Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 16 octombrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 16 octombrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 16 octombrie
 

Ortodoxe
Sf. Mc. Longhin Sutaşul

Greco-catolice
Sf. Longin, sutaşul; Sf. Maria Margareta Alacoque

Romano-catolice
Ss. Margareta M. Alacoque, călug.; Hedviga, călug.; Longin, m.


Sfântul Mucenic Longhin Sutaşul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 16 octombrie.

Sutaşul Longhin, de neam din Capadocia, era comandant în armata romană în timpul guvernatorului provinciei Iudeea Ponţiu Pilat (26-36 d.Hr).

A fost pus împreună cu ostaşii săi să execute ordinul de crucificare a Mântuitorului Hristos; se pare că Sfântul Longhin a fost cel care a lovit cu suliţa coasta Domnului, după răstignire.

Fiind martor la semnele care au însoţit pătimirea lui Iisus, întunericul, cutremurul, sfâşierea catapetesmei templului, Longhin a crezut în Hristos. Sfântul Mucenic Longhin a rostit, în momentul morţii Domnului, "Cu adevărat Fiul lui Dumnezeu era Acesta" (Matei 27; 54).

Sfântul Longhin a fost pus de Ponţiu Pilat să păzească cu ostaşii pe Iisus Care zăcea în mormânt. A fost martor atunci la Învierea Domnului, când Hristos, cu mare slavă, a înviat din mormânt şi prin minunata Sa sculare a înspăimântat pe străjeri, îngerul Domnului, pogorându-se din cer, a prăvălit piatra de pe mormânt şi de frica lui s-au cutremurat străjerii şi s-au făcut ca morţi.

Longhin împreună cu alţi doi ostaşi ai săi au crezut în acel moment desăvârşit în Hristos şi s-au făcut propovăduitori ai învierii Lui, mărturisind lui Pilat şi arhiereilor toate câte au văzut.

Cei care au dorit moartea Lui Iisus Hristos, arhiereii şi bătrânii, membrii ai sinedriului, au dat ostaşilor mult argint ca să ascundă învierea lui Hristos, spunând că trupul Său a fost furat noaptea, când ei dormeau.

Sfântul Longhin nu a primit banii şi nu a vrut să tăinuiască minunea, ci a mărturisit-o şi adevărată a fost mărturisirea lui. Pentru aceasta toată mânia pe care o aveau înainte asupra lui Hristos au îndreptat-o împotriva lui. Aceştia căutau motiv şi vreme potrivită să-l piardă, dar nu aflau, pentru că Longhin fiind mai bătrân şi mai cinstit decât toţi, era binecunoscut Cezarului.

După Înviere, Sfântul Longhin şi-a părăsit slujba militară, s-a întors în Capadocia, ţinutul său natal, şi s-a dedicat propovăduirii Evangheliei.

A fost însă în cele din urmă arestat şi ucis, în urma unui complot care a ajuns până la Roma, fiind spuse împăratului multe clevetiri împotriva sa.

Împăratul, crezând clevetirilor, a ordonat să fie pedepsit cu moartea, ca un potrivnic al său. După ucidere, capul Sfântului Longhin a fost adus la Ierusalim spre încredinţarea iudeilor care i-au uneltit moartea, fiindu-i aruncat în locul în care se strângeau gunoaiele.

În urma unei vindecări minunate, capul Sfântului Longhin a fost descoperit, ridicat din gunoaie şi îngropat într-un loc curat. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Doina Lecea)

2018-10-16 05:30:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!