Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Sănătate

Sănătate

O societate farmaceutică din Lyon folosește hematiile pentru a reduce efectele secundare ale tratamentelor împotriva diverselor forme de leucemie, informează cotidianul francez Le Figaro.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /ALEX MICSIK 


Unele dintre moleculele eficace împotriva cancerului sunt prost tolerate de pacienți. Acesta este și cazul asparaginazei. Utilizată de peste 30 de ani în tratarea leucemiilor acute, ea a fost multă vreme îndepărtată din tratamentele pentru pacienții adulți, care o tolerează mult mai greu decât copiii. O nouă tehnică propune încapsularea acestei enzime în celule roșii, pentru a diminua toxicitatea ei. Rezultatele obținute la pacienți cu leucemie sunt încurajatoare, iar metoda ar putea fi extinsă și la alte tipuri de cancer.

În timp ce rata de supraviețuire a copiilor bolnavi de leucemie acută limfoidă (sau limfoblastică, LAL) și mieloblastică (LAM) a progresat major în ultimii 20 de ani, pronosticul este mult mai puțin încurajator în cazul adulților.

'Totuși, situația s-a ameliorat după ce protocolul de tratament pediatric a fost integrat celui pentru adulți', dezvăluie profesorul Yves Bertrand, directorul Institutului de hematologie și oncologie pediatrică din Lyon.

Asparaginaza este folosită cu succes, de o bună perioadă de timp, pentru tratarea leucemiilor infantile. 'Această enzimă distruge un acid aminat, asparagina, necesar pentru dezvoltarea tumorii. Însă efectele secundare, în special reacțiile alergice, cresc major o dată cu vârsta pacienților', precizează Bertrand.

Tehnica dezvoltată de societatea lyoneză Erytech Pharma vizează ameliorarea toleranței la această enzimă, prin administrarea acesteia încapsulată în interiorul unor globule roșii. Acest lucru permite diminuarea dozelor utilizate și evitarea contactului dintre enzimă și celulele sistemului imunitar. 'Organismul aproape că nu mai este expus medicamentului. Asparagina este pompată în interiorul unor globule roșii, unde este apoi distrusă de asparginază', explică Pierre-Olivier Goineau, cofondator al Erytech Pharma.

Profesorul Yves Bertrand a coordonat două studii clinice, utilizând această încapsulare. 'Primele rezultate au demonstrat că metoda majorează toleranța la pacienții sensibili. În prezent analizăm rezultatele unui nou studiu care compară eficacitatea asparaginazei încapsulate în formele tradiționale ale moleculei', precizează Bertrand.

2014-02-06 13:13:00
Vezi Continuarea 

Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii pentru formarea unui cartel pe piața produselor de tehnică dentară

Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii, cu amenzi în valoare totală de 456.237 lei (102.613 euro), pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale de stabilire a prețurilor de vânzare a unor produse de tehnică dentară, potrivit unui comunicat al instituției.

 

Foto: (c) VLAD STAVRICA / AGERPRES ARHIVA

 

Sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației declanșate în aprilie 2011 pe piața produselor de tehnică dentară și pe piața aparatelor pentru procesarea produselor pentru tehnică dentară din România.

Companiile sancționate sunt: Vita Zahnfabrik H. Rauter GmBH&Co.KG Germania, care a primit o amendă de 63.402 lei (14.260 euro), Dentotal Protect — 232.433 lei (52.277 euro), Helios Medical & Dental — 75.263 lei (16.927 euro), Tehnodent Poka — 65.726 lei (14.783 euro) și West Dental Teh-med — 19.413 lei (4.366 euro).

În urma investigației, Consiliul Concurenței a constat că furnizorul Vita Zahnfabrik Germania s-a înțeles cu patru distribuitori în privința discounturilor maxime pe care aceștia din urmă le puteau acorda la vânzarea produselor sale.

2014-02-05 17:49:00
Vezi Continuarea 

Director în CNAS, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față Istvan Lucian Medveș, director la data faptelor al Direcției Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), sub aspectul săvârșirii unei tentative la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată și o infracțiune de abuz în serviciu.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVA

 

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada ianuarie — aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achiziție pentru "servicii de mentenanță și suport tehnic pentru sistem ERP" (aplicație informatică de management a resurselor).

Licențele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziționate de la SC Siveco Romania SA în perioada 2003-2007.

Procedura de achiziție a serviciilor de mentenanță din anul 2010 a fost inițiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanțelor în cel de-al doilea.

Prin această procedură s-au achiziționat mentenanță și suport tehnic pentru toate licențele deținute la nivelul CNAS și a caselor județene, respectiv pentru un număr de 1.296 licențe, fără a se ține seama de faptul că nu toate aceste licențe erau utilizate.

Procurorii susțin că, din datele obținute până în prezent, a rezultat că cel puțin 268 de licențe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu în sarcina CNAS și caselor județene în valoare de peste 150.000 euro, precum și un avantaj patrimonial în favoarea SC Siveco Romania SA.

2014-02-05 15:52:00
Vezi Continuarea 

Operație de extirpare a unei tumori uriașe, în premieră la SCJU Târgu Mureș

O echipă de medici de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a reușit o operație de extirpare a unei tumori uriașe, de peste un kilogram, crescută pe mușchii spatelui, pe cei costali și intercostali, care a invadat patru coaste și o parte a plămânilor, în urma unei intervenții care a durat aproape patru ore și jumăt

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA

 

Doctorul Vasile Bud, de la Clinica de Chirurgie I a SCJU Târgu Mureș, a declarat, miercuri, că pacienta, în vârstă de 64 de ani, a fost supusă la o intervenție chirurgicală laborioasă, care, pe lângă rezecția formațiunii tumorale, a presupus și refacerea peretelui toracic.

'Este vorba despre o bolnavă în vârstă de 64 de ani, care a fost operată de un sarcom de perete toracic în urmă cu trei ani. Nu s-a prezentat la controale, nu urmează niciun tratament și vine în clinica noastră cu o tumoră gigantică de perete toracic drept, localizat posteriolateral. Inițial se punea problema complexității intervenției, au existat o serie de analize, în cele din urmă ne hotărâm să practicăm o intervenție laborioasă. Era un sarcom recidivat de perete toracic cu localizare posteriolaterală, care invada practic 4 coaste, concomitent cu invazia mușchilor structurii peretelui toracic, a coastelor, invada și o parte din țesutul pulmonar. S-a hotărât rezecția în bloc a formațiunii, cu extirparea formațiunii, a peretelui toracic a țesutului pulmonar, cu limite oncologice. Refacerea peretelui a fost laborioasă, dificilă, s-a făcut după metoda clasică, cu lame de oțel inoxidabil blades și cu plasă de substituție, de polipropilenă', a declarat dr. Vasile Bud.

Dr. Constantin Copotoiu, care a participat la intervenție, a arătat că în Clinica Chirurgie I din Târgu Mureș se fac foarte multe operații complexe, întrucât 'este una dintre puținele clinici din țară care abordează mai multe regiuni anatomice — plecând de la chirurgia endocrină, de la glandele tiroide, glandele mamare, chirurgie toracică, chirurgie digestivă, chirurgie vascular periferică, sistemul venos'.

2014-02-05 15:10:00
Vezi Continuarea 

Tânăra împușcată anul trecut în cartierul bucureștean Militari a fost operată cu succes

Daniela Borz, tânăra împușcată la nivelul feței în urma unei altercații care a avut loc la sfârșitul anului trecut în cartierul Militari, a suferit o primă operație de reconstrucție a ochiului, marți, au anunțat medicii care au efectuat procedura ce a durat trei ore.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FLUX

 

Dan Georgescu, chirurgul care a condus echipa de medici, a explicat că această operație este doar una dintre intervențiile pe care tânăra va trebui să le sufere, pentru ca ochiul care a fost distrus complet să îi fie înlocuit cu o proteză. 


"Din cauza traumatismului prin strivire pe care l-a suferit s-au produs fracturi majore de planșeu și perete medial care au fost reparate doar parțial, motiv pentru care implantul inițial n-a putut fi susținut corespunzător și a căzut în sinusul maxilar. Astfel, acum, volumul orbitei este cam de două ori mai mare decât cel normal, fapt care nu permite niciun implant", au spus medicii. 


Cea de-a doua etapă a operației va avea loc, cel mai probabil, după aproximativ patru luni. Operația de marți a fost efectuată pro bono de către o echipă a Clinicii Zetta formată din chirurgii Dan Georgescu, Dragoș Zamfirescu și Mădălina Totir. 


Dan Georgescu a explicat că seria de intervenții chirurgicale nu îi va reda vederea tinerei, ci îi va reda aspectul feței. Chirurgul a profesat mai mulți ani în Statele Unite ale Americii unde a mărturisit că s-a confruntat cu situații mai grave decât cele ale Danielei Borz. Medicul a spus că operația tinerei a decurs foarte bine și că situația s-a prezentat chiar peste așteptări. "Mă așteptam să fie mai mult țesut necrozat în această zonă", a spus el. 


"Pacienta a avut un traumatism contondent. Globul ocular a fost distrus complet (...) Astăzi am reușit să refacem complet fracturile să avem susținere pentru un nou implant. Nu am pus un implant din plastic, dar am pus o grefă care va reface volumul și de asemenea suprafața internă a cavității orbitale ca să putem pune o proteză probabil în două luni de acum", a explicat Georgescu. De asemenea, medicul a afirmat că echipa de medici a refăcut și pleoapa inferioară a ochiului tinerei.

2014-02-04 19:29:00
Vezi Continuarea 

Noi formulare de rețetă din februarie

Noile rețete care sunt folosite începând cu 1 februarie de către toți medicii prescriptori vor cuprinde unele date de contact ale doctorilor care au prescris tratamentul, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi.

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES ARHIVA

2014-02-04 18:58:00
Vezi Continuarea 

Nicolăescu: Condițiile igienico-sanitare din spitale, verificate de la 1 martie

Controalele care vor fi efectuate în unitățile sanitare publice din țară în perioada 1 martie - 31 mai vizează verificarea condițiilor igienico-sanitare, a anunțat marți ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, la videoconferința cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică.

 

Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES ARHIVA

 

"În perioada 1 martie — 31 mai 2014 am dispus o acțiune amplă de control în toate unitățile sanitare publice, care vizează, în principal, verificarea condițiilor igienico-sanitare în care sunt acordate serviciile medicale și, totodată, instituirea unui standard elementar de curățenie. Mă aștept să tratați aceste acțiuni de control cu maximă responsabilitate, profesionalism și perseverență astfel încât, la sfârșitul perioadei de control, managerii să aplice în mod corect și constant prevederile normelor sanitare și să înțeleagă că realizarea și întreținerea unei stări optime de curățenie în unitatea sanitară pe care o conduc reprezintă o condiție esențială, care demonstrează respectul atât față de profesioniștii din sistem, cât și față de pacienți. Nu îmi doresc ca aceste acțiuni să reprezinte doar controale de constatare a unor situații care se întâmplă în spitalele publice din România, (...) ci îmi doresc ca ele să reprezinte o schimbare fundamentală în managementul curățeniei aplicat de managerii de spitale și, în același timp, o schimbare de mentalități", a spus ministrul.

El a adăugat că acolo unde deficiențele igienico-sanitare nu pot fi remediate iar măsurile propuse nu pot fi aplicate, să se dispună închiderea unităților, a secțiilor cu probleme sau găsirea unor soluții de modificare a structurii unității sanitare, astfel încât pacienții să nu mai fie tratați în condiții inadecvate, care le pot pune în pericol starea de sănătate.

Nicolăescu a solicitat tuturor direcțiilor de sănătate publică ca până la 15 februarie să transmită către minister planul de desfășurare a acțiunii de control, care va cuprinde unitățile sanitare publice cu paturi, perioada efectuării controlului și echipa de inspectori pentru fiecare spital în parte.

În perioada 3 — 22 martie, echipele de inspectori sanitari ai vor controla calitatea condițiilor de acordare a serviciilor de asistență medicală, cu excepția spitalelor de urgență și a institutelor.

Eugen Nicolăescu a precizat că rezultatele acțiunii de control, lista unităților sanitare neconforme, precum și deficiențele, măsurile și termenele stabilite pentru fiecare unitate în parte vor fi centralizate până la data de 5 aprilie.

"În săptămâna 24-31 martie se vor desfășura controale încrucișate la spitalele județene de urgență și institute. Rezultatele acțiunii de control se transmit conform machetei de raportare, dar și printr-un raport scris până la data de 7 aprilie. În cazul acestor controale încrucișate, care vor avea loc la spitalele județene și institute, Ministerul Sănătății va stabili planurile, echipele de inspectori și datele exacte la care vor fi programate controalele. Concomitent, în perioada 1 aprilie — 31 mai se vor efectua acțiuni de recontrol, pentru a verifica condițiile igienico-sanitare și modalitatea de respectare a măsurilor dispuse, iar la sfârșitul fiecărei luni din perioada de recontrol (aprilie și mai) toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor transmite MS rapoarte intermediare ale acțiunii de recontrol", a mai afirmat Nicolăescu.

2014-02-04 16:50:00
Vezi Continuarea 

Bușoi: Aproximativ 5,4 milioane carduri electronice, realizate până luni

Președintele CNAS, Cristian Bușoi, a declarat marți, într-o conferință de presă, că au fost realizate până la începutul acestei săptămâni aproximativ 5.400.000 de carduri electronice și a susținut că restul de 9,5 milioane vor fi finalizate în următoarele șase-șapte luni.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/ALEX TUDOR 


Bușoi a precizat că ritmul de fabricare este de 55.000 de carduri pe zi și se lucrează "șapte zile din șapte".

"Înseamnă că ritmul de un milion de carduri pe lună va crește la 1,5 milioane. La un ritm de 1,5 milioane de carduri pe lună s-ar putea ca în șase-șapte luni să fie realizate și cele 9,5 milioane de carduri care au mai rămas. Până la sfârșitul lunii august se poate vorbi de finalizarea producției", a afirmat reprezentantul CNAS.

El a adăugat că în luna septembrie vor putea fi distribuite toate cardurile iar din luna octombrie sau în ianuarie 2015, toate serviciile medicale vor fi decontate numai pe baza folosirii cardului.

Bușoi a făcut apel către furnizorii de servicii medicale să-și achiziționeze în perioada iunie — august cititoare de carduri.

Șeful CNAS a mai anunțat că, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, folosirea cardurilor va fi testată printr-un proiect-pilot pe 10.000 de pacienți aflați în hemodializă, aparținând tuturor categoriilor sociale.

2014-02-04 13:58:00
Vezi Continuarea 

STUDIU: Riscul de a contacta hepatita C pe cale sexuală este mai mare decât se credea

Riscul de a contacta hepatita C pe cale sexuală este mai mare decât se credea până în prezent, alte canale de transmitere a acestei boli fiind transfuziile de sânge sau folosirea unei seringi utilizate anterior de o presoane infectată, se arată într-un studiu întocmit de cercetători elvețieni de la Spitalul Universitar din Zurich și citat luni de agenția EFE.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/LIVIU SOVA 


Studiul s-a realizat prin evaluarea unor pacienți infectați cu virusul HIV, întrucât aceștia sunt nevoiți să efectueze investigații medicale periodice. Astfel, s-a descoperit că pacienții care au virusul HIV și al căror partener de viață este infectat atât cu acest virus, cât și cu cel al hepatitei C prezintă un risc de două până la trei ori mai mare de a-l contacta pe acesta din urmă decât alte persoane seropozitive.

Odată se credea că hepatita C se transmite numai prin contact sanguin, dar ulterior s-a descoperit că tot mai mulți pacienți homosexuali purtători ai virusului HIV contactează boala. Dar acest studiu arată că riscul de a contacta hepatita C este ridicat nu numai în rândul toxicomanilor care folosesc seringile în comun, ci și în cazul celor care au contact sexual cu o persoană purtătoare a virusului.

2014-02-04 11:19:00
Vezi Continuarea 

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Ceapa roșie

Despre ceapa roșie, celebrul alchimist și medic Paracelsus spunea că e la fel de prețioasă precum o farmacie.

 

Foto: (c) EMIL BADEA / AGERPRES ARHIVA

 

Ceapa este una dintre cele mai populare legume din întreaga lume. Este utilizată ca ingredient în diverse preparate culinare de mii de ani. Producția mondială de ceapă este în continuă creștere, astfel, în prezent, ceapa este una dintre cele mai des cultivate legume după roșii.

Ceapa face parte din familia liliaceae, aceeași familie ca și usturoiul, prazul, arpagicul, salotul. Există mai multe varietăți de ceapă: roșie, galbenă, albă, verde, fiecare având propria sa aromă — unică. La nivel mondial există peste 600 de soiuri de ceapă.

Ceapa roșie este cea mai bogată în vitaminele A, B și C, săruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc și fier, acid folic și biotină, substanțe cu caracter antibiotic și diuretic. Proprietățile sale se păstrează intacte dacă se consumă în stare crudă. Ceapa este caracterizată de conținutul ei bogat în tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide și alți compuși odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei și producerea de compuși care duc la iritarea și lăcrimarea ochilor. Tiosulfinatele au proprietăți antimicrobiene.

Ceapa roșie este considerată a fi un adevărat dezinfectat natural. Ea poate fi utilizată cu succes împotriva gripei, dizenteriei, răcelii și altor tipuri de infecții, datorită conținutul său bogat în sulfat. Trebuie doar ca în perioada de boală să consumăm cel puțin 30 de g din această legumă.

Este eficientă împotriva multor bacterii, cum ar fi bacillus subtilis, salmonella și E.coli. Ceapa nu are totuși o acțiune la fel de intensă ca a usturoiului, întrucât în ceapă se găsesc doar un sfert din compușii sulfului, care fac parte din compoziția usturoiului. Datorită compoziției sale, consumul de ceapă previne degradarea celulară, combate formarea tumorilor și reduce dramatic procesele inflamatorii. Ea este indicată în orice problemă cardiovasculară, ajutând la împiedicarea depunerilor de colesterol în artere.

Ceapa roșie este un calmant excelent. Crizele de nervi, atacurile de panică pot fi curmate imediat dacă zdrobim o ceapă și respirăm ținând-o aproape de nas.

Datorită proprietăților sale multiple ceapa roșie se regăsește pe lista alimentelor permise în timpul curelor de slăbire. Ea exercită un puternic efect alcalinizant asupra organismului, ceea ce ajută la remineralizarea și eliminarea toxinelor din corp, mult mai ușor și mai rapid. Este și un foarte bun diuretic.

2014-02-04 10:37:00
Vezi Continuarea 

2013 - anul marilor investiții în stațiunile balneare; 150 de milioane de euro investiți de mediul privat

2013 a fost anul marilor investiții în stațiunile balneare, investitorii privați investind în sector peste 150 milioane de euro, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/ISABELA PAULESCU 


"Investițiile au fost făcute fără sprijin din partea statului, fără nicio facilitate, nici măcar scutirea de taxe locale. Considerăm că acest trend demonstrează valoarea acestui segment, care ar merita mai multă atenție din partea tuturor factorilor implicați. Aceste investiții au dus la creșterea numărul de turiști, care au apreciat creșterea standardelor infrastructurii și a calității serviciilor.

Aceste cheltuieli reprezintă un efort al investitorului, care a înțeles valoarea potențialului natural și al oportunității turismului balnear", a precizat Nicu Rădulescu.

În prezent, unele societăți își renovează și își pun la punct infrastructura de cazare și masa sau baza de tratament, în timp ce altele se străduie să își atragă clienții în această perioadă, cu costuri mai reduse. Mai mult, conform reprezentanților OPTBR, această perioadă de extrasezon are și avantajele ei, deoarece clientul beneficiază de mai multă atenție din partea personalului, mai ales medical, și nu trebuie să aștepte prea mult să efectueze procedurile recomandate, ca în plin sezon, când cererea este foarte mare.

Situarea stațiunilor balneare în zone cu bogat potențial turistic oferă turistului șansa de a vizita obiective culturale, istorice, religioase sau de a 'proba' gastronomia locală.

"Avem semnale că și în 2014 se vor face investiții în bazele de tratament. Trebuie avut în vedere faptul că, în multe stațiuni, bazele de tratament erau construite pentru a deservi o întreagă stațiune. În ultimii ani, conceptul s-a schimbat și hotelurile își fac fiecare propria bază de tratament. Aceasta presupune fonduri mai mari și sprijinul fondurilor europene este dorit și binevenit.

Sunt multe hoteluri, majoritatea de 3 stele, chiar și de 4 stele, care oferă servicii diversificate, pe lângă procedurile de tratament pentru diferite boli (reumatice, digestive, respiratorii, dermatice), ca și pentru relaxare, antistres sau tonifiere, în cadrul departamentelor de wellness amenajate în ultimii ani în multe hoteluri. Astfel de unități se găsesc la Sovata, Tușnad, Govora, Băile Felix, Vatra Dornei, Călimănești-Căciulata, Covasna, Geoagiu-Băi", a spus președintele OPTBR.

Investițiile și o mai bună promovare a stațiunilor balneare au condus la creșterea numărului de turiști români și străini, dar mai ales a structurii acestora. A crescut numărul persoanelor active sau a familiilor cu copii care vin pentru vacanțe de refacere și relaxare în stațiunile balneare, ca și al evenimentelor tip corporate organizate de diferite firme pentru personalul propriu, al seminariilor și conferințelor, la care, pe lângă programul specific, participanții pot să se relaxeze în bazele de wellness din hotelurile unde sunt cazați.

"În general, cifra celor sosiți în stațiunile balneare se menține, din aceștia cam 10% sunt străinii. Se constată, însă, în structură unele modificări. Vin mai mulți turiști din Federația Rusă, Republica Moldova. Se extinde rețeaua stațiunilor solicitate și nu doar Sovata sau Slănic Moldova, ci și Călimănești-Căciulata, Vatra Dornei, Saturn, Mangalia, Govora, Buziaș", a explicat Nicu Rădulescu.

Ținând cont de țările din care vin cei mai mulți turiști, OPTBR a demarat pregătirile pentru o campanie de informare și atragere de turiști din Federația Rusă, Germania, Israel, Republica Moldova ca principale piețe furnizoare de turiști și pregătește, concomitent, unele acțiuni promoționale pentru piața internă. OPTBR va participa la Târgul de turism de la Romexpo din martie 2014, dar și la unele târguri regionale ce vor avea loc în următoarele luni.

În plus, OPTBR colaborează cu autoritățile de resort la organizarea unor evenimente de anvergură benefice și pentru turismul balnear, dar și la crearea unui cadru legislativ adecvat pentru segmentul balnear.

"Pentru anul 2014 ne vom intensifica eforturile pentru certificarea unor unități hoteliere, dar și a unor stațiuni balneare. Deschiderea pieței serviciilor, inclusiv a celor medicale, creează oportunitatea atragerii de turiști străini la tratament și refacere în România, unde costurile sunt mai mici decât în multe țări europene, iar calitatea actului turistic și medical este mult apreciată. Au fost demarate negocieri cu case de asigurări din câteva țări europene, pentru recunoașterea costurilor provenite din plata serviciilor medicale. Aici este nevoie de susținerea autorităților statului și a altor structuri pentru a finaliza negocierile", spune Nicu Rădulescu.

Investitorii din stațiunile balneare, interesați de creșterea numărului de turiști și de ocuparea pe întreaga perioadă a anului a capacităților, au lansat, prin intermediul OPTBR, câteva programe speciale cu tarife prietenoase, adresate tuturor categoriilor sociale. Hotelierii au menținut tarifele pentru toate programele lansate sub egida OPTBR "o săptămână de refacere", "Decada balneară", 'Hai la băi' și "wellness balnear".

"În prezent, derulăm o campanie pentru aceste programe speciale, în care cel mai mic preț este de 330 de lei la un hotel de 2 stele pentru programul 'O săptămână de refacere', al cărui pachet cuprinde șase nopți de cazare cu mic dejun și două proceduri sau cel de 650 de lei pentru 'Decada balneară', cu un pachet de servicii de 10 zile cazare cu pensiune completă și tratament pentru minim 7 zile, câte 2 proceduri.

Acest program este mai solicitat de cei care vin pentru tratament, celelalte având o nuanță mai pronunțată de relaxare, datorită și duratei mai scurte a sejurului. Preferința clienților pentru acest program este bazată pe faptul că își pot programa mai bine concediile pentru tratament, beneficiind de servicii complete, în perioadele de extrasezon.

Din păcate, suntem încă puternic influențați de ponderea numărului de turiști veniți la tratament prin Casa Națională de Pensii și Asigurări Sociale, de la care încasările sunt reduse. Este evident că acolo unde s-au făcut investiții vin și clienți cu un potențial financiar mai mare și deci cresc și încasările. Apoi, sejurul într-o stațiune balneară este, conform statisticilor, cel mai lung (7,5 zile), ceea ce înseamnă că turistul are nevoie de diversitatea acțiunilor în care să se destindă și să cheltuie", precizează Nicu Rădulescu.

Românii au devenit mai mari consumatori de servicii, chiar mai buni decât străinii. Este vorba despre cei care vin pentru relaxare, întreținere, refacere, care reprezintă o categorie cu venituri mai ridicate și care se îngrijesc de sănătatea lor pentru a preveni îmbolnăvirile.

"Există o serie de 10 — 15 stațiuni balneare care sunt mai intens solicitate pentru că, mai întâi, sunt cele mai cunoscute datorită tradiției, care și-au menținut clienții păstrând calitatea serviciilor și investind. Pe lângă acestea, avem o serie de alte 15 — 20 stațiuni, de nivel național, unde s-a investit, dar nu sunt suficient de cunoscute. Un aport al autorităților și al investitorilor în promovarea acestora ar fi binevenit. Dar nu trebuie să uităm că avem circa 160 de stațiuni balneare, multe dintre ele cu veche tradiție, iar un astfel de potențial merită valorificat. În multe din ele s-au făcut investiții din fonduri private sau prin proiecte europene, dar insuficiente, mai puțin cunoscute sau promovate. Aici e nevoie de o cooperare mai largă și un parteneriat activ public — privat", a spus șeful organizației.

2014-01-31 14:06:05
Vezi Continuarea 

Peste 300 de apeluri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore la SABIF

Peste 300 de apeluri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), a anunțat, duminică, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, în cadrul Comandamentului de iarnă.

 

Foto: (C) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

 

Potrivit edilului, din cele 342 de apeluri înregistrate un număr de 199 au fost urgențe, cinci persoane prezentau fracturi, 24 au reprezentat cazuri sociale și nouă persoane cu suferit lipotimii.

Oprescu a mai spus că 48 de persoane au fost instituționalizate.

Reprezentantul Serviciului de Ambulanță a precizat că s-a răspuns la toate apelurile și s-a ajuns la toate adresele.

Sorin Oprescu a precizat că, în prezent, în adăposturile PMB sunt 628 de persone, dintre care 116 la Berceni, 21 la Viilor și 491 la cel din Pallady. El a menționat că trei echipe mobile ale Direcției de Asistență Socială au distribuit produse de primă necesitate celor care au refuzat să fie duși în adăposturi, respectiv paturi, haine și hrană caldă.

În cadrul Comandamentului reprezentantul Serviciului de Asistență Socială i-a spus primarului Oprescu că luni nu se pot închide centrele de îngrijire și educație timpurie pentru copii 0-3 ani, din cauza numeroaselor solicitări ale părinților.

2014-01-26 12:10:27
Vezi Continuarea 

O echipă de medici care se deplasează pentru un transplant la Craiova, preluată de ISU

O echipă medicală de transplant, formată din patru medici și o asistentă, care se deplasează spre un spital din Craiova, va fi preluată de o autospecială a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, de la limita județelor Argeș și Olt, după ce ambulanța în care se aflau medicii s-a defectat în localitatea argeșeană Albota.

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES ARHIVA

 

Echipa medicală de transplant se deplasează dinspre București spre un spital din Craiova în vederea efectuării unei intervenții de prelevare de organe.

2014-01-25 15:12:06
Vezi Continuarea 

Peste 900 de solicitări în aproape 24 de ore la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov

Un număr de 912 solicitări au fost înregistrate la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov de vineri, de la ora 12,00, până sâmbătă la 11,00, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, managerul instituției, Alice Grasu.

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES ARHIVA

 

Potrivit acesteia, dintre cele 912 solicitări 463 au fost urgențe: trei persoane căzute, 27 de fracturi, luxații și entorse, 11 accidente auto, 16 traumatisme prin cădere.

2014-01-25 12:12:37
Vezi Continuarea 

Măduvă artificială - viitorul luptei împotriva leucemiei

Oamenii de știință fac primii pași experimentali în încercarea de a obține măduvă artificială, cultivând celule stem într-un mediu de laborator, în încercarea de a asigura un tratament eficient pentru bolnavii de leucemie, conform LiveScience.

 

Foto: (c) GEORGE CALIN / AGERPRES ARHIVA

 

De mai multe decade medicii folosesc transplantul de celule stem prelevate din măduva unor donatori sănătoși pentru a trata leucemia, o metodă destul de eficientă, dar din păcate nu sunt suficienți de mulți donatori pentru ca aceste celule stem să ajungă la toți bolnavii de leucemie.

Leucemia este o formă de cancer care pornește din măduvă, țesutul moale din interiorul oaselor care este responsabil de producerea tuturor elementelor figurate ale sângelui (globule roșii, globule albe, plachete). Obiectivul oamenilor de știință este de a obține măduvă artificială capabilă să producă celule stem pentru sânge în afara organismului, conform cercetătorului Cornelia Lee-Thedieck, de la Institutul tehnologic din Karlsruhe (KIT), coordonatoarea acestui studiu. Astfel de celule stem pot fi folosite pentru a trata pacienții care suferă de leucemie.

Însă obținerea de măduvă în laborator nu este o sarcină ușoară. "Măduva este foarte complexă, având în componență foarte multe tipuri de celule diferite, molecule și proteine", a explicat Cornelia Lee-Thedieck, Mai mult decât atât, celulele stem care pot fi folosite pentru a-i trata pe pacienți nu se pot dezvolta decât într-un mediu care imită perfect măduva umană.

În cadrul unui nou experiment de laborator oamenii de știință au reușit să obțină structura spongioasă a măduvei folosind un material sintetic, un hidrogel (asemănător materialului din care se fac lentilele de contact moi) pe care l-au turnat în matrițe, în jurul unor cristale de sare. După ce acest hidrogel se întărește, cristalele de sare sunt extrase, lăsând spații libere în care să poată să se dezvolte celulele stem. Apoi, oamenii de știință adaugă proteine și alte celule care susțin dezvoltarea celulelor stem. După ce este pregătit acest cadru, sunt injectate în alveolele goale celule stem prelevate din sânge provenit din cordonul ombilical.

2014-01-24 19:38:22
Vezi Continuarea 

Dr. Horațiu Suciu: Echipa de la Târgu Mureș, pregătită pentru reluarea activității de transplant cardiac

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) Târgu Mureș, dr. Horațiu Suciu, a anunțat vineri, că echipa sa este pregătită pentru reluarea activității de transplant cardiac după obținerea reacreditării.

 

Foto: (C) DORINA MATIS / AGERPRES ARHIVA

 

'În momentul de față am pus la punct toate condițiile legate de activitatea de transplant, am refăcut echipele de prelevare, am completat medicația specifică acestei activități, care din păcate nu a fost disponibilă în momentul în care Institutul a fost desființat. Pot să spun că în acest moment ne desfășurăm activitatea în mod normal, așteptăm să avem un donator compatibil pentru a efectua un transplant cardiac. De la reînființare, din 2013, încă nu am efectuat un transplant. Dar au fost o serie de proceduri organizatorice, inclusiv partea de reacreditare, pentru că a trebuit să ne reacredităm', a arătat dr. Suciu.

Potrivit medicului, activitatea de transplant nu se poate face oricum și din acest motiv partea de reacreditare a IBCVT a durat câteva luni, plus timpul pentru toate aspectele organizatorice.

'Să nu uităm, o perioadă transplantul a fost oprit complet, fără nicio șansă de operare, cred că din septembrie 2012 am cam încheiat cu activitatea de transplant din cauza lipsurilor și tot ce v-am spus e valabil și pentru chirurgia pediatrică. În general acestea sunt activități de performanță pentru care au suferit foarte mult în perioada respectivă', a susținut doctorul.

Dr. Suciu a precizat că, de la sfârșitul lunii octombrie 2013, IBCvT Târgu Mureș a fost în stand-by pentru a efectua primele intervenții, însă nu a fost niciun donator eligibil pentru cord, în condițiile în care lista de așteptare conține cam 100 de pacienți, dintre care 30 necesită transplant imediat.

'Lista de așteptare e acolo, sunt undeva la 100 de pacienți înscriși pentru transplant, îi ținem în evidență și pe cei transplantați, avem peste 35 de pacienți transplantați la care trebuie să urmărim medicația, evoluția clinică — este un program de urmărire post operatorie. Pe lângă acești pacienți sunt mulți pe lista de așteptare, care trebuie evaluați periodic și sunt pe listă 100, din care aproximativ 30 cu indicație imediată. Ceilalți 70 sunt cu indicație în perspectivă, pentru că evoluția acestor afecțiuni cardiace (...) Dacă în momentul acesta avem un donator, noi avem acea listă restrânsă de 30 care trebuie operați acum', a afirmat dr. Horațiu Suciu.

Potrivit doctorului, la câtă patologie cardiacă este în România, 'în mod normal lista aceasta trebuia să fie mult mai lungă', însă probabil acest fapt se datorează neluării în evidență a tuturor pacienților cu boli cardiace.

2014-01-24 17:28:20
Vezi Continuarea 

Raed Arafat: Un medic de la Ambulanță să fie prezent la dispeceratele ISU din București și județele unde nu se lucrează integrat

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat a cerut vineri ca un medic de la Ambulanță să fie prezent la dispeceratul ISU pe toată perioada de cod portocaliu de ninsoare în județele unde dispeceratele Inspectoratului pentru Situații de Urgență și al Ambulanței nu sunt integrate.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES ARHIVA

 

"Dacă intră sub avertizarea de cod galben, cod portocaliu, inclusiv București, vă rog să am un reprezentant de la Ambulanță la Dispeceratul de la ISU de când începe codul până ce se finalizează codul. Deci, sunt doar patru județe care nu sunt cu dispeceratele integrate, plus municipiul București. Restul, aveți dispecerate integrate, deci munca va fi împreună. Dacă sunt probleme, disponibilitatea este 24 de ore din 24, Centrul Operativ este funcțional permanent", a declarat vineri Raed Arafat în cadrul comandamentului de iarnă de la Palatul Victoria.

Totodată, secretarul de stat în MS a solicitat ca gravidele și dializații să fie evacuați din zonele cu risc de înzăpezire sau de izolare înainte de intrarea în vigoare a codului portocaliu de ninsoare și viscol.

"Ca de obicei, dializații și femeile gravide care sunt în zonele cu risc de înzăpezire sau de izolare vor trebui să fie evacuați înainte să înceapă perioada de viscol sau să intre în vigoare partea de avertizare. Luați legătura vă rog, și aici vorbesc de Direcțiile de sănătate publică, direct cu firmele care transportă dializații și vedeți care este situația. Dacă aveți din partea oricărei companii refuz de aduce persoanele mai devreme decât este planificat, cum s-a întâmplat anul trecut, să ne informați și să luați toate măsurile", a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a solicitat, totodată, serviciilor de Ambulanță și SMURD să nu pornească într-o cursă cu un pacient care necesită un transfer de lungă distanță decât dacă acest lucru este strict justificat.

2014-01-24 15:53:33
Vezi Continuarea 

Vitamina D nu ar avea vreun efect protector semnificativ asupra sănătății (studiu)

Luarea vitaminei D nu ar avea vreun efect protector semnificativ împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului sau fracturilor, potrivit unui studiu publicat vineri într-o revistă medicală britanică, relatează AFP.

 

Foto: (c) AGERPRES FLUX /CRISTIAN NISTOR 


O echipă de cercetători neozeelandezi au analizat 40 de studii anterioare pentru a încerca să stabilească rolul vitaminei D în prevenția mai multor boli. Pentru a putea afirma că aceasta joacă vreun rol, cercetătorii au fixat drept prag o diminuare a riscului cu 15% sau mai mult.

Conform rezultatelor studiului, publicat în revista de specialitate Lancet Diabetes & Endocrinology, luarea de suplimente cu vitamina D duce la o diminuare a riscului de boli cardiovasculare, cancer sau fracturi inferioară pragului de 15%, așadar neglijabilă.

Doar persoanele vârstnice au beneficiat de vitamina D luată împreună cu calciu, riscul de fractură diminuându-se cu peste 15%.

'Ținând cont de aceste rezultate, prescrierea vitaminei D pentru prevenirea infarctului, accidentelor vasculare cerebrale, cancerului sau fracturilor nu este justificată', subliniază autorii studiului, care amintesc că jumătate din adulții americani iau vitamina D, continuă agenția franceză de presă.

2014-01-24 08:12:06
Vezi Continuarea 

Suplimentele alimentare cu vitamine sunt o risipă de bani și ar putea fi chiar dăunătoare (studiu)

Vitaminele sunt o risipă de bani, nu oferă beneficii pentru sănătate și ar putea fi chiar dăunătoare, în cazul adulților bine hrăniți, sugerează un studiu realizat de cercetători britanici și americani, potrivit publicației The Independent.

 

Foto: AP ARHIVA/ Hussein Malla

 

Rezultatele studiului, realizat pe un eșantion de aproape 500.000 de persoane de către o echipă de oameni de știință de la Universitatea Warwick (Marea Britanie) și Universitatea Johns Hopkins (SUA), sugerează că 'suplimentarea dietei adulților bine hrăniți nu aduce niciun beneficiu clar și ar putea fi chiar dăunătoare'.

În Marea Britanie, unde industria suplimentelor alimentare ar aduce peste 650 de milioane de lire pe an, una din trei persoane ia pastile cu vitamine și minerale, notează cotidianul britanic.

Potrivit The Times, cercetătorii implicați în studiul publicat în revista de specialitate Annals of Internal Medicine, au concluzionat că firmele care vând suplimente alimentare întrețin temeri false legate de sănătate pentru a oferi remedii inutile.

Oamenii de știință și-au bazat concluziile pe trei cercetări diferite. Una din aceste cercetări a implicat un studiu retrospectiv asupra a 24 de anchete anterioare, la care au participat în total 450.000 de persoane, și a arătat că vitaminele nu oferă niciun efect benefic legat de mortalitate.

O altă cercetare a examinat 6.000 de bărbați în vârstă și nu a găsit nicio îmbunătățire a declinului cognitiv după 12 ani de administrare a unor suplimente alimentare, iar a treia cercetare a concluzionat că aceste suplimente nu au oferit niciun avantaj eșantionului de 1.700 de bărbați și femei cu probleme cardiace care le-au luat timp de cinci ani.

'Aceste vitamine nu ar trebui folosite pentru prevenirea bolilor cronice', au afirmat experții, subliniind că dieta occidentală obișnuită este de ajuns pentru a ne asigura vitaminele necesare organismului.

2013-12-18 14:34:43
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 17 DECEMBRIE

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se întrunește în ședință, de la ora 15,00. Pe ordinea de zi sunt subiecte precum strategia industriei de securitate și raportul premierului către CSAT privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni internaționale, dar și participarea României la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ALEX MICSIK

 

* Circa 240.000 de români au ieșit din zona riscului de sărăcie, prin programele Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, a declarat ministrul Mariana Câmpeanu.

* Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, la "Adevărul Live", că, odată cu aplicarea modificărilor la Codul penal, adoptate săptămâna trecută în Camera Deputaților, justiția va fi grav afectată.

* Senatorii s-au reunit într-o ședință solemnă dedicată Revoluției române din decembrie 1989, reprezentanții fiecărui grup parlamentar evocând evenimentele din urmă cu 24 de ani și importanța acestora.

* Deputații Liviu Codârlă, Ioan Hulea, Răzvan Condurățeanu și Iacob Pușcaș, foști membri ai Partidului Poporului — Dan Diaconescu, s-au afiliat grupului parlamentar al PSD ca membri UNPR.

* Plenul Senatului a adoptat, tacit, un proiect de modificare a Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, care prevede că valabilitatea permisului de armă scade de la cinci ani, cât era în vechea formă a legii, la trei ani.

* Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că își dorește ca USL să se certe în continuare, dar să rămână unită până la alegerile din 2016, pentru ca partidele componente să plătească împreună pentru promisiunile neonorate din campania electorală.

* Foștii directori ai Uzinei Constructoare de Mașini Reșița Adrian Chebuțiu și Adrian Preda sunt anchetați de procurorii anticorupție pentru că ar fi folosit, potrivit unor surse judiciare, în interes personal facilitățile acordate de stat pentru relansarea UCM.

* Primarul comunei Vidra (Ilfov), Florin Niculae, a fost reținut pentru 24 de ore în urma unui flagrant și este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru luare de mită în formă continuată.

2013-12-17 13:40:50
Vezi Continuarea