Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 15 septembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 15 septembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 15 septembrie
 

Ortodoxe
Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului; Sf. Mare Mc. Nichita; Sf. Ier. Visarion, arhiepiscopul Larisei
Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci

Greco-catolice
Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Sf. m. Nichita Gotul; Sf. Fecioară Maria Îndurerată

Romano-catolice
Duminica a 24-a de peste an
Sf. Fecioară Maria Îndurerată


Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului, sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română la 15 septembrie, s-a călugărit de tânăr, a parcurs toate treptele slujirii în Biserică, până ce a fost ales mitropolit al Timişoarei, păstorind între anii 1650-1653.

Sfântul Iosif a vieţuit în Muntele Athos 62 de ani (1588-1650), iar la vârsta de 82 de ani a plecat în Banat ca mitropolit.

După ce timp de 3 ani, până la vârsta de 85 de ani, a fost, potrivit cuvintelor Sfântului Apostol Pavel, "treaz în toate, făcând lucru de evanghelist şi îndeplinind desăvârşit slujba lui" (II Timotei 4, 5), arhiereul s-a retras din scaunul mitropolitan de bună voie la Mănăstirea Partoş.

"În anul 1653 simţind chemare spre odihnă a lăsat scaunul în seama episcopului Moise de la Lipova şi s-a aşezat în sfânta Mănăstire a Partoşului, unde a mai vieţuit 3 ani în tihnă, în posturi şi rugăciuni şi facere de bine şi tămăduiri", nota secretarul şi biograful său, Damaschin Udrea.

La 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş. În anul 1997, Sfântul Sinod l-a desemnat pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş ca ocrotitor al pompierilor militari din ţara noastră, având în vedere minunea salvării Timişoarei de la un cumplit incendiu. (sursa: http://mitropolia-banatului.ro)

AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Doina Lecea)

2019-09-15 05:27:28
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!