Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Presă

Presă

 

Opinie separată: Delegarea atribuției de reprezentare în plan extern

nu are consecință pierderea competenței președintelui de a stabili mandatul


Trei judecători ai Curții Constituționale a României - președintele Augustin Zegrean, Daniel Morar și Ștefan Minea - susțin, în opinia separată la decizia din 6 noiembrie, că delegarea atribuției de reprezentare în plan extern nu poate avea drept consecințe pierderea competenței președintelui de a stabili mandatul.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX MICSIK

 

CCR a respins, atunci, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele României și a constatat că dispozițiile art.2, 3 și 18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene sunt constituționale.

Zegrean, Morar și Minea consideră că, în dezacord cu opinia majoritară, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, formulată de președintele României trebuia admisă și constatată neconstituționalitatea acestora.

"Atribuția de reprezentare poate fi delegată de către președinte, în mod expres, prim-ministrului. Într-o atare situație, ceea ce se transmite este exclusiv exercițiul dreptului de reprezentare, respectiv dreptul de a participa la reuniunile Consiliului European, președintele păstrând dreptul său originar de a hotărî cu privire la conținutul și limitele mandatului atribuit. Așa fiind, opțiunea președintelui României, manifestată circumstanțiat, cu o anumită ocazie, de a delega atribuția sa constituțională de reprezentare în plan extern nu poate avea drept consecințe pierderea competenței sale originare de a stabili mandatul de reprezentare și, cu atât mai puțin, transferul acestei competențe către o altă autoritate publică, recte Parlamentul", se arată în opinia separată.

Potrivit acestora, Curtea a arătat anterior că, în planul politicii externe, prim-ministrul are competența constituțională de a asigura realizarea politicii externe a țării, ceea ce înseamnă că, în funcție de orientarea stabilită de reprezentantul statului în plan extern, care este președintele statului, Guvernul, prin reprezentantul său, urmează să implementeze în mod corespunzător măsurile față de care statul s-a angajat.

Prin urmare, în opinia lor, Curtea a constatat că rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, el trebuind să urmeze și să îndeplinească obligațiile la care România s-a angajat la nivel de stat.

Cei trei judecători precizează că acest rol este unul de execuție, așadar, unul derivat, și nu originar, cum este cel al președintelui României și că astfel, așa cum s-a reținut prin deciziile anterioare, nefiind o putere delegată, ci proprie șefului statului, reprezentarea poate fi delegată, printr-un act de voință expres, de către acesta atunci când consideră necesar.

"Identificarea și validarea din perspectiva constituționalității a celor două situații distincte propuse de legiuitor, și anume: ipoteza reglementată de art.18 alin.(1)?(3) din lege, care se referă la situația în care atribuția de reprezentare a României la Consiliul European a fost delegată prim-ministrului, caz în care conținutul mandatului se află sub control parlamentar, respectiv ipoteza prevăzută de art.18 alin.(4) din lege, care prevede posibilitatea președintelui de a informa Parlamentul cu privire la conținutul mandatului, atunci când el însuși participă la reuniunile Consiliului European, sunt, din punctul nostru de vedere, criticabile și, prin urmare, de neacceptat", susțin cei trei judecători.

Ei arată că președintele este, în temeiul Legii fundamentale, titularul dreptului de reprezentare a statului român în relațiile internaționale, iar în virtutea acestui drept, stabilește conținutul și limitele mandatului pe care urmează să îl prezinte reuniunii Consiliului European.

"Prin urmare, apreciem că dispozițiile legale care stabilesc obligația Guvernului de a elabora proiectul de mandat și de a-l supune aprobării Parlamentului, care dobândește astfel putere decizională în stabilirea conținutului mandatului, contravin prevederilor art.80 alin.(1) coroborat cu art.91 și art.148 alin.(4) din Constituție. Este de principiu că un act cu caracter normativ nu poate adăuga la Constituție, nu poate schimba competențe prestabilite prin Constituție. Voința politică trebuie să se subordoneze principiilor, valorilor și exigențelor constituționale, indiferent de relațiile, chiar tensionate, existente între autoritățile publice", mai spun aceștia.

2013-12-16 21:37:36
Vezi Continuarea 

Viviane Reding, preocupată în legătură cu lupta anticorupție din România

Comisarul european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, Viviane Reding, a declarat, luni, la Bruxelles, că este foarte preocupată de recentele evoluții în domeniul legislației anticorupție din România și că acestea vor fi analizate în luna ianuarie, relatează EUobserver.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / STEFAN MICSIK (C)

 

'Suntem foarte îngrijorați de faptul că lucrurile evoluează în direcția greșită în domeniul combaterii corupției', a spus Reding.

2013-12-16 21:26:47
Vezi Continuarea 

În jur de 1,2 milioane de români efectuează cumpărături online; piața din România se aliniază țărilor dezvoltate

În jur de 1,2 milioane de români efectuează cumpărături online, ceea ce reprezintă, în medie, 15% dintre utilizatorii de Internet, iar în această zonă piața din România începe să se alinieze cu alte țări mult mai dezvoltate.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX TUDOR

 

"Compania F64 estimează o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro pentru anul 2013, păstrând un trend ascendent cu o creștere de 12 procente în acest an. Afacerea F64 este în creștere, în special pentru că piața de e-commerce crește cu aproape 40 de procente în fiecare an. Rezultă de fapt că în medie, 15% dintre utilizatorii de Internet efectuează cumpărături online, mai exact, în jur de 1.2 milioane de români. În acest moment F64 are o cotă de piață de 43%, conform GFK, pentru categoria de aparate foto DSLR", se arată într-un comunicat al companiei.

În schimb, în acest an piața foto-video a înregistrat o scădere sau o transformare pentru că mulți amatori iau în considerare în procesul de achiziție telefoanele cu cameră foto performante. Numai în anul 2013 clienții F64 au generat 133 milioane fotografii, prin achiziționarea de carduri de memorie care au capacitatea să stocheze astfel de date.

2013-12-16 21:12:02
Vezi Continuarea 

Marea Britanie: Tensiuni în coaliția de guvernământ din cauza planului de limitare a numărului de imigranți din UE

Planul de a limita numărul de imigranți proveniți din Uniunea Europeană a produs o divizare puternică în cadrul coaliției de guvernământ din Marea Britanie, vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg susținând că propunerile ministrului de interne Theresa May, membră a Partidului Conservator, sunt 'ilegale', relatează luni Daily Express.

 

Foto: AP FLUX / PA

 

Ministrul de interne a afirmat, luni, că limitarea libertății de mișcare a lucrătorilor în UE ar trebui să facă parte din orice negocieri privind apartenența Marii Britanii la blocul comunitar. Totodată, Theresa May a dezvăluit că a avut deja discuții cu miniștri europeni de interne, care, în opinia sa, ar fi și ei îngrijorați de așa-zisul 'turism pentru beneficii sociale' și de deplasarea lucrătorilor între țări cu mari disparități în privința veniturilor medii ale cetățenilor lor.

"Există o îngrijorare tot mai mare, nu doar aici, în Marea Britanie, ci și în alte părți, în legătură cu abuzurile legate de libertatea de mișcare, cu felul în care oamenii se pot deplasa liber în Europa, uneori pentru a avea acces la beneficii", a afirmat ea la radio BBC.

Însă vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg s-a pronunțat împotriva acestor propuneri, spunând că sunt "ilegale", nu aduc rezultatele scontate și ar avea un impact negativ asupra celor două milioane de britanici care trăiesc sau muncesc în străinătate.

Potrivit unui raport guvernamental la care unele ziare au avut acces, guvernul britanic ia în considerare limitarea numărului de imigranți proveniți din Uniunea Europeană la 75.000 pe an, cu aproximativ 30.000 sub nivelul actual.

2013-12-16 20:56:02
Vezi Continuarea 

Ponta: Guvernul sprijină cu 50 de milioane de euro construcția Arenei Multifuncționale București

Guvernul va acorda 50 de milioane de euro pentru construcția Arenei Multifuncționale București, a afirmat, luni, Victor Ponta, la semnarea protocolului privind realizarea Sălii Multifuncționale București, încheiat între Guvernul României și Primăria Capitalei.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / AGERPRES/FOTO

 

"Guvernul va sprijini financiar, în mod direct, construcția unei Săli multifuncționale de care Bucureștiul și de care România are nevoie. Nu avem așa ceva în România, nu putem organiza o mare competiție națională sau internațională și nu cred că mai exista capitale europene care să nu aibă o asemenea sală. (...)Vreau să sprijinim Primăria Generală, am predat terenul, studiul de fezabilitate, știu că au pornit procedurile și mi-aș dori în primăvara anului viitor, cel mai târziu, să semnați contractul.", a afirmat primul ministru.

Victor Ponta a adăugat că suma cu care Guvernul va contribui pentru acest proiect este de 50 de milioane de euro și a precizat că a semnat un protocol cu Primăria Generală pentru a evita situația creată la construcția Arenei Naționale unde sprijinul statului a fost "din vorbe și niciodată pe hârtie".

2013-12-16 19:43:45
Vezi Continuarea 

Judecătoria Vaslui a publicat motivarea respingeriii ordonanței președințiale pentru retragerea jandarmilor din Pungești

Magistrații de la Judecătoria Vaslui au publicat, luni, motivarea de respingere a ordonanței președințiale pentru ridicarea statului de 'zonă specială de siguranță publică" și repectarea dreptului la libera circulație a cetățenilor din Pungești, solicitată în instanță în cursul săptămânii trecute de Simona Niculescu, o activistă pentru drepturile omului și specialistă în drept european.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ADRIAN CUBA

 

Simona Niculescu s-a deplasat înainte de a depune cererea de ordonanță președințială, la Pungești, pentru a vizita tabăra de rezistență a protestatarilor, amplasată pe un teren situat lângă suprafața concesionată de Chevron. Reprezentanții Jandarmeriei i-au pus în vedere faptul că poate pătrunde pe respectivul teren doar în prezența proprietarului și doar în grupuri de câte 3 — 4 persoane, reclamanta susținând că i-a fost îngrădit dreptul la libera circulație.

'Aspectele de fapt relevate în susținerea solicitării adresate de reclamantă, astfel cum rezultă din mijlocul de probă administrat în cauză (...) nu sunt de natură să creeze aparența încălcării dreptului de liberă circulație prin exercitarea unor abuzuri din partea Jandarmeriei Române. (...). Or, măsura care se cere a fi luată, de interzicere a Jandarmeriei Române de a nu mai condiționa temporar (până la finalizarea protestelor) accesul persoanelor în zonă, de identificarea lor și justificarea unui interes, până la soluționarea acțiunii de fond, este de natură a produce de fapt efecte ireversibile în contextul necesității asigurării continue a ordinii și liniștii publice. Luarea unei asemenea măsuri ar echivala în mod necesar cu prejudecarea fondului, ceea ce denotă neîntrunirea condiției contrare a ordonanței președințiale', se arată în motivarea instanței.

2013-12-16 19:38:05
Vezi Continuarea 

Austria: castelul Schonbrunn evaluat la aproape 300 milioane de euro

Valoarea castelului Schönbrunn, fostul palat imperial de vară al dinastiei Habsburg, este estimată la aproape 300 milioane de euro de statul austriac, potrivit unui raport publicat zilele trecute de Ministerul de Finanțe, transmite AFP.

Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

Castelul Schönbrunn, evaluat la 285,70 milioane de euro, este cel mai scump activ imobiliar pe care îl deține Austria. Pe locurile următoare se găsesc două muzee din Viena: muzeul de istorie naturală (160,33 milioane de euro) și muzeul de arte frumoase (113,18 milioane de euro). La rândul său opera din Viena, 'Staatsoper', este estimată la 102,82 milioane de euro.

alternative text


Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

Potrivit acestui raport elaborat de Ministerul de Finanțe din Austria, datoriile statului (aproximativ 223,4 miliarde de euro) sunt de aproape două ori și jumătate mai mari decât valoarea patrimoniului austriac (aproximativ 89,5 miliarde de euro).

 

alternative text


Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

Castelul Schönbrunn este principala atracție turistică a capitalei Austriei, cu 2,8 milioane vizitatori înregistrați în 2012.

 

alternative text


Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

 

alternative text

Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO
2013-12-16 19:28:45
Vezi Continuarea 

Cristian Popescu Piedone a dizolvat filialele PC din București

Prim-vicepreședintele Partidului Conservator, Cristian Popescu Piedone, a dizolvat luni toate organizațiile partidului din București.

 

Foto: AGERPRES FLUX / CRISTIAN NISTOR

 

Popescu Piedone a declarat luni pentru AGERPRES că a luat această decizie după ce a văzut o lipsă de implicare și eficiență redusă din partea tuturor organizațiilor.

"Da, am luat decizia de a dizolva filialele PC pentru o reconstrucție a organizației municipiului București cu oameni responsabili care să se gândească la viitorul copiilor lor și să facă o politică administrativă de dezvoltare a Bucureștiului. Nu accept bondari lângă mine, vreau cât mai multe albinuțe. Au timp ca după Sărbători să se gândească și să se întoarcă sau sunt liberi de contract", a afirmat liderul PC.

2013-12-16 19:14:36
Vezi Continuarea 

UE și Rusia, de acord pentru respectarea suveranității Ucrainei (Lavrov)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut, luni, la Bruxelles, necesitatea de a fi respectată suveranitatea Ucrainei și de a permite acestei țări să-și aleagă liber drumul pe care dorește să-l urmeze, un punct de vedere care, potrivit afirmațiilor sale, a coincis cu cel al șefilor diplomațiilor din Uniunea Europeană.

 

Foto: AP FLUX / Ebrahim Noroozi

 

''Am căzut de comun acord că toată lumea trebuie să respecte suveranitatea oricărei țări, inclusiv a Ucrainei, și să permită popoarelor să-și aleagă liber drumul pe care îl doresc pentru dezvoltarea statelor lor'', a declarat Serghei Lavrov, la încheierea reuniunii avute luni cu omologii săi europeni, după cum relatează ITAR-TASS.

Întâlnirea dintre Lavrov și miniștrii de externe europeni survine după ce mai mulți lideri ai Uniunii Europene au acuzat Rusia de presiuni asupra Ucrainei pentru ca fosta republică sovietică să renunțe la semnarea Acordului de Asociere la UE, semnare ce trebuia să aibă loc la summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie.

Ministrul rus de externe a fost foarte critic față de acuzațiile aduse Rusiei, precum și față de poziția europeană privind situația din Ucraina, acuzând Bruxellesul că dorește să impună modelul său țărilor din Europa de Est, după cum notează EFE.

2013-12-16 19:08:29
Vezi Continuarea 

Ponta: Eu nu vreau să rup USL, dacă vrea Antonescu...

Premierul Victor Ponta a declarat luni că nu vrea să rupă USL și că uneori începe să îl confunde pe Crin Antonescu cu Traian Băsescu.


Foto: AGERPRES FLUX/LIVIU SOVA

 

"Pentru mine ceea ce este important este că Guvernul funcționează, majoritatea funcționează, vom avea un vot la buget (...) Astăzi aveam obligația apărând în spațiul public să clarific niște aspecte legate de colaborarea în USL am avut obligația să spun adevărul și ați aflat adevărul și e vorba de ce s-a discutat între doisprezece oameni, nu între doi oameni, că dacă se discută între doi oameni, sigur, fiecare poate să își țină propria variantă. Dacă sunt doisprezece oameni prezenți și unsprezece spun un lucru, e clar că așa e", a afirmat Victor Ponta la semnarea protocolului privind realizarea Sălii Multifuncționale București, încheiat între Guvernul României si Primăria Capitalei.

Premierul i-a menționat printre cei prezenți la discuțiile cu liderul PNL și care i-ar confirma spusele pe Daniel Constantin, pe Gabriel Oprea, Liviu Dragnea, Andrei Dolineaschi și pe alți "colegi liberali".

2013-12-16 18:53:25
Vezi Continuarea 

Zgonea: Există un acord pentru ca TVR News să transmită lucrările Camerei și Senatului

Președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a declarat luni că Parlamentul nu își face televiziune, ci există un acord cu TVR pentru ca lucrările Camerei Deputaților și Senatului să fie transmise pe postul TVR News.


Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

"Există o directivă europeană de un an și jumătate care obligă parlamentele naționale ca dezbaterile din plen să fie prezentate pe un canal de televiziune. Nu am cheltuit niciun ban, nu cheltuim niciun ban pentru asta, dar eu cred că parlamentarii sunt la dispoziția cetățenilor, trebuie să-i vadă fiecare cetățean câte luări de cuvânt are, ce opinii are în Parlament, cum votează. Nu cheltuim bani pentru că avem resurse financiare alocate în anii trecuți, avem un acord cu TVR și TVR a spus că este dispus ca pe TVR News să ne preia și pe noi și pe Senat. Nu am angajat niciun reporter și niciun prezentator, TVR face retransmisia, cei care lucrează la Televiziunea Română vor veni aici, noi avem toate camerele de luat vederi pentru că le-am cumpărat până în 2004, ele sunt bune și astăzi", a spus Zgonea întrebat dacă Parlamentul își face televiziune.

El a adăugat că la ora actuală televiziunile de știri transmit informații din Parlament, dar în acestea există subiectivism și este bine ca cetățeanul României să vadă ce face fiecare parlamentar în parte.

2013-12-16 18:48:44
Vezi Continuarea 

Fostul ministru Barbu, sancționat cu avertisment de CNCD pentru declarațiile privind bugetul Programului de prevenire a HIV

Membrii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării l-au sancționat, luni, pe fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, cu avertisment pentru declarațiile făcute de acesta referitoare la bugetul alocat Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/ALEX TUDOR

 

"Declarațiile fostului Ministru al Culturii, Daniel Barbu, referitoare la bugetul Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA reprezintă discriminare directă și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2, alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Domnul Daniel Barbu a fost sancționat cu avertisment. Vot: cinci voturi pentru și o opinie separată", arată sursa amintită.

Totodată, și ziarul local 'Informația Zilei' din Satu Mare a primit o amendă contravențională în valoare de 2000 lei pentru publicarea unui anunț de angajare care preciza ca și condiții 'persoana tânără, aspect fizic plăcut, exclus naționalitate maghiară'.

Membrii CNCD au considerat că respectivul anunț reprezintă "discriminare directă", persoana care a dat anunțul în ziar fiind de asemenea sancționată contravențional cu suma de 3.000 lei.

Și Regia Autonomă de Transport Urban Călători Cluj-Napoca, în cadrul căreia funcționează corul 'Dor Transilvan' a primit o amendă în cuantum de 5.000 lei ca urmare a conținutul colindului antisemit interpretat de către ansamblu pe postul TVR 3. Aceeași sancțiune a primit-o și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

2013-12-16 18:23:03
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE SERII - EXTERNE - 16 DECEMBRIE

Cancelarul german, Angela Merkel, a semnat luni acordul de guvernare cu social-democrații, în ajunul învestirii sale de către Bundestag, camera interioară a parlamentului german, pentru al treilea mandat în fruntea guvernului de la Berlin, transmite EFE. După aproape trei luni de negocieri, Merkel a semnat documentul în calitate de lider al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), alături de omologii săi din Uniunea Creștin-Socială (CSU), Horst Seehofer, și Partidul Social-Democrat (SPD), Sigmar Gabriel.

 

Foto: AP FLUX/Jens Meyer

 

* Numărul refugiaților sirieni va ajunge la circa 4,1 milioane până la sfârșitul anului 2014, dublu față de 2,4 milioane câți sunt în prezent, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) publicat luni, relatează AFP. Dintre aceștia, circa 660.000 își vor găsi adăpost în tabere de refugiați și sunt considerați ca fiind cei mai vulnerabili, în timp ce 3,44 de milioane își vor găsi refugiu în alte părți, afirmă ONU, într-un raport referitor la răspunsul umanitar la criza siriană.

* Restricționarea liberei circulații a lucrătorilor în Marea Britanie ar fi un 'mare autogol' pentru economia și sistemul de ajutoare sociale ale țării, care beneficiază 'masiv' în prezent de afluxurile de muncitori imigranți din alte state ale UE, a declarat luni Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune. Întrebat despre intenția guvernului Marii Britanii de a propune, printre altele, cote pentru limitarea numărului de imigranți din UE, Jonathan Todd a refuzat să comenteze eventualele măsuri, până ce acestea nu se vor concretiza în propuneri clare.

* În contextul în care, de la 1 ianuarie 2014, se vor ridica restricțiile pe piața muncii din UE pentru români și bulgari, se pare că, pentru o parte a presei britanice, românii sunt țapul ispășitor pentru aproape toate lucrurile care merg rău în Marea Britanie, scrie ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, într-un articol apărut luni pe site-ul publicației Huffington Post, la secțiunea blog. "Articolul recent publicat de Daily Mail care susținea că 'Românii sunt arestați de șapte ori mai des decât britanicii' nu reprezintă decât un alt exemplu nefericit", comentează ambasadorul român, adăugând că materialul respectiv "conține distorsiuni scandaloase ale realității, încercând să manipuleze opinia publică britanică".

* Italia a acceptat să pună la dispoziția SUA unul din porturile sale pentru descărcarea produselor rezultate în urma distrugerii armelor chimice siriene, la bordul unei nave americane, în largul mării, a anunțat, luni, diplomația italiană, citată de presa occidentală, transmite RIA Novosti.

* Ministrul român al transporturilor, Ramona Mănescu, și ministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor din Republica Moldova, Vasile Botnari, au stabilit luni la Chișinău să intensifice cooperarea bilaterală pentru a crește gradul de asimilare a fondurilor europene în domeniul infrastructurii de transport. 

* Cota de pescuit calcan pentru România a fost menținută la nivelul anului 2013, respectiv 43,5 tone, a anunțat luni, la Bruxelles, ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură, Lucia Varga. Oficialul român a participat la Consiliul Agricultură și Pescuit al Uniunii Europene în cadrul căruia au fost stabilite cotele de pescuit pentru anul viitor.

2013-12-16 18:01:26
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 16 DECEMBRIE

Datoria externă publică directă pe termen mediu și lung a României către instituțiile financiare internaționale a crescut în octombrie 2013 cu 708 milioane de euro, până la 14,474 miliarde de euro, de la 13,766 miliarde de euro în septembrie 2013, reiese din datele publicate luni de Banca Națională a României.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/LUCIAN TUDOSE

 

* Foștii depunători FNI care au dreptul să primească despăgubiri de la stat pot depune cererile de despăgubire pentru recuperarea sumelor investite la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), potrivit unui comunicat al instituției.

* Veniturile obținute de furnizorii de servicii de comunicații electronice care activează în România au însumat 14,83 miliarde de lei, în 2012, în creștere cu 0,2% față de anul anterior, informează, luni, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/.

* Consiliul Concurenței a sancționat patru companii cu o amendă în valoare totală de 12,487 milioane de lei, respectiv circa 2,8 milioane de euro, pentru trucarea unor licitații organizate de Ministerul Apărării Naționale.

* BRD Groupe Societe Generale a acordat, prin programul ''Prima Casă'', credite în valoare de 240 milioane lei, până la începutul lunii decembrie, ajungând la o cotă de piață de 33%, au anunțat, luni, reprezentanți ai băncii. Cele mai multe credite au fost contractate de clienți din București (30%), iar restul de 70% au fost acordate clienților din toate județele țării.

* Ministerul Comerțului din China (MOC) a anunțat luni că va atenua și mai mult controlul asupra investițiilor directe transfrontaliere în yuani, pentru a stimula investițiile, transmite Xinhua.

* Numărul conexiunilor de internet broadband la puncte fixe a ajuns la 3,8 milioane, în prima jumătate a acestui an, în creștere cu 6,7% față de nivelul semestrial din 2012, arată datele din Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România, publicat, luni, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/.

* Oficialii ruși au semnalat, luni, că sunt pe punctul de a semna mai multe acorduri cu Ucraina privind acordarea de împrumuturi și ieftinirea prețului gazelor naturale, în ideea de a-i ajuta pe oficialii de la Kiev să pună capăt haosului economic și a menține Ucraina pe orbita Rusiei, transmite Reuters.

* Exporturile de mobilă ale României au totalizat 1,080 miliarde euro, în opt luni din 2013, în creștere cu 14,9% față de aceeași perioadă din 2012, când au totalizat 940 milioane euro, potrivit datelor publicate de Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

* Ritmul de creștere a cererii mondiale de cărbune se va modera în următorii ani, pe măsură ce China va căuta surse de energie curată, SUA se vor îndrepta spre gaze mai ieftine, iar în Europa relansarea temporară a cererii de cărbune se va încheia, a estimat, luni, Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite AFP.

2013-12-16 18:01:21
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE SERII - SPORT - 16 DECEMBRIE

Președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, a anunțat după ședința Comitetului Executiv de luni că l-a propus pe fostul selecționer Anghel Iordănescu pentru funcția de director tehnic al FRF, iar acesta a acceptat.Iordănescu va avea printre atribuții elaborarea unei strategii a fotbalului românesc, elaborarea unor criterii de selecție al echipele naționale și standardizarea procesului de pregătire.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ANGELO BREZOIANU

 

* Președintele Federației Române de Fotbal, Mircea Sandu, a anunțat luni, după ultima ședință a Comitetului executiv din acest an, că Guvernul României a aprobat printr-o hotărâre de guvern candidatura României și a Capitalei la organizarea unui pachet de meciuri din cadrul Campionatului European ediția 2020. Până în luna aprilie 2014, FRF va trebui să întocmească documentația necesară și fie semnate contractele ce sunt incluse în dosarul de candidatură, iar apoi până în luna septembrie vor avea loc o serie de inspecții ale UEFA.

* Judoka Andreea Chițu, vicecampioană europeană și clasată pe locul 5 la Mondiale, a fost desemnată sportiva anului în județul Prahova de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret. Chițu (cat. 52 kg) este legitimată la CSM Ploiești și Steaua București, fiind antrenată de Gheorghe Savu. Echipele anului 2013 sunt Petrolul Ploiești, câștigătoarea Cupei României la fotbal și participantă în preliminariile Europa League, precum și CSU Asesoft Ploiești, campioana națională de baschet masculin, care participă în grupele EuroCup, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

* Ciclistul Carol Eduard Novak (CS Intersport Miercurea Ciuc) a fost desemnat cel mai bun sportiv harghitean al anului de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Harghita. Locul doi în ierarhia județeană a fost ocupat de biatlonista Eva Tofalvi (SC Miercurea Ciuc), pe trei s-a clasat Simion Suciu (orientare/CSM-VSK Miercurea Ciuc), al patrulea s-a poziționat Zoltan Kelemen (patinaj artistic/SC Miercurea Ciuc), iar locul al cincilea a fost ocupat de judoka Robert Florian Papp (SC Miercurea Ciuc).

* Sportivii români au cucerit cele mai multe medalii la ediția a patra a Cupei Campionilor Europeni la karate WUKF, competiție desfășurată sâmbătă și duminică la Sala Sporturilor ''Horia Demian'' din Cluj-Napoca.Românii au cucerit nu mai puțin de 55 de medalii de aur, clubul gazdă, Politehnica Cluj, având cea mai mare zestre, 14 de aur, 7 de argint și 6 de bronz. La întreceri au luat parte și numeroși sportivi din Anglia, Ucraina, Ungaria, Polonia, Malta, Scoția, Irlanda, Cehia și Italia, care a avut cel mai bun bilanț dintre oaspeți, cu 23 de medalii de aur, 15 de argint și 15 de bronz.

* "Ce binecuvântare!", a exclamat Papa Francisc luni dimineața, când a aflat că echipa sa de suflet, San Lorenzo, a reușit să câștige titlul de campioană a Argentinei la fotbal, informează AFP, citată de AGERPRES.După ce s-a trezit din somn, secretarul său argentinian, don Fabian Pedacchio Leanzi, l-a anunțat pe Suveranul Pontif că San Lorenzo de Almagro, echipă din Buenos Aires, a câștigat Turneul Apertura, după o remiză albă cu Velez Sarsfield (0-0), în cea de-a 19-a și ultima etapă a sezonului, a povestit un purtător de cuvânt al Vaticanului.

* Tottenham, echipa lui Vlad Chiricheș, va juca în șaisprezecimile de finală ale Europa League împotriva lui Dnepr Dnepropetrovsk, la care evoluează un alt fotbalist român, Alexandru Vlad, potrivit tragerii la sorți ce a avut loc luni la Lyon. În aceeași fază a competiției va mai avea loc un duel între români, Lazio Roma, echipa lui Ștefan Radu, urmând s-o întâlnească pe Ludogoreț Razgrad, la care este legitimat Cosmin Moți, fost jucător al formației din capitala Italiei. FC Sevilla, formația lui Raul Rusescu, pornește favorită în disputa cu Maribor, iar PAOK Salonic, cu Costin Lazăr printre jucătorii săi, va avea o misiune grea împotriva Benficăi Lisabona. Șahtior Donețk, echipă antrenată de tehnicianul român Mircea Lucescu, va juca împotriva Viktoriei Plzen, venită și ea din Liga Campionilor.

* Peyton Manning, cunoscutul jucător al echipei de fotbal american Denver Broncos, a fost desemnat sportivul anului în Statele Unite de către revista "Sports Illustrated".În vârstă de 27 ani, Manning este al patrulea "quarterback" care primește această distincție în ultimii nouă ani, după Tom Bradly (2005), Brett Favre (2007) și Drew Brees (2010). Anul trecut, premiul oferit de "Sports Illustrated" a revenit starului Campionatului profesionist nord-american de baschet LeBron James (Miami Heat).

* Guus Hiddink va reveni pe banca naționalei de fotbal a Olandei după Cupa Mondială 2014, când va expira mandatul actualului selecționer, Louis van Gaal, anunță presa olandeză de luni, citată de agenția Xinhua. Conform presei, Hiddink va semna un contract pe patru ani, în primii doi ani el urmând să fie antrenor principal, iar în ultimii doi, director tehnic. Hiddink, care a mai antrenat naționala batavă (1995-1998), a recunoscut că a avut o întâlnire informală cu responsabili ai federației olandeze.

* Argentinianul Sergio Aguero, atacantul echipei engleze de fotbal Manchester City, la care evoluează și portarul român Costel Pantilimon, va fi indisponibil "cel puțin o lună" din cauza unei accidentări la pulpa piciorului, a declarat luni antrenorul Manuel Pellegrini. "El a suferit o accidentare la pulpa piciorului și cred că va lipsi de pe gazon cel puțin o lună", a afirmat tehnicianul chilian. Aguero a fost nevoit să părăsească terenul de joc sâmbătă, în min. 49, al meciului de campionat câștigat în fața lui Arsenal (6-3).

2013-12-16 17:40:24
Vezi Continuarea 

Ungaria: Curtea Supremă a decis că împrumuturile în valută sunt legale

Împrumuturile în valută și contractele de creditare asociate sunt legale, iar clientul trebuie să suporte riscurile legate de fluctuațiile cursului de schimb, a decis luni Curtea Supremă a Ungariei /Kuria/, transmite MTI.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GINA STEFAN

 

Decizia Curții Supreme este obligatorie pentru instanțele juridice inferioare.

Potrivit Directorului departamentului civil de la Curtea Supremă a Ungariei, Gyorgy Wellmann, clienții care au luat un credit în valută au beneficiat de condiții mai bune decât cele aplicabile creditelor în monedă locală și, în consecință, clienții ar trebui să suporte riscurile implicate. 'Procesele nu sunt un mijloc adecvat pentru soluționarea evoluțiilor economice', a apreciat Gyorgy Wellmann.

2013-12-16 17:37:51
Vezi Continuarea 

Foștii depunători FNI care au dreptul la despăgubiri de la stat pot depune cereri la AAAS

Foștii depunători FNI care au dreptul să primească despăgubiri de la stat pot depune cererile de despăgubire pentru recuperarea sumelor investite la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), potrivit unui comunicat al instituției.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/VLAD STAVRICA

 

Este vorba despre persoanele care care se regăsesc în anexele sentinței penale Nr.423/ 20.03.2007.

Documentația necesară întocmirii cererii de despăgubire este prezentată pe site-ul Autorității, la adresa de internet www.aaas.ro. În funcție de calitatea deținută de cel care solicită despăgubirile, cererile de plată vor fi însoțite de documente specifice.

În calitate de titular, solicitantul trebuie să depună o cerere tip și o declarație notarială care se găsesc pe site-ul AAAS, copie după actul de identitate și extras de cont original cu ștampila băncii emitente. În calitate de împuternicit, solicitantul trebuie să menționeze acest fapt în cererea tip, să prezinte, în plus față de actele necesare titularului, o procură sau împuternicire notarială, copie după actul său de identitate dar și după cel al titularului. În cazul în care solicitantul este succesor, trebuie să menționeze acest fapt în declarație tip și în cea notarială și să aducă, pe lângă actele solicitate în cazul titularului, certificatul de deces al titularului (copie simplă) și certificatul de moștenitor cu precizarea expresă a numărului de unități de fond și a valorii acestora în cadrul masei succesorale a bunurilor mobile (original sau copie legalizată).

În situația în care în titlurile executorii există erori materiale cu privire la numele, inițiala tatălui sau adresa de domiciliu a titularului, acesta va solicita instanței care a emis titlul executoriu (Tribunalul București — Secția a VI-a Civilă) o cerere de îndreptare/completare a erorii/erorilor materiale.

2013-12-16 17:35:08
Vezi Continuarea 

UPDATE Nicolicea, ales președinte al comisiei de anchetă Călărași

Deputatul Eugen Nicolicea a fost votat în unanimitate președinte al comisiei parlamentare de anchetă Călărași, for constituit pentru verificarea legalității achiziției terenurilor din zona comunei Nana.

Foto: AGERPRES FLUX / GRIGORE POPESCU

 

"Aceasta este o ședință pur organizatorică, în cadrul căreia vom desemna președintele, urmând ca la dispoziția membrilor comisiei să fie un draft, un proiect de regulament și până data viitoare fiecare membru al comisiei să poată facă propuneri pentru îmbunătățirea, dacă este cazul, a acestui regulament. (...) Menționez că este un proiect de regulament care a mai funcționat la toate comisiile de anchetă, cu mici modificări", a declarat deputatul Eugen Nicolicea, în deschiderea primei ședințe a comisiei parlamentare de anchetă Călărași, reuniune desfășurată în prezența presei. 


Nicolicea a prezentat obiectivele comisiei de anchetă, care are un termen de finalizare a raportului de 60 de zile. 


Astfel, potrivit Hotărârii plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului de înființare a comisiei de anchetă Călărași, forul parlamentar are următoarele obiective: verificarea trasabilității terenurilor înstrăinate în perioada 1990-2013 pe raza comunei Nana, județul Călărași; verificarea situației subvențiilor încasate de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură în perioada verificată în zona supusă anchetei; verificarea statutului juridic și al raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona comunei Nana în perioada 1990-2013; verificarea structurii de culturi a exploatațiilor agricole din zona supusă anchetei; verificarea legalității tranzacțiilor cu terenuri din zona supusă anchetei în perioada 1990-2013. 


Prin hotărârea plenului reunit al celor două Camere comisia este compusă din 15 membri — un președinte, un vicepreședinte și un secretar, dar având în vedere că PDL nu și-a desemnat reprezentanți în comisie, forul s-a reunit cu doar 13 membri, a spus Nicolicea. 


Componența nominală a comisiei este: de la PSD senatorii Gabriela Firea, Mihai Fifor, Nicolae Șerban și deputații Ioan Adam, Eugen Nicolicea, Adrian Solomon, de la PNL senatorii Mircea Dobra și Iulian Dumitrescu și deputații Ioan Cupșa, Costel Alexe și Mircea Irimia, din partea UDMR senatorul Tanczos Barna, iar de la PP-DD senatorul Teiu Păunescu. 


"Vreau să remarcați că PDL nu a nominalizat niciun membru, deci comisia este compusă din 13 membri și, de asemenea, nu și-a desemnat niciun reprezentant pentru a ocupa funcția de vicepreședinte. Fapt pentru care, Biroul comisiei, format din doi vicepreședinți și un secretar, în afară de președinte, nu va fi desemnat astăzi, iar dacă până data viitoare PDL nu va ocupa această funcție de vicepreședinte ea va fi repartizată altor grupuri parlamentare din cadrul comisiei noastre. Prin urmare, astăzi, pentru a putea să ne ocupăm de organizare pe viitor vom vota doar președintele, urmând ca vicepreședinții și secretarul să fie desemnați la ședința următoare", a declarat Nicolicea, în plenul comisiei.

2013-12-16 17:31:56
Vezi Continuarea 

Vâlcea: Azerii de la SOCAR au venit pentru a se interesa de preluarea Oltchim

Azerii de la compania SOCAR au avut, luni, o întâlnire la sediul Ministerului Economiei privind preluarea combinatului Oltchim, după care s-au deplasat la Râmnicu Vâlcea pentru o vizită pe platforma chimică, a declarat, pentru AGERPRES, liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.

 

Foto: AGERPRES FLUX / GRIGORE POPESCU

 

"Azerii de la SOCAR s-au întâlnit deja cu ministrul Economiei, fiind interesați de preluarea Oltchim SPV. După discuțiile de la minister au venit aici, la Râmnicu Vâlcea, pentru a vizita platforma chimică. Nu poate decât să ne bucure acest interes de la companii serioase în privința perspectivelor de privatizare ale combinatului vâlcean", a afirmat Cernev.

Tot luni, liderul sindicatului Victoria, a declarat în exclusivitate pentru AGERPRES, că există o solicitare scrisă adresată Ministerului Economiei de companiile chineze interesate de preluarea Oltchim SPV, Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun și Junlun Petroleum Co. Ltd privind amânarea termenului de privatizare, timp în care ar putea finanța o capitalizare a combinatului.

"Din câte am înțeles, vineri ar fi sosit pe adresa Ministerului Economiei o adresă, prin care companiile chineze au solicitat o amânare până în luna iunie a termenului de privatizare a Oltchim, perioadă în care are putea aloca suma de 20 de milioane de euro, bani pentru capitalizarea combinatului. Urmează ca azi să purtăm o discuție cu administratorii judiciari și să analizăm solicitarea părții chineze", a declarat pentru AGERPRES, liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.

SOCAR și-a manifestat încă din 2009 intențiile de a prelua Oltchim.

Pe 1 iulie, premierul Victor Ponta a declarat că societatea azeră a vrut, încă din 2009, să cumpere combinatul, însă reprezentanții companiei au fost 'tratați cu refuz'. 'Le-au primit (informațiile—n.r. ). Vicepreședintele Socar a fost extrem de diplomatic. Nu a vrut să spună care e problema. Socarul a venit în România să cumpere Oltchim și au fost tratați cu refuz, în 2009, dacă nu mă înșel. Între timp și-au cumpărat un fel de Oltchim, o societate similară în Turcia, și atunci singura soluție pe care o vom discuta când vin la București este integrarea producției din Turcia cu cea din România', a spus Ponta.

El mai afirma, dacă vânzarea s-ar fi făcut la acel moment, Oltchim ar fi putut fi pe profit. 'Să nu uităm însă că am ratat o șansă și nu e neapărat un reproș pentru fosta guvernare (...). Putea acum Oltchimul să fie demult pe profit, restructurat de o companie, Socarul, compania națională azeră, care tocmai a cumpărat în Grecia compania națională de gaze', a mai spus Ponta.

2013-12-16 17:18:06
Vezi Continuarea 

Greblă: Probabil îmi voi sfârși activitatea profesională la Curtea Constituțională

Senatorul Toni Greblă a anunțat luni, în plenul Senatului, că numirea sa ca judecător la Curtea Constituțională este o împlinire profesională și că probabil își va sfârși activitatea profesională la CCR.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

"Fiind la sfârșit de mandat, sfârșit care a venit mai repede decât mi-aș fi imaginat eu, în legătură cu trecerea la Curtea Constituțională vă rog să îmi dați voie să vă mai spun două lucruri. Dincolo de această împlinire profesională, pentru că probabil îmi voi sfârși activitatea profesională la Curte, ceea ce este o încununare a activității oricărui jurist în această țară, dincolo de această împlinire a zilei de astăzi vreau să vă spun că o să am una și mai mare. În noaptea aceasta o să devin bunic de băiat", a spus Greblă.

2013-12-16 17:17:30
Vezi Continuarea