Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Gorghiu (PNL): Decizia CCR pe legea descentralizării pune USL într-o ușoară încurcătură

Gorghiu (PNL): Decizia CCR pe legea descentralizării pune USL într-o ușoară încurcătură

 

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat vineri, pentru AGERPRES, că decizia Curții Constituționale privind neconstituționalitatea legii descentralizării pune USL într-o "ușoară încurcătură" și arată că după publicarea motivării Uniunea trebuie să analizeze în ce măsură proiectul poate fi modificat sau trebuie o nouă viziune asupra acestui subiect.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX MICSIK

 

"Este o decizie a Curții Constituționale care pune USL și mai ales pe domnul Dragnea, care a coordonat proiectul, într-o ușoară încurcătură. Este un proiect pe care USL și l-a asumat, dar pentru a putea comenta mai multe trebuie să vedem motivarea Curții Constituționale și ce obiecții a avut pentru că va trebui ca în USL să discutăm eventuale modificări pentru a putea gira un nou proiect al descentralizării în România și rămâne de văzut într-o proximă ședință, după ce se va da motivarea acestei decizii, în ce măsură proiectul poate fi modificat sau trebuie venită cu o nouă viziune privitoare la descentralizare astfel încât ea să îmbrace haina constituționalității", a afirmat Gorghiu.

Ea subliniază că în privința legii descentralizării a fost o decizie politică la nivelul USL să fie adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament.

"Este o întrebare care la care nu pot să răspund până când nu văd motivele pentru care s-a respins legea. Dar, ca principiu, întotdeauna o dezbatere își are rostul ei pentru că poți să îmbunătățești sau să elimini anumite aspecte care ar putea să fie nu neapărat neconstituționale, dar ar putea să lase de dorit. În schimb, în privința descentralizării a fost o decizie politică pe care USL și-a asumat-o dată fiind nevoia urgentă pentru aplicarea acestui proiect", a spus Alina Gorghiu, întrebată dacă decizia CCR putea fi evitată în situația în care legea descentralizării era adoptată de Parlament prin procedură normală.

CCR a decis vineri că legea descentralizării este neconstituțională.

"Cu unanimitate de voturi, admite obiecția de neconstituționalitate în ceea ce privește criticile de neconstituționalitate intrinsecă și constată că Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de unele ministere și organe de specialitate ale administrației publice centrale precum și a unor măsuri de reformă privind administrația publică, în ansamblul ei, este neconstituțională. Decizia este definitivă și general obligatorie", se arată în minuta CCR.

Potrivit unor surse judiciare, judecătorii CCR au constat că legea ridică probleme în legătură cu competențele, bunurile și banii, elemente pe care le comportă procesul descentralizării.

Ei consideră că nu sunt stabilite clar competențele instituțiilor, în unele cazuri fiind competențe concurente, și că se încalcă dreptul de proprietate pentru că în anexele care însoțesc actul normativ nu se face distincție între proprietatea publică și cea privată. Astfel, Curtea a apreciat că se încalcă regimul proprietății, al autonomiei locale și cel al previzibilității legii.

Anterior, Curtea, cu majoritate de voturi, a respins criticile de neconstituționalitate extrinsecă a legii.

Decizia CCR se comunică președintelui României, președinților celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrului. AGERPRES (autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu)

2014-01-10 15:54:27
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!