merkel, a semnat luni acordul de guvernare cu social-democrații, în ajunul învestirii sale de către Bundestag, camera interioară a parlamentului german, pentru al treilea mandat în fruntea guvernului de la Berlin, transmite EFE. După aproape trei luni de negocieri, Merkel a semnat documentul în calitate de lider al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), alături de omologii săi din Uniunea Creștin-Socială (CSU), Horst Seehofer, și Partidul Social-Democrat (SPD), Sigmar Gabriel.

 

Foto: AP FLUX/Jens Meyer

 

* Numărul refugiaților sirieni va ajunge la circa 4,1 milioane până la sfârșitul anului 2014, dublu față de 2,4 milioane câți sunt în prezent, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) publicat luni, relatează AFP. Dintre aceștia, circa 660.000 își vor găsi adăpost în tabere de refugiați și sunt considerați ca fiind cei mai vulnerabili, în timp ce 3,44 de milioane își vor găsi refugiu în alte părți, afirmă ONU, într-un raport referitor la răspunsul umanitar la criza siriană.

* Restricționarea liberei circulații a lucrătorilor în Marea Britanie ar fi un 'mare autogol' pentru economia și sistemul de ajutoare sociale ale țării, care beneficiază 'masiv' în prezent de afluxurile de muncitori imigranți din alte state ale UE, a declarat luni Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune. Întrebat despre intenția guvernului Marii Britanii de a propune, printre altele, cote pentru limitarea numărului de imigranți din UE, Jonathan Todd a refuzat să comenteze eventualele măsuri, până ce acestea nu se vor concretiza în propuneri clare.

* În contextul în care, de la 1 ianuarie 2014, se vor ridica restricțiile pe piața muncii din UE pentru români și bulgari, se pare că, pentru o parte a presei britanice, românii sunt țapul ispășitor pentru aproape toate lucrurile care merg rău în Marea Britanie, scrie ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, într-un articol apărut luni pe site-ul publicației Huffington Post, la secțiunea blog. "Articolul recent publicat de Daily Mail care susținea că 'Românii sunt arestați de șapte ori mai des decât britanicii' nu reprezintă decât un alt exemplu nefericit", comentează ambasadorul român, adăugând că materialul respectiv "conține distorsiuni scandaloase ale realității, încercând să manipuleze opinia publică britanică".

* Italia a acceptat să pună la dispoziția SUA unul din porturile sale pentru descărcarea produselor rezultate în urma distrugerii armelor chimice siriene, la bordul unei nave americane, în largul mării, a anunțat, luni, diplomația italiană, citată de presa occidentală, transmite RIA Novosti.

* Ministrul român al transporturilor, Ramona Mănescu, și ministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor din Republica Moldova, Vasile Botnari, au stabilit luni la Chișinău să intensifice cooperarea bilaterală pentru a crește gradul de asimilare a fondurilor europene în domeniul infrastructurii de transport. 

* Cota de pescuit calcan pentru România a fost menținută la nivelul anului 2013, respectiv 43,5 tone, a anunțat luni, la Bruxelles, ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură, Lucia Varga. Oficialul român a participat la Consiliul Agricultură și Pescuit al Uniunii Europene în cadrul căruia au fost stabilite cotele de pescuit pentru anul viitor.

2013-12-16 18:01:26
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 16 DECEMBRIE

Datoria externă publică directă pe termen mediu și lung a României către instituțiile financiare internaționale a crescut în octombrie 2013 cu 708 milioane de euro, până la 14,474 miliarde de euro, de la 13,766 miliarde de euro în septembrie 2013, reiese din datele publicate luni de Banca Națională a României.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/LUCIAN TUDOSE

 

* Foștii depunători FNI care au dreptul să primească despăgubiri de la stat pot depune cererile de despăgubire pentru recuperarea sumelor investite la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), potrivit unui comunicat al instituției.

* Veniturile obținute de furnizorii de servicii de comunicații electronice care activează în România au însumat 14,83 miliarde de lei, în 2012, în creștere cu 0,2% față de anul anterior, informează, luni, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/.

* Consiliul Concurenței a sancționat patru companii cu o amendă în valoare totală de 12,487 milioane de lei, respectiv circa 2,8 milioane de euro, pentru trucarea unor licitații organizate de Ministerul Apărării Naționale.

* BRD Groupe Societe Generale a acordat, prin programul ''Prima Casă'', credite în valoare de 240 milioane lei, până la începutul lunii decembrie, ajungând la o cotă de piață de 33%, au anunțat, luni, reprezentanți ai băncii. Cele mai multe credite au fost contractate de clienți din București (30%), iar restul de 70% au fost acordate clienților din toate județele țării.

* Ministerul Comerțului din China (MOC) a anunțat luni că va atenua și mai mult controlul asupra investițiilor directe transfrontaliere în yuani, pentru a stimula investițiile, transmite Xinhua.

* Numărul conexiunilor de internet broadband la puncte fixe a ajuns la 3,8 milioane, în prima jumătate a acestui an, în creștere cu 6,7% față de nivelul semestrial din 2012, arată datele din Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România, publicat, luni, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/.

* Oficialii ruși au semnalat, luni, că sunt pe punctul de a semna mai multe acorduri cu Ucraina privind acordarea de împrumuturi și ieftinirea prețului gazelor naturale, în ideea de a-i ajuta pe oficialii de la Kiev să pună capăt haosului economic și a menține Ucraina pe orbita Rusiei, transmite Reuters.

* Exporturile de mobilă ale României au totalizat 1,080 miliarde euro, în opt luni din 2013, în creștere cu 14,9% față de aceeași perioadă din 2012, când au totalizat 940 milioane euro, potrivit datelor publicate de Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

* Ritmul de creștere a cererii mondiale de cărbune se va modera în următorii ani, pe măsură ce China va căuta surse de energie curată, SUA se vor îndrepta spre gaze mai ieftine, iar în Europa relansarea temporară a cererii de cărbune se va încheia, a estimat, luni, Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite AFP.

2013-12-16 18:01:21
Vezi Continuarea 

Ungaria: Curtea Supremă a decis că împrumuturile în valută sunt legale

Împrumuturile în valută și contractele de creditare asociate sunt legale, iar clientul trebuie să suporte riscurile legate de fluctuațiile cursului de schimb, a decis luni Curtea Supremă a Ungariei /Kuria/, transmite MTI.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GINA STEFAN

 

Decizia Curții Supreme este obligatorie pentru instanțele juridice inferioare.

Potrivit Directorului departamentului civil de la Curtea Supremă a Ungariei, Gyorgy Wellmann, clienții care au luat un credit în valută au beneficiat de condiții mai bune decât cele aplicabile creditelor în monedă locală și, în consecință, clienții ar trebui să suporte riscurile implicate. 'Procesele nu sunt un mijloc adecvat pentru soluționarea evoluțiilor economice', a apreciat Gyorgy Wellmann.

2013-12-16 17:37:51
Vezi Continuarea 

UE promite un sprijin 'fără precedent' în cazul unui acord israeliano-palestinian

Miniștrii europeni ai afacerilor externe au promis luni că UE va acorda un sprijin 'fără precedent' israelienilor și palestinienilor, dacă aceștia vor reuși să încheie negocierile de pace, relatează AFP.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / TRAIAN NEGULESCU

 

"UE va furniza un program fără precedent de sprijin politic, economic și de securitate celor două părți în cazul unui acord final', au anunțat miniștrii de externe ai UE reuniți la Bruxelles. UE va oferi Israelului și viitorului stat Palestina un statut special de partenariat privilegiat, ce include un acces crescut pe piețele europene și sporirea relaților în domeniile științific și cultura", se arată într-un comunicat difuzat la încheierea reuniunii.

Miniștrii și-au exprimat 'sprijinul total' pentru negocierile de pace purtate în prezent de secretarul de stat american John Kerry cu premierul isrealian Benjamin Netanyahu și cu președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas.

2013-12-16 16:17:17
Vezi Continuarea