Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 decembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 decembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 decembrie
 

Ortodoxe
Sfinţii 20.000 de Mucenici din Nicomidia (Harţi)

Greco-catolice
Sf. 20.000 m. arşi de vii în Nicomidia. Harţi

Romano-catolice
SS. Prunci Nevinovaţi, m.


Sfinţii 20 000 de Mucenici din Nicomidia, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 28 decembrie, au suferit martiriul în timpul împăratului Diocleţian (284-305), în ziua de Crăciun, în cetatea Nicomidia.

În anul 286, Diocleţian l-a ridicat la rangul de august, asociindu-l ca egal al său la conducerea imperiului, pe cezarul Maximian, care a început o cruntă persecuţie împotriva creştinilor.

Maximian, în urma câştigării unei campanii militare, a dispus să fie aduse jertfe în templele romane, în cinstea zeilor care - credea el - îl ajutaseră în luptă. Au început atunci să fie vânaţi creştinii pentru a fi aduşi în faţa autorităţilor, care îi obligau să se închine zeilor.

Au fost ameninţaţi atunci oamenii în biserică că vor fi arşi de vii dacă nu vor ieşi să jertfească zeilor.

În Nicomidia, pentru creştini în ziua aceea era praznic mare, mulţi fiind adunaţi la biserică pentru Sfânta Liturghie. Pentru că nu au vrut să dea ascultarea celor care în numele împăratului cereau să-şi lepede credinţa lor, biserica a fost înconjurată de soldaţi şi incendiată.

"Astfel, ceata cea minunată a sfinţilor mucenici a trecut de la Biserica ce se luptă, la Biserica ce prăznuieşte, ca să facă praznicul nesfârşitei bucurii. Trecând cinci zile, iar focul încă arzând şi fumul ieşind, nu era nici un fel de miros rău din trupurile cele arse, ci şi fumul era neobişnuit, căci era cu bun miros şi risipea prin văzduh o bună mireasmă, care ieşea de la locul cel ars şi se arăta o rază în chipul aurului, ca şi cum se arăta soarele la răsărit. Maximian, socotind că acum a pierdut pe toţi creştinii câţi erau în cetate, se îndeletnicea cu jocuri şi cu alergarea cailor, cum şi cu diferite feluri de privelişti".

Au murit arşi de vii toţi cei care se aflau înăuntru, pe lângă aceştia au fost ucişi şi cei care mărturiseau că sunt creştini. Au pierit astfel, în acea cumplită zi, douăzeci de mii de creştini. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

AGERPRES /(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel; editor: Ruxandra Bratu)

2018-12-28 05:30:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!