Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Primării (Administraţie)

Primării (Administraţie)

Peste 300 de apeluri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), a anunțat, duminică, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, în cadrul Comandamentului de iarnă.

 

Foto: (C) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

 

Potrivit edilului, din cele 342 de apeluri înregistrate un număr de 199 au fost urgențe, cinci persoane prezentau fracturi, 24 au reprezentat cazuri sociale și nouă persoane cu suferit lipotimii.

Oprescu a mai spus că 48 de persoane au fost instituționalizate.

Reprezentantul Serviciului de Ambulanță a precizat că s-a răspuns la toate apelurile și s-a ajuns la toate adresele.

Sorin Oprescu a precizat că, în prezent, în adăposturile PMB sunt 628 de persone, dintre care 116 la Berceni, 21 la Viilor și 491 la cel din Pallady. El a menționat că trei echipe mobile ale Direcției de Asistență Socială au distribuit produse de primă necesitate celor care au refuzat să fie duși în adăposturi, respectiv paturi, haine și hrană caldă.

În cadrul Comandamentului reprezentantul Serviciului de Asistență Socială i-a spus primarului Oprescu că luni nu se pot închide centrele de îngrijire și educație timpurie pentru copii 0-3 ani, din cauza numeroaselor solicitări ale părinților.

2014-01-26 12:10:27
Vezi Continuarea 

PMB: 360 de utilaje acționează în capitală pentru deszăpezire

Un număr de 360 de utilaje acționează sâmbătă pentru deszăpezire în capitală, acestea intervenind în baterie, informează PMB.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA

 

Pentru a menține carosabilul practicabil, operatorilor de deszăpezire li s-a solicitat să efectueze schimburile de personal, acolo unde acest lucru este posibil, direct în teren.

Primarul general al Bucureștilor, Sorin Oprescu, care a verificat la fața locului, sâmbătă, modul în care operatorii de deszăpezire acționează, a constatat că se intervine în baterie, atât pe arterele principale, cât și pe cele secundare, însă acțiunea utilajelor este îngreunată de vântul care viscolește zăpadă.

"Din acest motiv îi rog pe șoferii bucureșteni, pe cât posibil, să nu folosească autoturismul personal, astfel încât să reușim să curățăm cât mai bine carosabilul", a transmis edilul-șef al Capitalei.

Potrivit PMB, în sectorul 1 acționează 70 de utilaje, sectorul 2 — 83 de utilaje, în sectorul 3 — 54 de utilaje, în sectorul 4 — 52 de utilaje, sectorul 5 — 34 de utilaje și în sectorul 6 — 67 de utilaje.

PMB mai anunță că, având în vedere temperaturile scăzute, în acest moment patru bucătării mobile, cu o capacitate de 2.000 litri de ceai și supă, străbat Capitală, oferind asistență persoanelor surprinse de viscol în stații sau pe străzi.

Potrivit sursei citate, au fost intensificate, totodată, eforturile de identificare și adăpostire a persoanelor adulte fără adăpost de pe raza Capitalei. În acest sens, cinci echipe mobile ale DGASMB, alături de echipajele Poliției Locale, au mers în toate punctele cunoscute ca fiind frecventate de oamenii străzii: Gara de Nord, Piața Iancului, Pod Grozăvești, Pasaj Obor, Parc Cișmigiu, Lamotești, Piața Rosetti, Răzoare etc. Unui număr de 56 de persoane care au refuzat adăpostirea le-au fost oferite pături, ceai și hrană caldă, echipele DGASMB monitorizându-le pe perioada codului portocaliu permanent, precizează PMB.

2014-01-25 15:58:24
Vezi Continuarea 

În Capitală se lucrează cu utilaje de deszăpezire pentru pluguire; nu au fost blocaje majore

Utilajele de deszăpezire specializate pentru pluguire vor acționa sâmbătă permanent pe străzile principale ale Capitalei pentru a îndepărta zăpada de pe carosabil, fiind intervenția cea mai eficientă în condițiile meteorologice actuale, a declarat, pentru AGERPRES, Magda Iuga, directorul executiv adjunct al Direcției de utilități publice.

 

Foto: (c) SORIN LUPSA /AGERPRES FOTO

 

Iuga a explicat că vântul puternic nu permite alt timp de intervenție a utilajelor și nici aruncarea cu materiale antiderapante.

"Împrăștierea cu material antiderapant o facem numai în pante și poduri, unde se formează mai repede alunecuș, dar pe străzi este greu că vântul aruncă substanța antiderapantă", a spus aceasta.

Magda Iuga a adăugat că în București se circulă în condiții de iarnă și că nu au fost blocaje majore. Pe străzile Capitalei se lucrează la deszăpezire cu 350 de mașini la nivelul tuturor celor șase sectoare.

2014-01-25 15:04:32
Vezi Continuarea 

Gala Premiilor Forumului Muzical Român, încheiată cu o mică horă a unirii și cu un spectacol semnat de Stela Popescu

Gala Premiilor Forumului Muzical Român, care a avut loc vineri seara la Opera Comică pentru Copii și i-a avut printre laureați pe Stela Popescu și Sorin Oprescu, s-a încheiat cu o mică horă a unirii în care s-au prins premianții și artiști ai teatrului, îmbrăcați în costume populare.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO Evenimentul, care a fost moderat de directorul fondator al Operei Comice pentru Copii Smaranda Oțeanu-Bunea, a fost completat de spectacolul "Soacra cu trei nurori" în care rolul principal este deținut de Stela Popescu, artistă care semnează și regia.

De altfel, Stela Popescu a fost premiată la gala de vineri și a acordat, la rândul său, o distincție în nume propriu tânărului artist Valentin Racoveanu. Câțiva dintre laureații acestui eveniment au acordat premii în numele lor. Astfel, scenografa Viorica Petrovici i-a înmânat un premiu lui Cătălin Caracaș, președintele Uniunii Criticilor Muzicali, Grigore Constantinescu l-a premiat pe Roman Vlad — artist care a semnat, până în prezent, cinci musicaluri la Opera Comică pentru Copii—muzicologul Daniela Caraman-Fotea i-a acordat un premiu Robertei Enișor, iar tenorul Florin Diaconescu l-a premiat pe Vincențiu Țăranu. 

 

alternative text

Smaranda Oțeanu-Bunea a amintit, cu ocazia acestui eveniment, și câteva repere din istoria Operei Comice pentru Copii. Astfel, ea a povestit câteva momente importante din istoria instituției: din 1993, de la primul său spectacol, Opera Comică pentru Copii a evoluat de la un repertoriu de câteva spectacole pe an la 200 de reprezentații pe an, pentru un public fidel, care vine la sediul din Calea Giulești. Pentru că Opera Comică pentru Copii a fost constituită ca instituție în timpul mandatului lui Sorin Oprescu în calitate de primar general al Capitalei, acestuia din urmă i s-a acordat un premiu onorific. Distincția a fost ridicată de către viceprimarul Marcel Nicolăescu.

Au mai fost premiați, în cadrul Galei Premiilor Forumului Muzical Român, manageri de instituții de spectacole și artiști precum directorul Palatului Național al Copiilor Radu Anghel Vasilescu, Gheorghe Ungureanu, Dumitru Lupu, Liviu Manolache, Liliana Constantinescu, Valentin Roșca și Cristian Mihăilescu.

2014-01-24 20:25:04
Vezi Continuarea 

Secvențe din atmosfera patriotică a anului 1859, recreate în Piața Unirii din Focșani

Esplanada din fața Palatului Administrativ din Focșani a găzduit, vineri, o manifestare culturală de anvergură prilejuită de împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române.

 

Foto: (c) VLAD VASILESCU / AGERPRES ARHIVA

 

În fața a peste 5.000 de vrânceni, pe o scenă pe care s-a montat un decor de butaforie reproducând clădiri ale Focșaniului din secolul al XIX—lea, cunoscuții actori Vlad Rădescu, Alexandru Bindea și Ion Haiduc, cărora li s-a adăugat focșăneanul Sorin Frâncu, au reconstituit prin secvențe de teatru atmosfera patriotică și unionistă din 1859, an în care s-a realizat Unirea Moldovei cu Țara Românească.

La evenimentul organizat de Consiliul Județean și Prefectura Vrancea, în parteneriat cu Primăria Focșani au fost prezenți viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, împreună cu parlamentari, membri ai Curții Constituționale, președinți de Consilii Județene și reprezentanți ai autorităților județene și locale din Vrancea.

În același cadru, actorul Ion Dichiseanu, născut în orașul vrâncean Adjud, a susținut, la cei 82 de ani ai săi, un patetic monolog inspirat din actul patriotic de la 24 ianuarie 1859, iar Gheorghe Zamfir cu naiul său fermecat a interpretat o doină vrânceană. Și actorul Radu Beligan a susținut, în ciuda frigului pătrunzător, un discurs emoționant despre țară, sentimente patriotice, dar și despre necesitatea abandonării urii între români și a înlăturării disputelor sterile dintre politicieni pentru binele populației României.

Pentru o mai bună vizibilitate a manifestărilor de către publicul prezent au fost amplasate, în zona Pieții Unirii, patru ecrane mari pe care s-au transmise în timp real întreaga desfășurare a programului.

Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, a subliniat că pentru vrânceni Unirea Principatelor este "un moment de referință care și-a pus amprenta asupra Focșaniului" și a afirmat că "oamenii de stat din prezent au șansa istorică a unui nou început pentru modernizarea reală a României".

2014-01-24 20:18:29
Vezi Continuarea 

Oprescu le-a cerut instituțiilor din subordine măsuri privind soluționarea urgentă a sesizărilor, în contextul ninsorii

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, le-a cerut instituțiilor din subordine să ia măsuri pentru soluționarea urgentă a sesizărilor, în contextul codului portocaliu de ninsori vizând Bucureștiul.

 

Foto: (c) GEORGE CALIN / AGERPRES ARHIVA

 

"Având în vedere prognoza meteo, cât și avertizarea meteorologică de vineri, primarul general Sorin Oprescu a emis o dispoziție de urgență prin care a solicitat instituțiilor publice aflate în subordine, operatorilor de servicii publice (RADET, RATB, SC APA NOVA București SA, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement, Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, SC Luxten Lighting Company SA, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București), precum și direcțiilor implicate în programul de deszăpezire din cadrul Primăriei Capitalei să asigure permanență 24 din 24 ore la sediile instituțiilor, să ia măsuri astfel încât dispeceratele să preia toate sesizările și să fie redirecționate către persoanele competente pentru a fi soluționate în regim de urgență", relevă un comunicat al Primăriei Municipiului București (PMB).

De asemenea, se vor asigura echipe necesare pregătite să intervină în orice moment pentru rezolvarea problemelor ce pot apărea.

Pentru a putea acționa în cel mai scurt timp, operatorii de deszăpezire au poziționat utilajele în 58 de puncte fixe în toate sectoarele Capitalei, astfel încât să poată interveni rapid cu materiale antiderapante, cu prioritate în rampe, pante, poduri și la intrările în școli, grădinițe și instituții de interes public, arterele principale și secundare. În cazul în care se vor înregistra căderi masive de zăpadă, utilajele operatorilor sunt pregătite de pluguire.   

Conform raportării operatorilor de salubrizare din toate sectoarele Capitalei, în prezent sunt pregătite 455 de utilaje și se află în stoc 20.621 de tone de clorură de sodiu, 4.673 de tone de alte materiale (clorura de calciu și eco-taw) și 75 de tone de nisip.

2014-01-24 17:30:38
Vezi Continuarea 

Nichita: Fără recunoașterea sacrificiului și fără comemorare, uitarea se poate așterne peste istoria noastră

Iașiul este un loc de naștere a marilor proiecte care au transformat România, a declarat, vineri, primarul Gheorghe Nichita în timpul alocuțiunii susținute cu prilejul manifestărilor organizate pentru sărbătorirea a 155 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Țara Românească.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

 

În același discurs, edilul social-democrat a cerut păstrarea unui moment de reculegere în memoria celor două victime ale accidentului aviatic de la începutul acestei săptămâni din Munții Apuseni, menționând că 'România este îndoliată în aceste zile'.

'Tragedia petrecută luni, în Munții Apuseni, ne-a întristat pe toți. Și cu atât mai mult pe noi, ieșenii, care ne amintim că în 2006, în aceeași fatidică lună ianuarie, patru oameni curajoși și-au pierdut viața lângă Aeroportul Iași, în timpul unei misiuni SMURD de salvare a unor vieți omenești. În amintirea și în onoarea tuturor eroilor care s-au sacrificat, de-a lungul vremii, pentru binele românilor, vă propun să păstrăm un moment de reculegere', a spus Nichita.

Primarul Iașiului a afirmat totodată că 'fără sacrificii nu se poate înfăptui nimic trainic', iar 'fără recunoașterea sacrificiului și fără comemorare, uitarea se poate așterne peste istoria noastră'. De aceea, primarul și-a reiterat public dorința ca ziua de 24 ianuarie să fie declarată zi de sărbătoare națională. Ca argument, Gheorghe Nichita a spus că aceasta este o zi 'cu o semnificație aparte pentru România'.

'Să devină o sărbătoare legală în calendarul oficial, nu doar pentru a mai adăuga o zi liberă, ci pentru de aduce mereu aminte românilor că Iașul și ieșenii au știut să se sacrifice pentru o mare idee care a adus acest popor unde se află astăzi: o singură națiune, o Românie modernă! Ne dorim ca, începând de anul viitor, Hora Unirii să fie pe 24 ianuarie un simbol de sărbătoare națională în fiecare colț de țară', a mai spus primarul Iașiului.

El a subliniat că anul 2014 trebuie să însemne sfârșitul unei epoci, 'o epocă în care am avut parte mai ales de scandal, minciună, manipulare și dezbinare', menționând că anul acesta avem în față două momente importante pentru țară: consolidarea europeană și un nou proiect pentru România.

2014-01-24 16:24:35
Vezi Continuarea 

Adrian Rădulescu va fi chemat la audieri săptămâna viitoare la Comisia Nana

Comisia Nana l-a invitat la audierile de săptămâna viitoare pe consilierul prezidențial Adrian Rădulescu după ce la audierile din această săptămână secretara primăriei Nana a precizat că Rădulescu a fost cel care a depus actele privind tranzacția cu terenul achiziționat de Ioana Băsescu.

 

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES ARHIVA

 

Potrivit draftului de program întocmit de comisiei, Adrian Rădulescu va fi invitat la audieri marți, la ora 10,00.

În programul de săptămâna viitoare al Comisiei "Nana" figurează și audierea, miercuri, a reprezentanților firmelor care se ocupă cu arendarea terenurilor agricole din comuna Nana.

În această săptămână, membrii Comisiei Nana i-au audiat pe reprezentanții Primăriei Nana și Primăriei Fundulea precum și pe directorul general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea. Printre cele mai importante informații obținute de comisie se numără aceea că Adrian Rădulescu, consilier prezidențial, a fost cel care a depus actele pentru tranzacția terenului achiziționat de Ioana Băsescu în localitatea Nana.

Secretara primăriei comunei Nana, Tudorița Nicolae, a declarat marți că documentele de la Registrul Agricol pentru terenul cumpărat de Ioana Băsescu au fost depuse de consilierul prezidențial Adrian Rădulescu, adăugând că această informație i-a fost furnizată de agentul agricol al primăriei.

"Nu am fost niciodată contactată de consilierul prezidențial Adrian Rădulescu. Era normal să aflu că Ioana Băsescu a cumpărat teren la Nana, pentru că fiecare om când își cumpără o suprafață de teren vine la primărie să o declare. Am aflat că a cumpărat teren la noi când a venit la primărie, la Registrul agricol, să îl declare. Nu a venit la mine. Noi am făcut o situație a terenurilor și atunci era normal să văd, dar când am aflat, tranzacția era făcută. Consilierul prezidențial a venit și a adus niște documente la Registrul agricol, nu s-a întâlnit cu mine, nu m-a văzut. Lucrătorul de la Registrul agricol mi-a spus că tranzacția a fost înregistrată de consilierul prezidențial Adrian Rădulescu, nu știu în ce calitate", a spus secretara Primăriei Nana după audierea sa la Comisia Nana.

2014-01-24 14:38:04
Vezi Continuarea 

Comandamente de deszăpezire, convocate de primăriile de sector

Primăriile de sector au convocat comandamente de deszăpezire în urma avertizării meteorologice de cod portocaliu pentru ninsori abundente și viscol ce vizează Capitala.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES ARHIVA

 

Aproximativ 70 de utilaje și 300 de persoane sunt pregătite să intervină pentru deszăpezirea și combaterea poleiului pe toate cele 1.080 de străzi ale sectorului 1.

Romprest are pregătite circa 70 de utilaje, numărul lor ajungând până la 90 în cazul în care condițiile meteo o vor impune.

Totodată, 300 de persoane — minimum 100 de persoane/pe schimb — vor acționa 24 din 24 de ore în vederea îndepărtării manuale a zăpezii de pe trecerile de pietoni, din stațiile și refugiile RATB etc. Numărul personalului va fi suplimentat în funcție de condițiile meteo.

Romprest deține pe stoc 6.050 de tone de sare și peste 2.500 de tone de clorură de calciu.

* Potrivit unui comunicat al Primăriei sectorului 3, comandamentul de iarnă a fost convocat de edilul Robert Sorin Negoiță. Operatorul de salubritate este pregătit să intervină în sector cu 81 de utilaje. Acestea vor acționa simultan atât pe bulevarde, cât și pe străzile secundare. Pentru sezonul rece operatorul de salubritate este pregătit să intervină cu 3.100 de tone de material antiderapant.

Edilul-șef a solicitat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) să pregătească adăposturile de noapte pentru cei care vor avea nevoie de serviciile acestora.

* La rândul său, primarul Cristian Popescu-Piedone a convocat Comandamentul pentru Situații de Urgență Sector 4, ce va activa non-stop, până la ieșirea de sub incidența avertizărilor meteo, informează un comunicat al primăriei de sector.

REBU este pregătit să acționeze pentru deszăpezirea și combaterea poleiului pe cele 562 de artere de circulație și străzi secundare din sector cu 55 de utilaje. Pentru eficientizarea activității și scurtarea timpului de intervenție va fi folosită o pompă mobilă destinată alimentării utilajelor.

De asemenea, 300 de lucrători sunt mobilizați pentru degajarea zăpezii de la rigole, guri de canal, treceri de pietoni și refugii de tramvai. Stocul de materiale antiderapante cuprinde 200 de tone clorură de calciu, 3.500 de tone de clorură de sodiu și 100 de tone de motorină pentru utilaje.

2014-01-24 13:44:24
Vezi Continuarea 

Iohannis: Nu am discutat cu Antonescu despre candidatura mea în alegerile europarlamentare

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat joi, într-o conferință de presă, că urmează să discute cu președintele partidului, Crin Antonescu, dacă va fi cap de listă la alegerile europarlamentare, existând posibilitatea ca această chestiune să fie discutată pe 1 februarie, de Delegația Permanentă a PNL.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /ROMULUS BRUMA (C) 


"Atâta vreme, cât nu am discutat în partid, răspunsul este N-A. (...) N-A înseamnă că nu știe sau nu răspunde. (...) Nu (am discutat cu domnul Antonescu — n.r.), tocmai de aceea, nu ar fi chiar fair față de oamenii din partid. Dacă vă spun că, da, acolo ajung, dacă vă spun, nu, nu ajung. Ce să mai povestim... Asta e o chestiune care va fi discutată sau nu pe 1 februarie, la Delegația Permanentă", a spus Klaus Iohannis.

Întrebat de corespondentul AGERPRES, dacă își dorește să ajungă europarlamentar și ar abandona postul de primar al Sibiului, Klaus Iohannis a refuzat să răspundă, mulțumindu-se să spună că și-ar dori ca și Constituția noastră să permită unui primar să mai ocupe și o altă funcție, cum e în Franța.

"Dacă vreau în Parlamentul European? Până nu discutăm în partid, aș prefera să nu vă spun dacă vreau sau nu. (...) Eu nu am lăsat Sibiul pentru multe alte lucruri. Constituția prevede că nu se poate ca un primar să aibă și alte funcții. Nu mi se pare chiar bine gândită. Dar asta e o părere pur personală. În Franța, spre exemplu, un primar poate să fie și ministru și deputat", a spus Klaus Iohannis.

Acestuia nu i s-ar părea imposibil să fie și primar al Sibiului și europarlamentar, în același timp.

2014-01-23 13:22:26
Vezi Continuarea 

Agentul agricol al Primăriei Nana: Adrian Rădulescu a depus actele pentru înregistrarea terenului în octombrie

Agentul agricol al Primăriei Nana, Marian Dobre, a afirmat marți că Adrian Rădulescu a depus documentele la Registrul Agricol pentru înregistrarea terenului cumpărat de Ioana Băsescu în luna octombrie, într-o zi de vineri.

 

Foto: AGERPRES FLUX / CRISTIAN NISTOR

 

"Da, domnul Rădulescu a ... Nu am ce să vă explic mai mult, am răspuns în fața comisiei. Sunt mai multe lucruri de clarificat. (...) Sunt și alte întrebări puse de comisie la care trebuie aduse documentele", a declarat Marian Dobre după audierea în Comisia Nana.

Întrebat în ce zi a venit consilierul prezidențial Adrian Rădulescu să depună actele pentru înregistrarea terenului, Dobre a răspuns: "Într-o după-amiază, cred că vinerea, după ora 2,00 (...), în octombrie".

2014-01-21 16:05:38
Vezi Continuarea 

Firea: Declarațiile foștilor prefecți de Călărași au fost contradictorii, membrii comisiei vor merge la Nana și la prefectură

Senatorul Gabriela Firea a afirmat luni că declarațiile foștilor prefecți ai județului Călărași audiați la Comisia Nana au fost contradictorii, iar membrii comisiei vor merge în comuna Nana și la Prefectura Călărași pentru a afla adevărul.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

 

"Astăzi (n.r.—luni) au fost audiați trei foști prefecți ai județului Călărași, din punctul meu de vedere declarațiile au fost contradictorii, informațiile furnizate de unul dintre prefecți nu au fost confirmate de celălalt prefect. Vom supune analizei comisiei aceste afirmații și vom încerca ca din documente să aflăm care este adevărul. Noi am adresat o întrebare tuturor celor trei prefecți și răspunsurile au fost diferite. Întrebarea a fost următoarea: de ce într-o comună care are o suprafață de teren de 1.650 de hectare, iar solicitările de despăgubiri sunt de 235 de hectare, existând așadar excedent de teren, de ce s-a pus în posesie în Fundulea și nu în Nana. Exista teren suficient, eu cred că este un semn de întrebare", a spus Firea la finalul audierilor celor trei foști prefecți de Călărași Doru Ioan Tărăcilă, Jenel Șerban și Lilian Onescu.

Ea a adăugat că în cadrul comisiei au fost mai multe presupuneri cu privire la motivul pentru care cei care aveau dreptul la teren în Nana au primit în Fundulea, unul dintre acestea fiind cel legat de bani pentru că terenul la Fundulea era mai scump decât cel din Nana, dată fiind apropierea de autostradă și mai aproape de Capitală.

"Membrii comisiei vor cerceta inclusiv la fața locului și în documentele primăriei și prefecturii care este adevărul. Vom merge în Nana și la Prefectura Călărași", a menționat Firea.

2014-01-20 18:53:34
Vezi Continuarea 

Tărăcilă: Am stopat schimbările de atribuiri de terenuri din zona de est în cea de vest a județului Călărași

Doru Ioan Tărăcilă, fost prefect al județului Călărași, a afirmat luni după audierea în Comisia Nana că în perioada mandatului său, 17 aprilie - 1 octombrie 2009, a stopat schimbările de atribuiri de terenuri agricole din zona de est a județului în cea de vest, apreciindu-le ca fiind nelegale.

 

Foto: AGERPRES FLUX / MIHAI POZIUMSCHI

 

"Cel care a stopat (n.r. — schimbări de atribuiri de terenuri din estul în vestul județului) este subsemnatul. În momentul în care am constatat în timpul mandatului că cetățeni de pe o anumită rază a județului solicită să li se dea teren în altă parte, am apreciat că este nelegal. Au existat solicitări în perioada în care am fost eu prefect, în sensul de a muta anumite persoane dintr-o zonă în alta", a afirmat luni Tărăcilă.

El a precizat însă că există cazuri când "aceste mutări pot fi legale, în momentul în care pe zona localității respective nu mai există teren de rezervă".

Tărăcilă a adăugat că atunci când a fost prefect au fost soluționate aproximativ 1.000 de solicitări de reconstituire a dreptului de proprietate.

"Eu sunt convins că le-am rezolvat în deplină legalitate. Am stabilit procedura de lucru: hotărârile comisiei județene se adoptau prin consens. În momentul când exista o îndoială cu privire la o cerere, aceste chestiuni erau verificate și reverificate. (...) S-au manifestat tendințe în timp, în sensul că cetățeni care erau îndreptățiți la reconstituirea dreptului de proprietate a unor suprafețe fie mici, fie mari au ajuns să fie mutați din zona de est a județului în zona de vest", a explicat Tărăcilă.

El consideră că acest demers a fost determinat "de diferența de valoare între un hectar de teren în zona de vest a județului — zona Frumușani, Fundulea, chiar Nana și un hectar de teren în zona de est a terenului, diferența valorică în timp fiind de 1 la 5 sau chiar 1 la 10".

"În perioada în care am fost prefect nu am agreat astfel de schimbări, pentru că presiunea nu era atât pe zona Frumușani, acolo unde nu prea mai era teren, (...) ci în special pe zona Fundulea, acolo unde foarte mulți cetățeni, îndreptățiți la reconstituire, dar care avuseseră teren pe zona altor localități, au fost puși în posesie în urma hotărârilor comisiilor locale și județene", a adăugat Tărăcilă.

Fostul prefect de Călărași a subliniat că principiul care derivă din lege este ca cetățeanului să-i fie reconstituit dreptul de proprietate pe vechiul amplasament, iar dacă aplicarea Legii 18 nu mai dădea o astfel de posibilitate, era firesc să se dea într-o zonă limitrofă.

"Era total incorect, din punctul meu de vedere, și nelegal să luăm teren din zona de est și să aducem în zona Frumușani, Nana, Luica, de pe zona de vest a județului. Dar spun că interesul era pecuniar. Presiunile cele mai mari le făceau persoanele îndreptățite. Nu erau nelegale. Erau oameni care de 18 ani își căutau un drept care nu își găsise rezolvare. Era o presiune în exercitarea unui drept, dar a existat. Reprezentantul niciunei autorități publice nu a apelat pentru a se rezolva într-un anumit fel o solicitare", a mai afirmat Tărăcilă.

2014-01-20 17:52:57
Vezi Continuarea 

Horia Cristian (PNL): Timișoara se poate îndrepta către mari proiecte din fonduri europene

Deputatul Horia Cristian (PNL) consideră că Timișoara "trebuie să reînvețe să gândească 'măreț', așa cum o făcea în urmă cu 25 de ani", deoarece are capacitatea de a se îndrepta către mari proiecte din fonduri europene, care să atingă sumele pe care primăria și le propune spre accesare din fonduri structurale.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / CONSTANTIN DUMA

 

Potrivit liberalului, lista primarului Nicolae Robu conține obiective specifice oricărui mare oraș din lume, de la modernizarea transportului intraurban și de la dezvoltarea sistemelor de transport în comun nepoluante (tramvaie, autobuze electrice), până la eficientizarea circulației prin construirea de noi pasaje, lărgirea celor existente, modernizarea bulevardelor și finalizarea inelelor de circulație, toate acestea fiind menite să reducă supraaglomerarea, în special în orele de vârf.

'Cea mai importantă critică adusă acestei liste pare să fie bugetul alocat, care — în opinia criticilor — este unul nerealizabil. Noi suntem convinși că Timișoara are capacitatea de a găsi cele 5 miliarde de euro necesare. Sursa cea mai importantă trebuie să fie fondurile UE destinate creșterii calității vieții cetățenilor. Nu trebuie să uităm că cea mai mare parte din acești bani se vor reîntoarce în economia Timișoarei, efectul acestor bani fiind dublu, stimulând creșterea economică și dezvoltarea orașului', a declarat Cristian presei duminică.

Primarul Nicolae Robu a anunțat recent că Timișoara ar urma să beneficieze în următorul exercițiu financiar european de investiții de circa 5 miliarde de euro, pentru proiecte de infrastructură ce ar schimba radical fața orașului. El a prezentat 40 de proiecte majore, între care se remarcă unele cu o valoare ce depășește 200 de milioane de euro și pe care edilul-șef intenționează să le realizeze mai ales cu suport financiar european structural.

2014-01-19 15:43:12
Vezi Continuarea 

Dragnea: Pentru descentralizare nu se va da ordonanță, s-ar putea să fie vorba și de hotărâri de guvern

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a afirmat vineri că social-democrații sunt hotărâți să meargă mai departe cu descentralizarea țării, excluzând ca pe această temă să fie dată o ordonanță, dar adăugând că s-ar putea să fie vorba despre hotărâri de guvern.

 

Foto: AGERPRES FLUX /LIVIU SOVA

 

"Am discutat despre descentralizare, poziția unanimă a rămas neschimbată, vom continua procesul de descentralizare, vom aștepta motivarea Curții Constituționale și suntem pregătiți să facem pașii următori legislativi și nu numai pentru a finaliza totuși procesul de descentralizare.

Categoric nu se ia în calcul ordonanță pe această temă, s-ar putea să fie vorba și de hotărâri de guvern. Trebuie să ne uităm cu foarte multă atenție pe motivarea Curții, pentru că din comunicatul dat de aceasta nu am înțeles că ar fi existat motive serioase pentru declararea ca neconstituțională.

2014-01-17 18:51:22
Vezi Continuarea 

Ponta: Până în 2017 statul român nu va da niciun ban pentru autostrada Comarnic-Brașov

Premierul Victor Ponta a declarat joi că până în anul 2017 statul român nu va da nici un ban pentru autostrada Comarnic-Brașov și a adăugat că, până acum, România a greșit în acest tip de proiecte și nu constructorul.

 

Foto: AGERPRES FLUX /LIVIU SOVA

 

"Eu cred că până acum precedentele încercări au eșuat în primul rând din cauza României, nu din cauza constructorului. Doi, nu există o garanție mai puternică — o spun pe înțeles, nu o spun juridic, cum ar spune-o domnul Șova, o spun pe înțelesul nostru, al tuturor — decât faptul că până în 2017, când e gata autostrada, statul român nu dă niciun ban. Sigur, o să facem doar exproprierile, dar exproprierile nu sunt scumpe pentru că nu trec prin zona intravilană.(...) Dar, repet, pe înțelesul tuturor, atât timp cât nu primesc niciun leu de la statul român până nu termină autostrada, dați-vă seama că e cel mai mare interes al lor, ca și al nostru, să o termine ca să le dăm banii.(...) Deci, nu se mai întâmplă ca la Iordache când am dat banii și a plecat cu banii. Aici ei construiesc, cumva, din banii lor, ca să fie foarte clar. Deci cred că au mai mare interes decât statul român să termine construcția să putem să le dăm banii", a declarat premierul, întrebat ce garanții oferă două dintre companiile prezente în consorțiul Vistrad, respectiv Aktor și Vinci, că autostrada va fi construită.

El a dat asigurări că de data aceasta concesiunea va funcționa, având în vedere documentele ce stau la baza proiectului.

2014-01-16 14:04:00
Vezi Continuarea 

Antonescu: Klaus Iohannis ar fi un excelent cap de listă la europarlamentare

Președintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat joi că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, prim-vicepreședinte al formațiunii liberale, ar fi "un excelent cap de listă" la europarlamentare.

 

Foto: AGERPRES FLUX / SIMION MECHNO

2014-01-16 14:00:00
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 16 IANUARIE

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și-a însușit raportul Inspecției Judiciare care concluzionează că prin afirmațiile emise în spațiul public de premierul Victor Ponta a fost afectată nu numai imaginea unei instanțe judecătorești sau a Parchetelor vizate, ci și imaginea sistemului judiciar în ansamblul său, fiind depășite totodată limitele admisibile ale discursului public politic.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / SORIN LUPSA

 

* Premierul Victor Ponta nu a dorit să comenteze joi concluziile raportului Inspecției judiciare, potrivit cărora declarațiile sale în cazul lui Adrian Năstase au afectat independența sistemului judiciar, și a adăugat că se simte liniștit că justiția este atât de independentă încât nu poate fi influențată de nimeni.

* Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenței DNA față de declarațiile șefului CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, și față de poziția Consiliului Județean Constanța exprimată printr-un comunicat.

* Suma alocată de Guvern pentru exproprierile la tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov se ridică la aproape 100 de milioane de lei, a declarat premierul Victor Ponta.

* Membrii Consiliului Național al Audiovizualului au aprobat suplimentarea structurii instituției cu trei posturi — de la 141 la 144. Direcția de monitorizare a CNA va beneficia de două posturi și Departamentul de inspecție teritorială — de un post.

2014-01-16 13:31:59
Vezi Continuarea 

Boc propune guvernului să adopte o 'măsură de reciprocitate' în cazul vânzării terenurilor către străini

Primarul clujean Emil Boc a cerut USL, miercuri, într-o conferință de presă, convocarea urgentă a Parlamentului în sesiune extraordinară, pentru a opri vânzarea terenurilor către străini și adoptarea unei măsuri de reciprocitate în acest caz, așa cum au făcut și alte state din Uniunea Europeană.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / RADU OLTEAN (C)

 

'Nu pot să înțeleg atâta comoditate la USL acum, când e vorba de un interes național, iar când a fost interesul lor, în trei zile au dat jos președintele, președintele Camerei Deputaților, președintele Senatului, în sesiune extraordinară. În iulie s-a putut ca, în trei zile, să decapitezi statul român. Pentru că aveau un interes ei, politic, personal. Dar acum au trecut 15 zile și nici măcar nu se gândesc să convoace parlamentul într-o sesiune extraordinară și să oprească vânzarea terenurilor către cetățenii străini. Așa cum fac toți din Uniunea Europeană, protejându-și interesul național', a declarat Emil Boc.

Fostul premier a propus ca Guvernul să se gândească la adoptarea unei măsuri de reciprocitate, așa cum au făcut și alte state din Uniunea Europeană, care presupune ca un cetățean străin să poată cumpăra pământ în România dacă statul din care provine permite românilor să facă același lucru.

2014-01-15 15:02:02
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 15 IANUARIE

Ziua Culturii Naționale - 15 ianuarie, data nașterii poetului Mihai Eminescu - este marcată și în acest an printr-o serie de manifestări organizate în țară și în străinătate. Cei 164 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu se marchează atât în România, cât și în Republica Moldova, a subliniat premierul Victor Ponta.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

* Curtea Constituțională a României a decis cu unanimitate de voturi că modificările aduse Codului penal sunt neconstituționale.

* România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-și întrerupe drumul către UE, a afirmat președintele Traian Băsescu la întâlnirea anuală cu ambasadorii acreditați la București.

* Tratatul de aderare a României nu prezintă condiționări legate de MCV în perspectiva aderării la Spațiul Schengen, este timpul să ne apropiem de un capăt, le-a transmis președintele Traian Băsescu ambasadorilor acreditați la București.

* Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat că a semnat cu președintele PNL Ilfov un protocol care stabilește "un mod de lucru colegial" și în aceste condiții demisia ei din partid "nu mai are rost".

* Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din comuna Nana continuă săptămâna viitoare audierile, iar printre cei chemați să dea explicații se numără fostul prefect al județului Călărași Doru Ioan Tărăcilă, secretara Primăriei, Nana Tudorița Nicolae, și fostul director al Institutului Fundulea Stelian Fuia.

* Televiziunea Română a avansat ministrului de Finanțe un proiect care include o prevedere referitoare la mărirea taxei TV, a declarat Stelian Tănase, director general interimar al Societății Române de Televiziune.

* Trupul neînsuflețit al actorului Mișu Fotino a fost depus la Sala Media a Teatrului Național "Ion Luca Caragiale", urmând ca acesta să fie înmormântat la Cimitirul Bellu. Artistul a murit luni, la Spitalul Elias.

* Președintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, a declarat că noua organigramă a instituției, care prevede reducerea posturilor de conducere de la 36 la 16, va intra în vigoare începând cu data de 1 februarie.

2014-01-15 13:12:22
Vezi Continuarea