Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 septembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 septembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 septembrie
 

Ortodoxe
Sf. Mc. Trofim, Savatie şi Dorimedont

Greco-catolice
Sf. m. Trofim, Savatie şi Dorimedont

Romano-catolice
Sf. Ianuariu, ep. m.


Sfinţii Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 19 septembrie.

Cei trei sfinţi mucenici au trăit în timpul împăratului roman Probus (276-282).

Sfinţii Trofim şi Savatie se aflau în Antiohia, atunci când era sărbătorit zeul Apolo. Îndureraţi de pierderea mulţimii în beţii şi petreceri fără măsură organizate pentru această sărbătoare, Sfinţii mucenici se rugau la Hristos Dumnezeu pentru sufletul închinătorilor la idoli. Au fost văzuţi şi au fost duşi în faţa guvernatorului.

Mărturisind că sunt creştini şi fiind bătuţi foarte rău, Savatie a murit în timpul torturii, iar Trofim a fost dus în Câmpul Sinadelor din Frigia pentru a fi ucis în timpul sărbătorii păgâne a dioscurilor.

Pe drumul care era parcurs în trei zile pe jos, Sfântul Trofim a fost încălţat cu încălţăminte de fier care avea în ea mulţime de piroane ascuţite.

A fost cu adevărat chinuitoare această cale care a dus la viaţa veşnică, unde cu câţi paşi a măsurat, atâtea răni noi a luat în picioare şi câte răni noi erau, atâtea dureri a răbdat. Însă Hristos fiind calea, aşa cum a spus despre Sine: "Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa" (Ioan, 14, 6), îl întărea pe robul său şi pentru fiecare pas îi pregătea răsplătire.

Ajuns în cetatea Frigiei, Sfântul Trofim a fost supus la alte chinuri, fiind rugat numai să spună că va jertfi zeilor şi îndată se va izbăvi din ele. Iar el, nesocotind bătăile şi cuvintele prigonitorului, tăcea. A fost aruncat în temniţă până la începerea sărbătorii.

În temniţă a fost vizitat şi îngrijit de Dorimedont, un creştin tăinuit care făcea parte din conducerea cetăţii. Acesta mergea prin închisori şi îi ajuta pe cei care sufereau chinuri pentru mărturisirea Lui Hristos Dumnezeu.

Sfântul Dorimedont a fost şi el descoperit şi torturat împreună cu Sfântul Trofim, fiind apoi amândoi aruncaţi fiarelor sălbatice, care nu s-au atins de ei.

În cele din urmă au fost omorâţi prin tăierea cu sabia. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Doina Lecea)

2018-09-19 05:29:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!