Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Presă

Presă

Plenul Camerei Deputaților a respins marți propunerea legislativă pentru modificarea și completarea legii privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale care prevede că un proces este suspendat pe durata judecării de Curtea Constituțională a excepțiilor de neconstituționalitate ridicate în acel proces.

 

Foto: AGERPRES FLUX /MIHAI POZIUMSCHI

 

Proiectul, care a fost inițiat de doi deputați UDMR, a primit raport de respingere de la Comisia juridică a Camerei Deputaților, iar Consiliul Legislativ și Guvernul au dat avize negative.

2013-12-17 16:23:16
Vezi Continuarea 

Brașov: 2013 a fost cel mai greu an de când sunt eu primar, susține Scripcaru

2013 a fost cel mai greu an de când este primar al Brașovului, din 2004, a declarat marți, într-o conferință de presă, George Scripcaru. "Anul 2013 a fost un an complicat, un an foarte greu din toate punctele de vedere, cu foarte multe efecte în plan instituțional, financiar, bugetar, economic, social, sportiv sau alt domeniu de activitate.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /BOGDAN BARBULESCU (C)

 

De când sunt eu primar al Brașovului, din 2004, acest an a fost cel mai greu, cu foarte multe probleme de ordin bugetar care au influențat toate celelalte domenii de activitate. Este primul an pe care îl încheiem cu un deficit bugetar de peste 5 milioane de lei", a afirmat Scripcaru.

El a spus că se așteaptă ca 2014 "să fie și mai complicat ca anul acesta, poate și mai greu, cu mari probleme financiare".

"Cu toate greutățile, vom continua investițiile aflate în derulare, dar le avem în vedere și pe cele care abia au început — cum sunt parcările din Poiana Brașov și de la Spitalul Militar sau Centrul de Afaceri de lângă Institutul de Cercetare pentru Cartof și Sfecla de Zahăr, dar să găsim și soluții pentru a funcționa în continuare așa cum trebuie să funcționeze un oraș turistic ca Brașovul. O să vedem dacă putem să accesăm niște împrumuturi de trezorerie sau din altă parte pentru a cofinanța partea noastră pentru proiectele europene. Este o soluție la care mă gândesc", a spus primarul.

2013-12-17 16:23:16
Vezi Continuarea 

DNA: Președintele și vicepreședintele CJ Dolj, precum și șefi de servicii, urmăriți penal

Direcția Națională Anticorupție informează că procurorii au început urmărirea penală față de președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, vicepreședintele instituției Cristinel Iovan și doi șefi serviciu în dosarul privind atribuirea, în condiții presupus nelegale, a unor contracte finanțate din fonduri locale și europene.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /RAZVAN CHIRITA

 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, Ion Prioteasa este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, iar Cristinel Iovan de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată.

În același dosar mai sunt urmăriți penal Dan Pappa, șeful Serviciului Urbanism din CJ Dolj și arhitect șef, Ileana Măjină, șeful Serviciului Programe Europene, Luiza Tulitu, director al unității Medico-Sociale Bechet, și Ileana Măricuțoiu, director al Spitalului Dăbuleni.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale, a rezultat că există date și indicii potrivit cărora, în perioada 2012-2013, învinuitul Prioteasa uzând de autoritatea cu care a fost învestit și beneficiind de sprijinul funcționarilor publici din instituția respectivă pe care i-a numit în funcțiile respective, a intervenit în procedurile de atribuire a unor contracte, direcționându-le către firmele agreate, în schimbul unui "comision" din valoarea contractelor.

"Concret, învinuiții Prioteasa, Iovan și Pappa au acționat astfel încât, prin crearea condițiilor tehnice și organizatorice favorizante, contractele privind modernizarea Aeroportului Craiova și cel privind 'Proiectarea și execuția punctului de operare aeromedicală SMURD'să fie atribuite unor firme agreate, aceleași în cazul celor două contracte. Folosindu-și autoritatea, Ion Prioteasa i-a interzis șefului Biroului audit al CJ Dolj să consemneze într-un document oficial aspectele deficitare rezultate în urma unui control derulat în octombrie 2012", susțin procurorii.

Potrivit DNA, în schimbul susținerii la atribuirea lucrărilor din cadrul proiectului "Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail — Muzeul de Artă Craiova" (proiect realizat, în parte, din fonduri europene), Ion Prioteasa a primit o sumă de bani de la unul din acționarii firmei beneficiare.

În desfășurarea acestor activități, conform procurorilor, președintele CJ Dolj a colaborat cu învinuita Ileana Măjină, care a făcut demersuri pentru interpunerea unei anumite firme în cadrul contractului de achiziție a serviciilor de proiectare aferente obiectivului "Centrul de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră", percepând în schimb o cotă procentuală din valoarea contractului de referință.

"Contractul de lucrări a fost direcționat către firma agreată ca urmare a identificării unor criterii de descalificare a ofertelor depuse de alte societăți comerciale interesate, în contextul în care, inițial, oferta firmei favorizate a fost clasată pe locul al zecelea. Din dispoziția președintelui CJ Dolj, Pappa și Iovan au acționat în vederea interpunerii unei anumite firme în cadrul activităților de proiectare premergătoare aprobării finanțării proiectului "Centrul Cultural Brâncuși — centrul turistic interactiv". Astfel, ultimii doi menționați au procedat la refacerea (prin antedatare) a unei note justificative", se spune în document.

În scopul obținerii unor avantaje, Prioteasa, Pappa și Iovan au atribuit unei anumite firme serviciile de proiectare aferente unui contract având ca obiect construirea unui corp administrativ la Unitatea medico-socială (UMS) Bechet.

"Acest fapt s-a realizat și în urma intervenției lui Pappa, susținută de Iovan, la nivelul directorului UMS Bechet, învinuita Tulitu. Pe segmentul derulării execuției, aceasta din urmă a aprobat și a avizat plăți nejustificate solicitate de către constructor. Ion Prioteasa și Ileana Măjină, în înțelegere cu reprezentantul unei societăți comerciale, au acționat pentru promovarea intereselor respectivei societăți, în detrimentul obiectivelor circumscrise proiectului 'Reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova'", mai susține DNA.

Anchetatorii rețin totodată că există indicii temeinice potrivit cărora, în schimbul favorizării societății respective, învinuita Măjină a convenit cu reprezentanții firmei ca aceștia să achiziționeze, la prețuri supraevaluate, materiale de construcții necesare executării lucrărilor, de la anumiți furnizori la care învinuita avea un interes.

2013-12-17 16:23:09
Vezi Continuarea 

Camera Deputaților a votat o reglementare cu privire la pensionarea celor care au lucrat în grupa 1 de muncă

Salariații care au desfășurat activități încadrate în grupa 1 de muncă, cu stagiul de cotizare în condiții speciale de muncă și care este complet, se pot pensiona cu șase luni mai devreme, potrivit proiectului de lege privind regimul de pensionare al celor care au lucrat în grupa 1 de muncă și au cotizat înainte de 1 aprilie 2001 adoptat marți de plenul Camerei Deputaților cu 263 de voturi pentru și 51 de abțineri.

 

Foto: AGERPRES FLUX / GRIGORE POPESCU

 

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare asimilarea stagiului de cotizare realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, de salariații care au desfășurat activități încadrate, conform legislației anterioare, în grupa I de muncă, cu stagiul de cotizare în condiții speciale de muncă.

Liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, Marian Neacșu, a spus la dezbaterea proiectului că este o reglementare importantă care va fi aplicată câtorva zeci de mii de oameni, din 2014.

"Prin acest act normativ reușim să răspundem celor care înainte de 2000 au funcționat în grupa 1 de muncă și unificarea dintre grupa de muncă și grupa specială. Este un lucru bun realizat astăzi prin votul tuturor celor din Comisia de muncă", a spus Neacșu.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect. AGERPRES/(A-autor: Dana Piciu, editor: Mihai Simionescu)

2013-12-17 16:18:30
Vezi Continuarea 

DNA: Subprefect de Constanța, trimis în judecată pentru dare de mită

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Iucsel Selamet, subprefect al județului Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită unui agent de poliție judiciară pentru a întârzia începerea urmăririi penale împotriva sa.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /RAZVAN CHIRITA

 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, în același dosar a fost deferit justiției Gelil Eserghep pentru favorizarea infractorului.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în 24 octombrie, inculpatul Selamet a promis bani și alte foloase unui agent de poliție judiciară în cadrul IPJ Constanța — Serviciul de Investigații Criminale (denunțător în cauză) pentru ca acesta să întârzie începerea urmăririi penale împotriva sa într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța pe care îl instrumenta, să îi elibereze copii ale unor înscrisuri din dosarul respectiv și să propună soluții favorabile față de el.

În 7 noiembrie, inculpatul Eserghep l-a ajutat cu informații pe subprefect, comunicându-i că discuțiile sale telefonice sunt interceptate și că este supravegheat operativ, deși cunoștea că acesta este cercetat în mai multe dosare penale.

2013-12-17 15:44:25
Vezi Continuarea 

Legea care reglementează producerea energiei din surse regenerabile, modificată de Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaților a aprobat marți cu 243 voturi pentru, 21 abțineri și 46 împotrivă OUG nr.57/2013 privind modificarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, menită să echilibreze menținerea investițiilor în acest domeniu și prețul energiei electrice obținute din surse regenerabile.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / CRISTIAN NISTOR

 

"Este o ordonanță extrem de importantă pentru sistemul energetic național care are în vedere translatarea plății certificatelor verzi pe o perioadă de trei ani. Tranzacționarea certificatelor verzi să se facă pe bursă și are în vedere stoparea creșterii accelerate a contribuției pentru energia regenerabilă în facturile consumatorilor casnici și industriali. Prin această lege am dorit să stabilim un echilibru între ceea ce înseamnă menținerea investițiilor în domeniul regenerabil și prețul energiei electrice care se reflectă în facturile consumatorilor casnici și industriali", a afirmat marți, în plenul Camerei Deputaților, ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță.

Președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a subliniat că actul normativ consolidează cadrul legal din acest domeniu și limitează "supracompensarea" producătorilor de energie din surse regenerabile.

2013-12-17 15:20:31
Vezi Continuarea 

Bistrița: Peste 200 de apartamente vor fi reabilitate termic cu bani europeni

Un număr de 235 de apartamente din municipiul Bistrița construite în perioada 1950-1990 vor fi reabilitate termic la începutul anului viitor, în baza unui proiect cu fonduri europene câștigat de administrația locală, a anunțat marți, într-o conferință de presă, primarul Ovidiu Crețu.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /TINA TUCUI

 

"Este vorba despre un proiect pilot de finanțare a reabilitărilor termice, de pe Programul Operațional Regional. Noi am fost printre cei care ne-am angajat primii, pentru că am sesizat avantajele pe care le prezintă POR", a declarat primarul.

Valoarea estimată a proiectului se ridică la circa 3,7 milioane lei, din care peste 1,69 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 371.000 lei reprezintă contribuția de la bugetul de stat, iar restul sumei va fi suportat de către municipalitate și proprietarii apartamentelor.

Potrivit primarului Ovidiu Crețu, sumele ce urmează să fie plătite de către proprietarii locuințelor au fost eșalonate la 50 lei pe lună timp de trei până la șapte ani, în funcție de suprafață și de veniturile acestora.

2013-12-17 15:14:38
Vezi Continuarea 

(Corespondență) CE adoptă măsuri pentru un transport urban mai fluid și mai ecologic

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Comisia Europeană își intensifică acțiunile de sprijin pentru municipalități printr-un nou "pachet de mobilitate urbană", adoptat marți. Acesta urmează să consolideze schimbul de bune practici, să ofere sprijin financiar specific și să susțină totodată investițiile în cercetare și dezvoltare.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/ SORIN BLADA

 

În plus, noul mecanism încurajează dezvoltarea unor "planuri de mobilitate urbană sustenabilă", pentru a stimula trecerea la un transport mai curat și mai sustenabil în zonele urbane.

"Abordarea problemelor legate de mobilitatea urbană este una dintre cele mai mari provocări ale sectorului transporturilor din zilele noastre. Prin acțiuni coordonate putem avea mai mulți sorți de izbândă. Autoritățile locale sunt principalii factori de decizie. Acestea sunt cele mai în măsură să ia decizii importante la nivel local, dar ar trebui să beneficieze de sprijin de la nivel național și de la nivelul UE", a declarat comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Prin pachetul privind mobilitatea urbană, Comisia își consolidează măsurile de sprijin într-o serie de domenii precum dezvoltarea bunelor practici, asigurarea unui sprijin financiar specific, cercetare și inovare, cooperare.

Astfel, Comisia va institui în 2014 o platformă europeană pentru planurile de mobilitate urbană sustenabilă, urmând ca această platformă să ajute orașele, experții în planificare urbană și părțile interesate să elaboreze planuri pentru un transport urban mai fluid și mai ecologic.

Totodată, prin intermediul fondurilor structurale și de investiții europene, UE va continua să sprijine proiectele de transport urban, în special în regiunile mai puțin dezvoltate ale Uniunii.

Prin același pachet de măsuri, Inițiativa Civitas 2020 din cadrul programului Orizont 2020 le va permite orașelor, întreprinderilor, mediului academic și celorlalți parteneri să dezvolte și să testeze noi abordări pentru mobilitatea urbană.

2013-12-17 15:14:08
Vezi Continuarea 

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind parteneriatul public-privat

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți proiectul de lege privind parteneriatul public-privat (PPP), cu 242 pentru, 40 de abțineri și 37 de voturi împotrivă.

 

Foto: AGERPRES FLUX /MIHAI POZIUMSCHI

 

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Șova, a spus că elaborarea acestui proiect de lege vizează acoperirea unui segment nereglementat din OUG 34/2006 privind achizițiile publice, și anume cel care are în vedere proiecte care pe parcursul operării nu pot atrage fonduri sau tarife suficiente pentru a acoperi investiția și a asigura un profit.

"Proiectele care au, pe perioada operării, capacitatea de a genera venituri suficiente pentru a permite recuperarea investiției și realizarea unui profit se vor realiza în continuare în sistem de concesiune pe Ordonanța 34/2006. Proiectele care însă nu sunt apte să fie exploatate comercial sau să genereze suficiente venituri din exploatare, astfel încât să permită recuperarea investiției și realizarea unui profit fără contribuția substanțială a unei autorități publice sau a unui partener public în general, se vor implementa prin legea parteneriatului public-privat", a arătat Șova.

El a mai precizat că această lege este foarte importantă pentru autoritățile locale.

"Modernizarea sistemului de apă și canal are aptitudinea de a genera tarife și atunci poți să-l faci (n.r. — proiectul) în sistem de concesiune pe Ordonanța 34, dar construirea unei grădinițe, a unei școli, a unui muzeu, a unei biblioteci sau a unui cămin cultural nu sunt proiecte de natură să genereze venituri și, ca atare, nici să fie exploatate comercial de către un partener privat și atunci se pot face în parteneriat public-privat", a explicat acesta.

Cât privește mecanismul contractual, Dan Șova a spus că acesta este foarte simplu, în etapa de construire a obiectivului toată finanțarea urmând a fi asigurată de către partenerul privat, cu posibilitatea ca partenerul public să suplimenteze fondurile puse la dispoziție de către partenerul privat.

"Ideea principală este ca, pe perioada construcției, fondurile să fie asigurate integral de către partenerul privat. Pe perioada operării serviciului public pe care-l generează obiectivul respectiv — fie că e grădiniță, școală sau spital — partenerul public efectuează plăți din fonduri publice, care să permită partenerului privat recuperarea integrală a investiției. La îndeplinirea duratei contractului, investițiile realizate trec în proprietatea partenerului public, în mod gratuit, liber de sarcini și în stare de bună funcționare", a spus Șova.

Dan Șova a adăugat că avantajele care decurg din implementarea unui proiect în PPP țin de resursele financiare necesare realizării investiției care nu se asigură din fonduri publice, adică poți face un PPP în care realizarea unui obiectiv să se facă integral din fonduri private.

De asemenea, partenerul privat, prin know-how-ul pe care îl are și prin capacitatea deținută atât în legătură cu construcția, cât și cu întreținerea și operarea unui proiect de investiții, are capacitatea de a bugeta proiectul la costuri mai mici de construcție, întreținere și operare, decât ar face-o partenerul public, iar partenerul public va plăti investiția eșalonat, pe parcursul unei perioade lungi de operare.

2013-12-17 15:13:59
Vezi Continuarea 

Kovesi: În Europa nu o să vedem o țară în care parlamentarii sunt excluși să răspundă pentru infracțiuni legate de serviciu

Șeful Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți la Adevărul Live că în Europa nu vom întâlni o țară în care parlamentarii sunt excluși din categoria persoanelor care pot să răspundă pentru infracțiuni legate de serviciu.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / CRISTIAN NISTOR

 

Întrebată despre ultimele modificări ale Codului Penal și dacă în alte țări din Europa parlamentarii sunt funcționari publici, șeful DNA a precizat: "Au același regim din punct de vedere al legii penale ca toți cetățenii. Nicăieri în Europa nu o să întâlnim o astfel de dispoziție cum este cea pe care o vedem în acest proiect de lege, că el, până la urmă, este un proiect de lege,(...) nu a fost promulgată, nu a intrat în vigoare, deci nicăieri în Europa nu o să vedem o țară în care parlamentarii sunt excluși din categoria persoanelor care pot să răspundă penal pentru infracțiuni legate de serviciu".

Kovesi a explicat că acesta este un principiu constituțional și un principiu prevăzut și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului — "cetățenii sunt egali în fața legii".

"Deci acest principiu trebuie să fie respectat și de toate dispozițiile care reglementează normele și procedurile în care poți să răspunzi pentru fapte de serviciu în România. Deci nu regăsim o astfel de dispoziție nicăieri în Europa. Găsim la parlamentari diverse imunități în legislațiile naționale și cum este și în Tratatul de la Lisabona în ceea ce privește imunitățile europarlamentarilor, dar sunt aceleași imunități ca și în România, pentru declarații politice făcute în cadrul parlamentului, în niciun caz nu o să găsim o imunitate pentru situațiile în care se comit fapte de corupție", a subliniat procurorul șef al DNA.

2013-12-17 15:13:25
Vezi Continuarea 

Ivan: Cine înțelege că 2014 este decisiv pentru despărțirea de regimul Băsescu va lupta pentru unitatea USL

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Cătălin Ivan, consideră că anul 2014 va fi unul "decisiv pentru despărțirea totală de regimul Băsescu", adăugând că aceia care vor înțelege această "miză uriașă" vor lupta pentru menținerea unității USL.

 

Foto: AGERPRES FLUX /LIVIU SOVA

 

"Cine ține cu adevărat la unitatea USL (...) va face totul pentru a nu periclita viitorul Uniunii. Am încredere în USL și am încredere în colegii liberali că nu vor abandona acest front", susține Cătălin Ivan potrivit unui comunicat de presă remis marți AGERPRES.

Purtătorul de cuvânt al PSD adaugă și faptul că USL a reușit, începând cu anul 2012, să îl "blocheze" pe președintele Traian Băsescu și să impună schimbări cu efecte pozitive în societate.

2013-12-17 14:43:17
Vezi Continuarea 

Anul 2013, anul succeselor spațiale pentru Asia (AFP)

Asia s-a impus în 2013 în cercul foarte închis al puterilor spațiale, cu primul satelit pe orbită pentru Coreea de Sud, o sondă marțiană pentru India și explorarea Lunii pentru China, relatează marți AFP.

 

Foto: AP FLUX /Ng Han Guan

 

''Cred că Beijingul a declanșat în Asia o cursă majoră în spațiu'', a estimat Morris Jones, expert independent cu sediul în Australia. ''Indienii supraveghează foarte atent ceea ce fac chinezii. Chiar și sud-coreenii accelerează ritmul'', relevă Jones, subliniind faptul că ''mulți oameni sunt preocupați de aceasta și în Statele Unite al Americii''.

Fuzee, structuri satelitare, capacitate de a trimite oameni în spațiu, laboratoare și stații la sol — ''China dispune acum de toate elementele'' necesare pentru a deveni vârful de lance în Asia în domeniul spațial, estimează Jones.

După SUA și URSS, China a devenit astfel sâmbătă cea de-a treia țară din lume care a reușit o aselenizare cu sonda sa spațială Chang'e 3, o premieră din 1976. Mai mult, se pare că Beijingul nu dorește să se limiteze la un simplu loc de partener în programele spațiale, ci caută mai degrabă să devină țara de referință în acest domeniu în Asia, și probabil chiar dincolo de aceasta.

''Și dacă rușii nu-și schimbă atitudinea ironică față de ceea ce face China în spațiu, în cinci-zece ani, cursa se va desfășura între Beijing și Washington, fără Rusia'', declara pentru AFP Vadim Lukașevici, expert rus în sectorul spațial.

''Noi le-am vândut anumite tehnologii spațiale, îndeosebi referitoare la fabricarea de echipamente pentru cosmonauți. Dar ei le-au dezvoltat în mod considerabil și nu mai vor să se servească de tehnologiile altora sau să le imite. Sateliții chinezi sunt în prezent mai performanți decât ai noștri și China vrea acum să le facă concurență Statelor Unite, nu Rusiei'', a afirmat Lukașevici.

Referitor la ambițiile Indiei în acest domeniu, ele ''nu sunt luate în serios'' de Moscova. ''Din punct de vedere tehnologic, India este în prezent în urma Rusiei'', a tranșat Lukașevici.

Dacă mijloacele rămân modeste, în comparație cu cele ale vecinului său chinez sau cu cele ale puterilor spațiale deja consacrate, India pare totuși decisă să rămână în cursă, cu un program spațial de aproape 400 miliarde de rupii /4,66 miliarde de euro/ pentru perioada 2012-2017.

Cu siguranță, recunosc experții din sector, țările din Asia, inclusiv China, nu vor detrona NASA și alți giganți din sector în următoarele cel puțin două decenii, dar ele vor putea să le concureze rapid în plan comercial.

2013-12-17 14:29:42
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 17 DECEMBRIE

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se întrunește în ședință, de la ora 15,00. Pe ordinea de zi sunt subiecte precum strategia industriei de securitate și raportul premierului către CSAT privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni internaționale, dar și participarea României la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ALEX MICSIK

 

* Circa 240.000 de români au ieșit din zona riscului de sărăcie, prin programele Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, a declarat ministrul Mariana Câmpeanu.

* Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, la "Adevărul Live", că, odată cu aplicarea modificărilor la Codul penal, adoptate săptămâna trecută în Camera Deputaților, justiția va fi grav afectată.

* Senatorii s-au reunit într-o ședință solemnă dedicată Revoluției române din decembrie 1989, reprezentanții fiecărui grup parlamentar evocând evenimentele din urmă cu 24 de ani și importanța acestora.

* Deputații Liviu Codârlă, Ioan Hulea, Răzvan Condurățeanu și Iacob Pușcaș, foști membri ai Partidului Poporului — Dan Diaconescu, s-au afiliat grupului parlamentar al PSD ca membri UNPR.

* Plenul Senatului a adoptat, tacit, un proiect de modificare a Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, care prevede că valabilitatea permisului de armă scade de la cinci ani, cât era în vechea formă a legii, la trei ani.

* Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că își dorește ca USL să se certe în continuare, dar să rămână unită până la alegerile din 2016, pentru ca partidele componente să plătească împreună pentru promisiunile neonorate din campania electorală.

* Foștii directori ai Uzinei Constructoare de Mașini Reșița Adrian Chebuțiu și Adrian Preda sunt anchetați de procurorii anticorupție pentru că ar fi folosit, potrivit unor surse judiciare, în interes personal facilitățile acordate de stat pentru relansarea UCM.

* Primarul comunei Vidra (Ilfov), Florin Niculae, a fost reținut pentru 24 de ore în urma unui flagrant și este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru luare de mită în formă continuată.

2013-12-17 13:40:50
Vezi Continuarea 

Autoritățile spaniole confirmă liberalizarea pieței forței de muncă de la 1 ianuarie 2014

Autoritățile spaniole competente au confirmat liberalizarea pieței forței de muncă din Spania de la 1 ianuarie 2014, anunțând o serie de informații utile în această perspectivă. Ambasada României la Madrid prezintă detaliat marți diferite prevederi și reglementări ce li se pot dovedi necesare cetățenilor români.

 

Foto: AP FLUX / Steven Senne

 

Aceste precizări apar după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, Ambasada anunța că autoritățile spaniole vor adopta toate măsurile necesare pentru aplicarea la timp și în condiții optime a măsurii de liberalizare a pieței forței de muncă pentru români. Autoritățile competente urmează să transmită în teritoriu, la toate birourile pentru ocuparea forței de muncă, o comunicare privind ridicarea, începând cu data de 1 ianuarie 2014, a restricțiilor privitoare la angajarea cetățenilor români.

Mențiunea referitoare la lipsa dreptului la muncă, înscrisă în unele certificate de rezidență, nu va mai produce efecte juridice începând cu 1 ianuarie 2014 și, drept urmare, nu mai influențează accesul pe piața muncii și angajarea propriu-zisă. Cu toate acestea, românii care doresc schimbarea certificatelor de rezidență cu unele noi, în care să nu mai apară această mențiune, se pot adresa Birourilor pentru străini sau Comisariatelor de poliție din regiunile unde au sau doresc să-și stabilească reședința.

Pentru obținerea unui nou certificat de rezidență trebuie îndeplinite condițiile legale general valabile: documentul de înregistrare în regimul corespunzător de contribuabil la serviciile de asigurări sociale sau contractul de muncă înscris la Serviciul public de ocupare a forței de muncă sau documentul de înregistrare a stabilirii sediului social pentru angajați sau lucrători pe cont propriu.

În schimb, potrivit celor mai recente reglementări generale pentru toți străinii, românii care în momentul solicitării preschimbării certificatului de rezidență nu desfășoară activități legale și, prin urmare, nu au venituri trebuie sa aducă dovezi clare potrivit cărora dispun de mijloace de întreținere suficiente pentru sine și persoanele aflate în întreținere, așa cum ar fi extrase de cont, cecuri, proprietăți, cărți de credit, precum și asigurarea medicală.

2013-12-17 13:37:01
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII - EXTERNE - 17 DECEMBRIE

Risipa de alimente și problema deșeurilor alimentare reprezintă una dintre marile probleme ale lumii moderne, iar anual în România este înregistrată o risipă de alimente de cinci milioane de tone, a declarat marți la Chișinău ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, care a participat la consultările informale în vederea pregătirii Conferinței Regionale pentru Europa a Organizației pentru Agricultură și Alimentație (FAO), ce va avea loc în 2014 la București.

 

Foto: AP FLUX / Mark Wilson

 

Ministrul a declarat, totodată, că România va continua să împărtășească Republicii Moldova din experiența sa din procesul de aderare la UE pentru a ajuta Chișinăul să nu comită erorile pe care ea nu le-a evitat, dar și pentru ca producătorii de peste Prut să fie suficient de pregătiți pentru a face față concurenței de pe piața europeană.

* Scutul antirachetă al NATO în Europa este necesar în pofida speranțelor apărute în urma acordului preliminar cu Iranul asupra programului său nuclear, i-a dat asigurări luni șeful Pentagonului, Chuck Hagel, omologului său rus, Serghei Șoigu.

* Angela Merkel a fost realeasă pentru a treia oară cancelar al Germaniei de către deputați, cu o majoritate zdrobitoare. Merkel, care începe un nou mandat de patru ani, va conduce o mare coaliție compusă din uniunile creștine (CDU și ramura sa bavareză CSU) și social-democrați. Cancelarul urmează să se deplaseze în cursul zilei la președintele german Joachim Gauck, care urmează să o numească oficial în funcție, apoi ea va reveni în Bundestag pentru a depune jurământul.

* Britanicii nu au sentimente rasiste față de români și bulgari, însă consideră guvernul vinovat pentru lipsa de informații reale cu privire la impactul pe care îl va avea în continuare imigrația asupra Marii Britanii, arată un sondaj realizat de think-tank-ul independent British Future. Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, atrage atenția într-un articol publicat în presa locală, că diferența mare dintre cifrele avansate de diverse studii, sondaje sau organizații cu privire la numărul românilor vor pleca în Marea Britanie din 2014 reprezintă un uriaș câmp deschis speculațiilor exploatat de către tabloide și UKIP.

* Potrivit Observatorului național al delincvenței din Franța, proporția cetățenilor străini în furturile comise 'a crescut cu peste 10% în patru ani'. Numărul lor s-a dublat la minori, mai ales la români, s-a triplat la tunisieni și a crescut de patru ori la georgieni.

* Fostul ministru francez Claude Guéant a fost plasat marți în arestul poliției în cadrul unei anchete în legătură cu primirea de prime cash între 2002 și 2004, când era directorul de cabinet al lui Nicolas Sarkozy, care se afla în acea vreme la conducerea Ministerului de Interne.

2013-12-17 13:22:38
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 17 DECEMBRIE

România a intrat pentru prima dată, după aproape 20 de ani, pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare, înregistrând un plus de peste 3 milioane de euro după primele nouă luni ale anului, a declarat, marți, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 

Foto: AGERPRES FLUX / CRISTIAN NISTOR

 

"România nu a mai fost pe plus în comerțul cu produse agroalimentare din 1994, iar acum, la nouă luni, avem deja un excedent de 3,2 milioane de euro. Cred că vom încheia anul 2013 pe plus, ținând cont că datele actuale sunt doar pentru trei trimestre. Am reușit să obținem din exporturile de produse agroalimentare, până la finele lunii septembrie, aproape 3,51 de miliarde de euro", a spus Constantin.

* România a înregistrat, în luna noiembrie, o rată anuală a inflației de 1,3%, depășind media din UE (1%), conform datelor publicate marți de Oficiul european de statistică (Eurostat). 


În schimb, România se situează pe primul loc în UE în ceea ce privește creșterea medie a prețurilor pe total, în ultimele 12 luni (noiembrie 2012-octombrie 2013), cu un avans de 3,5%.

* Bărbații așteaptă de la Moș Crăciun electronice (18,9%) și articole vestimentare (11,6%), în timp ce femeile își doresc schimbarea garderobei (14,8%) și înnoirea colecției de bijuterii și accesorii (11,5%), relevă datele unui studiu realizat de compania Reveal Marketing Research, remis marți AGERPRES. 


Cu toate acestea, în topul listei de cumpărături se află, ca și în anii trecuți, achiziționarea de jucării pentru copii (49,1%), urmată de achiziționarea de articole vestimentare (46,8%), accesorii personale (28,6%), decorațiuni de casă (23,8) și electronice (12%).

* Compania Națională Aeroporturi București a înregistrat, în primele 11 luni ale anului, venituri totale de 593 de milioane de lei, în creștere cu 7,2% față de aceeași perioadă a anului 2012, iar profitul brut s-a ridicat la 90 de milioane de lei, de aproape patru ori mai mare decât cel bugetat pentru întregul an 2013. 


În perioada ianuarie — noiembrie 2013, pe cele două aeroporturi bucureștene — Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București-Băneasa Aurel Vlaicu — s-a înregistrat un trafic total de peste 7,081 milioane de pasageri și 88.805 de mișcări ale aeronavelor comerciale (aterizări și decolări).

* Transelectrica avea de recuperat, la data de 19 noiembrie 2013, creanțe în valoare totală de 55 de milioane de lei de la clienții care nu și-au plătit tarifele pentru transportul electricității, potrivit celor mai recente date ale companiei. 


Astfel, Transelectrica vrea să recupereze pe cale juridică creanțe de 30,8 milioane de lei și, pe cale comercială, o sumă totală de 20,6 milioane de lei. Alte 3,5 milioane de lei sunt datorii ale unor clienți aflați în faliment.

* Arieratele bugetului general consolidat s-au redus cu peste 70% în primele zece luni din 2013, de la 867,9 milioane de lei în decembrie 2012 la 245,8 milioane de lei în octombrie 2013, potrivit datelor publicate pe site-ul mbuget.gov.ro. 


Arieratele mai vechi de 90 de zile s-au diminuat cu 52,8%, de la 223 milioane de lei în decembrie 2012, la 105,2 milioane de lei în octombrie 2013.

* Costul total al forței de muncă în România a înregistrat a patra mare creștere în rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), în trimestrul trei din 2013, comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). 


În România, costul orar al forței de muncă a înregistrat în perioada iulie — septembrie 2013 o creștere de 4,2%, mult peste majorarea de 1% înregistrată în Uniunea Europeană și în zona euro. Creșteri mai mari decât România au înregistrat doar Estonia (8,1%), Lituania (6,2%) și Letonia (5,9%).

* Băncile din Uniunea Europeană și-au redus activele cu peste 1.100 de miliarde de dolari, după ce autoritățile de reglementare au înăsprit cerințele privind capitalul, a anunțat, marți, Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Bloomberg. 


Piețele și autoritățile de reglementare au pus presiuni pe bănci ca să îndeplinească mai devreme noile standarde Basel III, pentru a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.

2013-12-17 13:08:07
Vezi Continuarea 

RETROSPECTIVĂ 2013 - Combaterea evaziunii fiscale și reducerea fiscalității, principalele priorități ale patronatelor în 2013

Identificarea unor măsuri necesare pentru combaterea evaziunii fiscale, reducerea fiscalității și studierea impactului impozitului forfetar asupra activității firmelor românești au reprezentat principalele priorități ale Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în 2013.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX TUDOR

 

Pentru combaterea evaziunii fiscale, CNIPMMR a formulat trei propuneri de măsuri care ar trebui adoptate de autorități. Una dintre acestea se referă la penalizarea, deopotrivă, a consumatorilor și comercianților care nu primesc/nu dau bonuri fiscale, după modelul Italiei. Potrivit Consiliului, instituirea unei astfel de măsuri ar trebui urmată de controale încrucișate și aplicarea de sancțiuni.

De asemenea, CNIPMMR propune folosirea unor abordări motivaționale, de tipul organizării unei loterii cu premii, la care să participe bonurile fiscale colectate de consumatori. Nu în ultimul rând, CNIPMMR consideră că este nevoie de realizarea unei evaluări sistematice și profesioniste a dimensiunii, structurii și cazurilor de evaziune în România, apelând la o societate de notorietate în domeniu.

În condițiile în care, una dintre cele mai importante măsuri în domeniul fiscalității a fost, în 2013, reducerea la 9% a TVA la pâine, Consiliul a efectuat o consultare privind efectul acestei decizii. Astfel, reprezentanții IMM-urilor afirmă că o asemenea măsură ar trebui extinsă la toate produsele alimentare, deoarece în acest mod s-ar asigura un grad ridicat de protecție socială, în paralel cu stimularea producției, consumului și sectorului industriei agro-alimentare.

Pe de altă parte, un studiu realizat de CNIPMMR în acest an arată că jumătate dintre companiile românești doresc să se dezvolte însă întâmpină dificultăți pe de-o parte pe fondul scăderii cererii interne, al fiscalității excesive și al inflației și, pe de altă parte, din cauza controalelor excesive, concurenței neloiale, birocrației și corupției.

2013-12-17 12:46:20
Vezi Continuarea 

Imigranții români și bulgari ar fi binevenți în Marea Britanie dacă muncesc și își plătesc taxele (sondaj)

Britanicii nu au sentimente rasiste față de români și bulgari, însă consideră guvernul vinovat pentru lipsa de informații reale cu privire la impactul pe care îl va avea în continuare imigrația asupra Marii Britanii, arată un sondaj realizat de think-tank-ul independent British Future, informează marți Huffington Post.

 

Foto: XINHUA FLUX / Xu Zijian

 

77% dintre respondenți au afirmat că imigranții din România și Bulgaria ar fi bineveniți în țara lor dacă ar munci din greu și și-ar plăti taxele, ar învăța limba și s-ar integra în comunitate.

Cu toate acestea, 80% dintre persoanele chestionate au afirmat că ar dori măsuri mai dure în ceea ce privește imigrația.

'Momentul unui nou val de imigrație din România și Bulgaria nu este popular și oamenii sunt îngrijorați cu privire la presiunile pe care le-ar putea provoca — însă nu au prejudecăți. Oamenii doresc ca lucrurile să fie lămurite, nu să fie creată agitație. Dacă nou-veniții vor depune eforturi să muncească din greu, să contribuie și să se integreze în Marea Britanie, ei vor fi în mare parte acceptați', a declarat Sunder Katwala, directorul British Future.

Sondajul realizat de think-tank-ul independent arată că 38% dintre britanici consideră că numărul imigranților din România și Bulgaria va ajunge până la 50.000 în 2014, în timp ce 18% consideră că numărul acestora va fi între 50.000 și 100.000. Un procent de 13% cred că numărul românilor și bulgarilor care vor sosi în Marea Britanie ar putea ajunge până la 500.000.

Guvernul român a dat însă asigurări că numărul acestora nu va fi atât de mare. Politiceni importanți din România și Bulgaria au respins temerile potrivit cărora ridicarea restricțiilor ar putea conduce la un val de imigranți provenți din cele două țări în Marea Britanie.

2013-12-17 12:39:56
Vezi Continuarea 

La ce servește setarea 'mod avion' a dispozitivelor mobile?

Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) a autorizat luna trecută utilizarea dispozitivelor electronice, precum tablete, telefoane inteligente, aparate mp3 sau cărți electronice, pe parcursul tuturor fazelor de zbor, cu condiția să fie setate pe 'mod avion', astfel încât să nu pună în pericol zborul, notează marți ziarul ABC.

 

Foto: AP ARHIVA / Matt Slocum

 

Prin urmare a urca în avion și nu a închide complet telefonul mobil nu mai este o utopie. Este vorba de un prim pas spre generalizarea uzului acestor dispozitive pe parcursul întregului zbor, având în vedere că o altă provocare va fi aceea de a facilita conexiunea la Internet, prin intermediul unui sistem de telefonie mobilă sau wi-fi.

În prezent conexiunea la internet la bordul avionului nu este posibilă decât dacă avionul este dotat cu un echipament specific și dacă are atestat de securitate care să permită pasagerilor să se conecteze când s-a ajuns la jumătatea traseului parcurs. În acest caz, aparatul nu mai poate transmite semnale care să interfereze cu sistemele avionului.

Ce înseamnă de fapt 'modul avion'? Această operațiune dezactivează funcțiile wireless ale dispozitivelor precum iPhone pentru a se supune normelor aeriene.

În cazul în care setarea este disponibilă apare pe ecran o iconiță care anunță că au fost dezactivate servicii precum planul de date sau vocea (nu se poate naviga pe internet și nici să se facă apeluri), conexiunile wireless (wi-fi sau Bluetooth) și conexiunea la navigatorul GPS.

În cazul în care operatorul aerian și legile de navigație permit, se pot reactiva conexiunile wi-fi și bluetooth dacă sunt setate pe 'mod avion'.

2013-12-17 12:30:32
Vezi Continuarea 

Kovesi, despre modificările din Codul penal: Justiția va fi grav afectată

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți, la "Adevărul Live", că odată cu aplicarea modificărilor la Codul Penal, adoptate săptămâna trecută în Camera Deputaților, justiția va fi grav afectată.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / RAZVAN CHIRITA

2013-12-17 12:15:30
Vezi Continuarea