Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

DOCUMENTAR: Cinci secole de la moartea titanicului artist al Renaşterii, Leonardo Da Vinci

DOCUMENTAR: Cinci secole de la moartea titanicului artist al Renaşterii, Leonardo Da Vinci

DOCUMENTAR: Cinci secole de la moartea titanicului artist al Renaşterii, Leonardo Da Vinci
 

Leonardo Da Vinci a fost unul dintre cei mai influenţi artişti ai umanităţii, lăsând o moştenire aparte nu doar în domeniul artei ci şi în cel al ştiinţei. A fost unul dintre cei mai reprezentativi artişti ai Renaşterii.

S-a născut la 15 aprilie 1452, într-o comunitate mică lângă Vinci. A început la vârsta de 9 ani să lucreze ca ucenic în atelierul lui Andrea del Verrocchio, un sculptor popular, pictor şi aurar, care era o figură importantă a acelei epoci, potrivit www.leonardodavinci.net.

La atelierul din Florenţa al lui Verrocchio, tânărul Leonardo l-a întâlnit pe Sandro Botticelli. Verrocchio, care fusese pregătit de Donatello, a fost sculptorul oficial al cunoscutei familii Medici. Sub îndrumarea lui Verrocchio, Da Vinci şi-a dezvoltat îndemânarea în desen, pictură şi sculptură, dar şi în alte domenii precum mecanică, metalurgie, proiectare arhitecturală şi chimie.

Prima operă care îi este atribuită lui Da Vinci este o descriere a văii răului Arno. Picturile au devenit o parte importantă a moştenirii sale. Chiar dacă devenise un membru al Asociaţiei pictorilor din Florenţa în 1472, Da Vinci a continuat să lucreze cu Verroccio în calitate de asistent al acestuia până în 1476. Influenţele maestrului său erau vizibile în vitalitatea remarcabilă şi corectitudinea anatomică a picturilor şi desenelor lui Leonardo.

După ce a părăsit atelierul lui Verrocchio, şi-a stabilit propriul atelier, în 1477, dedicându-se pentru început temelor religioase, însă a acceptat să realizeze şi portrete. În următorii cinci ani a realizat picturi memorabile printre care se numără ''Ginevra de Benci'' sau ''Benois Madonna''. ''Adoraţia Magilor'' (1482), care a rămas neterminată, se află la Galeriile Uffizi din Florenţa din anul 1670. A încheiat în 1482, pictura ''Sf. Jerome în Sălbăticie'', aflată în posesia Muzeului Vaticanului, conform https://www.artsy.net.

În timp ce se afla la Milano, a primit mai multe cereri, pentru realizarea unor proiecte atât civile cât şi militare, din partea ducelui Ludovico Sforza. Una dintre primele picturi realizate la curtea ducelui a fost ''Madonna of the Rocks'', 1483. Din dorinţa de a folosi o tehnică similară unui efect de fum, care era denumită ''sfumato'', multe dintre picturile lui Leonardo Da Vinci s-au deteriorat, printre care şi celebra "Cina cea de Taină", exemplarul care se află în prezent la Muzeul Louvre din Paris este o reproducere.

În urma invaziei franceze asupra oraşului Milano, artistul s-a întors la Florenţa, în 1500. A primit o cerere din partea lui Francesco del Giocondo de a o picta pe soţia acestuia, astfel a apărut ''Mona Lisa''. Specialiştii în domeniu au convenit asupra faptului că această pictură a fost începută în 1503.

A început o pictură murală a Bătăliei de la Anghiari pentru Sala 500 a Palazzo Vecchio din Florenţa, însă a rămas neterminată, iar în baza schiţelor sale a fost realizată a replică a bătăliei de către Peter Paul Rubens.

A realizat mai multe proiecte de arme pentru Cesare Borgia, în anul 1502, însă acestea nu au rămas decât la stadiul de proiect, fiind expuse la Muzeul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie Leonardo Da Vinci din Milano, potrivit https://www.artsy.net.

Întors la Milano, în 1506, a acceptat cererea de a realiza o statuie ecvestră din bronz a tatălui ducelui, Francesco Sforza, conform biography.com. În cei şapte ani cât a stat în acest oraş, a realizat mai multe desene pe teme vizând anatomia umană, botanică, invenţii de arme şi studii privind zborul păsărilor.

După recucerirea oraşului de către regele Francisc I al Franţei, în octombrie 1515, Leonardo Da Vinci a primit titlul de arhitect principal al regelui şi s-a mutat la o reşedinţă de lângă Fontainebleu, la Cloux. Numeroşi istorici ai artei apreciază că în această perioadă Leonardo a reuşit să îşi definitiveze pictura sa finală, ''Sf. John Baptistul''. Această pictură expune perfect tehnica "sfumato". Tot în această perioadă a definitivat pictura ''Fecioara şi Pruncul cu Sfânta Ana'', începută în 1503.

Da Vinci a murit la 2 mai 1519, la vârsta de 67 de ani.

Influenţa operei lui Leonardo Da Vinci poate fi regăsită şi în lucrările lui Rafael şi Michelangelo, care au adoptat anumite tehnici mai ales pentru realizarea unor figuri anatomice realiste.

Până în prezent, numeroşi specialişti din istoria artei au convenit asupra faptului că ''Mona Lisa'' este una dintre cele mai importante picturi ale tuturor timpurilor.

În 2017, a fost lansată o nouă lucrare biografică dedicată lui Leonardo Da Vinci, în viziunea lui Walter Isaacson.

''Salvator Mundi'' a celebrului pictor a fost vândută în noiembrie 2017 la o licitaţie organizată de casa Christie's pentru suma de 450,3 milioane de dolari.

Pentru a marca cei 500 de ani de la moartea celebrului artist al Renaşterii, cinematografia italiană lansează în mai 2019 pe marile ecrane pelicula ''Being Leonardo Da Vinci'', după un scenariu şi regia semnate de Massimiliano Finazzer Flory, care se află şi în distribuţie.

De asemenea, Ministerul italian al Culturii şi Turismului organizează o serie de evenimente pe întreg parcursul anului dedicate marelui artist, conform www.iitaly.org.

AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Daniela Juncu)

2019-05-02 09:00:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!