Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Presă

Presă

Dezbatere privind Roșia Montană în PE:

CE reiterează că așteaptă informații din România și refuză în continuare să se pronunțeCorespondentul AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Executivul comunitar așteaptă cât de curând informațiile solicitate de la autoritățile române în cadrul procedurii deschise prin sistemul EU Pilot privind proiectul minier de la Roșia Montană, a declarat luni reprezentantul Comisiei Europene (CE), cu prilejul dezbaterii, în comisia de specialitate a Parlamentului European, a petiției unei asociații formate din oameni de știință români. România a depășit cu zece zile termenul pentru transmiterea informațiilor, deși a beneficiat de o prelungire a acestuia cu două săptămâni.


Foto: AGERPRES FLUX / ANGELO BREZOIANU

 

Dezbaterea din Comisia PETI a petiției depuse de Asociația AD Astra a oamenilor de știință români din țară și străinătate a prilejuit puncte de vedere contradictorii, deși majoritatea eurodeputaților, în frunte cu Victor Boștinaru, au susținut că petiția trebuie să rămână deschisă, aceasta fiind cea mai bună garanție că la momentul implementării unui astfel de proiect minier vor fi respectate cele mai sigure standarde de mediu și se vor utiliza cele mai moderne tehnologii. Ca și la precedenta dezbatere din PE și la fel ca în urmă cu doi ani, CE a refuzat să se pronunțe asupra unei eventuale încălcări a legislației UE de către proiectul Roșia Montană, atâta timp cât nu s-a obținut acordul de mediu din partea autorităților, iar procesul este încă în desfășurare în România.

'Astăzi (luni — n.r.) am prezentat datele noi ale petiției noastre pe care am înaintat-o în 2010 privind proiectul Roșia Montană. Ne-am arătat foarte surprinși și îngrijorați de faptul că noi date credibile tot nu există, ba încă misterul se adâncește în jurul aspectelor tehnice ale proiectului. Am spus că neclaritățile nu sunt benefice pentru nimeni și că trebuie rezolvate și, dat fiind că proiectul odată aprobat înseamnă distrugerea sitului arheologic, care ar fi o crimă culturală, trebuie să aplicăm principiul precauției și să vedem foarte precis dacă legislația europeană va fi aplicată. Nu odată ce începe proiectul verificăm dacă este respectată, ci acum, înainte să înceapă', a declarat pentru AGERPRES, după dezbatere, Octavian Voiculescu, cel care a prezentat în cadrul Comisiei PETI o actualizare a petiției asociației AD Astra.

Avizele care s-au dat până acum pentru acest proiect au fost emise 'în baza unor date care nouă nu ni se par credibile', a adăugat el.

'În orice caz, acestea nu au fost produse de experți independenți care să nu aibă legături cu nicio parte interesată. E un lucru sine qua non, fără de care situația nu se poate lămuri și, societal vorbind, grupurile care se opun sau susțin proiectul nu se pot înțelege, din simplul motiv că nu au o bază comună de discuții', a adăugat omul de știință român, care conduce un laborator la Cambridge.

El a apreciat că petiția depusă de asociația din care face parte trebuie să rămână deschisă până când se vor aduna datele necesare 'produse sau aprobate de experți independenți' și până când cineva își va asuma 'distrugerea' sitului arheologic. 'OK, este o decizie politică, vrem să extragem acum aurul și argintul de acolo și ne asumăm că distrugem un sit arheologic. Lucrul acesta trebuie asumat explicit', a mai spus Voiculescu.

Reprezentanta CE la dezbatere, Mariane Muller, a reamintit că executivul comunitar a primit trei petiții în 2010 și 2011 pe subiectul proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană și că, în baza informațiilor furnizare de autoritățile române, Comisia a transmis Parlamentului observațiile sale exact în urmă cu doi ani, la 16 decembrie 2011. 'Concluzia generală la acea vreme a fost că nu s-a putut identifica nicio încălcare a legislației UE, în principal pentru că permisul nu a fost acordat', a declarat ea.

Oficialul CE a menționat că după ce, în luna august, guvernul a adoptat noul proiect de lege privind proiectul de la Roșia montană, Comisia a primit multe scrisori de la cetățeni și ONG-uri și a deschis o procedură prin sistemul 'Eu Pilot' cerând autorităților proiectul de lege și acordul cu RMGC din anexă.

'Procedura a fost deschisă pe 13 septembrie, iar pe 26 noiembrie Comisia a solicitat informații suplimentare legate de aspectul privind schimbarea cursului unui râu. Autoritățile române nu au răspuns încă, dar Comisia așteaptă cât de curând un răspuns. Totuși, marți, proiectul de lege care trebuia aprobat de parlament a fost respins. Comisia urmărește îndeaproape procesul de autorizare a proiectului minier de la Roșia Montană. Preocuparea Comisiei este ca toată legislația UE să fie aplicată corespunzător. În ceea ce privește activitățile miniere, nicio activitatea nu poate fi începută decât dacă există un permis și doar dacă directiva privind evaluarea impactului asupra mediului și directiva privind gestionarea deșeurilor miniere sunt aplicate corespunzător. Dar în acest stadiu, la fel ca și cu doi ani în urmă, concluzia Comisiei este că nu putem identifica acum o încălcare a legislației UE întrucât nu există încă un permis și procesul la nivel național este încă în desfășurare', a mai spus Mariane Muller.

Informația că autoritățile române nu au trimis încă informațiile solicitate de Comisie prin sistemul EU Pilot a fost confirmată luni pentru AGERPRES de Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik. Termenul limită inițial, de 26 noiembrie, a fost prelungit cu aproape două săptămâni, unul din motivele invocate fiind, se pare, faptul că executivul comunitar a solicitat noi informații. Ținând cont că noul termen limită a expirat la 6 decembrie, autoritățile române au întârziat cu zece zile transmiterea informațiilor. CE poate declanșa o procedură de infringement în cazul României dacă autoritățile vor întârzia în continuare transmiterea informațiilor, dar acest lucru este puțin probabil să se întâmple, în contextul în care respectarea termenului nu este percepută în acest caz drept cea mai importantă problemă de către executivul comunitar.

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, singurul parlamentar european român care a luat cuvântul la dezbatere, a ținut să precizeze că nu și-a schimbat niciuna dintre opiniile exprimate în Comisia PETI privind proiectul Roșia Montană, rămânând un opozant al acestuia.

'Sunt în favoarea păstrării acestei petiții deschise. Împotriva celor care sugerau că astăzi am putea închide această petiție vreau să spun că eu sunt împotrivă, pentru a ne asigura că un proces viitor de implementare a proiectului se va face pe baza celor mai sigure standarde și a celor mai moderne tehnologii', a afirmat Boștinaru.

El a adăugat că parlamentul român a votat respingerea proiectului inițial, care data din timpul guvernării trecute, aproape în unanimitate. Apoi, proiectul general privind exploatările miniere, inovator pentru legislația europeană din anumite puncte de vedere, a fost și el respins de Parlament și în contextul 'rezistenței protestatarilor'.

Victor Boștinaru a făcut apel către Comisie pentru finalizarea negocierilor privind directiva referitoare la evaluarea impactului de mediu, în care sunt introduse mai multe amendamente ale Comisiei PETI care se referă la obligația transparenței, la implicarea societății civile și la responsabilitatea investitorului.

'Putem să facem în așa fel ca această petiție deschisă să rămână cel mai solid argument ca orice proiect care se va dezvolta în viitor în România, și nu numai, să aibă la bază cele mai înalte standarde. România nu poate fi un studiu pedagogic nici pentru Bulgaria, nici pentru Grecia, nici pentru alte țări care vor să dezvolte proiecte în industria minieră. România este obligată să respecte legislația europeană și o face, sunt convins, cu demnitate', a mai spus Victor Boștinaru.

2013-12-17 00:10:29
Vezi Continuarea 

Ponta: Modificările la Codul penal nu aduc superimunitate parlamentarilor; aleșii răspund în continuare în fața DNA și ANI

Modificările la Codul penal adoptate în Parlament nu aduc superimunitate parlamentarilor și aceștia vor răspunde în continuare în fața ANI și DNA, a declarat premierul Ponta, luni seară, la Antena 3.

 

Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

 

"Nu am știut despre ele. Și aici domnul Antonescu a spus foarte corect că nu am discutat niciodată. Era o inițiativă destul de veche în Parlament, dar vreau să lămuresc două lucruri. (...) Nu este adevărat că se creează o superimunitate și că parlamentarii nu mai răspund nici în fața DNA, nici în fața ANI. Sunt în continuare, și răspund și așa și trebuie să fie, să răspundă în fața DNA și ANI. S-a modificat un lucru care poate părea tehnic în sensul în care aleșii nu sunt funcționari publici, parlamentari, primari nu au contract de muncă, nu au salariu. Și, într-adevăr trebuie discutat și asta am și cerut, trebuie discutat acest proiect cu absolut toți cei care după aceea aplică legea ca să vedem să nu existe vreo nelămurire", a declarat premierul, întrebat dacă a știut despre modificările aduse la Codul penal săptămâna trecută. Victor Ponta a adăugat că în privința modificărilor aduse Codului penal a fost vorba și de "o lipsă de strategie politică".

2013-12-16 23:47:32
Vezi Continuarea 

Casa Albă respinge ideea negocierii cu Edward Snowden

Casa Albă a respins luni ideea unei negocieri cu Edward Snowden în schimbul documentelor furate de fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA și a cerut întoarcerea acestuia în Statele Unite, unde este inculpat pentru spionaj, informează AFP.

 

Foto: AP FLUX / Evan Vucci

 

'Poziția noastră nu s-a schimbat' în cazul lui Snowden, refugiat din vară în Rusia, țară care i-a acordat azil temporar, a explicat purtătorul de cuvânt al președinției americane, Jay Carney.

El a fost solicitat să prezinte un punct de vedere după declarațiile făcute la postul de televiziune CBS de un agent al NSA. Acesta din urmă, Rick Ledgett, a afirmat în interviul difuzat duminică după-amiază că, 'din punct de vedere personal', ar fi favorabil negocierilor cu Snowden cu scopul de a recupera documentele în cauză.

Jay Carney a subliniat că Ledgett și-a exprimat o 'opinie personală'. El a reamintit că Edward Snowden a fost 'inculpat pentru că a divulgat informații secrete', fapt ce constituie un presupus 'delict federal'.

Snowden 'trebuie să se întoarcă în Statele Unite cât mai repede posibil' pentru a răspunde acestor acuzații și 'va beneficia de o deplină protecție' constituțională, a adăugat Carney.

2013-12-16 23:45:10
Vezi Continuarea 

Ponta: L-am rugat pe Crin Antonescu să-i respecte pe votanții PSD în perspectiva prezidențialelor

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, la Antena 3, că l-a rugat pe Crin Antonescu să îi respecte pe votanții PSD în perspectiva candidaturii la prezidențiale din partea USL.


Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

 

Întrebat dacă liderul liberal este în continuare candidatul USL la prezidențiale, Victor Ponta a spus: "Sunt 2 milioane de români care de obicei votează cu Partidul Social Democrat dar sunt oameni în vârstă, oameni maturi, oameni tineri, cărora dacă eu mâine vin și le spun "votați-l pe Băsescu", n-o să-l voteze niciunul. O să-mi zică toți 'Ponta a înnebunit, noi nu votăm ce ne zici tu, noi votăm dacă credem în ceva'. "Din acest punct de vedere l-am rugat tot timpul și în particular pe Crin Antonescu, pe care îl respect în continuare și i-am spus: nu e vorba de noi sau de partid ci e vorba să îi respecți și să îi reprezinți pe toți acești oameni".

Ponta a adăugat că România a avut timp de nouă ani un președinte care "tot timpul a ațâțat românii, medicii contra pacienților, profesorii contra părinților, bugetarii contra celor de la privat".

2013-12-16 23:43:10
Vezi Continuarea 

Ponta: Becali este un cetățean ca orice cetățean, dacă se încadrează în prevederile amnistiei este amnistiat

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că legea amnistiei aflată în dezbatere parlamentară nu se referă la infracțiunile comise cu violență și nici la cele de corupție prevăzute în Codul penal și a adăugat, față de comentariile potrivit cărora Gigi Becali ar urma să beneficieze de o astfel de lege, că acesta din urmă este un cetățean ca și ceilalți care se poate, sau nu, încadra în prevederile respectivului act normativ.


Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

 

"Este vorba despre o lege a amnistiei care, într-adevăr, ar urma să pună în libertatea persoane cu pedepse relativ mici cu excepția persoanelor care au comis infracțiuni cu violență: omor, tâlhărie, viol, orice fel de infracțiuni cu violență și cu excepția celor patru infracțiuni de corupție din Codul penal: luare de mită, dare de mită, trafic de influență și primire de foloase necuvenite. Deci, nu se referea la cei care au comis fapte cu violență și care, evident, prezintă un pericol social sporit și nu se referea la fapte de corupție. Se referă la mici fapte prevăzute de Codul penal sau în diverse legi speciale și este o politică, este prevăzută în Constituție acest tip de lege. Este o politică aplicată în toate țările europene, s-a aplicat și în România, nu mai știu când s-a aplicat ultima dată, într-un fel de a da o a doua șansă celor care nu sunt recidiviști, care au greșit și la care instanța, poate, din prima, le-a dat o pedeapsă foarte mare. Aici lucrurile trebuiau prezentate și explicate foarte clar ca să nu lăsăm propaganda băsistă să spună: fug corupții, lăsăm corupții. Domne' nu se referă la cele patru infracțiuni (de corupție — n.r.)", a declarat premierul la Antena 3.

Ponta a respins și argumentul lansat de anumite voci care susțineau că legea amnistiei ar fi pregătită pentru ieșirea lui Gigi Becali din închisoare.

"Că iese Gigi Becali ? Bun, am înțeles și care e problema, ce dacă iese Gigi Becali ? (...)Becali e un cetățean ca orice cetățean. Dacă se încadrează în prevederile legii când a fost condamnat, a fost condamnat. Dacă se încadrează în prevederile legii când e amnistiat, e amnistiat. Nu cred că noi dăm legi cu gândul că se aplică la Ionescu sau la Popescu. Însă, într-adevăr, trebuie să le luăm să le explicăm oamenilor. Explicăm Comisiei Europene să nu mai asculte ce primește de la ...Cu amnistia am cerut un lucru de bun-simț. Am spus: se discută cu Ministerul Justiției, se informează CSM, Comisia Europeană. Se arată faptul că avem condamnări la CEDO pentru regimul de detenție", a declarat premierul.

Ponta a adăugat că se regăsește, pe de altă parte, în situația în care de la buget ar mai trebui alocați bani pentru construirea unor penitenciare. În atare condiții, a spus el, oamenii simpli l-ar putea întreba de ce, cu acei bani, nu se construiesc spitale sau școli.

2013-12-16 23:29:37
Vezi Continuarea 

Ponta: USL trebuie să rămână împreună; între aliați și prieteni eu sunt cel mai conciliant

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, la Antena 3, că USL trebuie să rămână împreună pentru a-și îndeplini obiectivele pentru care a primit voturi.


Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

 

"Cred că oamenii ne-au votat din două motive: în primul rând să îi scăpăm de Traian Băsescu și de sistemul lui și încă nu i-am scăpat, mai sunt 11 luni, și în al doilea rând să facem anumite lucruri bune. Unele dintre ele le-am făcut, am reîntregit pensiile și salariile, am repornit fondurile europene, punem internet în 2500 de școli, am dat banii înapoi la militari, am dat la diplomați, avem multe alte lucruri pe care trebuie să le facem. Dar prima condiție, să îi scăpăm de ceea ce oamenii spun "Băsescu", dar e de fapt regimul Băsescu, mai avem 11 luni. Pentru acest obiectiv trebuie să rămânem împreună", a spus primul ministru.

Victor Ponta a explicat că există tensiuni în USL și că regretă dacă a folosit în cursul zilei cuvinte care l-au supărat pe Crin Antonescu.

"Unitatea frontului anti-Băsescu, sigur că e de multe ori pusă la încercare. Sunt momente în care sub acest atac fiecare dintre noi simte nevoia să se tragă puțin din foc. Eu sunt genul care îmi asum toate lucrurile pe care le fac și bune și rele, le explic, uneori conving oamenii, alteori nu, dar important e că nu dau înapoi și nu îmi las camarazii. (...) Eu țin la ideea că suntem solidari. (...) Astăzi și nu doar astăzi, de trei ani de zile, nu m-am exprimat în public critic la adresa domnului Antonescu. Astăzi trebuia să lămuresc o situație și cred că am lămurit-o, dacă am folosit niște termeni care l-au supărat pe domnul Antonescu, îmi pare rău. Între aliați și prieteni eu sunt cel mai conciliant și așa o să fiu și de acum încolo", a spus primul ministru.

2013-12-16 22:51:17
Vezi Continuarea 

Delegarea atribuției de reprezentare în plan extern nu are consecință pierderea competenței președintelui de a stabili mandatul

 

Opinie separată: Delegarea atribuției de reprezentare în plan extern

nu are consecință pierderea competenței președintelui de a stabili mandatul


Trei judecători ai Curții Constituționale a României - președintele Augustin Zegrean, Daniel Morar și Ștefan Minea - susțin, în opinia separată la decizia din 6 noiembrie, că delegarea atribuției de reprezentare în plan extern nu poate avea drept consecințe pierderea competenței președintelui de a stabili mandatul.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX MICSIK

 

CCR a respins, atunci, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele României și a constatat că dispozițiile art.2, 3 și 18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene sunt constituționale.

Zegrean, Morar și Minea consideră că, în dezacord cu opinia majoritară, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, formulată de președintele României trebuia admisă și constatată neconstituționalitatea acestora.

"Atribuția de reprezentare poate fi delegată de către președinte, în mod expres, prim-ministrului. Într-o atare situație, ceea ce se transmite este exclusiv exercițiul dreptului de reprezentare, respectiv dreptul de a participa la reuniunile Consiliului European, președintele păstrând dreptul său originar de a hotărî cu privire la conținutul și limitele mandatului atribuit. Așa fiind, opțiunea președintelui României, manifestată circumstanțiat, cu o anumită ocazie, de a delega atribuția sa constituțională de reprezentare în plan extern nu poate avea drept consecințe pierderea competenței sale originare de a stabili mandatul de reprezentare și, cu atât mai puțin, transferul acestei competențe către o altă autoritate publică, recte Parlamentul", se arată în opinia separată.

Potrivit acestora, Curtea a arătat anterior că, în planul politicii externe, prim-ministrul are competența constituțională de a asigura realizarea politicii externe a țării, ceea ce înseamnă că, în funcție de orientarea stabilită de reprezentantul statului în plan extern, care este președintele statului, Guvernul, prin reprezentantul său, urmează să implementeze în mod corespunzător măsurile față de care statul s-a angajat.

Prin urmare, în opinia lor, Curtea a constatat că rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, el trebuind să urmeze și să îndeplinească obligațiile la care România s-a angajat la nivel de stat.

Cei trei judecători precizează că acest rol este unul de execuție, așadar, unul derivat, și nu originar, cum este cel al președintelui României și că astfel, așa cum s-a reținut prin deciziile anterioare, nefiind o putere delegată, ci proprie șefului statului, reprezentarea poate fi delegată, printr-un act de voință expres, de către acesta atunci când consideră necesar.

"Identificarea și validarea din perspectiva constituționalității a celor două situații distincte propuse de legiuitor, și anume: ipoteza reglementată de art.18 alin.(1)?(3) din lege, care se referă la situația în care atribuția de reprezentare a României la Consiliul European a fost delegată prim-ministrului, caz în care conținutul mandatului se află sub control parlamentar, respectiv ipoteza prevăzută de art.18 alin.(4) din lege, care prevede posibilitatea președintelui de a informa Parlamentul cu privire la conținutul mandatului, atunci când el însuși participă la reuniunile Consiliului European, sunt, din punctul nostru de vedere, criticabile și, prin urmare, de neacceptat", susțin cei trei judecători.

Ei arată că președintele este, în temeiul Legii fundamentale, titularul dreptului de reprezentare a statului român în relațiile internaționale, iar în virtutea acestui drept, stabilește conținutul și limitele mandatului pe care urmează să îl prezinte reuniunii Consiliului European.

"Prin urmare, apreciem că dispozițiile legale care stabilesc obligația Guvernului de a elabora proiectul de mandat și de a-l supune aprobării Parlamentului, care dobândește astfel putere decizională în stabilirea conținutului mandatului, contravin prevederilor art.80 alin.(1) coroborat cu art.91 și art.148 alin.(4) din Constituție. Este de principiu că un act cu caracter normativ nu poate adăuga la Constituție, nu poate schimba competențe prestabilite prin Constituție. Voința politică trebuie să se subordoneze principiilor, valorilor și exigențelor constituționale, indiferent de relațiile, chiar tensionate, existente între autoritățile publice", mai spun aceștia.

2013-12-16 21:37:36
Vezi Continuarea 

Viviane Reding, preocupată în legătură cu lupta anticorupție din România

Comisarul european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, Viviane Reding, a declarat, luni, la Bruxelles, că este foarte preocupată de recentele evoluții în domeniul legislației anticorupție din România și că acestea vor fi analizate în luna ianuarie, relatează EUobserver.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / STEFAN MICSIK (C)

 

'Suntem foarte îngrijorați de faptul că lucrurile evoluează în direcția greșită în domeniul combaterii corupției', a spus Reding.

2013-12-16 21:26:47
Vezi Continuarea 

În jur de 1,2 milioane de români efectuează cumpărături online; piața din România se aliniază țărilor dezvoltate

În jur de 1,2 milioane de români efectuează cumpărături online, ceea ce reprezintă, în medie, 15% dintre utilizatorii de Internet, iar în această zonă piața din România începe să se alinieze cu alte țări mult mai dezvoltate.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX TUDOR

 

"Compania F64 estimează o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro pentru anul 2013, păstrând un trend ascendent cu o creștere de 12 procente în acest an. Afacerea F64 este în creștere, în special pentru că piața de e-commerce crește cu aproape 40 de procente în fiecare an. Rezultă de fapt că în medie, 15% dintre utilizatorii de Internet efectuează cumpărături online, mai exact, în jur de 1.2 milioane de români. În acest moment F64 are o cotă de piață de 43%, conform GFK, pentru categoria de aparate foto DSLR", se arată într-un comunicat al companiei.

În schimb, în acest an piața foto-video a înregistrat o scădere sau o transformare pentru că mulți amatori iau în considerare în procesul de achiziție telefoanele cu cameră foto performante. Numai în anul 2013 clienții F64 au generat 133 milioane fotografii, prin achiziționarea de carduri de memorie care au capacitatea să stocheze astfel de date.

2013-12-16 21:12:02
Vezi Continuarea 

Marea Britanie: Tensiuni în coaliția de guvernământ din cauza planului de limitare a numărului de imigranți din UE

Planul de a limita numărul de imigranți proveniți din Uniunea Europeană a produs o divizare puternică în cadrul coaliției de guvernământ din Marea Britanie, vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg susținând că propunerile ministrului de interne Theresa May, membră a Partidului Conservator, sunt 'ilegale', relatează luni Daily Express.

 

Foto: AP FLUX / PA

 

Ministrul de interne a afirmat, luni, că limitarea libertății de mișcare a lucrătorilor în UE ar trebui să facă parte din orice negocieri privind apartenența Marii Britanii la blocul comunitar. Totodată, Theresa May a dezvăluit că a avut deja discuții cu miniștri europeni de interne, care, în opinia sa, ar fi și ei îngrijorați de așa-zisul 'turism pentru beneficii sociale' și de deplasarea lucrătorilor între țări cu mari disparități în privința veniturilor medii ale cetățenilor lor.

"Există o îngrijorare tot mai mare, nu doar aici, în Marea Britanie, ci și în alte părți, în legătură cu abuzurile legate de libertatea de mișcare, cu felul în care oamenii se pot deplasa liber în Europa, uneori pentru a avea acces la beneficii", a afirmat ea la radio BBC.

Însă vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg s-a pronunțat împotriva acestor propuneri, spunând că sunt "ilegale", nu aduc rezultatele scontate și ar avea un impact negativ asupra celor două milioane de britanici care trăiesc sau muncesc în străinătate.

Potrivit unui raport guvernamental la care unele ziare au avut acces, guvernul britanic ia în considerare limitarea numărului de imigranți proveniți din Uniunea Europeană la 75.000 pe an, cu aproximativ 30.000 sub nivelul actual.

2013-12-16 20:56:02
Vezi Continuarea 

Ponta: Guvernul sprijină cu 50 de milioane de euro construcția Arenei Multifuncționale București

Guvernul va acorda 50 de milioane de euro pentru construcția Arenei Multifuncționale București, a afirmat, luni, Victor Ponta, la semnarea protocolului privind realizarea Sălii Multifuncționale București, încheiat între Guvernul României și Primăria Capitalei.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / AGERPRES/FOTO

 

"Guvernul va sprijini financiar, în mod direct, construcția unei Săli multifuncționale de care Bucureștiul și de care România are nevoie. Nu avem așa ceva în România, nu putem organiza o mare competiție națională sau internațională și nu cred că mai exista capitale europene care să nu aibă o asemenea sală. (...)Vreau să sprijinim Primăria Generală, am predat terenul, studiul de fezabilitate, știu că au pornit procedurile și mi-aș dori în primăvara anului viitor, cel mai târziu, să semnați contractul.", a afirmat primul ministru.

Victor Ponta a adăugat că suma cu care Guvernul va contribui pentru acest proiect este de 50 de milioane de euro și a precizat că a semnat un protocol cu Primăria Generală pentru a evita situația creată la construcția Arenei Naționale unde sprijinul statului a fost "din vorbe și niciodată pe hârtie".

2013-12-16 19:43:45
Vezi Continuarea 

Judecătoria Vaslui a publicat motivarea respingeriii ordonanței președințiale pentru retragerea jandarmilor din Pungești

Magistrații de la Judecătoria Vaslui au publicat, luni, motivarea de respingere a ordonanței președințiale pentru ridicarea statului de 'zonă specială de siguranță publică" și repectarea dreptului la libera circulație a cetățenilor din Pungești, solicitată în instanță în cursul săptămânii trecute de Simona Niculescu, o activistă pentru drepturile omului și specialistă în drept european.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ADRIAN CUBA

 

Simona Niculescu s-a deplasat înainte de a depune cererea de ordonanță președințială, la Pungești, pentru a vizita tabăra de rezistență a protestatarilor, amplasată pe un teren situat lângă suprafața concesionată de Chevron. Reprezentanții Jandarmeriei i-au pus în vedere faptul că poate pătrunde pe respectivul teren doar în prezența proprietarului și doar în grupuri de câte 3 — 4 persoane, reclamanta susținând că i-a fost îngrădit dreptul la libera circulație.

'Aspectele de fapt relevate în susținerea solicitării adresate de reclamantă, astfel cum rezultă din mijlocul de probă administrat în cauză (...) nu sunt de natură să creeze aparența încălcării dreptului de liberă circulație prin exercitarea unor abuzuri din partea Jandarmeriei Române. (...). Or, măsura care se cere a fi luată, de interzicere a Jandarmeriei Române de a nu mai condiționa temporar (până la finalizarea protestelor) accesul persoanelor în zonă, de identificarea lor și justificarea unui interes, până la soluționarea acțiunii de fond, este de natură a produce de fapt efecte ireversibile în contextul necesității asigurării continue a ordinii și liniștii publice. Luarea unei asemenea măsuri ar echivala în mod necesar cu prejudecarea fondului, ceea ce denotă neîntrunirea condiției contrare a ordonanței președințiale', se arată în motivarea instanței.

2013-12-16 19:38:05
Vezi Continuarea 

Austria: castelul Schonbrunn evaluat la aproape 300 milioane de euro

Valoarea castelului Schönbrunn, fostul palat imperial de vară al dinastiei Habsburg, este estimată la aproape 300 milioane de euro de statul austriac, potrivit unui raport publicat zilele trecute de Ministerul de Finanțe, transmite AFP.

Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

Castelul Schönbrunn, evaluat la 285,70 milioane de euro, este cel mai scump activ imobiliar pe care îl deține Austria. Pe locurile următoare se găsesc două muzee din Viena: muzeul de istorie naturală (160,33 milioane de euro) și muzeul de arte frumoase (113,18 milioane de euro). La rândul său opera din Viena, 'Staatsoper', este estimată la 102,82 milioane de euro.

alternative text


Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

Potrivit acestui raport elaborat de Ministerul de Finanțe din Austria, datoriile statului (aproximativ 223,4 miliarde de euro) sunt de aproape două ori și jumătate mai mari decât valoarea patrimoniului austriac (aproximativ 89,5 miliarde de euro).

 

alternative text


Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

Castelul Schönbrunn este principala atracție turistică a capitalei Austriei, cu 2,8 milioane vizitatori înregistrați în 2012.

 

alternative text


Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

 

alternative text

Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO
2013-12-16 19:28:45
Vezi Continuarea 

Cristian Popescu Piedone a dizolvat filialele PC din București

Prim-vicepreședintele Partidului Conservator, Cristian Popescu Piedone, a dizolvat luni toate organizațiile partidului din București.

 

Foto: AGERPRES FLUX / CRISTIAN NISTOR

 

Popescu Piedone a declarat luni pentru AGERPRES că a luat această decizie după ce a văzut o lipsă de implicare și eficiență redusă din partea tuturor organizațiilor.

"Da, am luat decizia de a dizolva filialele PC pentru o reconstrucție a organizației municipiului București cu oameni responsabili care să se gândească la viitorul copiilor lor și să facă o politică administrativă de dezvoltare a Bucureștiului. Nu accept bondari lângă mine, vreau cât mai multe albinuțe. Au timp ca după Sărbători să se gândească și să se întoarcă sau sunt liberi de contract", a afirmat liderul PC.

2013-12-16 19:14:36
Vezi Continuarea 

UE și Rusia, de acord pentru respectarea suveranității Ucrainei (Lavrov)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut, luni, la Bruxelles, necesitatea de a fi respectată suveranitatea Ucrainei și de a permite acestei țări să-și aleagă liber drumul pe care dorește să-l urmeze, un punct de vedere care, potrivit afirmațiilor sale, a coincis cu cel al șefilor diplomațiilor din Uniunea Europeană.

 

Foto: AP FLUX / Ebrahim Noroozi

 

''Am căzut de comun acord că toată lumea trebuie să respecte suveranitatea oricărei țări, inclusiv a Ucrainei, și să permită popoarelor să-și aleagă liber drumul pe care îl doresc pentru dezvoltarea statelor lor'', a declarat Serghei Lavrov, la încheierea reuniunii avute luni cu omologii săi europeni, după cum relatează ITAR-TASS.

Întâlnirea dintre Lavrov și miniștrii de externe europeni survine după ce mai mulți lideri ai Uniunii Europene au acuzat Rusia de presiuni asupra Ucrainei pentru ca fosta republică sovietică să renunțe la semnarea Acordului de Asociere la UE, semnare ce trebuia să aibă loc la summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie.

Ministrul rus de externe a fost foarte critic față de acuzațiile aduse Rusiei, precum și față de poziția europeană privind situația din Ucraina, acuzând Bruxellesul că dorește să impună modelul său țărilor din Europa de Est, după cum notează EFE.

2013-12-16 19:08:29
Vezi Continuarea 

Ponta: Eu nu vreau să rup USL, dacă vrea Antonescu...

Premierul Victor Ponta a declarat luni că nu vrea să rupă USL și că uneori începe să îl confunde pe Crin Antonescu cu Traian Băsescu.


Foto: AGERPRES FLUX/LIVIU SOVA

 

"Pentru mine ceea ce este important este că Guvernul funcționează, majoritatea funcționează, vom avea un vot la buget (...) Astăzi aveam obligația apărând în spațiul public să clarific niște aspecte legate de colaborarea în USL am avut obligația să spun adevărul și ați aflat adevărul și e vorba de ce s-a discutat între doisprezece oameni, nu între doi oameni, că dacă se discută între doi oameni, sigur, fiecare poate să își țină propria variantă. Dacă sunt doisprezece oameni prezenți și unsprezece spun un lucru, e clar că așa e", a afirmat Victor Ponta la semnarea protocolului privind realizarea Sălii Multifuncționale București, încheiat între Guvernul României si Primăria Capitalei.

Premierul i-a menționat printre cei prezenți la discuțiile cu liderul PNL și care i-ar confirma spusele pe Daniel Constantin, pe Gabriel Oprea, Liviu Dragnea, Andrei Dolineaschi și pe alți "colegi liberali".

2013-12-16 18:53:25
Vezi Continuarea 

Zgonea: Există un acord pentru ca TVR News să transmită lucrările Camerei și Senatului

Președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a declarat luni că Parlamentul nu își face televiziune, ci există un acord cu TVR pentru ca lucrările Camerei Deputaților și Senatului să fie transmise pe postul TVR News.


Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

"Există o directivă europeană de un an și jumătate care obligă parlamentele naționale ca dezbaterile din plen să fie prezentate pe un canal de televiziune. Nu am cheltuit niciun ban, nu cheltuim niciun ban pentru asta, dar eu cred că parlamentarii sunt la dispoziția cetățenilor, trebuie să-i vadă fiecare cetățean câte luări de cuvânt are, ce opinii are în Parlament, cum votează. Nu cheltuim bani pentru că avem resurse financiare alocate în anii trecuți, avem un acord cu TVR și TVR a spus că este dispus ca pe TVR News să ne preia și pe noi și pe Senat. Nu am angajat niciun reporter și niciun prezentator, TVR face retransmisia, cei care lucrează la Televiziunea Română vor veni aici, noi avem toate camerele de luat vederi pentru că le-am cumpărat până în 2004, ele sunt bune și astăzi", a spus Zgonea întrebat dacă Parlamentul își face televiziune.

El a adăugat că la ora actuală televiziunile de știri transmit informații din Parlament, dar în acestea există subiectivism și este bine ca cetățeanul României să vadă ce face fiecare parlamentar în parte.

2013-12-16 18:48:44
Vezi Continuarea 

Fostul ministru Barbu, sancționat cu avertisment de CNCD pentru declarațiile privind bugetul Programului de prevenire a HIV

Membrii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării l-au sancționat, luni, pe fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, cu avertisment pentru declarațiile făcute de acesta referitoare la bugetul alocat Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/ALEX TUDOR

 

"Declarațiile fostului Ministru al Culturii, Daniel Barbu, referitoare la bugetul Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA reprezintă discriminare directă și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2, alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Domnul Daniel Barbu a fost sancționat cu avertisment. Vot: cinci voturi pentru și o opinie separată", arată sursa amintită.

Totodată, și ziarul local 'Informația Zilei' din Satu Mare a primit o amendă contravențională în valoare de 2000 lei pentru publicarea unui anunț de angajare care preciza ca și condiții 'persoana tânără, aspect fizic plăcut, exclus naționalitate maghiară'.

Membrii CNCD au considerat că respectivul anunț reprezintă "discriminare directă", persoana care a dat anunțul în ziar fiind de asemenea sancționată contravențional cu suma de 3.000 lei.

Și Regia Autonomă de Transport Urban Călători Cluj-Napoca, în cadrul căreia funcționează corul 'Dor Transilvan' a primit o amendă în cuantum de 5.000 lei ca urmare a conținutul colindului antisemit interpretat de către ansamblu pe postul TVR 3. Aceeași sancțiune a primit-o și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

2013-12-16 18:23:03
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE SERII - EXTERNE - 16 DECEMBRIE

Cancelarul german, Angela Merkel, a semnat luni acordul de guvernare cu social-democrații, în ajunul învestirii sale de către Bundestag, camera interioară a parlamentului german, pentru al treilea mandat în fruntea guvernului de la Berlin, transmite EFE. După aproape trei luni de negocieri, Merkel a semnat documentul în calitate de lider al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), alături de omologii săi din Uniunea Creștin-Socială (CSU), Horst Seehofer, și Partidul Social-Democrat (SPD), Sigmar Gabriel.

 

Foto: AP FLUX/Jens Meyer

 

* Numărul refugiaților sirieni va ajunge la circa 4,1 milioane până la sfârșitul anului 2014, dublu față de 2,4 milioane câți sunt în prezent, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) publicat luni, relatează AFP. Dintre aceștia, circa 660.000 își vor găsi adăpost în tabere de refugiați și sunt considerați ca fiind cei mai vulnerabili, în timp ce 3,44 de milioane își vor găsi refugiu în alte părți, afirmă ONU, într-un raport referitor la răspunsul umanitar la criza siriană.

* Restricționarea liberei circulații a lucrătorilor în Marea Britanie ar fi un 'mare autogol' pentru economia și sistemul de ajutoare sociale ale țării, care beneficiază 'masiv' în prezent de afluxurile de muncitori imigranți din alte state ale UE, a declarat luni Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune. Întrebat despre intenția guvernului Marii Britanii de a propune, printre altele, cote pentru limitarea numărului de imigranți din UE, Jonathan Todd a refuzat să comenteze eventualele măsuri, până ce acestea nu se vor concretiza în propuneri clare.

* În contextul în care, de la 1 ianuarie 2014, se vor ridica restricțiile pe piața muncii din UE pentru români și bulgari, se pare că, pentru o parte a presei britanice, românii sunt țapul ispășitor pentru aproape toate lucrurile care merg rău în Marea Britanie, scrie ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, într-un articol apărut luni pe site-ul publicației Huffington Post, la secțiunea blog. "Articolul recent publicat de Daily Mail care susținea că 'Românii sunt arestați de șapte ori mai des decât britanicii' nu reprezintă decât un alt exemplu nefericit", comentează ambasadorul român, adăugând că materialul respectiv "conține distorsiuni scandaloase ale realității, încercând să manipuleze opinia publică britanică".

* Italia a acceptat să pună la dispoziția SUA unul din porturile sale pentru descărcarea produselor rezultate în urma distrugerii armelor chimice siriene, la bordul unei nave americane, în largul mării, a anunțat, luni, diplomația italiană, citată de presa occidentală, transmite RIA Novosti.

* Ministrul român al transporturilor, Ramona Mănescu, și ministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor din Republica Moldova, Vasile Botnari, au stabilit luni la Chișinău să intensifice cooperarea bilaterală pentru a crește gradul de asimilare a fondurilor europene în domeniul infrastructurii de transport. 

* Cota de pescuit calcan pentru România a fost menținută la nivelul anului 2013, respectiv 43,5 tone, a anunțat luni, la Bruxelles, ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură, Lucia Varga. Oficialul român a participat la Consiliul Agricultură și Pescuit al Uniunii Europene în cadrul căruia au fost stabilite cotele de pescuit pentru anul viitor.

2013-12-16 18:01:26
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 16 DECEMBRIE

Datoria externă publică directă pe termen mediu și lung a României către instituțiile financiare internaționale a crescut în octombrie 2013 cu 708 milioane de euro, până la 14,474 miliarde de euro, de la 13,766 miliarde de euro în septembrie 2013, reiese din datele publicate luni de Banca Națională a României.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/LUCIAN TUDOSE

 

* Foștii depunători FNI care au dreptul să primească despăgubiri de la stat pot depune cererile de despăgubire pentru recuperarea sumelor investite la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), potrivit unui comunicat al instituției.

* Veniturile obținute de furnizorii de servicii de comunicații electronice care activează în România au însumat 14,83 miliarde de lei, în 2012, în creștere cu 0,2% față de anul anterior, informează, luni, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/.

* Consiliul Concurenței a sancționat patru companii cu o amendă în valoare totală de 12,487 milioane de lei, respectiv circa 2,8 milioane de euro, pentru trucarea unor licitații organizate de Ministerul Apărării Naționale.

* BRD Groupe Societe Generale a acordat, prin programul ''Prima Casă'', credite în valoare de 240 milioane lei, până la începutul lunii decembrie, ajungând la o cotă de piață de 33%, au anunțat, luni, reprezentanți ai băncii. Cele mai multe credite au fost contractate de clienți din București (30%), iar restul de 70% au fost acordate clienților din toate județele țării.

* Ministerul Comerțului din China (MOC) a anunțat luni că va atenua și mai mult controlul asupra investițiilor directe transfrontaliere în yuani, pentru a stimula investițiile, transmite Xinhua.

* Numărul conexiunilor de internet broadband la puncte fixe a ajuns la 3,8 milioane, în prima jumătate a acestui an, în creștere cu 6,7% față de nivelul semestrial din 2012, arată datele din Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România, publicat, luni, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/.

* Oficialii ruși au semnalat, luni, că sunt pe punctul de a semna mai multe acorduri cu Ucraina privind acordarea de împrumuturi și ieftinirea prețului gazelor naturale, în ideea de a-i ajuta pe oficialii de la Kiev să pună capăt haosului economic și a menține Ucraina pe orbita Rusiei, transmite Reuters.

* Exporturile de mobilă ale României au totalizat 1,080 miliarde euro, în opt luni din 2013, în creștere cu 14,9% față de aceeași perioadă din 2012, când au totalizat 940 milioane euro, potrivit datelor publicate de Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

* Ritmul de creștere a cererii mondiale de cărbune se va modera în următorii ani, pe măsură ce China va căuta surse de energie curată, SUA se vor îndrepta spre gaze mai ieftine, iar în Europa relansarea temporară a cererii de cărbune se va încheia, a estimat, luni, Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite AFP.

2013-12-16 18:01:21
Vezi Continuarea