Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 septembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 septembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 septembrie
 

Ortodoxe
Odovania praznicului Înălţării Sfintei Cruci;
Sf. Ap. Codrat; Sf. Proroc Iona

Greco-catolice
Sâmbăta după Înălţarea Sfintei Cruci. Sf. ap. Quadrat din Magnesia; Sf. pf. Iona

Romano-catolice
SS. Matei, ap. şi ev.; Iona, profet


Sfântul Apostol Codrat este pomenit în calendarul creştin ortodox la 10 septembrie.

A fost unul din cei 70 de apostoli şi a făcut cunoscută Evanghelia (vestea întrupării şi a lucrării mântuitoare a lui Hristos) în Atena şi Magnezia (Tesalia de răsărit).

Pentru propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu a suferit mult, fiind lovit cu pietre, închis şi torturat prin înfometare. A trecut la veşnicie, mărturisindu-l pe Hristos, în timpul împăratului Hadrian (117-138).

Tot astăzi este pomenit Sfântul Proroc Iona. Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, în cartea numită Iona, cuprinde mai multe informaţii cu privire la viaţa sa. Despre Iona se face referire şi în Cartea a patra a Regilor (14, 25), în Evanghelia după Matei (12, 38-41) şi Evanghelia după Luca (11, 29-32).

Prorocul Iona a fost trimis de către Dumnezeu să îndemne pe niniviteni la pocăinţă (cetatea Ninive era capitala imperiului asirian), căci fărădelegile lor ajunseseră până la faţa Domnului. Dar Iona, nesocotind poruncile Lui, a încercat să fugă pe mare şi a fost înghiţit de un chit (peşte uriaş) în pântecele căruia a stat trei zile.

Rugându-se, a fost aruncat pe ţărmul mării şi a primit din nou poruncă de la Dumnezeu, de a merge în oraşul Ninive (Iona 3, 3). Aici, Iona a prevestit distrugerea oraşului: "Atunci Ninivitenii au crezut în Dumnezeu, au ţinut post şi s-au îmbrăcat cu sac, de la cei mai mari şi până la cei mai mici. Şi a ajuns vestea până la regele Ninivei. Acesta s-a sculat de pe tronul său, şi-a lepădat veşmântul lui cel scump, s-a acoperit cu sac şi s-a culcat în cenuşă. Apoi, din porunca regelui şi a dregătorilor săi, s-au strigat şi s-au zis acestea: Oamenii şi animalele, vitele mari şi mici să nu mănânce nimic, să nu pască şi nici să bea apă; Iar oamenii să se îmbrace cu sac şi către Dumnezeu să strige din toată puterea şi fiecare să se întoarcă de pe calea lui cea rea şi de la nedreptatea pe care o săvârşesc mâinile lui" (Iona 1, 5-8).

Aşa s-au pocăit ninivitenii, primind iertarea lui Dumnezeu. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu)

2019-09-21 05:28:42
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!