Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

RETROSPECTIVĂ 2018 Un an plin pentru preşedintele Trump

RETROSPECTIVĂ 2018 Un an plin pentru preşedintele Trump

RETROSPECTIVĂ 2018 Un an plin pentru preşedintele Trump
 

Preşedintele american Donald Trump şi-a pus în mod evident amprenta asupra evoluţiilor din politica internă şi internaţională în anul care se încheie şi fără îndoială că, întrebat cum a fost acest al doilea an al administraţiei sale, ar evoca un succes fulminant. ''Nimeni nu a făcut treabă mai bună ca mine ca preşedinte'', i-a spus Trump în august celebrului ziarist Bob Woodward.

France Presse aminteşte unele din cele mai semnificative momente ale impactului lui Trump cu lumea, în 2018, pentru care excentricul lider de la Casa Albă ar privi cu siguranţă înapoi cu mândrie.

Retragerea SUA din acordul "oribil" privind programul nuclear iranian
 

Foto: (c) Evan Vucci/AP 


La 8 mai, după trecerea "ultimatumului" dat principalelor puteri europene semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Teheranul să "remedieze deficienţele groaznice" ale acestuia, Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din acordul care urmăreşte să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică, precum şi reinstituirea sancţiunilor împotriva Iranului şi a companiilor care fac afaceri cu acest stat. După o primă serie de sancţiuni economice anunţate în august, la 5 noiembrie Washingtonul a adoptat noi măsuri punitive împotriva sectoarelor petrolier şi financiar din Iran, vitale pentru funcţionarea ţării.

"Oricine face afaceri cu Iranul NU va face afaceri cu Statele Unite", a subliniat liderul de la Casa Albă într-un mesaj difuzat pe reţeaua Twitter în august. "Cer PACEA MONDIALĂ şi nimic mai puţin!", a adăugat Trump.

Inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim
 

Foto: (c) JINI/XINHUA


Concretizare a anunţului de anul trecut privind recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului, ambasada SUA la Ierusalim a fost inaugurată la 14 mai. Trump a absentat, însă a fost reprezentat la ceremonie de fiica sa Ivanka şi soţul acesteia, Jared Kushner. Ceremonia a coincis cu o baie de sânge în Fâşia Gaza, deja scena unor confruntări violente între palestinieni şi soldaţi israelieni de-a lungul barierei de la frontieră. Cel puţin 62 de palestinieni au fost ucişi în acea zi de tiruri israeliene.

Donald Trump a transmis de la Washington un mesaj video în care a asigurat că 'Statele Unite rămân deplin angajate în facilitarea unui acord de pace durabil' între israelieni şi palestinieni. Negocierile rămân, însă, îngheţate.

Summitul G7
 


O fotografie în care preşedintele Trump pare să se opună restului liderilor mondiali în cadrul summitului G7 din Canada de la începutul lui iunie a ajuns virală pe internet, rezumând noile fracturi occidentale. ''Occidentul zdruncinat'', a titrat cotidianul german Tagesspiegel alături de imaginea de acum celebră, făcută de un fotograf oficial care lucrează pentru guvernul german şi difuzată pe reţelele de socializare de către purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

Într-o conferinţă de presă cu câteva minute înainte de a părăsi prematur summitul, Trump a ameninţat atunci că Statele Unite vor înceta relaţiile comerciale cu acele ţări care impun tarife produselor americane şi a acuzat că ţările lumii profită, de zeci de ani, de SUA, care au ajuns "o puşculiţă furată de toţi", mergând până la a-l califica pe premierul canadian Justin Trudeau, gazda summitului, drept "necinstit" şi "slab".

Câteva zile mai târziu, într-o conferinţă de presă, Trump a dat asigurări că fotografia devenită virală nu reflectă adevărata atmosferă de la summitul G7, explicând că, într-adevăr, "părea o atmosferă neprietenoasă", dar "se discuta ceva care nu avea legătură cu summitul".

Summitul Kim-Trump
 

Foto: (c) The Straits Times/XINHUA


Trump a făcut aceste comentarii în Singapore, unde s-a deplasat pentru un alt summit istoric, întâlnirea din 12 iunie cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. Cei doi au semnat cu acest prilej un document în care acesta din urmă s-a angajat la o "denuclearizare completă a peninsulei coreene", în contextul în care cele două Corei deschiseseră din februarie calea spre o apropiere diplomatică, o delegaţie nord-coreeană participând pentru prima dată, în Coreea de Sud, la Jocurile olimpice de iarnă, iar în aprilie Phenianul anunţase încetarea testelor nucleare şi balistice.

"Toată lumea se poate simţi acum mult mai în siguranţă decât în ziua când am fost învestit în funcţie. Nu mai există o Ameninţare Nucleară din partea Coreei de Nord. Întâlnirea cu Kim Jong Un a fost o experienţă interesantă şi foarte pozitivă. Coreea de Nord are un mare potenţial pentru viitor!" şi nu mai reprezintă "cea mai mare şi cea mai periculoasă problemă" pentru Statele Unite - a scris Trump pe Twitter la revenirea în SUA.

Totuşi, negocierile privind programul nuclear nord-coreean nu par să fi avansat din iunie. La începutul lui decembrie, Trump a declarat că speră să organizeze o a doua întâlnire cu Kim Jong Un probabil în ianuarie sau februarie 2019 şi că este gata să-l primească pe acesta în SUA, "la un moment dat".

Summitul NATO
 

Foto: (c) Ye Pingfan/XINHUA


La un dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, din ajunul summitului liderilor Alianţei din iulie de la Bruxelles, preşedintele american a calificat drept ''delincvente'' ţările NATO care alocă mai puţin de 2% din PIB pentru apărare. ''Din punctul meu de vedere, (aceste ţări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele'', a comentat Trump. ''Multe ţări nu plătesc atât cât ar trebui şi, sincer, multe ţări ne datorează o sumă uriaşă de bani din anii precedenţi'', a susţinut el.

După summit, Donald Trump a asigurat că reuniunea a fost un succes şi că cea mai mare parte a media a relatat inexact. "Am primit multe telefoane de la lideri ai ţărilor din NATO pentru a-mi mulţumi că am ajutat să se reunească şi că i-am făcut să se concentreze pe obligaţiile financiare, deopotrivă prezente şi viitoare", a scris Trump pe reţeaua de socializare Twitter. "Am avut un summit grozav, despre care s-a relatat inexact de cea mai mare parte a media. NATO este acum puternică şi bogată", a adăugat liderul de la Casa Albă.

Summitul Trump-Putin
 

Foto: (c) LehtikuvaHeikki Saukkomaa/XINHUA


Foarte aşteptata primă întâlnire la vârf între Trump şi Putin de la 16 iulie de la Helsinki s-a transformat într-un fiasco pentru miliardarul american, care în conferinţa de presă finală a refuzat cu obstinenţă să condamne Moscova pentru ingerinţa sa în campania prezidenţială din 2016 din SUA, părând să susţină mai curând dezminţirile fostului ofiţer KGB care conduce Rusia din 2000, în defavoarea concluziilor serviciilor de informaţii americane. "Am discutat mult despre asta. El (Vladimir Putin) a negat astăzi extrem de clar şi categoric", a spus preşedintele american, potrivit căruia relaţiile "mai proaste decât oricând" dintre SUA şi Rusia "s-au schimbat" în urma summitului.

Confruntat cu un val de critici la revenirea la Washington, Trump a postat pe Twitter că întâlnirea cu Putin a fost "chiar mai bună" decât summitul NATO, dar "din nefericire, nu se transmite acest lucru, ştirile false au luat-o razna!".

Prestaţia lui Trump la Helsinki a stârnit însă consternare la Washington, inclusiv în rândul republicanilor lui Trump. "Conferinţa de presă de la Helsinki a fost un moment trist pentru ţara noastră", a apreciat Bob Corker, preşedintele comisiei pentru relaţii externe din Senat.

În plan intern, alegerile de la jumătatea mandatului, de la începutul lui noiembrie, au consemnat preluarea controlului democraţilor asupra Camerei reprezentanţilor, dar au întărit şi majoritatea republicană din Senat. Finalul campaniei a fost îndoliat de cel mai sângeros atac antisemit din istoria SUA, soldat cu 11 morţi la o sinagogă din Pittsburgh şi a fost zdruncinat de seria de colete-capcană trimise unor personalităţi democrate. Campania a fost marcată totodată de imaginea "caravanelor" cu mii de migranţi îndreptându-se din Honduras către graniţa dintre Mexic şi SUA.

AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

2018-12-31 13:00:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!