Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 ianuarie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 ianuarie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 ianuarie
 

Ortodoxe
Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul

Greco-catolice
Sf. ap. Timotei; Sf. m. Anastasie Persanul

Romano-catolice
Sf. Vincenţiu, diacon m.; Fer. Laura, m.


Sfântul Apostol Timotei, pomenit în calendarul creştin ortodox la 22 ianuarie, era din cetatea Listra, din Licaonia (Asia Mică), tatăl său fiind grec, iar mama sa evreică.

A fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. Despre el Apostolul Pavel, mărturiseşte, zicând: "Iar tu ai urmat învăţăturii mele, vieţii, aşezământului, credinţei, îndelung răbdării, dragostei, îngăduinţei, izgonirilor şi pătimirilor" (II Timotei, 3, 10-11).

Pomenind de Sfântul Timotei, Sfântul Apostol Pavel scria că acesta cunoştea Sfintele Scripturi din pruncie şi se bucura de un nume bun între creştinii care îl cunoşteau.

Tânărul Timotei l-a însoţit pe Sfântul Apostol Pavel în Efes, în Corint, în Macedonia, în Atena, în Roma, în Ierusalim, în Spania şi în alte multe locuri.

A fost episcop în Efes (64), având în grijă şi bisericile din Asia. Lui Timotei i-a scris Sfântul Apostol Pavel două epistole, din Macedonia şi din Roma.

Despre el spunea Sfântul Apostol Pavel în Epistola întâi către Corinteni: "Iar de va veni Timotei, vedeţi să fie fără teamă la voi, căci lucrează ca şi mine lucrul Domnului. Nimeni deci să nu-l dispreţuiască; ci să-l petreceţi cu pace, ca să vină la mine; că îl aştept cu fraţii" (I Corinteni 16; 10, 11).

Sfântul Apostol Timotei s-a mutat la Domnul, fiind ucis la o sărbătoare barbară din Efes, în care închinătorii la idoli, bărbaţi şi femei, îşi făceau chipuri neobişnuite, purtau în mâini ciomege şi înconjurând uliţele cetăţii cu glasuri sălbatice îi strigau pe cei pe care îi întâlneau; se repezeau asupra lor şi îi ucideau pe mulţi dintre ei sau făceau alte fărădelegi, crezând că aşa aduc servicii zeilor.

Sfintele sale moaşte au fost aduse la Constantinopol şi aşezate în Biserica "Sfinţilor Apostoli", la dorinţa împăratului Constanţiu (337-361), fiul lui Constantin cel Mare.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie Persul, care a fost vrăjitor. Pers de neam, a devenit soldat şi a ajuns la Ierusalim, unde s-a botezat în credinţa creştină, intrând în monahism. A suferit moarte martirică, fiind trimis în Persia, unde împreună cu alţi 69 de bărbaţi cu care era întemniţat a fost sugrumat în ziua de 22 ianuarie. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor").

AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu)

2019-01-22 05:30:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!