Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Ştiinţă

Ştiinţă

Despre ceapa roșie, celebrul alchimist și medic Paracelsus spunea că e la fel de prețioasă precum o farmacie.

 

Foto: (c) EMIL BADEA / AGERPRES ARHIVA

 

Ceapa este una dintre cele mai populare legume din întreaga lume. Este utilizată ca ingredient în diverse preparate culinare de mii de ani. Producția mondială de ceapă este în continuă creștere, astfel, în prezent, ceapa este una dintre cele mai des cultivate legume după roșii.

Ceapa face parte din familia liliaceae, aceeași familie ca și usturoiul, prazul, arpagicul, salotul. Există mai multe varietăți de ceapă: roșie, galbenă, albă, verde, fiecare având propria sa aromă — unică. La nivel mondial există peste 600 de soiuri de ceapă.

Ceapa roșie este cea mai bogată în vitaminele A, B și C, săruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc și fier, acid folic și biotină, substanțe cu caracter antibiotic și diuretic. Proprietățile sale se păstrează intacte dacă se consumă în stare crudă. Ceapa este caracterizată de conținutul ei bogat în tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide și alți compuși odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei și producerea de compuși care duc la iritarea și lăcrimarea ochilor. Tiosulfinatele au proprietăți antimicrobiene.

Ceapa roșie este considerată a fi un adevărat dezinfectat natural. Ea poate fi utilizată cu succes împotriva gripei, dizenteriei, răcelii și altor tipuri de infecții, datorită conținutul său bogat în sulfat. Trebuie doar ca în perioada de boală să consumăm cel puțin 30 de g din această legumă.

Este eficientă împotriva multor bacterii, cum ar fi bacillus subtilis, salmonella și E.coli. Ceapa nu are totuși o acțiune la fel de intensă ca a usturoiului, întrucât în ceapă se găsesc doar un sfert din compușii sulfului, care fac parte din compoziția usturoiului. Datorită compoziției sale, consumul de ceapă previne degradarea celulară, combate formarea tumorilor și reduce dramatic procesele inflamatorii. Ea este indicată în orice problemă cardiovasculară, ajutând la împiedicarea depunerilor de colesterol în artere.

Ceapa roșie este un calmant excelent. Crizele de nervi, atacurile de panică pot fi curmate imediat dacă zdrobim o ceapă și respirăm ținând-o aproape de nas.

Datorită proprietăților sale multiple ceapa roșie se regăsește pe lista alimentelor permise în timpul curelor de slăbire. Ea exercită un puternic efect alcalinizant asupra organismului, ceea ce ajută la remineralizarea și eliminarea toxinelor din corp, mult mai ușor și mai rapid. Este și un foarte bun diuretic.

2014-02-04 10:37:00
Vezi Continuarea 

O INVENȚIE PE ZI: Cauciucul vulcanizat

Cauciucul a fost adus în Europa de către Cristofor Columb, dintr-una din călătoriile sale în America de Sud. La vremea aceea, cauciucul era deja folosit de câteva secole de către indieni, care făcuseră din acest material un fel de mingi elastice. Le foloseau pentru a juca "Tlachlter", joc asemănător fotbalului, doar că nu aveai voie să lovești mingea nici cu mâinile și nici cu picioarele.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/ CRISTIAN NISTOR

 

Termenul de "cauciuc" provine de la cuvântul de origine indiană "cahuchu", care însemna "lemn plângător". Cauciucul era făcut din latex, substanță naturală, extrasă din scoarța copacului. Europenii au fost încântați de acest material, prima sa utilizare fiind cea de gumă de șters. Alte întrebuințări nu prea avea cauciucul din două motive: atunci când era supraîncălzit, se topea, iar la temperaturi foarte scăzute se rupea.

În perioada anilor 1830, mai mulți cercetători au încercat să transforme cauciucul într-un material rezistent pe toată perioada anului, de la temperaturi foarte scăzute la temperaturi foarte ridicate. Charles Goodyear a fost unul dintre aceștia. Dându-și seama de potențialul acestui material, a încercat să rezolve aceste două probleme. În 1837, a primit primul brevet pentru că a reușit să modifice ușor cauciucul, transformându-l astfel într-un material cu care se putea lucra mai ușor.

În anul 1843, după multe încercări, Goodyear a descoperit soluția. Făcuse experimente cu sulf și latex, dar, neavând bani să continue cercetările, și-a mutat laboratorul acasă. Din greșeală, a scăpat o mixtură de sulf cu latex pe o plită încinsă și a constatat că, în loc să se topească, cauciucul s-a întărit și a format o suprafață asemănătoare cu materialele din piele.

2014-02-04 08:38:00
Vezi Continuarea 

O INVENȚIE PE ZI: EEG - Electroencefalograful

EEG este o înregistrare a semnalelor electrice de pe creier. Aceste semnale sunt citite cu ajutorul unor electrozi, fixați pe cap, care transmit informația prin galvanometru și o înregistrează pe o foaie de hârtie. Acești electrozi nu transmit, ci doar primesc semnale electrice, generate natural de către creier.

 

Foto: captură youtube.com


Richard Caton, lector la Facultatea de Medicină din Liverpool, a descoperit semnalele electrice de pe creier, prin teste aplicate pe animale. Și-a publicat rezultatele în 1875. Caton a folosit un galvanometru reflectorizant, inventat în 1858 de către Lord Kelvin. Această metodă reprezenta un mijloc primitiv de amplificare, instrumentele măsurând micro-amperii.

În 1887, Caton a sesizat Congresul Medical Internațional din Washington că, la întreruperea semnalului luminos proiectat pe ochiul animalului, s-au înregistrat variații negative în activitatea electrică a creierului. Tot atunci a descoperit că activitatea electrică de pe creier are loc în zona opusă ochiului.

Majoritatea oamenilor de știință nu erau la curent cu descoperirile lui Caton, datorită faptului că acesta publica în reviste de medicină. Adolph Beck din Polonia a republicat lucrarea într-o revistă de fiziologie. A mers mai departe cu studiul, iar în 1949 s-a descoperit activitatea reticulară, care are un rol foarte important în controlarea creierului.

 

Doctorul Hans Berger, psihiatru german, a fost primul care a experimentat electroencefalograful pe oameni. După ce și-a susținut teza de doctorat la Universitatea din Jena, în 1897, acesta a aflat de lucrările lui Caton. Experimentele pe animale nu erau concludente și după Primul Război Mondial s-a hotărât să facă cercetări asupra creierului uman. La începutul anilor 1920, Berger a descoperit unde regulate la aproximativ 10 cicluri pe secundă, pe care le-a numit undele Alfa. Berger a publicat o lucrare în 1929, care se baza pe înregistrările făcute în timpul experimentelor. Au fost primele înregistrări publicate ale electroencefalografului uman. Timp de cinci ani, Berger făcuse experimente pe persoane din anturajul său.

Într-o lucrare publicată în 1930, Berger prezintă undele Alfa și undele Beta, și folosește pentru prima dată inițialele EEG pentru electroencefalograf. Studiul relevă faptul că amplitudinea undelor Beta este mai mică decât cea a undelor Alfa, în ciuda faptului că undele Beta erau legate de concentrare și de reacțiile spontane.

În 1931, Berger a descoperit că undele Alfa scad în intensitate în timpul somnului, sub efectul anesteziei generale sau al drogurilor. De asemenea, acestea scad și în cazul pacienților cu presiune intracraniană mare, ca efect al unor leziuni prealabile. Din contră, intensitatea undelor este în creștere, în cazul celor care suferă de epilepsie. EEG-ul era modificat și în cazul în care erau prezente Alzheimer-ul sau scleroza multiplă. Pe de altă parte, existau o serie de alte afecțiuni care nu aveau niciun efect asupra electroencefalografului. Printre acestea se numără schizofrenia, depresia, retardul mental sau afazia (pierderea totală sau parțială a facultății de a vorbi și de a înțelege limbajul articulat).

2014-01-28 08:12:00
Vezi Continuarea 

Cercetătorii propun o modalitate unică de a căuta găuri negre microscopice în spațiu

Trei cercetători de la Institutul de Științe Spațiale (IȘS) de pe Platforma de Fizică de la Măgurele propun o amprentă unică pentru identificarea dezintegrării găurilor negre microscopice, a căror existență este deocamdată ipotetică.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /FLORIN MATEI

 

Potrivit unui comunicat de presă al IȘS remis luni AGERPRES, identificarea semnăturii propuse de cercetători ar confirma teoria corzilor (string theory) și ar schimba fizica de azi.

"Contribuțiile cercetătorilor români au fost publicate în Journal of High Energy Physics, în Astroparticle Physics, iar un al treilea articol este în curs de publicare într-o altă publicație de renume internațional. Teoriile fizicii actuale spun că masa minimă pe care o poate avea o gaură neagră este de aproximativ 22 micrograme, cunoscută sub numele de masa Planck. Doar în modelele cu extradimensiuni din teoria corzilor însă valoarea masei Planck poate fi de 1016 ori mai mică. În aceste condiții, ca urmare a interacțiunii dintre razele cosmice de energii ultra înalte și nuclee din atmosfera Pământului, este posibil să se creeze așa numitele găuri negre microscopice, a căror existență nu este încă dovedită", se arată în comunicatul de presă.

Astfel, cercetătorii Octavian Micu, Laurențiu Caramete și Nicușor Arsene propun în articolele publicate o modalitate unică pentru confirmarea dezintegrării și deci a existenței găurilor negre cuantice.

Atunci când razele cosmice de energii ultraînalte interacționează cu nuclee din atmosfera Pământului s-ar forma găuri negre microscopice, care se dezintegrează instantaneu iar cascadele de particule secundare rezultate în urma dezintegrării lasă, în opinia cercetătorilor ISS, o amprentă unică.

2014-01-27 17:15:28
Vezi Continuarea 

Măduvă artificială - viitorul luptei împotriva leucemiei

Oamenii de știință fac primii pași experimentali în încercarea de a obține măduvă artificială, cultivând celule stem într-un mediu de laborator, în încercarea de a asigura un tratament eficient pentru bolnavii de leucemie, conform LiveScience.

 

Foto: (c) GEORGE CALIN / AGERPRES ARHIVA

 

De mai multe decade medicii folosesc transplantul de celule stem prelevate din măduva unor donatori sănătoși pentru a trata leucemia, o metodă destul de eficientă, dar din păcate nu sunt suficienți de mulți donatori pentru ca aceste celule stem să ajungă la toți bolnavii de leucemie.

Leucemia este o formă de cancer care pornește din măduvă, țesutul moale din interiorul oaselor care este responsabil de producerea tuturor elementelor figurate ale sângelui (globule roșii, globule albe, plachete). Obiectivul oamenilor de știință este de a obține măduvă artificială capabilă să producă celule stem pentru sânge în afara organismului, conform cercetătorului Cornelia Lee-Thedieck, de la Institutul tehnologic din Karlsruhe (KIT), coordonatoarea acestui studiu. Astfel de celule stem pot fi folosite pentru a trata pacienții care suferă de leucemie.

Însă obținerea de măduvă în laborator nu este o sarcină ușoară. "Măduva este foarte complexă, având în componență foarte multe tipuri de celule diferite, molecule și proteine", a explicat Cornelia Lee-Thedieck, Mai mult decât atât, celulele stem care pot fi folosite pentru a-i trata pe pacienți nu se pot dezvolta decât într-un mediu care imită perfect măduva umană.

În cadrul unui nou experiment de laborator oamenii de știință au reușit să obțină structura spongioasă a măduvei folosind un material sintetic, un hidrogel (asemănător materialului din care se fac lentilele de contact moi) pe care l-au turnat în matrițe, în jurul unor cristale de sare. După ce acest hidrogel se întărește, cristalele de sare sunt extrase, lăsând spații libere în care să poată să se dezvolte celulele stem. Apoi, oamenii de știință adaugă proteine și alte celule care susțin dezvoltarea celulelor stem. După ce este pregătit acest cadru, sunt injectate în alveolele goale celule stem prelevate din sânge provenit din cordonul ombilical.

2014-01-24 19:38:22
Vezi Continuarea 

Vitamina D nu ar avea vreun efect protector semnificativ asupra sănătății (studiu)

Luarea vitaminei D nu ar avea vreun efect protector semnificativ împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului sau fracturilor, potrivit unui studiu publicat vineri într-o revistă medicală britanică, relatează AFP.

 

Foto: (c) AGERPRES FLUX /CRISTIAN NISTOR 


O echipă de cercetători neozeelandezi au analizat 40 de studii anterioare pentru a încerca să stabilească rolul vitaminei D în prevenția mai multor boli. Pentru a putea afirma că aceasta joacă vreun rol, cercetătorii au fixat drept prag o diminuare a riscului cu 15% sau mai mult.

Conform rezultatelor studiului, publicat în revista de specialitate Lancet Diabetes & Endocrinology, luarea de suplimente cu vitamina D duce la o diminuare a riscului de boli cardiovasculare, cancer sau fracturi inferioară pragului de 15%, așadar neglijabilă.

Doar persoanele vârstnice au beneficiat de vitamina D luată împreună cu calciu, riscul de fractură diminuându-se cu peste 15%.

'Ținând cont de aceste rezultate, prescrierea vitaminei D pentru prevenirea infarctului, accidentelor vasculare cerebrale, cancerului sau fracturilor nu este justificată', subliniază autorii studiului, care amintesc că jumătate din adulții americani iau vitamina D, continuă agenția franceză de presă.

2014-01-24 08:12:06
Vezi Continuarea 

Suplimentele alimentare cu vitamine sunt o risipă de bani și ar putea fi chiar dăunătoare (studiu)

Vitaminele sunt o risipă de bani, nu oferă beneficii pentru sănătate și ar putea fi chiar dăunătoare, în cazul adulților bine hrăniți, sugerează un studiu realizat de cercetători britanici și americani, potrivit publicației The Independent.

 

Foto: AP ARHIVA/ Hussein Malla

 

Rezultatele studiului, realizat pe un eșantion de aproape 500.000 de persoane de către o echipă de oameni de știință de la Universitatea Warwick (Marea Britanie) și Universitatea Johns Hopkins (SUA), sugerează că 'suplimentarea dietei adulților bine hrăniți nu aduce niciun beneficiu clar și ar putea fi chiar dăunătoare'.

În Marea Britanie, unde industria suplimentelor alimentare ar aduce peste 650 de milioane de lire pe an, una din trei persoane ia pastile cu vitamine și minerale, notează cotidianul britanic.

Potrivit The Times, cercetătorii implicați în studiul publicat în revista de specialitate Annals of Internal Medicine, au concluzionat că firmele care vând suplimente alimentare întrețin temeri false legate de sănătate pentru a oferi remedii inutile.

Oamenii de știință și-au bazat concluziile pe trei cercetări diferite. Una din aceste cercetări a implicat un studiu retrospectiv asupra a 24 de anchete anterioare, la care au participat în total 450.000 de persoane, și a arătat că vitaminele nu oferă niciun efect benefic legat de mortalitate.

O altă cercetare a examinat 6.000 de bărbați în vârstă și nu a găsit nicio îmbunătățire a declinului cognitiv după 12 ani de administrare a unor suplimente alimentare, iar a treia cercetare a concluzionat că aceste suplimente nu au oferit niciun avantaj eșantionului de 1.700 de bărbați și femei cu probleme cardiace care le-au luat timp de cinci ani.

'Aceste vitamine nu ar trebui folosite pentru prevenirea bolilor cronice', au afirmat experții, subliniind că dieta occidentală obișnuită este de ajuns pentru a ne asigura vitaminele necesare organismului.

2013-12-18 14:34:43
Vezi Continuarea 

Anul 2013, anul succeselor spațiale pentru Asia (AFP)

Asia s-a impus în 2013 în cercul foarte închis al puterilor spațiale, cu primul satelit pe orbită pentru Coreea de Sud, o sondă marțiană pentru India și explorarea Lunii pentru China, relatează marți AFP.

 

Foto: AP FLUX /Ng Han Guan

 

''Cred că Beijingul a declanșat în Asia o cursă majoră în spațiu'', a estimat Morris Jones, expert independent cu sediul în Australia. ''Indienii supraveghează foarte atent ceea ce fac chinezii. Chiar și sud-coreenii accelerează ritmul'', relevă Jones, subliniind faptul că ''mulți oameni sunt preocupați de aceasta și în Statele Unite al Americii''.

Fuzee, structuri satelitare, capacitate de a trimite oameni în spațiu, laboratoare și stații la sol — ''China dispune acum de toate elementele'' necesare pentru a deveni vârful de lance în Asia în domeniul spațial, estimează Jones.

După SUA și URSS, China a devenit astfel sâmbătă cea de-a treia țară din lume care a reușit o aselenizare cu sonda sa spațială Chang'e 3, o premieră din 1976. Mai mult, se pare că Beijingul nu dorește să se limiteze la un simplu loc de partener în programele spațiale, ci caută mai degrabă să devină țara de referință în acest domeniu în Asia, și probabil chiar dincolo de aceasta.

''Și dacă rușii nu-și schimbă atitudinea ironică față de ceea ce face China în spațiu, în cinci-zece ani, cursa se va desfășura între Beijing și Washington, fără Rusia'', declara pentru AFP Vadim Lukașevici, expert rus în sectorul spațial.

''Noi le-am vândut anumite tehnologii spațiale, îndeosebi referitoare la fabricarea de echipamente pentru cosmonauți. Dar ei le-au dezvoltat în mod considerabil și nu mai vor să se servească de tehnologiile altora sau să le imite. Sateliții chinezi sunt în prezent mai performanți decât ai noștri și China vrea acum să le facă concurență Statelor Unite, nu Rusiei'', a afirmat Lukașevici.

Referitor la ambițiile Indiei în acest domeniu, ele ''nu sunt luate în serios'' de Moscova. ''Din punct de vedere tehnologic, India este în prezent în urma Rusiei'', a tranșat Lukașevici.

Dacă mijloacele rămân modeste, în comparație cu cele ale vecinului său chinez sau cu cele ale puterilor spațiale deja consacrate, India pare totuși decisă să rămână în cursă, cu un program spațial de aproape 400 miliarde de rupii /4,66 miliarde de euro/ pentru perioada 2012-2017.

Cu siguranță, recunosc experții din sector, țările din Asia, inclusiv China, nu vor detrona NASA și alți giganți din sector în următoarele cel puțin două decenii, dar ele vor putea să le concureze rapid în plan comercial.

2013-12-17 14:29:42
Vezi Continuarea 

La ce servește setarea 'mod avion' a dispozitivelor mobile?

Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) a autorizat luna trecută utilizarea dispozitivelor electronice, precum tablete, telefoane inteligente, aparate mp3 sau cărți electronice, pe parcursul tuturor fazelor de zbor, cu condiția să fie setate pe 'mod avion', astfel încât să nu pună în pericol zborul, notează marți ziarul ABC.

 

Foto: AP ARHIVA / Matt Slocum

 

Prin urmare a urca în avion și nu a închide complet telefonul mobil nu mai este o utopie. Este vorba de un prim pas spre generalizarea uzului acestor dispozitive pe parcursul întregului zbor, având în vedere că o altă provocare va fi aceea de a facilita conexiunea la Internet, prin intermediul unui sistem de telefonie mobilă sau wi-fi.

În prezent conexiunea la internet la bordul avionului nu este posibilă decât dacă avionul este dotat cu un echipament specific și dacă are atestat de securitate care să permită pasagerilor să se conecteze când s-a ajuns la jumătatea traseului parcurs. În acest caz, aparatul nu mai poate transmite semnale care să interfereze cu sistemele avionului.

Ce înseamnă de fapt 'modul avion'? Această operațiune dezactivează funcțiile wireless ale dispozitivelor precum iPhone pentru a se supune normelor aeriene.

În cazul în care setarea este disponibilă apare pe ecran o iconiță care anunță că au fost dezactivate servicii precum planul de date sau vocea (nu se poate naviga pe internet și nici să se facă apeluri), conexiunile wireless (wi-fi sau Bluetooth) și conexiunea la navigatorul GPS.

În cazul în care operatorul aerian și legile de navigație permit, se pot reactiva conexiunile wi-fi și bluetooth dacă sunt setate pe 'mod avion'.

2013-12-17 12:30:32
Vezi Continuarea 

SUA: Producătorii de săpunuri antibacteriene trebuie să le dovedească eficacitatea

Producătorii de săpunuri antibacteriene vor trebui să dovedească în curând în SUA că produsele lor sunt mai eficiente decât săpunurile obișnuite în lupta împotriva răspândirii anumitor boli și că folosirea lor pe termen lung nu este nocivă, relatează AFP.

 

Foto: AP ARHIVA / Kiichiro Sato

 

Potrivit noilor reglementări propuse luni de agenția americană pentru produse alimentare și farmaceutice (FDA), fabricanții care nu vor reuși să satisfacă aceste cereri vor trebui să modifice formula săpunurilor antibacteriene sau etichetarea lor pentru a rămâne pe piață.

Această măsură survine în cadrul unei reexaminări mai extinse a agenților antibacterieni efectuate de FDA pentru a se asigura de eficacitatea lor și de siguranța utilizării lor, a anunțat agenția. Această decizie nu vizează dezinfectanții pentru mâini sau substanțele antibacteriene utilizate de medici și în mediul spitalicesc.

Măsura va face obiectul unei perioade de consultare publică de 180 de zile înainte de a intra în vigoare și nu va antrena pentru moment o retragere a acestor produse de pe piețe.

Milioane de americani utilizează zilnic săpunuri antibacteriene pentru mâini și în general pentru corp, precizează FDA. Deși aceste produse sunt considerate ca sigure și eficace de către consumatori pentru a împiedica răspândirea germenilor, nu există în prezent nici o dovadă că sunt mai eficiente decât săpunurile obișnuite.

2013-12-17 10:48:17
Vezi Continuarea 

Studenții care stau mult online sunt mai anxioși și învață mai prost (studiu)

Studenții care petrec zilnic ore în șir online, scriu mereu mesaje sau vorbesc la telefon sunt mai agitați, mai puțin fericiți și iau note mai proaste, relevă un studiu realizat la Universitatea Kent din Ohio (SUA) citat sâmbătă de Associated Press.

 

Foto: AP ARHIVA / Dita Alangkara

 

Este vorba, se pare, de primul studiu care asociază folosirea telefoanelor mobile cu anxietatea și nivelul de fericire, afirmă cercetătorii din Ohio.

La studiu au participat 536 de studenți. Au fost aleși studenți pentru că este vorba de prima generație care a crescut odată cu noile tehnologii de comunicare. Cercetătorii au distins două categorii — cei care folosesc mai puțin telefoanele pentru a fi conectați, își verifică mesajele pe net și contul de Facebook, dar îl pot lăsa deoparte și-și văd de treburi, și cei care nu pot controla această relație și sunt 'lipiți' de telefonul mobil. Aceștia 'trebuie să se deconecteze de la rețea și să-și găsească un timp personal', a subliniat Andrew Lepp, unul dintre autorii studiului.

'Sunt studenți care te privesc în ochi, la curs, în timp ce scriu sms-uri sub pupitru' — a spus Lepp. 'Îi urmăresc, neoficial, pe aceștia de câțiva ani și au rezultate mai slabe la școală decât cei care își lasă telefonul în rucsac', a adăugat acesta.

2013-12-15 09:59:51
Vezi Continuarea