Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Primarul Chirica: Pogromul de la Iaşi ne-a arătat tuturor faţa hâdă a absurdului, crimei, intoleranţei

Primarul Chirica: Pogromul de la Iaşi ne-a arătat tuturor faţa hâdă a absurdului, crimei, intoleranţei

Primarul Chirica: Pogromul de la Iaşi ne-a arătat tuturor faţa hâdă a absurdului, crimei, intoleranţei
 

Primarul Mihai Chirica a evocat sâmbătă faptul că în aceste zile se împlinesc 79 de ani de când a avut loc Pogromul de la Iaşi, eveniment pe care edilul îl cataloghează a fi "o tragedie fără precedent".

"Se împlinesc 79 de ani de la decimarea populaţiei evreieşti de la Iaşi. Suntem singurul oraş din România care a avut tăria morală să recunoască acele fapte din iunie 1941. Mii de oameni nevinovaţi au fost asasinaţi de autorităţi din cauza faptului că erau evrei. Erau vecinii noştri, prietenii noştri, erau oameni care munceau, sperau, iubeau şi visau ca familiile, copiii şi nepoţii lor să se bucure de o viaţă lipsită de griji, ferită de ororile războiului. Însă nedreptatea crudă, monstrul antisemitismului, ura etnică le-au curmat orice gând de împlinire. Pogromul de la Iaşi ne-a arătat tuturor faţa hâdă a absurdului, crimei, intoleranţei. Trebuie să îţi recunoşti faptele chiar dacă nu te avantajează, dacă vrei să mergi mai departe şi vrei să reiei o relaţie care a fost distrusă de nişte vremuri la care noi nu am participat, dar moralmente suntem şi noi acolo. Acea populaţie era o populaţie reprezentativă pentru Iaşi, a clădit pentru Iaşi, a muncit pentru Iaşi şi a ridicat Iaşiul. Autorităţile de atunci au decis că e mai bine să dispară decât să le sprijine. E păcat că s-a întâmplat acest lucru. Trebuie să ne amintim cu pioşenie de victimele care au fost atunci total nevinovate", a declarat Mihai Chirica într-o conferinţă de presă.

Edilul ieşean a spus că în cursul zilei de duminică pe pietonalul din faţa Primăriei va fi organizată o expoziţie fotografică.

"Vom încerca să aducem în memoria tinerei generaţii nişte momente nefericite din istoria noastră, dar care nu trebuie şterse cu buretele, ci afirmate că s-au întâmplat. Au fost nişte adevăruri tragice care trebuie menţionate de fiecare dată. Vom fi întotdeauna alături de prietenii noştri evrei, construind punţi de prietenie şi înţelegere care nu vor mai putea fi niciodată rupte", a subliniat Chirica.

Acesta a precizat că luni dimineaţa, în Cimitirul Evreiesc, va fi organizat Marşul Vieţii, "pentru a învinge, încă o dată, moartea adusă de antisemitism, intoleranţă, ură".

"Iaşiul a învăţat lecţia întunecată a trecutului, privind cu încredere spre un viitor al păcii şi prieteniei cu fraţii noştri evrei", a mai spus primarul Mihai Chirica.

În perioada 28 iunie - 6 iulie 1941, pe străzile Iaşiului, în curtea fostei Chesturi de Poliţie şi în aşa-numitele "trenuri ale morţii" Iaşi - Călăraşi şi Iaşi - Podu Iloaiei, care au ajuns la Târgu Frumos şi Podu Iloaiei, peste 13.000 de evrei au fost asasinaţi din ordinul guvernului condus de Ion Antonescu.

AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)

2020-06-27 17:08:32
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!