Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Presă

Presă

Identificarea unor măsuri necesare pentru combaterea evaziunii fiscale, reducerea fiscalității și studierea impactului impozitului forfetar asupra activității firmelor românești au reprezentat principalele priorități ale Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în 2013.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX TUDOR

 

Pentru combaterea evaziunii fiscale, CNIPMMR a formulat trei propuneri de măsuri care ar trebui adoptate de autorități. Una dintre acestea se referă la penalizarea, deopotrivă, a consumatorilor și comercianților care nu primesc/nu dau bonuri fiscale, după modelul Italiei. Potrivit Consiliului, instituirea unei astfel de măsuri ar trebui urmată de controale încrucișate și aplicarea de sancțiuni.

De asemenea, CNIPMMR propune folosirea unor abordări motivaționale, de tipul organizării unei loterii cu premii, la care să participe bonurile fiscale colectate de consumatori. Nu în ultimul rând, CNIPMMR consideră că este nevoie de realizarea unei evaluări sistematice și profesioniste a dimensiunii, structurii și cazurilor de evaziune în România, apelând la o societate de notorietate în domeniu.

În condițiile în care, una dintre cele mai importante măsuri în domeniul fiscalității a fost, în 2013, reducerea la 9% a TVA la pâine, Consiliul a efectuat o consultare privind efectul acestei decizii. Astfel, reprezentanții IMM-urilor afirmă că o asemenea măsură ar trebui extinsă la toate produsele alimentare, deoarece în acest mod s-ar asigura un grad ridicat de protecție socială, în paralel cu stimularea producției, consumului și sectorului industriei agro-alimentare.

Pe de altă parte, un studiu realizat de CNIPMMR în acest an arată că jumătate dintre companiile românești doresc să se dezvolte însă întâmpină dificultăți pe de-o parte pe fondul scăderii cererii interne, al fiscalității excesive și al inflației și, pe de altă parte, din cauza controalelor excesive, concurenței neloiale, birocrației și corupției.

2013-12-17 12:46:20
Vezi Continuarea 

Imigranții români și bulgari ar fi binevenți în Marea Britanie dacă muncesc și își plătesc taxele (sondaj)

Britanicii nu au sentimente rasiste față de români și bulgari, însă consideră guvernul vinovat pentru lipsa de informații reale cu privire la impactul pe care îl va avea în continuare imigrația asupra Marii Britanii, arată un sondaj realizat de think-tank-ul independent British Future, informează marți Huffington Post.

 

Foto: XINHUA FLUX / Xu Zijian

 

77% dintre respondenți au afirmat că imigranții din România și Bulgaria ar fi bineveniți în țara lor dacă ar munci din greu și și-ar plăti taxele, ar învăța limba și s-ar integra în comunitate.

Cu toate acestea, 80% dintre persoanele chestionate au afirmat că ar dori măsuri mai dure în ceea ce privește imigrația.

'Momentul unui nou val de imigrație din România și Bulgaria nu este popular și oamenii sunt îngrijorați cu privire la presiunile pe care le-ar putea provoca — însă nu au prejudecăți. Oamenii doresc ca lucrurile să fie lămurite, nu să fie creată agitație. Dacă nou-veniții vor depune eforturi să muncească din greu, să contribuie și să se integreze în Marea Britanie, ei vor fi în mare parte acceptați', a declarat Sunder Katwala, directorul British Future.

Sondajul realizat de think-tank-ul independent arată că 38% dintre britanici consideră că numărul imigranților din România și Bulgaria va ajunge până la 50.000 în 2014, în timp ce 18% consideră că numărul acestora va fi între 50.000 și 100.000. Un procent de 13% cred că numărul românilor și bulgarilor care vor sosi în Marea Britanie ar putea ajunge până la 500.000.

Guvernul român a dat însă asigurări că numărul acestora nu va fi atât de mare. Politiceni importanți din România și Bulgaria au respins temerile potrivit cărora ridicarea restricțiilor ar putea conduce la un val de imigranți provenți din cele două țări în Marea Britanie.

2013-12-17 12:39:56
Vezi Continuarea 

La ce servește setarea 'mod avion' a dispozitivelor mobile?

Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) a autorizat luna trecută utilizarea dispozitivelor electronice, precum tablete, telefoane inteligente, aparate mp3 sau cărți electronice, pe parcursul tuturor fazelor de zbor, cu condiția să fie setate pe 'mod avion', astfel încât să nu pună în pericol zborul, notează marți ziarul ABC.

 

Foto: AP ARHIVA / Matt Slocum

 

Prin urmare a urca în avion și nu a închide complet telefonul mobil nu mai este o utopie. Este vorba de un prim pas spre generalizarea uzului acestor dispozitive pe parcursul întregului zbor, având în vedere că o altă provocare va fi aceea de a facilita conexiunea la Internet, prin intermediul unui sistem de telefonie mobilă sau wi-fi.

În prezent conexiunea la internet la bordul avionului nu este posibilă decât dacă avionul este dotat cu un echipament specific și dacă are atestat de securitate care să permită pasagerilor să se conecteze când s-a ajuns la jumătatea traseului parcurs. În acest caz, aparatul nu mai poate transmite semnale care să interfereze cu sistemele avionului.

Ce înseamnă de fapt 'modul avion'? Această operațiune dezactivează funcțiile wireless ale dispozitivelor precum iPhone pentru a se supune normelor aeriene.

În cazul în care setarea este disponibilă apare pe ecran o iconiță care anunță că au fost dezactivate servicii precum planul de date sau vocea (nu se poate naviga pe internet și nici să se facă apeluri), conexiunile wireless (wi-fi sau Bluetooth) și conexiunea la navigatorul GPS.

În cazul în care operatorul aerian și legile de navigație permit, se pot reactiva conexiunile wi-fi și bluetooth dacă sunt setate pe 'mod avion'.

2013-12-17 12:30:32
Vezi Continuarea 

Kovesi, despre modificările din Codul penal: Justiția va fi grav afectată

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți, la "Adevărul Live", că odată cu aplicarea modificărilor la Codul Penal, adoptate săptămâna trecută în Camera Deputaților, justiția va fi grav afectată.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / RAZVAN CHIRITA

2013-12-17 12:15:30
Vezi Continuarea 

RETROSPECTIVE 2013 - Oltchim Râmnicu Vâlcea, ținut pe "aparatele insolvenței"

Anul 2013 a fost unul extrem de dificil pentru combinatul Oltchim, la finele lunii ianuarie intrând oficial în insolvență, după ce, timp de 40 de ani, a fost inima economiei județului Vâlcea. De la 10.000 de angajați, câți avea în perioada sa "de glorie", Oltchim a rămas, la sfârșitul anului acesta, cu aproximativ 2.300, iar de la cifrele de afaceri de sute de milioane de euro pe care le înregistra în perioada post-decembristă, a ajuns 11,3 milioane de euro, raportați în luna septembrie, în condițiile funcționării la 25% din capacitate.

 

Foto:AGERPRES ARHIVA / LIVIU POPESCU

 

Conform cifrelor avansate de fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, în aprilie, combinatul are datorii de 800 de milioane de euro.

Pe 25 ianuarie, Oltchim a cerut Tribunalului Vâlcea deschiderea procedurii de insolvență. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat a fost consorțiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentată de Gheorghe Piperea, și BDO Business Restructuring RPRL, reprezentată prin Niculaie Bălan.

Ministerul Economiei și sindicatele din energie, chimie și petrochimie au încheiat un acord care să cuprindă un pachet de măsuri pentru asigurarea unei garanții privind continuarea activității Oltchim Râmnicu Vâlcea. Pe de altă parte, în cadrul unei întâlniri cu creditorii Oltchim, ministrul Vosganian a invocat posibilitatea asigurării de către aceștia de materii prime (în regim lohn) și lichidități pentru asigurarea funcționării în perioada următoare a companiei.

Varujan Vosganian declara, la sfârșitul lunii ianuarie, că Oltchim ar putea beneficia de un ajutor de salvgardare de 20 milioane euro de la bugetul de stat și alte 25 milioane euro drept garanție suverană pentru credite pe care ar putea să le dea băncile creditoare.

***Luna februarie a debutat cu ample proteste la Râmnicu Vâlcea și la Pitești. Un număr de 20 de salariați de la Combinatul Chimic Oltchim au intrat în greva foamei, după ce societatea a fost închisă din lipsă de materie primă.

În acest timp, Varujan Vosganian, și vicepreședintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, au discutat la Bruxelles, situația combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea despre intenția autorităților române de a acorda un ajutor întreprinderii.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, a subliniat că principala problemă identificată este reprezentată de lipsa acțiunilor concrete în acest caz. A fost amintită și decizia din 6 martie 2012 a Comisiei, prin care a fost autorizată conversia datoriilor în acțiuni cu condiția privatizării ulterioare a societății, hotărâre care nu a fost pusă în practică de partea română. El a mai subliniat că aprobarea unui ajutor de stat se va putea face numai dacă se demonstrează respectarea principiului "prima și ultima dată".

***Președintele României Traian Băsescu a intervenit în luna februarie, acuzând guvernul de lipsa deciziei de a converti datoriile combinatului vâlcean în acțiuni.

"Oameni mințiți, în primul rând, de Guvern. Victor Ponta și ministrul Chițoiu îi anunțau, înainte de alegeri, că va dudui combinatul. Asta e deosebirea dintre mine și ei — eu am avut curajul să ies în fața românilor, să le spun cinstit că nu putem să le mai plătim salariile. Ei au păcălit, și-au luat voturile, acum combinatul este în insolvență. Asta este viața", a spus Băsescu, la B1 TV, întrebat cu privire la protestele angajaților Oltchim.

Potrivit președintelui, România s-a "zbătut" doi ani de zile pentru aprobarea de către Comisia Europeană a transformării unor creanțe de circa 200 de milioane de euro în acțiuni ale statului.

"Oltchim-ul are aprobare de la Bruxelles — 200 de milioane de euro, care erau datorii către statul român, pot fi transformate în acțiuni ale statului și se stinge datoria. Am avut multe discuții cu Petromul să nu taie Arpechim, să-l lase ca parte a unui viitor complex Arpechim — Oltchim. Înțeleg că există disponibilitatea Petrom-ului. De ce nu se convertesc datoriile de 200 de milioane în acțiuni, nu știu. E ceva cel puțin ciudat și cred că Guvernul ar trebui să intre puțin mai adânc în problema Oltchim", a completat președintele.

Imediat, PDL a anunțat că va depune o moțiune simplă privind subiectul Oltchim.

Plenul Parlamentului a dezbătut pe 3 martie moțiunea simplă "Guvernul Ponta — fabrică de șomeri" cu tema situației de la Oltchim

PDL cerea, prin acest document, asumarea răspunderii pentru situația combinatului Oltchim de către "cei doi miniștri incompetenți — Daniel Chițoiu, groparul Oltchim și Varujan Vosganian, ministrul fără nicio soluție", scuze publice din partea premierului Victor Ponta către salariații de la Oltchim "pentru minciunile și cinismul guvernului în relația cu Oltchim", prezentarea rapidă a planului de redresare/privatizare a combinatului, demararea unei ofensive externe pentru atragerea unor investitori serioși care să continue și să dezvolte activitatea Oltchim, care să creeze și să păstreze locurile de muncă în regiune.

Moțiunea a fost respinsă, primind 189 voturi împotrivă, 78 de voturi pentru și 18 abțineri.

***Tot în luna martie, Ministrul Economiei a prezentat raportul asupra cauzelor care au generat insolvența Oltchim

Avocatul Gheorghe Piperea, desemnat administrator judiciar, susținea că persoanele considerate vinovate pentru contractele ilegale ale Oltchim au fost identificate în Raportul privind cauzele care au dus la intrarea societății în insolvență, pentru acestea urmând să înceapă urmărirea penală.

"În raportul privind cauzele care au dus la insolvența Oltchim am identificat persoanele vinovate. Există cu siguranță și alte persoane care sunt vinovate și care nu pot fi identificate cu precizie. Primul este fostul director general, Constantin Roibu. De asemenea, sunt membrii conducerii executive Oltchim din perioada 2009 — 2012, adică fostul director adjunct Radu Olaru, director economic Vasile Măndica și director economic Veronica Preoteasa, directorul divizia petrochimică Daniel Mihăescu. Vinovați sunt toți membrii Consiliului de Administrație în funcție în 2009 — 2012. În șase luni, identificăm și alte persoane vinovate de insolvență. Vrem să precizăm că, potrivit Legii insolvenței, atunci când sunt mai multe persoane, răspunderea lor este solidară. Printr-un raport suplimentar vom identifica și alte persoane vinovate", a afirmat Gheorghe Piperea.

"Cauzele care cu condus la insolvența Oltchim sunt măsurile manageriale neadecvate, tranzacțiile comerciale controlate direct sau indirect de management, investițiile ineficiente care au decapitalizat substanțial societatea și remunerarea non-performanței", a afirmat, la rândul său, Bălan.

***Luna martie a însemnat, totodată, o nouă perioadă de proteste la Oltchim, salariații de la Oltchim Râmnicu-Vâlcea blocând în repetate rânduri DN64, Râmnicu Vâlcea — Slatina.

Acestora li s-au adăugat, la Pitești, zeci de angajați ai Diviziei Petrochimice Bradu, care aparține Oltchim.

***În luna aprilie, Gheorghe Piperea a anunțat primele disponibilizări. Circa 1.600 de salariați de la Olchim au rămas fără un loc de muncă, dintre care 1.055 au fost concediați, iar circa 500 au intrat în șomaj tehnic.

"În momentul de față, cei care vor să ne sprijine pentru salvarea societății, finanțatori și traderi, au pus, ca una dintre condițiile importante, disponibilizarea aceasta de personal. S-a ajuns la o cifră: 1.055 de salariați vor pleca, dintr-un total de 3.318, 485-495 vor rămâne în șomaj tehnic. Ceea ce înseamnă că, practic, putem vorbi despre concedieri cam la 1.600 de persoane. Acestea sunt cifre care au fost discutate inclusiv cu sindicatele", a explicat Piperea.

Gheorghe Piperea a subliniat că disponibilizarea și ștergerea creanțelor sunt măsuri presupuse de insolvență, dar a atras atenția că, în cazul falimentului, ar pleca acasă toți cei 3.318 salariați de la Oltchim, dar și mulți alții din industria orizontală.

Piperea a anunțat, de asemenea, Comitetul creditorilor Oltchim: AVAS, Electrica, BCR, BT și MFC Commodities

Administratorul judiciar al Oltchim a mai declarat că planul complet de restructurare și de reorganizare a societății Oltchim nu va fi gata mai devreme de septembrie—octombrie 2013, după soluționarea contestațiilor la tabelul de creanțe.

2013-12-17 12:13:39
Vezi Continuarea 

România a intrat pentru prima dată, după aproape 20 de ani, cu excedent în comerțul cu produse agroalimentare

România a intrat pentru prima dată, după aproape 20 de ani, pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare, înregistrând un plus de peste 3 milioane de euro după primele nouă luni ale anului, a declarat, marți, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 

Foto: AGERPRES FLUX / CRISTIAN NISTOR

 

"România nu a mai fost pe plus în comerțul cu produse agroalimentare din 1994, iar acum, la nouă luni, avem deja un excedent de 3,2 milioane de euro. Cred că vom încheia anul 2013 pe plus, ținând cont că datele actuale sunt doar pentru trei trimestre. Am reușit să obținem din exporturile de produse agroalimentare, până la finele lunii septembrie, aproape 3,51 de miliarde de euro", a spus Constantin.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în primele nouă luni din acest an, România a exportat peste 8,1 milioane de tone de produse agroalimentare în țările intra și extracomunitare, în creștere cu peste 36% față de aceeași perioadă din 2012. Sumele încasate din exporturile de produse agroalimentare pe piețele intra și extra comunitare au totalizat 3,509 miliarde euro, iar în perioada similară a anului trecut acestea au fost de numai 2,882 miliarde de euro.

Exporturile de cereale au devenit, în ultimii ani, tot mai profitabile pentru România, grâul, semințele de floarea-soarelui, porumbul românesc continuând să fie printre cele mai căutate produse agricole pe piața externă. Numai în primele nouă luni ale acestui an, exporturile de cereale au reprezentat o pondere cumulată de peste 40% din totalul încasărilor la nouă luni.

Astfel, exporturile de grâu și meslin au totalizat 683,15 milioane euro pentru 3,24 milioane de tone, cele de porumb 355,23 milioane euro pentru 1,23 milioane tone, iar de semințe de floarea soarelui 327,87 milioane de euro pentru o cantitate de 732.310,7 tone. În topul exporturilor se mai află țigările de foi și trabucurile cu un total de 378,32 milioane de euro (24.028 tone), orzul cu 206,28 milioane de euro (1,048 milioane de tone), animalele vii, respectiv ovine și caprine cu 116,97 milioane de euro și cele din specia bovine cu 100,9 milioane de euro.

Pe de altă parte, în primele nouă luni din 2013, România a importat peste 4,2 milioane de tone de alimente și produse agroalimentare, o cantitate mai mică cu 5 procente față de aceeași perioadă a lui 2012. Valoarea produselor importate a fost sensibil mai scăzută decât cea încasată din exporturi, respectiv 3,506 miliarde euro, fiind însă mai mare cu aproximativ 3,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

2013-12-17 11:55:22
Vezi Continuarea 

Aeroporturile din Capitală: Profit brut de 90 milioane de lei și trafic de peste șapte milioane de pasageri, în 11 luni

Compania Națională Aeroporturi București a înregistrat, în primele 11 luni ale anului, venituri totale de 593 de milioane de lei, în creștere cu 7,2% față de aceeași perioadă a anului 2012, iar profitul brut s-a ridicat la 90 de milioane de lei, de aproape patru ori mai mare decât cel bugetat pentru întregul an 2013.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GABRIEL PETRESCU (C)

 

Potrivit datelor companiei remise marți AGERPRES, veniturile totale ale CNAB pentru anul 2013 sunt estimate la 650 milioane de lei.

În ceea ce privește traficul de pasageri, compania a înregistrat, în noiembrie, un număr de 566.011 pasageri, în creștere cu 5,2% față de aceeași lună a anului trecut.

De asemenea, în perioada ianuarie — noiembrie 2013, pe cele două aeroporturi bucureștene — Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București-Băneasa Aurel Vlaicu — s-a înregistrat un trafic total de peste 7,081 milioane de pasageri și 88.805 de mișcări ale aeronavelor comerciale (aterizări și decolări).

2013-12-17 11:46:35
Vezi Continuarea 

Predoiu despre tensiunile din USL: Este o alianță creată cu scopuri antinaționale

Prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, marți, că USL este o alianță creată cu scopuri antinaționale, întrebat cum comentează tensiunile apărute la vârful Uniunii Social Liberale.


Foto: AGERPRES FLUX / ALEX MICSIK

 

"Este o alianță care a fost creată pentru scopuri antinaționale, după părerea mea. În speță, independența justiției și statul de drept au fost inamicii acestei alianțe. Scopul acestei alianțe este protejarea unor politicieni corupți și de aceea cred că, indiferent de certuri și de disensiuni între cei doi lideri imaturi de la vârful alianței, Crin Antonescu și Victor Ponta, alianța va rezista atât timp cât cei care au format-o și au comandat-o vor avea interesul să o mențină pentru a se proteja contra justiției", a declarat Cătălin Predoiu, înainte de deschiderea unui seminar organizat de Fundația Konrad Adenauer, care are ca temă centrală colaborarea dintre PDL și CDU.

Prim-vicepreședintele PDL nu a vrut să anticipeze evoluțiile din cadrul USL.

2013-12-17 11:41:53
Vezi Continuarea 

Angela Merkel a fost realeasă pentru a treia oară cancelar al Germaniei

Angela Merkel a fost realeasă pentru a treia oară cancelar al Germaniei de către deputați, cu o majoritate zdrobitoare, a anunțat marți președintele Bundestagului, Norbert Lammert.

 

Foto: AP FLUX / Jens Meyer

 

Merkel, care începe un nou mandat de patru ani, va conduce o mare coaliție compusă din uniunile creștine (CDU și aliatul bavarez CSU) și social-democrați, transmite AFP.

Considerată drept cea mai puternică femeie de pe planetă, Angela Merkel, 59 de ani, clasată pe primul loc în alegerile legislative de la sfârșitul lunii septembrie, a obținut 462 de voturi din 621 de votanți — Bundestagul numără 631 deputați — în cursul unui vot cu buletin secret, în timp ce noua sa majoritate are 504 locuri. Cancelarul german deține astfel 74% din sufragiile exprimate.

Potrivit rezultatului anunțat de Lammert, 150 de deputați au votat împotriva ei și nouă au votat în alb. 'Accept votul și vă mulțumesc pentru încrederea acordată', a declarat Angela Merkel, chiar după anunțarea rezultatelor votului. Au fost necesare aproape trei luni — un record — pentru a forma noul guvern al primei economii europene, comentează AFP.

Partidul dnei Merkel, Uniunea Creștin-Democrată CDU și ramura sa bavareză CSU dețin 311 locuri după alegerile din 22 septembrie, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD), cu care a încheiat un acord de coaliție, 193 locuri.

Cancelarul urmează să se deplaseze în cursul zilei la președintele german Joachim Gauck, care urmează să o numească oficial în funcție, apoi ea va reveni în Bundestag pentru a depune jurământul.

2013-12-17 11:39:19
Vezi Continuarea 

CARIERE PENTRU ROMÂNIA INTERVIU Sabin Dorohoi (regizor): Cred în perseverență; norocul e ceva incontrolabil, poate veni, sau nu

Școala Românească de film a continuat și în acest an să țină steagul sus în concursurile internaționale de top și prin rezultatele obținute de tânărul regizor cărășean Sabin Dorohoi (29 de ani), care a regizat scurtmetrajul 'Calea Dunării', singurul film românesc nominalizat în 2013 la Palm Springs în SUA. De altfel, 'Calea Dunării' este singurul scurtmetraj din România care s-a calificat în acest an în competiția oficială a Festivalului de la Palm Springs.

 

Foto: captura YOUTUBE

 

'Calea Dunării' este cel de-al 12-lea scurtmetraj regizat de Sabin Dorohoi și al treilea după absolvirea facultății de film. Scurtmetrajul 'Calea Dunării' a câștigat, la începutul lunii noiembrie, și premiul 'Young Audience Award' la competiția oficială a Festivalului Cinemed — Festival de Film Mediterraneen — de la Montpellier (Coasta de Azur) din Franța.

 

 

Tot prin Sabin Dorohoi, la Reșița în această toamnă au fost lansate oficial și singurele studiouri de film din vestul României, Western Transylvania Studios. Fiind legat de locurile natale, Sabin Dorohoi dorește astfel să aducă o alternativă viabilă și interesantă pentru cei din industria cinematografică. Acesta a și fost, de altfel, motivul pentru care Sabin Dorohoi a investit în studiourile Western Transylvania Studios.

AGERPRES: Ce vei oferi prin respectivele studiouri?
Sabin Dorohoi: Într-o primă fază, studiourile se vor axa pe producția filmelor mediu-low budget, fie din România fie, în mod special, venite de la partenerii noștri din Hollywood, Los Angeles. Unul din targeturile noastre principale sunt producțiile Horror, așa-numitele B-movies. Dar dincolo de filme, reclame și videoclipuri, Western Transylvania Studios are mai multe domenii de activitate, în producțiile audio-vizuale, adresate nu doar profesioniștilor din industrie, ci unei palete mult mai largi de clienți, precum: turism, educație, sport & aventură, medicină, culinare, etc. Câteva exemple filmate în Caraș-Severin, despre Western Transylvania Studios, pot văzute pe http://www.youtube.com/watch?v=9EBFPbubs_o — un film de promovare pentru Cazanele Dunării, care face parte din serviciile de producție pentru filme Turistice, oferite de Western Transylvania Studios), apoi http://www.youtube.com/watch?v=rTBnNq20NK8 — un film de prezentare a Colegiului Tehnic Reșița (și care, de asemenea, face parte din serviciile de producție pentru filme de prezentare a instituțiilor de învățământ), sau http://www.youtube.com/watch?v=96AG_QJFAU0 — un film de prezentare al unui club sportiv de Airsoft (face parte din serviciile de producție pentru filme sportive, de aventură și teambuilding oferite de Western Transylvania Studios).

AGERPRES: Ești conștient că ai devenit un model de urmat pentru tinerii care vor să facă ceva în România?
Sabin Dorohoi: Sunt conștient că, în acest secol, nevoia de conținut audio-vizual este uriașă. Totodată, mediul online câștigă teren în fața televiziunilor. Iar ponderea pe care conținutul audio-vizual o ocupă în spațiul online, în special, este din ce în ce mai mare, estimându-se că în 2015 va ajunge la 46%, iar în 2025, va depăși cu mult 50%, ceea ce înseamnă că, destul de curând, audio-vizualul va fi la cea mai mare căutare în mediul online! Sunt conștient că lucrez într-un 'domeniu binecuvântat' cu tot mai multă căutare și nu întâmplător am ales să dezvolt o afacere în acest sens. Dar până la transformarea într-un 'model de urmat' sunt convins că mai e un drum foarte lung. Sunt destui tineri ale căror afaceri sunt mult mai spectaculoase din punct de vedere financiar și care păstrează un raport excelent investiții/câștiguri. În acest sens, antreprenorii din IT sunt cel mai bun exemplu! Domeniul meu de lucru presupune investiții foarte mari într-o primă fază, care se amortizează destul de greu în timp, mai ales din cauza aparaturii profesioniste foarte costisitoare. Dar cred că ceea ce fac eu poate fi considerat interesant, mai ales din prisma domeniului de activitate, destul de rar în Romania și prin expunerea foarte mare media pe care acest domeniu mi-o oferă. Mai pe românește, este o slujbă născătoare de vedete.

AGERPRES: Ce crezi că te-a adus aici?
Sabin Dorohoi: Cu toată sinceritatea, nu am ajuns nici măcar la 10% din ceea ce mi-am propus să fac. E un angajament de lungă durată cu meseria și cu viața. Și nu se poate întâmpla peste noapte. Mi-au fost necesari patru ani de muncă asiduă în facultate, șase ani de muncă pe platouri de filmare și încă vreo patru-cinci ani de mers la competiții și marketuri internaționale de film, ca să înțeleg doar o mică parte a unei industrii deosebit de complexe și sofisticate. Sunt conștient că mai am foarte multe de învățat în privința filmelor artistice, a distribuției internaționale, a piețelor de film și a cash-flow-ului într-o industrie cu foarte, foarte multe zerouri. Dar, cu siguranță, orice client poate avea 100% încredere în noi, dacă va alege să lucrăm împreună la un film scurt de prezentare, o reclamă sau un videoclip. În această privință, chiar avem un portofoliu solid.

AGERPRES: Ce finalitate pot avea proiectele create de tineri în ziua de astăzi?
Sabin Dorohoi: Depinde foarte mult de tipul de proiecte. Dacă vorbim de antreprenoriat, care e cea mai mare și mai dificilă provocare pentru tinerii absolvenți, finalitatea clară a oricărui proiect este, evident, una financiară. Dacă, în schimb, vorbim de proiecte de portofoliu (ceea ce numai tinerii își permit să facă: nu poți face voluntariat o dată ce ai o familie de întreținut), fiecare domeniu își are finalitățile lui. În domeniul meu, atunci când produc un film de scurt metraj, finalitatea clară a acestuia sunt circuitele festivaliere mondiale. Aceasta 'finalitate' nu este una pecuniară, dar cu siguranță imaginea din media cântărește foarte mult în deciziile oricărui viitor client când alege să execute o lucrare cu un anumit furnizor de servicii. De aceea e foarte important să fac cunoscute site-urile www.sabinmovies.com — este site-ul meu de portofoliu și www.westerntransylvaniastudios.com — site-ul oficial al studiourilor. E firesc să preferi un nume cunoscut și premiat: ai garanția că serviciul va fi de calitate. Deci, indirect, investițiile în proiecte de portofoliu sunt foarte importante.

AGERPRES: Te poți descurca în România, pentru a-ți atinge un țel, doar prin puterile proprii?

2013-12-17 11:07:20
Vezi Continuarea 

Patru deputați PP-DD au trecut la UNPR

Deputații Liviu Codârlă, Ioan Hulea, Răzvan Condurățeanu și Iacob Pușcaș, foști membri ai Partidului Poporului - Dan Diaconescu, s-au afiliat grupului parlamentar al PSD ca membri UNPR.


Foto: AGERPRES ARHIVA / CRISTIAN FLORIN FRANT (C)

 

Cei patru au devenit membri UNPR începând cu 12 decembrie.

2013-12-17 11:03:49
Vezi Continuarea 

Blaga: PDL intră în grevă parlamentară și nu va participa la rediscutarea bugetului, dacă se va dezbate legea amnistiei

PDL va participa la dezbaterea parlamentară privind rediscutarea bugetului pe 2014 numai dacă USL nu va pune pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de marți legea amnistiei, în caz contrar urmând ca aleșii democrat-liberali să intre în grevă parlamentară, a anunțat Vasile Blaga, prezent la un seminar organizat de Fundația Konrad Adenauer.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ANGELO BREZOIANU

 

"Condiția este ca să nu pună pe ordinea de zi, să discute astăzi (marți — n.r.) legea amnistiei. Dacă fac acest lucru, intrăm în grevă parlamentară și nu vom participa în 30 (decembrie — n.r.) la votul asupra bugetului. Dar, dacă nu o fac, vom vota împotriva bugetului, chiar dacă ei vor renunța la taxa de șapte eurocenți pe litrul de combustibil pentru că este prea puțin. Hai să fim serioși! Întreaga construcție bugetară se bazează pe doi piloni mincinoși, pe două biruri fanariote, taxa pe stâlp și taxa de șapte eurocenți pe litrul de combustibil", a declarat președintele PDL.

Blaga susține că Guvernul își propune să colecteze mai mulți bani la buget pentru a-i folosi în campania electorală.

"Îi transferă lui Dragnea la Ministerul Dezvoltării 1,2 miliarde de lei pe un program de dezvoltare rurală pentru care are și finanțare europeană. Iată, rezolvă pe de-o parte creșterea bugetului cu 40% la Dragnea, a programului de dezvoltare rurală cu 400%, dar în același timp taie aproape un sfert din fondurile alocate Sănătății anul trecut. Eu știu și românii știu că prioritățile programului lor de guvernare erau Sănătatea și Învățământul, nu banii dați lui Dragnea pentru campania electorală. Este clar că discutăm de un buget electoral", a precizat Blaga.

Blaga a acuzat Guvernul și de creșterea șomajului.

2013-12-17 10:59:47
Vezi Continuarea 

Leonardo DiCaprio a fost criticat de PETA pentru că a filmat alături de un cimpanzeu

Leonardo DiCaprio a devenit ținta criticilor organizației People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) după ce a fost de acord să filmeze alături de un cimpanzeu în ultimul film regizat de Martin Scorsese, "The Wolf Of Wall Street", conform publicației WENN.

 

Foto: AP ARHIVA / Charles Sykes

 

 

Activiștii PETA și-au îndreptat armele asupra lui DiCaprio, cunoscut la rândul său pentru activitățile ecologiste și implicarea în diferite campanii pentru salvarea animalelor, pentru că acesta ar ignora preocupările cu privire la cruzimea față de animalele folosite pe platourile de filmare. PETA a lansat o petiție online prin care îi solicită actorului să-și ia angajamentul că nu va mai filma niciodată alături de animale.

"Cineva atât de preocupat de problemele mediului, așa cum este Leonardo DiCaprio, ar trebui să știe mai bine decât să justifice prin acceptare o formă bine documentată de cruzime împotriva maimuțelor antropoide folosite pentru amuzament în show-biz", a comentat primatologul PETA Julia Gallucci pentru WENN.

2013-12-17 10:57:45
Vezi Continuarea 

SUA: Producătorii de săpunuri antibacteriene trebuie să le dovedească eficacitatea

Producătorii de săpunuri antibacteriene vor trebui să dovedească în curând în SUA că produsele lor sunt mai eficiente decât săpunurile obișnuite în lupta împotriva răspândirii anumitor boli și că folosirea lor pe termen lung nu este nocivă, relatează AFP.

 

Foto: AP ARHIVA / Kiichiro Sato

 

Potrivit noilor reglementări propuse luni de agenția americană pentru produse alimentare și farmaceutice (FDA), fabricanții care nu vor reuși să satisfacă aceste cereri vor trebui să modifice formula săpunurilor antibacteriene sau etichetarea lor pentru a rămâne pe piață.

Această măsură survine în cadrul unei reexaminări mai extinse a agenților antibacterieni efectuate de FDA pentru a se asigura de eficacitatea lor și de siguranța utilizării lor, a anunțat agenția. Această decizie nu vizează dezinfectanții pentru mâini sau substanțele antibacteriene utilizate de medici și în mediul spitalicesc.

Măsura va face obiectul unei perioade de consultare publică de 180 de zile înainte de a intra în vigoare și nu va antrena pentru moment o retragere a acestor produse de pe piețe.

Milioane de americani utilizează zilnic săpunuri antibacteriene pentru mâini și în general pentru corp, precizează FDA. Deși aceste produse sunt considerate ca sigure și eficace de către consumatori pentru a împiedica răspândirea germenilor, nu există în prezent nici o dovadă că sunt mai eficiente decât săpunurile obișnuite.

2013-12-17 10:48:17
Vezi Continuarea 

RETROSPECTIVE 2013 - NSA și capacitatea sa tentaculară de a derula operațiuni clandestine de spionaj

Dezvăluirile făcute în iunie 2013 de Edward Snowden, fost colaborator al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA, despre programele de supraveghere a comunicațiilor din lumea întreagă, desfășurate de agențiile de informații americane, au fost considerate drept unele din cele mai grave scurgeri de informații din istoria Americii.

 

Foto: XINHUA ARHIVA / Jiang Kehong The Guardian, ziarul britanic care a publicat primele informații confidențiale furnizate de Snowden, a înregistrat un record de accesări ale paginii sale web după ce dezvăluirile au fost făcute publice. Principalul său articol despre Edward Snowden, în care publicația estima că acesta 'va intra în istorie ca unul dintre cei mai mari informatori ai Americii', a devenit la rândul său cel mai popular articol citit vreodată în ediția on-line a ziarului, cu peste 3,7 milioane de accesări, conform The Guardian.

Zecile de mii de documente furnizate presei de Snowden, în prezent refugiat în Rusia după ce a fugit din Statele Unite, dezvăluiau capacitățile 'tentaculare' ale agenției americane însărcinate cu interceptarea comunicațiilor, NSA.

Într-un rar interviu publicat în revista Time, Edward Snowden a declarat că speră ca dezvăluirile sale să aducă o mai mare transparență. 'Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult nu este că această supraveghere poate fi, teoretic, realizată, ci că ea se practică fără ca majoritatea populației să fie măcar la curent că aceasta are loc', a afirmat el pentru Time, care l-a clasat pe cea de-a doua poziție la 'personalitatea anului' 2013.

Ca urmare a acestor dezvăluiri sensibile, președintele american Barack Obama a promis în luna august reforme, argumentând în același timp și necesitatea derulării acestor programe de monitorizare.

Unul dintre aceste programe, creat în baza celebrului Patriot Act din 2001, prevede colectarea de date telefonice, obligându-i pe operatorii de telefonie din SUA să furnizeze NSA aceste date, care includ numerele apelate precum și ora și durata apelurilor. 

 

Foto: XINHUA ARHIVA / Fang Zhe

 

Un alt program denumit Prism, care constituie potrivit NSA 'cel mai important instrument al său', vizează activitățile pe Internet a milioane de persoane din lumea întreagă, spre disperarea giganților americani de Internet, precum Microsoft, Apple, Google sau Facebook. Aceste societăți sunt îngrijorate de pierderea încrederii clienților lor și cer 'o reformă a practicilor guvernamentale de monitorizare la nivel mondial'.

NSA, care înregistrează zilnic datele de localizare a sute de milioane de telefoane mobile, a ascultat și telefoanele mobile ale unor lideri străini, inclusiv pe cel al cancelarului german Angela Merkel, și i-a spionat la scară largă pe aliații SUA.

Aceste dezvăluiri l-au pus pe președintele american într-o poziție dificilă atât față de aliații săi europeni, cât și față de Brazilia și Mexic, chiar dacă oficialii americani au ținut să dea asigurări că aliații Washingtonului beneficiază direct de informațiile NSA, cu care colaborează strâns.

În Germania, agențiile de informații ar lucra în colaborare cu NSA pentru a le permite americanilor să monitorizeze traficul pe Internet, e-mail-urile și apelurile telefonice ale cetățenilor germani. Serviciul german de informații externe, BND, se află sub responsabilitatea directă a biroului cancelarului german, însă Angela Merkel a negat faptul că ar avea cunoștință despre un astfel de acord.

 

Foto: AP FLUX / Markus Schreiber

 

În plus, The Guardian, care a citat un memo confidențial oferit de Snowden, a dezvăluit faptul că NSA ar fi monitorizat apelurile telefonice a 35 de lideri mondiali.

Der Spiegel a afirmat la rândul său că deține documente secrete aparținând NSA care dovedesc că numărul telefonului mobil al Angelei Merkel s-a aflat pe o listă specială a unei unități NSA — Special Collection Service (SCS) — începând din 2002. Conform documentelor secrete, o stație de interceptare amplasată în ambasada americană din Berlin a fost responsabilă de monitorizarea comunicațiilor. Cu toate acestea, din documente nu reiese clar dacă conversațiile telefonice au fost înregistrate sau a fost vorba mai degrabă de o inventariere a contactelor lui Merkel.

2013-12-17 10:44:41
Vezi Continuarea 

ACEA: Vânzările de autoturisme Dacia în UE au crescut cu 30% în noiembrie

Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în noiembrie un semnificativ avans în Europa (UE plus EFTA), iar cota de piață a constructorului autohton de automobile s-a majorat de la 2% la 2,6%, conform statisticilor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), publicate marți.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / IVAN RADEV

 

Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat luna trecută la 25.002 unități, în creștere cu 30% față de noiembrie 2012 (19.238 unități), în timp ce aproape toți marii producători auto au înregistrat creșteri ale vânzărilor, de la 3,2% pentru Volkswagen Group și 6,2% pentru General Motors Group, la 8,9% pentru grupul Renault, 6,9% pentru Toyota Group și 30,9% pentru Mazda. În schimb, vânzările General Motors Group și Ford au scăzut cu 3,8%, și, respectiv, cu 2,9%.

În perioada ianuarie — noiembrie 2013, au fost înmatriculate, în total, 265.414 autoturisme Dacia în cele 29 de state europene, în creștere cu 20,6% față de perioada similară din 2012, când înmatriculările s-au situat la 220.043 unități.

2013-12-17 10:11:41
Vezi Continuarea 

Percheziții în București, Ilfov, Dolj și Constanța într-un dosar de fraudă cu bijuterii

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București împreună cu ofițerii de poliție judiciară de la Serviciul de Investigare a Fraudelor efectuează marți 22 percheziții domiciliare, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

Perchezițiile domiciliare se desfășoară în București, precum și în județele Ilfov, Dolj și Constanța și vor fi puse în executare 19 mandate de aducere, totalul persoanelor ce vor fi aduse la audieri fiind de 23, potrivit unei informări transmise AGERPRES de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Perchezițiile vizează atât locuințele suspecților, cât și sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale implicate în activitatea infracțională, având ca obiect tranzacții cu metale și pietre prețioase, cu încălcarea dispozițiilor legale.

"În perioada 2012 — 2013, persoanele vizate au efectuat numeroase achiziții de metale și pietre prețioase, atât de pe piața internă, cât și de pe teritoriul Turciei sau al altor state membre UE, pe care le-au comercializat prin intermediul punctelor de lucru ale unei societăți comerciale de profil controlate de aceștia (din București, Craiova, Constanța), fără a înregistra în evidența contabilă a acestei societăți și fără a declara organelor fiscale operațiunile comerciale derulate, cauzând astfel bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de aproximativ 2.000.000 lei", se arată în informarea Parchetului.

2013-12-17 10:08:11
Vezi Continuarea 

Timiș: Descinderi la doi foști directori ai UCM Reșița

Procurorii DNA Timișoara au descins marți dimineață la locuințele lui Adrian Chebuțiu, fost președinte al Uzinei Constructoare de Mașini Reșița, și Adrian Preda, fost director executiv al aceleiași uzine.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / PAULA NEAMTU

 

Potrivit anchetatorilor, cei doi sunt cercetați pentru săvârșirea mai multor fapte penale comise în perioada în care au administrat unitatea economică, respectiv evaziune fiscală, abuz în serviciu, spălare de bani și asociere în vederea comiterii de infracțiuni.

În 2003, pachetul majoritar de acțiuni al UCM Reșița fost preluat de un grup elvețian care a ajuns să dețină 96,3% din acțiuni. În calitate de președinte al Consiliului de Administrație al noului acționar majoritar, Adrian Chebuțiu ar fi început să fragmenteze UCM Reșița într-un grup de 12 firme. Cu toate că în momentul privatizării statul acorda o serie de facilități fiscale pentru a permite salvarea companiei, cei doi învinuiți au preferat să facă împrumuturi, ducând unitatea economică în colaps financiar în decembrie 2011.

2013-12-17 09:14:20
Vezi Continuarea 

Teza privind asasinarea prințesei Diana de către trupele de elită SAS, respinsă de poliția britanică

Poliția britanică a respins luni seara teza, apărută în această vară, cu privire la asasinarea prințesei Diana de către trupele de elită SAS, afirmând că 'nu există dovezi credibile' care să susțină această teorie, informează marți AFP.

 

Foto: AP ARHIVA / SASA KRALJ

 

Într-un comunicat difuzat în ajunul publicării oficiale a acestor concluzii, poliția a afirmat că 'a întreprins o anchetă pentru a verifica pertinența și credibilitatea' informațiilor primite în august 2013 privind moartea Dianei și a lui Dodi Al-Fayed.

'Ancheta este acum încheiată' și o declarație oficială va fi făcută marți, precizează comunicatul.

La mijlocul lunii august, poliția britanică a anunțat că va 'examina informații recent comunicate' cu privire la aceste decese, fără a dezvălui detalii despre natura lor.

Mai multe publicații britanice au anunțat că, potrivit uneia dintre aceste informații, SAS (Special Air Services), trupe de elită ale armatei britanice, ar fi fost 'responsabile de moartea prințesei Diana'.

2013-12-17 07:59:41
Vezi Continuarea 

Ponta: Propunerea neoficială a colegilor liberali pentru funcția de președinte director-general al SRTV este Rareș Bogdan

Premierul Victor Ponta a confirmat, luni seară, că jurnalistul Rareș Bogdan este propunerea pe care liberalii ar urma să o avanseze pentru funcția de președinte director general al SRTV, dar a precizat că se va pronunța cu privire la o astfel de nominalizare în momentul în care ea va fi avansată oficial de PNL.


Foto: AGERPRES ARHIVA / MIRCEA ROSCA (C)

 

"Propunerea pentru președinte director general va aparține colegilor liberali. Nu știu să existe o propunere oficială în acest moment, dar există o propunere neoficială confirmată chiar de domnul Antonescu", a declarat premierul. Ponta a confirmat că este vorba despre jurnalistul Rareș Bogdan, întrebat în acest sens. Fiind chestionat dacă va susține această propunere, premierul a spus: "Dacă colegii liberali o vor face, o să discutăm atunci".

"Evident că am rețineri, dar nu cred că este corect să vorbim despre un alt coleg jurnalist. Problema mea este următoarea. Televiziunea publică, și o privesc din perspectiva șefului de Guvern, televiziunea publică, anul trecut, a fost practic în pragul colapsului. Noi am garantat un împrumut destul de mare cu care, sigur, s-au plătit niște disponibilizări, s-au mai plătit niște investiții... Situația actuală este însă în continuare extrem de gravă. Televiziunea publică are un buget în jur de 150 de milioane de euro, sper să nu greșesc. Are audiențe mici, dar nu asta este problema până la urmă, pentru că televiziunile publice, în general, nu au aceleași audiențe. Problema este dacă românii sunt mulțumiți de serviciile pe care le primesc în schimbul banilor pentru că cei 150 de milioane vin fie din taxă radio-tv, fie din buget. Și atunci preocuparea mea principală este dacă putem să facem din televiziunea publică un serviciu care să fie admirat, dorit de către români și care, sigur, să cheltuiască mai puțin în aceste vremuri dificile. Pentru că banii aceia, în loc să-i dau la TVR aș putea să-i dau la școli sau la spitale", a declarat Ponta.

2013-12-17 00:20:06
Vezi Continuarea