Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
 

Ortodoxe
Sf. Ier. Averchie, episcopul Ierapolei, cel întocmai cu Apostolii; Sfinţii 7 tineri din Efes
Duminica a 23-a după Rusalii

Greco-catolice
Sf. ep. Averchie; Cei 7 tineri m. din Efes; Sf. papă Ioan Paul II

Romano-catolice
Sf. Ioan Paul al II-lea, pp.


Sfântul Ierarh Averchie, episcopul Ierapolei, este pomenit de Biserica Ortodoxă la 22 octombrie.

Sfântul Averchie a fost episcop al oraşului Ierapole din provincia Frigia în timpul împăratului roman Marc Aureliu (161-180), propovăduind Evanghelia într-o perioadă în care creştinii erau persecutaţi.

A săvârşit vindecări prin rugăciuni şi a făcut călătorii misionare în Siria şi Mesopotamia.

Astăzi sunt pomeniţi şi cei 7 tineri din Efes: Maximilian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Antonin, Exacustodian şi Constantin.

Cei şapte tineri erau soldaţi în armata împăratului Deciu (249-251). Au fost prinşi şi, pentru că nu au vrut să participe la cultul păgân, au fost duşi în faţa împăratului, care i-a eliberat pentru un timp, impresionat fiind de tinereţea acestora.

Tinerii erau creştini din Efes, fii din familii bogate, şi se aflau împreună în rugăciune şi în postiri, răstignindu-se împreună cu Hristos prin omorârea trupurilor lor şi prin păzirea curăţiei.

S-au găsit însă nişte denunţători care au mers la împărat şi i-au spus despre tinerii ce se rugau lui Hristos şi nu voiau să jertfească zeilor. Erau atunci vremuri în care se dădeau la moarte frate pe frate, tată pe fiu, fiul pe tată, şi nimeni nu-l tăinuia pe aproapele său, dacă îl afla rugându-se lui Hristos.

Aşa s-a aflat despre cei şapte tineri că stăteau într-o peşteră, acolo au fost înmormântaţi de vii, gura peşterii fiind zidită din porunca împăratului.

În timpul împăratului Teodosie al II-lea (408-450), la multă vreme după această întâmplare, zidul care astupa gura peşterii a fost stricat şi cei şapte tineri au revenit la viaţă ca dintr-un somn.

Faptul care a adus în uimire toată cetatea, însuşi împăratul Teodosie venind de la Constantinopol să-i vadă, s-a petrecut pe fondul tulburărilor provocate în Biserică de ereziile apărute în primele secole ale creştinismului, şi în special, în această perioadă, de erezia nestoriană.

Întâmplarea din marea cetate a Efesului a venit ca o luminare şi întărire în acele vremuri tulburi.

Tinerii au mai trăit şapte zile după care plecându-şi iar capetele la pământ şi-au dat sufletele lor în mâinile lui Dumnezeu. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

AGERPRES /(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel; editor: Ruxandra Bratu)

2018-10-22 05:29:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!