Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Barometrul Industriei din România: Avansul modest din luna martie s-a topit în aprilie

Barometrul Industriei din România: Avansul modest din luna martie s-a topit în aprilie

Barometrul Industriei din România: Avansul modest din luna martie s-a topit în aprilie
 

Avansul modest din luna martie pe care l-a înregistrat Barometrul Industriei din România s-a topit din nou în aprilie, iar creşterea slabă şi fluctuantă sugerează că industria trece printr-o stare de stres şi oboseală, conform Barometrului Industriei din România, realizat de IRSOP & SNSPA-Facultatea de Management.

Potrivit sursei citate, volumul producţiei a scăzut cu 6 puncte, de la 63 în martie la 57 în aprilie. Totuşi, continuă să rămână în zona de creştere. Stocurile s-au contractat din nou, ajungând la 42 de puncte, pe fondul scăderii producţiei şi a comenzilor.

"Comenzile noi au scăzut de la 61, în martie, la 58, în aprilie. Situaţia din primele patru luni ale anului curent seamănă cu perioada similară de anul trecut. Aceasta sugerează o stagnare cronică a nivelului comenzilor interne. Comenzile pentru export s-au redus şi ele de la 55 în martie la 52 în aprilie. Exporturile par să slăbească mai puternic decât comenzile interne. Indicatorii sunt mai slabi, iar în primele patru luni din 2019 cererea la export a fost uşor mai scăzută decât în perioada similară de anul trecut. Importurile de materii prime s-au redus mai puţin faţă de luna precedentă, 54 în aprilie faţă de 55 în martie, în schimb au scăzut puternic la 52 de puncte în primele patru luni faţă de 59 în perioada ianuarie-aprilie 2018", se arată într-un comunicat al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Întrucât Barometrul măsoară importurile de materii prime, scăderea drastică se explică prin instabilitatea comenzilor, slăbirea exportului şi creşterea preţurilor la energie şi la alte materii prime.

Studiul arată că numărul angajaţilor s-a contractat la 48 de puncte faţă de 51 în martie. Contracţia rapidă de la o lună la alta arată sensibilitatea masei salariale la oscilaţiile cererii din industrie, susţin realizatorii Barometrului.

Conform Barometrului, costurile de producţie au scăzut la 68 de puncte faţă de 70 în martie, pe fondul reducerii volumului de producţie, însă preţurile de producţie rămân ridicate şi vor continua să afecteze preţurile de desfacere. Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au scăzut uşor, de la 62 de puncte în ianuarie, 58 în februarie, 59 în martie şi 57 în aprilie. Scăderea se explică în special prin reducerea şi instabilitatea cererii.

"Managerii devin treptat tot mai puţin optimişti. În ianuarie, Indicatorul sintetic de încredere în viitor avea 70 de puncte. În aprilie a ajuns la 63. Scăderea aşteptărilor de la o lună la alta semnalează că managerii nu cred în posibilitatea unor redresări pe termen scurt şi mediu", se spune în comunicat.

Barometrul prezintă activitatea din industrie în luna aprilie 2019. Acesta este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 28 - 30 mai 2019.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Adrian Dădârlat)

2019-05-31 14:15:48
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!