Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Presă

Presă

Un număr mai mare de europeni și-au petrecut în 2013 vacanța în străinătate față de 2012, însă majoritatea acestora au rămas în UE, potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat joi, relatează AFP.

 

Foto: (c) XINHUA FLUX /Zhang Yongfeng 


În 2013, 70% dintre europeni au făcut o călătorie în care s-au cazat cel puțin pentru o noapte în altă parte, iar previziunile pentru 2014 confirmă această tendință.

Dintre aceștia, 42% dintre europeni și-au petrecut vacanța în țara lor, cu 5% mai puțin decât în 2012, și 38% și-au petrecut vacanța în altă țară a UE.

Doar 19% dintre europeni și-au petrecut vacanța într-o țară care nu este membră a UE, o scădere cu două procente față de anul 2012.

2014-02-13 17:36:00
Vezi Continuarea 

Rudel Obreja rămâne în arest preventiv

Magistrații Curții de Apel București au respins joi contestația lui Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, și au decis ca acesta să rămână în arest preventiv pentru 30 de zile, el fiind urmărit penal de DNA pentru trafic de influență.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES ARHIVA

Curtea de Apel București i-a respins definitiv contestația lui Rudel Obreja și a menținut decizia de arestare luată pe 5 februarie de Tribunalul București.

Rudel Obreja este acuzat de procurorii DNA că, în perioada noiembrie 2013 — ianuarie 2014, ar fi pretins de la Sorin Ovidiu Vîntu, denunțător în dosar, suma de un milion de euro.

"În schimbul sumei pretinse de 1.000.000 euro a lăsat să se creadă că are influență asupra judecătorilor din completul învestit cu soluționarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, astfel încât îi va determina să pronunțe o hotărâre favorabilă denunțătorului. Hotărârea respectivă avea în vedere judecarea recursului declarat de denunțător, în calitate de inculpat în respectiva cauză penală, împotriva unei soluții de condamnare la pedeapsa închisorii. Suspectul Obreja Rudel a impus ca o parte din folosul pretins, respectiv suma de 200.000 euro să fie remisă înainte de pronunțarea hotărârii, iar diferența de 800.000 euro, după obținerea soluției favorabile", susține DNA.

2014-02-13 17:20:00
Vezi Continuarea 

Gartner: Smartphone-urile au devansat telefoanele mobile clasice în 2013

Pentru prima dată în istorie, anul trecut la nivel mondial au fost vândute mai multe smartphone-uri decât telefoane mobile clasice, potrivit estimărilor publicate miercuri de firma de cercetare de piață Gartner.

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /ALEX MICSIK

Gartner estimează că anul trecut au fost vândute 968 milioane smartphone-uri (în creștere cu 42,3% comparativ cu 2012), acestea reprezentând 53,6% din numărul total de 1,8 miliarde de telefoane mobile vândute în 2013.

De asemenea, 78,4% din smartphone-urile vândute anul trecut utilizau sistemul de operare Android, față de 15,6% pentru iOS, 3,2% pentru Windows Phone și 1,9% pour Blackberry.

În topul producătorilor, grupul sud-coreean Samsung a fost câștigătorul necontestat în condițiile în care a vândut aproape 300 de milioane de smartphone-uri, ceea ce înseamnă o cotă de piață de 31%. Pe locul secund se situează Apple cu 150 de milioane de smartphone-uri vândute și o cotă de piață de 15,6%, urmat de firma chineză Huawei cu 46 milioane de smartphone-uri (4,8% din piață).

2014-02-13 17:17:15
Vezi Continuarea 

Mihai Bogza (CIS): Pariul pe eficientizarea sectorului public, principala provocare a României în 2014

Principala provocare a României în 2014 constă în eficientizarea sectorului public, având în vedere că mediul privat a fost, din nou, supus taxării suplimentare în pofida creșterii economice peste așteptări din 2013 și a nivelului remarcabil de absorbție a fondurilor europene, a declarat joi președintele Consiliului Investitorilor Străini, Mihai Bogza, în cadrul summit-ului Romanian Business Leaders.

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /CRISTIAN NISTOR

"Sectorul privat a fost extrem de nemulțumit la sfârșitul anului 2013 să vadă că într-un an în care am avut creștere economică peste așteptări, un nivel de absorbție a fondurilor europene absolut remarcabil comparativ cu anii trecuți, a fost nevoie de o creștere a fiscalității", a explicat Mihai Bogza.

El s-a referit atât la introducerea taxei pe construcțiile speciale, cât și la majorarea accizelor pentru carburanți, care urmează să intre în vigoare. "Sectorul privat a primit și niște promisiuni de legătură cu relaxări pe partea fiscală și chiar unele relaxări care sunt, însă, incomparabil mai reduse ca volum decât creșterea poverii fiscale prin cheltuielile pe care le-am menționat. Însă asta înseamnă că sectorul de stat pariază că va reuși să folosească mai eficient resursele pe care le atrage de la sectorul privat în 2014 decât a făcut-o în 2013. Până acum percepția sectorului privat a fost în multe ocazii că nu primim suficient înapoi pentru pentru banii pe care îi dăm sub formă de impozite", a mai spus președintele CIS.

2014-02-13 17:17:10
Vezi Continuarea 

Maria Grapini: Limita la plățile cash trebuie să fie aceeași, indiferent de mărimea magazinului

Mediul de afaceri consideră discriminatoriu plafonul de plăți în numerar diferențiat în funcție de mărimea magazinelor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Guvernul a decis amânarea cu o săptămână a discutării actului normativ, a declarat joi ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Maria Grapini.

Foto: (c) AGERPRES FLUX /SORIN LUPSA

"Am fost de acord să rediscutăm proiectul de lege cu plățile în numerar, pentru că noul ministru al Finanțelor trebuie să știe acest lucru și mi se părea incorect să trecem proiectul ieri (miercuri — n.r.) când încă nu se schimbase funcția de ministru al Finanțelor.

Eu am solicitat și public și lucrează și consilierii mei să solicite de la mediul de afaceri încă propuneri. Personal nu cred că e bine să se facă două limite (nr — pentru plățile cash), pentru că ar fi discriminare pentru cei care au o limită mai mică față de cei care au o limită mai mare.

2014-02-13 17:17:05
Vezi Continuarea 

INTERVIU Ponta: Îmi doresc categoric ca USL să rămână unit; nu se pune problema 'eu sau el'

Premierul Victor Ponta a acordat joi un interviu AGERPRES, în care vorbește despre USL și situația politică actuală, afirmând că la "nivelul doi" din PNL și PSD sunt politicieni "războinici", dar aceștia greșesc în atitudinea lor, deoarece trebuie să învingă "înțelepciunea" și "principiile USL".

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

AGERPRES: Domnule prim-ministru, o să încep cu întrebarea care e pe buzele tuturor oamenilor interesați de fenomenul politic: se rupe USL?
Victor Ponta: Nu. Vreți răspunsul scurt sau lung?


AGERPRES: Ar fi bun un răspuns lung, să înțelegem și argumentele...
Victor Ponta: Este o perioadă de criză, așa cum au mai fost și altele. Eu și ca prim-ministru și ca președinte al Partidului Social Democrat îmi doresc categoric ca USL să rămână unit și ca Guvernul să rămână cu sprijinul USL din următoarele considerente: în primul rând, în 2012, așa am candidat și e vorba aici de respectarea votului covârșitor pe care l-am obținut și la alegerile locale și la alegerile generale. În al doilea rând, 2013 a fost un an foarte bun din punct de vedere economic, dar ca 2014 să păstreze acest trend trebuie să avem stabilitate politică. Și, în al treilea rând, pentru că, evident, orice prim-ministru își dorește o majoritate cât mai solidă și cât mai stabilă.


AGERPRES: Domnul Klaus Iohannis este de acord cu dumneavoastră că este criză în interiorul USL, dar, spune și mai mult, vă cere să alegeți între PNL și PC.
Victor Ponta: E o cerere incorectă pentru că Uniunea Social Liberală înseamnă în egală măsură toate cele patru partide care au stat la baza formării și au candidat împreună și anume PSD, PNL, PC și UNPR. Domnul Iohannis nu știe lucrul ăsta pentru că în 2012 domnia sa a candidat contra USL și noi am câștigat la Consiliul Județean, dar ideea este următoarea: toate cele patru partide au drepturi egale în Uniunea Social Liberală, chiar dacă dimensiunile noastre politice sunt diferite. Pentru că, evident, PSD e un partid mai puternic, cu mai mulți alegători și mai mulți reprezentanți decât PNL, de exemplu. PNL, categoric, este un partid mai puternic decât PC și UNPR, dar, dacă facem atunci diferențierea, poate fi în favoarea PSD, că e cel mai mare partid, dar e împotriva ideii de USL. Deci nu se pune problema 'eu sau el', se pune problema că USL înseamnă toate cele patru partide și atunci când spun că vreau să păstrăm USL, mă refer la USL cu toți patru.


AGERPRES: Dumneavoastră aveți o poziție fermă, domnul Iohannis, ca reprezentant al PNL, pare să aibă și dânsul o poziție fermă. Cum se iese din blocajul acesta?
Victor Ponta: Simplu: eu discut cu domnul Antonescu. Domnul Iohannis, vedeți, are poziții ca și domnul Dragnea. Deci dacă nivelul doi din partidele noastre e mai războinic, cred că greșesc amândoi — și domnul Iohannis, și domnul Dragnea — fiind atât de războinici și cred că înțelepciunea și responsabilitatea celor care am format USL în urmă cu trei ani și care ne-am asumat, în primul rând, în fața oamenilor, principiile USL trebuie să învingă.


AGERPRES: Greșește și domnul Sârbu care spune că o eventuală majoritate USD l-ar putea înlocui pe domnul Antonescu din funcția de președinte al Senatului?
Victor Ponta: Da, pentru că PSD întotdeauna și-a respectat angajamentele. Funcția de președinte al Senatului aparține Alianței de Centru Dreapta PNL-PC și PSD nu va lua niciodată o funcție care nu-i aparține în mod legitim. Da, cred că a fost doar un răspuns la o anumită tensiune și pot să vă spun că nu, PSD nu ia niciodată nicio funcție care nu-i aparține.


AGERPRES: Domnule prim-ministru, există voci care spun că PNL încearcă să forțeze ieșirea de la guvernare pentru a avea o imagine mai bună. În această situație, dacă acest scenariu se adeverește, cine va candida la președinție din partea USD sau a PSD? Dumneavoastră sau aveți alte variante?
Victor Ponta: În primul rând, eu sunt convins că majoritatea colegilor liberali — și vorbesc de majoritatea responsabilă și aceea muncitoare — vrea să rămână la guvernare, nu pentru că e vorba de putere, ci pentru că au participat, am fost în opoziție împreună, e normal să fim împreună la guvernare. Calculul aceasta, cum e mai bine pentru candidatul prezidențial, este un calcul pe care îl face doar domnul Antonescu pentru că domnia sa candidează. Eu nu-l fac pentru că nu candidez și atunci toate deciziile mele nu se fac în funcție de interesul scorului din noiembrie, ci se fac din responsabilitatea pe care o am ca prim-ministru de doi ani și pe care intenționez să o am în perioada următoare, aceea de a guverna România cu problemele ei, nu din fiecare zi sau din fiecare oră, ci aproape din fiecare minut, pentru că în fiecare minut se întâmplă ceva la un spital, la un drum, la o negociere cu FMI, la Armată, la Poliție, care ține de Guvern. Și atunci responsabilitatea mea și a tuturor colegilor mei miniștri, și aici am numai cuvinte de laudă despre toți miniștrii, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, și liberali și conservatori și UNPR, este uriașă și este non-stop. Noi nu suntem la fără frecvență la putere, noi suntem în fiecare zi și în fiecare oră și atunci, evident, și așteptările sunt de la noi. Calculele pentru prezidențiale, repet, le face domnul Antonescu, normal, candidat. Eu nu le fac.


AGERPRES: Deci înțeleg că în niciun scenariu nu veți candida în 2014?
Victor Ponta: Să înțelegeți că nu 99%, ci 100% din energia mea în acest moment este canalizată pentru a conduce cu bine Guvernul României.


AGERPRES: Revenind la problema cu vicepremierii, ați mai discutat cu reprezentanții PC, cu domnul Daniel Constantin? Ar fi dânșii dispuși să renunțe de dragul stabilității la această funcție de vicepremier?

2014-02-13 17:17:00
Vezi Continuarea 

Târguri dedicate îndrăgostiților, spectacole de teatru și concerte anti-Valentine's Day

Târguri cu o vastă ofertă de cadouri pentru îndrăgostiți, oferte inedite la teatru, dar și concerte anti-Valentine's Day se numără printre evenimentele speciale organizate în Capitală pe 14 februarie.

 

Foto: (c) TANJUG ARHIVA /MARKO SLJIVIC 


De Valentine's Day, printre romanticii care cântă pentru îndrăgostiți se numără artiștii de la Direcția 5, dar și violonistul Alexandru Tomescu.

Trupa Direcția 5 are, de altfel, două concerte pe 14 februarie — unul la Sala Palatului, începând cu ora 19,30 și un al doilea, începând cu ora 23,30, în Re:public Bierhalle.

Violonistul Alexandru Tomescu va cânta pentru publicul Sălii Radio alături de Orchestra Națională Radio dirijată de Tiberiu Soare. În programul serii sunt incluse suite din lucrarea lui Serghei Prokofiev "Romeo și Julieta".

Și cei din tabăra anti Valentine's Day vor avea parte de divertisment pe 14 februarie. În club Fabrica, trupele punk Niște Băieți, H8, Flesh Rodeo și Till Lungs Collapse participă la un eveniment ce a intrat deja în tradiția clubului bucureștean — Anti Valentine's Day Party.

Pasionații de rock pot asista, tot pe 14 februarie, la un concert acustic al trupei Luna Amară, la Clubul Țăranului Român, începând cu ora 22,00. Dacă show-ul celor de la Luna Amară nu este unul cu specific, cel care îl precedă este legat de sărbătoarea iubirii — lansarea de carte "Ziua îndrăgostiților de muzică" de Costin Grigoraș, completată de un concert de rock progresiv al trupei Echo.

Și teatrele bucureștene sărbătoresc Valentine's Day cu reprezentații speciale sau cu oferte inedite. Pe 14 februarie, Teatrul Masca găzduiește spectacolul "Parcul", dedicat unuia dintre spațiile-emblemă ale Bucureștiului—Cișmigiul. Îndrăgostiții pot, de asemenea, atârna lacăte inscripționate cu numele lor pe gardul din fața teatrului bucureștean.

Teatrul Metropolis sărbătorește iubirea nu doar pe 14 februarie, ci întreaga lună, cu o ofertă inedită. Cei care vin la spectacolele Metropolis în perioada 14-28 februarie intră automat în concursul care garantează premii oferite de Gaudi Bistro situat în imediata vecinătate a teatrului. În fiecare seară, toți spectatorii Teatrului Metropolis vor fi câștigători, premiul cel mare fiind o cină pentru două persoane în valoare de 100 de lei.

2014-02-13 17:11:00
Vezi Continuarea 

Parchetul Militar începe urmărirea penală pentru ucidere din culpă în dosarul accidentului din Apuseni

Procurorii Parchetului Militar au dispus începerea urmăririi penale cu privire la comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu, în dosarul accidentul aviatic din Munții Apuseni.

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /GRIGORE POPESCU

"În continuarea cercetărilor în cauza privind accidentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014, înregistrată la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ca urmare a declinării de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii au dispus, la data de 11.02.2014, prin ordonanță, începerea urmăririi penale cu privire la comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu", se arată într-un comunicat al Parchetului General remis joi AGERPRES.

"Urmează ca, în raport de documentele cu caracter tehnic care vor fi transmise și analizate la nivelul acestei unități de parchet militar, să se procedeze la audierea persoanelor cu atribuții, atât în pregătirea și coordonarea zborului aeronavei YR-BNP, tip BN2, cât și în coordonarea operațiunilor de alarmare, localizare, căutare și salvare a victimelor catastrofei aviatice", mai declară Parchetul.

2014-02-13 16:46:00
Vezi Continuarea 

Astărăstoae, despre preluarea unor spitale de către universitățile de medicină: Un lucru avantajos

Rectorul UMF Iași și președintele Colegiului Medicilor din România Vasile Astărăstoae a declarat joi pentru AGERPRES că preluarea unor spitale de universitățile de medicină este un lucru avantajos atât pentru unitățile de învățământ, cât și pentru pacienți.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES ARHIVA

"Este o cerință de mai bine de 5 ani a universităților de medicină și farmacie. Este avantajos atât pentru a pacient, cât și pentru învățământ. Pentru pacient este avantajos pentru că se vor crea centre de excelență în care universitățile vor putea investi, acestea având fonduri extrabugetare pentru creșterea calității. Vor beneficia de asistență medicală performantă. Pentru universități este avantajos pentru că vor avea o bază de cercetare și de instruire pentru medici și medicii rezidenți . Și până acum spitalele erau obligate să asigure această bază, dar depindea de aprobarea managerului și a consiliilor județene. Acum managementul se va simplifica", a explicat medicul.

Potrivit rectorului UMF "Carol Davila" Ioanel Sinescu trecerea spitalelor reprezintă o "probă de încercare", iar instituțiile de învățământ își vor pune mai mult amprenta pe toate segmentele de activitate, pe pregătire, îngrijire medicală, dar mai ales pe cel de cercetare.

2014-02-13 16:41:00
Vezi Continuarea 

Antonescu: Dacă cineva crede că PNL va accepta transformarea USL într-un fel de moșie a lui Ponta, se înșeală

Președintele Partidului Național Liberal, Crin Antonescu, a declarat joi că PNL a cerut votul românilor pentru USL, punctând că nu va accepta transformarea Uniunii într-o "moșie" a premierului Victor Ponta.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FLUX

"Un singur lucru trebuie să fie clar și pentru Victor Ponta, și pentru Daniel Constantin și pentru Ilie Sârbu. PNL a făcut în anumite condiții și a cerut votul românilor pentru USL, dacă cineva crede că PNL, cumințel așa, va accepta transformarea USL într-un fel de moșie a lui Victor Ponta sau într-un fel de USD mai mare se înșeală. Și asta am tot ce să spun cu calm, cu prietenie, și cu toată deschiderea", a declarat Antonescu, la Antena 3. 


El a arătat că USL se află într-un impas, însă a subliniat că PNL nu dorește ruperea Uniunii. 


"Este foarte adevărat că cine forțează ruperea USL sau ruperea Guvernului face un lucru extrem de grav în fața alegătorilor care ne-au dat votul, dar nu eu și nu PNL am avut vreodată această intenție dovadă faptul că am acceptat, am trecut peste multe lucruri și că, de asemenea, în ultimă instanță chiar propunerile de remaniere pe care le-am făcut arată intenția noastră de a fi cât se poate de serios implicați în guvernare, nici de cum să o rupem sau să plecăm", a arătat liderul PNL. 


Antonescu a menționat că premierul a spus despre cei nominalizați recent de PNL în Guvern că sunt "foarte buni, că sunt în regulă"


"Ideea de a schimba regulile jocurilor, de a impune alte raporturi politice în interiorul unei uniuni care a avut un program și o structură de organizare foarte clară pe care le-a respectat până acum poate să împingă la ruperea Uniunii. Noi nu dorim să rupem uniunea. Noi am făcut niște propuneri în limitele înțelegerii inițiale pe locurile noastre", a spus Antonescu. 

2014-02-13 16:35:00
Vezi Continuarea 

România poate oferi expertiză în cadrul proiectului multinațional și multianual NATO-Rusia în domeniul telemedicinei

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: România poate oferi expertiză în proiectul multinațional și multianual NATO-Rusia în domeniul telemedicinei, din cadrul Programului Știință pentru Pace și Securitate al Alianței Nord-Atlantice - acesta a fost mesajul oficialilor români cu prilejul conferinței de lansare a proiectului, care a avut loc, joi, la Bruxelles, la sediul NATO.

Foto: (c) XINHUA ARHIVA /Attila Volgyi

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat, șeful departamentului de urgență și codirector din partea NATO în cadrul proiectului, a subliniat că pregătirea acestuia a început din 2011, în 2012 desfășurându-se la București primul seminar de lucru de analiză asupra necesității proiectului. Al doilea astfel de eveniment a avut loc în 2013 la Moscova, în prezent fiind obținut un program-proiect multianual pentru crearea unei capacități internaționale de telemedicină.

"Aceasta înseamnă că, așa cum este în Romania telemedicină și se conectează ambulanțele cu spitalul și spitalele între ele, acest sistem există și în alte țări, există în SUA, în Rusia, care sunt partenerii noștri în acest proiect, partenerii țărilor NATO, în cadrul programului NATO-Rusia.

Acum încercăm să aducem centrele respective să se interconecteze și să devină o capacitate internațională. Aceasta înseamnă că, dacă am o calamitate undeva, am o urgență civilă undeva, am un conflict undeva, și am nevoie de asistență medicală de înaltă competență, o să pot să conectez cu unul dintre centrele care există și care urmează să fie recunoscute, să fie incluse în program, să fie interconectate. Sau pot să mă conectez și să aflu ce doresc de la un neurochirurg, de la un chirurg, de la cineva care deja este pe o listă recunoscută, pe o listă de experți în cadrul sistemului multinațional de telemedicină", a subliniat Raed Arafat.

Pentru România, a precizat oficialul, proiectul este unul foarte important, pentru că acest sistem poate să aducă un beneficiu major în cazul unor calamități în care resursa umană nu mai este suficientă, și există posibilitatea să se apeleze la ajutorul anumitor experți care nu există pe loc, respectiv să se poată apela la aceștia din diferite țări care sunt interconectate cu acest sistem.

Unul din aspectele vizate în cadrul proiectului, în următorii trei ani, sunt interoperabilitatea și interconectarea.

"Și se lucrează în acest sens chiar cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, care este membru în acest proiect, împreună cu alte entități care sunt cu expertiză în comunicați, de la NATO și din Bruxelles", a spus Raed Arafat.

Potrivit acestuia, România cu siguranță va avea cel puțin un centru de interconectare internațională în cadrul proiectului, acesta urmând a fi ales într-o primă etapă dintre cele trei centre principale de consultare — Târgu Mureș, București și Iași, care sunt interconectate cu peste o sută de spitale și cu ambulanțele.

"Unul dintre aceste centre, cel puțin, dacă nu chiar două, va fi un punct de contact internațional. Bineînțeles că vor fi și alte centre, în SUA, Rusia și poate și în alte țări care participă cu noi în acest proiect. Pentru noi, momentan, cel mai important lucru este că România are expertiză să intre în astfel de proiecte și chiar să ofere din experiența pe care o are și din expertiza pe care o are și în cadrul unui proiect internațional de o așa importanță, finanțat la nivel NATO.

Vă asigur că aprobarea proiectului n-a fost deloc ușoară, aici nu merge numai pe vorbe, trebuiau argumente, date, să se vină cu foarte multe concluzii din partea celor două seminarii, care și ele au fost finanțate de NATO, ca să se decidă să intrăm într-un proiect multianual. Pentru mine, România demonstrează aici că are capacitatea și că poate să participe la astfel de proiecte și rezultatele trebuie să dovedească și mai mult acest lucru după trei ani", a mai spus secretarul de stat în MAI.

2014-02-13 16:32:00
Vezi Continuarea 

CCR: Legea descentralizării nu se mai întoarce în Parlament; Guvernul trebuie să inițieze un nou proiect

Curtea Constituțională a României (CCR) susține că actualul proiect al Legii descentralizării nu se mai poate întoarce în Parlament pentru modificare, deoarece legea a fost declarată neconstituțională în ansamblul său, astfel încât Guvernul și Parlamentul trebuie să inițieze un nou proiect.

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES ARHIVA

În motivarea deciziei prin care Legea descentralizării a fost declarată pe 10 ianuarie ca neconstituțională, CCR arată că "situația determinată de constatarea neconstituționalității legii în ansamblul său (...) are un efect definitiv cu privire la acel act normativ, consecința fiind încetarea procesului legislativ în privința respectivei reglementări".

De aceea, "opțiunea legiuitorului de a legifera în materia în care Curtea Constituțională a admis o sesizare de neconstituționalitate cu privire la o lege în ansamblul său presupune parcurgerea tuturor fazelor procesului legislativ prevăzut de Constituție și de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului".

2014-02-13 16:08:05
Vezi Continuarea 

Sibiu: Iohannis spune că nu va candida la europarlamentare

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), Klaus Iohannis, a anunțat joi, într-o conferință de presă la Sibiu, că el nu va candida la alegerile europarlamentare și că încă nu a fost stabilită o listă de candidați din partea liberalilor.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

"Nu am stabilit o listă de candidați încă. Nu (voi fi în capul listei la europarlamentare n.r.). Eu sunt în capul celeilalte liste, de guvernamentale, dar acolo nu se votează, se negociază. (...) Nu voi fi pe lista pe europarlamentare", a declarat Klaus Iohannis.

2014-02-13 16:08:00
Vezi Continuarea 

ISTORII ALE COMPETIȚIILOR: România la concursurile de șah

Primul campion mondial oficial la șah, austriacul Wilhelm Steinitz, și-a revendicat victoria în 1886. Maestrul Magnus Carlsen, din Norvegia, deține titlul de campion mondial după ultima ediție a competiției, în 2013.

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /GRIGORE POPESCU


De remarcat între victoriile românilor șahiști în istoria competițiilor sunt rezultatele echipelor feminine, România ocupând în prezent locul 8 în clasamentul națiunilor medaliate la jocurile olimpice feminine.


Izvoarele istorice atestă faptul că se juca șah în secolul al VI-lea în Persia. Totuși, renumit în istorie este și jucătorul spaniol de șah Luis Ramírez de Lucena, autorul celei mai vechi cărți tipărite cu reguli de șah — ''Repetición de Amores y Arte de Ajedrez con 101 Juegos de Partido'', publicată în Salamanca, în 1497. Jocul s-a răspândit în secolul al VII-lea odată cu extinderea islamică în Orientul Apropiat, Africa de Nord, Bizanț, Europa de Est și Spania. În Evul Mediu, șahul era considerat de nobili un joc de elită, în timp ce biserica a dezaprobat jocul timp de câteva secole. În secolul al XVI-lea se modifică substanțial regulile de joc, această perioadă marcând apariția șahului modern. Jocul era răspândit atunci mai ales în Spania, Franța și Anglia, ulterior și în Rusia, de unde provin cei mai mulți campioni mondiali de șah.


De la primul turneu internațional de șah de la Londra, din 1851, turneele de șah au reprezentat un standard pentru competițiile de șah.


În seria campionatelor se înscriu: Campionatul mondial feminin, Campionatul mondial pentru juniori, Campionatul mondial pentru seniori, Campionatul mondial prin corespondență, Campionatul mondial de șah pe computer și Campionatele de șah rapid. Olimpiada de șah este de asemenea o competiție populară la nivel mondial. Șahul este recunoscut ca sport olimpic de către Comitetul Olimpic Internațional, iar competițiile sunt autorizate de Federația Internațională de Șah (FIDE). FIDE a adoptat setul de șah Staunton, în 1924.


Prima ediție neoficială a Olimpiadei de șah a avut loc la Paris, în vara anului 1924. Olimpiada oficială a fost organizată de FIDE pentru prima dată în 1927, la Londra. Olimpiadele au fost organizate anual de câteva ori până la Al Doilea Război Mondial, iar din 1950, competițiile olimpice de șah au avut loc o dată la doi ani.


Federația Română de șah a fost inființată în 1925.

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /ADRIAN CUBA


România ocupă un loc notabil în istoria Olimpiadei de șah, chiar de la a doua ediție neoficială, din 1926, de la Budapesta, unde a obținut brozul. Însă, nu trebuie uitat faptul că majoritatea invitațiilor de participare pentru această competiție au fost trimise cu întârziere și astfel au participat doar patru țări: Ungaria, Regatul sârbilor, croaților și slovenilor (Iugoslavia), România și Germania, aceasta fiind și ordinea premiilor obținute.

Filele de istorie la competițiile interne de șah încep din același an, 1926, când la Campionatele Naționale de seniori—bărbați Alexandru Tyroler a devenit primul campion al României, Z. Proca s-a clasat pe locul secund și J. Baloch pe locul al treilea. Timișoreanul Alexandru Tyroler a fost, de altfel, campionat național trei ediții la rând, până în 1929.

În timp, titlul a fost adjudecat de șahiști cunoscuți precum S. Erdelyi (1931, 1934, 1949), Octav Troianescu (1946, 1954, 1957, 1968), Ion Bălănel (1950, 1953, 1955, 1958), Victor Ciocâltea (1952, 1959, 1961, 1969, 1970, 1971, 1975, 1979), Florin Gheorghiu (1960, 1962, 1964, 1965, 1966, 1967, 1973, 1977, 1987), Theodor Ghițescu (1963), Mihai Șubă (1980, 1981, 1985) sau Dieter Nisipeanu (1993, 1996, 2002).

La feminin, primul campionat s-a desfășurat în 1936 și a fost câștigat de Raluca Luția-Manolescu. Alte campioane naționale au fost Maria Albuleț (1951, 1955, 1956), Margareta Perevoznic (1962), Elisabeta Polihroniade (1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976, 1977), Marina Pogorevici (1984), Margareta Mureșan (1985, 1987), Corina Peptan (1991, 1994, 1995, 1997, 2000, 2007, 2008, 2009), Cristina Foișor (1982, 1988, 1989, 1997, 2011).

Prima Olimpiadă de șah destinată femeilor s-a organizat în Olanda, la Emmen, între 2 și 21 septembrie 1957. Evenimentul organizat de FIDE s-a desfășurat sub auspiciul Federației Regale Olandeze de Șah și s-a bucurat de participarea neașteptată a 22 de state. În total s-au jucat 258 de partide. România s-a clasat pe locul al doilea, argintul fiind adjudecat de echipa formată din Maria Albuleț și Maria Teodorescu.

A treia ediție a Olimpiadei feminine, din 1966, de la Oberhausen, Germania de Vest, a adus din nou argintul pentru șahistele românce Alexandra Nicolau, Elisabeta Polihroniade și Margareta Perevoznic. De altfel, România s-a întors cu medalia de argint de la olimpiada feminină și în 1972 (Skopje, Iugoslavia) cu șahistele Alexandra Nicolau, Elisabeta Polihroniade și Gertrude Baumstark, în 1974 (Medellín, Colombia) cu echipa Elisabeta Polihroniade, Gertrude Baumstark, Margareta Teodorescu și în 1982 (Lucerna, Elveția) cu Marina Pogorevici, Daniela Nuțu și Elisabeta Polihroniade.

La edițiile din 1984 (Salonic, Grecia) și din 1986 (Dubai, Emiratele Arabe Unite) româncele Elisabeta Polihroniade, Daniela Nuțu și Gabriela Olărașu s-au întors cu medaliile de bronz.

2014-02-13 16:05:00
Vezi Continuarea 

Iohannis nu renunță la funcția de vicepremier: Cum să fac un pas înapoi? Aș fi de-a dreptul caraghios

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), Klaus Iohannis, a reafirmat joi faptul că nu va renunța la poziția de vicepremier și ministru de Interne.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Întrebat dacă ar fi dispus să renunțe la funcția de vicepremier, dacă conservatorii renunță, la rândul lor, la pretenția de a avea un vicepremier, Klaus Iohannis a spus "nu".

"Nu, pentru că eu nu sunt acolo în calitate de Klaus Iohannis plus minus primar al Sibiului, ci sunt acolo ca și desemnat al Partidului Național Liberal, pentru vicepremier și ministru de Interne. Cum să fac un pas înapoi? Aș fi de-a dreptul caraghios. Dacă colegii mi-au dat votul și m-au trimis acolo, fac un pas înainte și doi înapoi? Nu se poate așa ceva", a explicat Iohannis.

Acesta speră că negocierile se vor debloca și "cineva va suna până la urmă", pentru a se relua discuțiile.

2014-02-13 16:00:00
Vezi Continuarea 

Ministrul Nicolae Bănicioiu: Resping cu fermitate violența în sport

Ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu, și-a exprimat indignarea după incidentele petrecute în cantonamentul echipei de hochei CSM Suceava, unde un copil de 9 ani a fost supus violențelor fizice de către colegii săi, fără ca antrenorul să intervină, anunțând totodată deschiderea unei anchete în acest caz.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /GRIGORE POPESCU 


"Am luat la cunoștință cu indignare de evenimentele care s-au petrecut săptămâna trecută într-un cantonament al echipei de hochei CSM Suceava.

Valerian, un copil de 9 ani, a trebuit să suporte, din partea colegilor săi și sub ochii nepăsători ai antrenorului, violențe fizice echivalente cu un 'botez' care, înțeleg, are loc cu regularitate la un prim cantonament. Mai important decât orice, vreau să îmi exprim susținerea față de Valerian și față de familia sa", se arată într-o declarație de presă dată publicității joi de MTS.

Nicolae Bănicioiu consideră că astfel de acte de violență, pe care le respinge "cu fermitate", nu sunt compatibile cu valorile sportului românesc, care ar trebui promovate în rândul tinerilor.

2014-02-13 16:00:00
Vezi Continuarea 

CNADNR: Transport agabaritic pe ruta Centura București-Galați, în perioada 14-28 februarie

Societatea SC Felbermayr România SRL va efectua, în perioada 14-28 februarie, un transport agabaritic pe ruta DN Centura București - Galați, informează, joi, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/MARIUS POPESCU (C) 


Potrivit unui comunicat al CNADNR, transportul agabaritic va fi realizat pe ruta DN Centura București: Intersecție Autostrada A2 — DN Centura București — Intersecție DN 3 — DN Centura București — Intersecție DN 2 — DN Centura București; DN 2: Intersecție DN 2 — DN Centura București — Afumați — Urziceni — Adjud — Roman; DN 15D: Roman — Vaslui; DN 24: Vaslui — Bârlad — Tecuci; DN 25: Tecuci — Ivești — Șendreni Intersecție DN 25 — DN 2B; DN 2B: Șendreni Intersecție DN 25 — DN 2B — Galați.

2014-02-13 15:45:00
Vezi Continuarea 

Mircea Roșca (PNL): Nu cred că putem pune în balanță pe Klaus Iohannis cu Daniel Constantin

Vicepreședintele PNL Mircea Roșca a declarat, joi, pentru AGERPRES, că s-a creat o tensiune ca urmare a propunerii președintelui PC, Daniel Constantin, pentru funcția de vicepremier, acesta precizând că liderul conservator nu poate fi ''pus în balanță'' cu prim-vicepreședintele liberal, Klaus Iohannis.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES ARHIVA

''Ne-a interesat o guvernare corectă și cinstită față de parteneri, ori propunerea ca vicepremier să fie Daniel Constantin creează o tensiune legată de respectul față de parteneri, față de electorat și față de cele două partide din alianță puternice PSD-PNL. Nu cred că putem veni și pune în balanță pe Klaus Iohannis cu Daniel Constantin, fie și cu voia domnului Voiculescu. Nu putem să îl punem în balanță nici pe Liviu Dragnea cu Daniel Constantin, cred că trebuie să gândim responsabil și să nu ne cramponăm de funcții'', a afirmat Roșca.

Potrivit acestuia, prin propunerile făcute, PNL își arată dorința de a guverna responsabil, iar, din punctul de vedere al liberalilor, USL poate trece peste noile tensiuni.

''Eu cred că USL-ul poate să treacă, strict din punctul de vedere al PNL-ului nu cred că există nicio problemă. Nu înțelegem de unde a apărut tensiunea pentru că PNL nu a făcut decât să propună înlocuitori pentru ministerele vacante în urma demisiilor. Practic, prin propunerile făcute de PNL nu dăm dovadă decât de faptul că vrem să guvernăm responsabil, cu oameni responsabili, pregătiți și hotărâți să facă treabă'', a adăugat liderul liberal.

2014-02-13 15:42:00
Vezi Continuarea 

Judecătoarele care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu, urmărite penal de DNA

Judecătoarele Liliana Bădescu și Dumitrița Piciarcă de la Curtea de Apel București și Veronica Cîrstoiu, fost magistrat la aceeași instanță, au fost puse sub urmărire penală de procurorii DNA pentru abuz în serviciu și favorizarea infractorului, după ce acestea au admis o contestație prin care au anulat o condamnare de șapte ani de închisoare a omului de afaceri Dinel Staicu.

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /ANGELO BREZOIANU

Potrivit unui comunicat al DNA, urmărirea penală față de cele trei judecătoare, având calitatea de suspect, se efectuează ca urmare a infirmării a rezoluției de scoatere de sub urmărire penală, dispusă de procurorii DNA la data de 7 august 2012, a redeschiderii și a reluării urmăririi penale, apreciindu-se că soluția adoptată inițial în cauză este nelegală.

"Efectuarea urmăririi penale dispuse față de cele trei suspecte are în vedere existența unor date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în calitate de judecătoare la Curtea de Apel București, cele trei și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu prilejul emiterii deciziei penale nr. 381/22.02.2012. Decizia viza admiterea contestației în anulare depuse de Nuțu (fost Staicu) Dinel față de o hotărâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiași instanțe îl condamnase definitiv la pedeapsa închisorii pe o durată de 7 ani", declară procurorii.

Ca urmare a admiterii contestației în anulare, Dinel Staicu a obținut un avantaj patrimonial, constând în desființarea obligațiilor civile, în cuantum de 18.839.684 lei, către Banca Internațională a Religiilor, (prin lichidator judiciar R.V.A. Insolvency Specialists SPRL), cu caracter definitiv, cu consecința vătămării intereselor legale ale părții civile.

"Efectele aceleiași hotărâri judecătorești s-au constituit într-un ajutor efectiv dat condamnatului Nuțu (fost Staicu) Dinel, căruia i s-a anulat obligația de a executa pedeapsa definitivă din dosarul penal nr. 14165/4/2006, în care acesta fusese condamnat pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată", mai spun judecătorii.

Anchetatorii precizează că la admiterea contestației în anulare, cele trei judecătoare au invocat autoritatea de lucru judecat, respectiv că, anterior pronunțării definitive a pedepsei de condamnare a lui Dinel Staicu de către Curtea de Apel București, o altă instanță de judecată, respectiv Curtea de Apel Craiova ar fi pronunțat o decizie opusă, așadar favorabilă condamnatului, pentru aceleași fapte.

Față de această împrejurare, procurorii, în Ordonanța prin care se dispune efectuarea urmăririi penale, au apreciat că cele trei suspecte, în calitatea lor de magistrat și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu deoarece hotărârile judecătorești ale celor două instanțe (Curtea de Apel București și Curtea de Apel Craiova) nu privesc aceeași faptă.

Astfel, hotărârea judecătorească a Curții de Apel Craiova a avut ca obiect o procedură de contestare a legalității și temeiniciei unei rezoluții prin care s-a dispus, cu referire la Dinel Staicu, neînceperea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni și spălare de bani.

2014-02-13 15:40:00
Vezi Continuarea 

Fotbal: Răzvan Burleanu și-a depus dosarul de candidat pentru funcția de președinte al FRF

Răzvan Burleanu, președinte al Federației de Minifotbal din România, și-a depus joi dosarul de candidat pentru funcția de președinte al Federației Române de Fotbal, la alegerile care vor avea loc pe 5 martie.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Pentru acest post și-au mai depus până în prezent candidatura Vasile Avram și Sorin Victor Răducanu.

''Am îndeplinit toate condițiile de eligibilitate pentru a candida la președinția Federației Române de Fotbal. Dar, nu este numai o simplă depunere de dosar, ci o ocazie de a reafirma determinarea mea de a câștiga președinția Federației Române de Fotbal'', a spus Răzvan Burleanu, la ieșirea din sediul FRF.

În continuare, el a menționat: ''Prefer să fiu considerat mini-candidat, decât mini-naș al fotbalului românesc. Dacă este să ne luăm după declarațiile oficiale care au fost făcute, înainte de a începe această campanie, mă situam undeva la 0 voturi, deși la vremea respectivă aveam în jurul meu oameni cu drept de vot care spuneau că este imposibil să am 0 voturi. După o lună de zile, am avut surpriza să aflu că sunt undeva la 30 de voturi în opinia domnului Mircea Sandu. Vreau să vă asigur că pe această cale să sunt încredințat că vom câștiga aceste alegeri încă din primul tur''.

Răzvan Burleanu a mai spus: ''Încă de la finalul lunii noiembrie, când am pus în dezbatere publică Programul de guvernanță sportivă al FRF, am pornit o campanie de teren pentru a mă întâlni cu membri afiliați ai FRF și vă asigur că în afara unui efort extraordinar, am avut parte de multe surprize plăcute. În primul rând, am întâlnit oameni frumoși, fericiți, bucuroși totodată încântați că în momentul de față avem un program care are posibilitatea să scoată fotbalul românesc din lâncezeala subdezvoltării în care s-a zbătut în ultimii 24 de ani''.

''Orice candidat care se va alătura acestei lupte, mai ales că este o luptă împotriva actualului sistem nu face decât să întărească această competiție. Un lucru foarte important pe care vreau să îl subliniez este că această luptă de a câștiga președinția FRF nu este o luptă pentru a ocupa fotoliul de președinte. Nu vreau să exagerez dacă vă spun că aceste alegeri sunt o parte a unui proiect de societate. Este un proiect nou de societate care lipsește cu desăvârșire în acest moment, dar care ne aparține nouă tuturor. Dacă mă uit la acești 24 de ani care au trecut de la căderea comunismului, de la Revoluție, găsesc în jurul meu oameni tineri care s-au pregătit în spiritul acestor valori civice și sociale și care în mod cert oricând pot prelua conducerea diferitelor organizații din România. Ei bine, aceștia sunt oamenii care din 5 martie trebuie să se afle la conducerea FRF. Pentru ce? Pentru că toți cei care sunt incompetenți trebuie să plece și să lase locul lor acestor oameni care doresc să reclădească fotbalul românesc pe noi principii și noi valori, puternic racordate la ce înseamnă spiritul european'', a mai spus Răzvan Burleanu

''Cu siguranță, președintele FRF trebuie să se comporte ca un reprezentant și totodată ca o persoană care zbate și produce beneficii. Ei bine, acest lucru nu s-a mai întâmplat în ultimii ani. Pentru asta nu voi ezita să spun lucrurilor pe nume, să scot în evidență micimea domnilor Sandu și Kassai, precum și tarele candidatului Gheorghe Popescu și echipei sale de vitrină. Pentru ce spun asta? Ei se comportă în momentul de față ca o perdea de fum, care să acopere toate grozăviile din fotbalul românesc, tot acest faliment al fotbalului românesc'', a continuat Răzvan Burleanu.

2014-02-13 15:28:00
Vezi Continuarea