Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai
 

Ortodoxe
Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie şi Acachie (Harţi)

Greco-catolice
Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul. Harţi

Romano-catolice
Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet


Sfântul Proroc Ieremia este pomenit în calendarul creştin ortodox la 1 mai.

Este unul din profeţi mari ai Vechiului Testament. A trăit în jurul anului 600 î.Hr., când israeliţii au fost luaţi în robia babilonică de către împăratul Nabucodonosor.

Sfântul Ieremia era preot şi a început misiunea sa profetică la vârsta de 15 ani. Atunci Domnul a atins cu mâna Sa gura lui Ieremia şi a spus: "Iată, am dat cuvintele Mele în gura ta. Iată, te-am pus astăzi peste neamuri, peste împăraţi, ca să dezrădăcinezi, să strici, să risipeşti şi să biciuieşti păcatele cele de moarte şi fărădelegile poporului, şi iarăşi să zideşti şi să propovăduieşti pocăinţa şi întoarcerea spre viaţă" (Vieţile Sfinţilor).

Predica sa de început vestea poporului judecata aspră a lui Dumnezeu şi nenorocirile ce se vor abate asupra Ierusalimului, din cauza idolatriei în care căzuse.

Pentru că, în acele vremuri, poporul iudeu, deşi se închina Dumnezeului Celui adevărat, Care l-a scos din Egipt, nu-I slujea însă cu adevărat. Căci fiind răzvrătit de neamurile cu care se amestecase, a deprins obiceiurile acestora şi o mare parte din iudei slujea şi divinităţilor păgâne. Erau idoli aşezaţi nu numai în jurul Ierusalimului, pe dealuri şi prin văi, ci chiar şi în Ierusalim, lângă templul zidit de regele Solomon, cărora le aduceau jertfe ca şi lui Dumnezeu Celui viu.

În timpul său au domnit patru regi: Iosia, Ioachim, Iehonia şi Sedechia.

A fost închis de către regele Ioachim în vremea în care Israelul era sub stăpânirea chaldeilor lui Nabucodonosor. În perioada în care Nabucodonosor schimba după voia sa regii Israelului, Sfântul Proroc Ieremia îi îndemna pe iudei să se supună jugului străin, căci este trimis de Dumnezeu pentru curăţirea păcatelor lor. A fost socotit trădător şi aruncat în închisoare.

A fost şi profetul decăderii împărăţiei lui Iuda, proorocind că babilonienii vor cuceri cetatea. A profeţit şi anii robiei, 70 de ani.

Sfântul Ieremia a mai proorocit şi despre Patimile Mântuitorului Hristos iar, când era în Egipt, a proorocit despre sfărâmarea idolilor şi despre venirea în Egipt a Preacuratei Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul.

A fost ucis cu pietre în timpul refugierii iudeilor lor în Egipt, după distrugerea Templului. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

AGERPRES/ (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Daniel Olteanu)

2019-05-01 05:30:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!