Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Presă

Presă

Nota privind privind accidentul aviatic de luni pe care Guvernul a făcut-o publică relevă faptul că în acest caz s-a acționat atipic în raport cu procedura standard iar instituțiile implicate au avut la dispoziție date și informații furnizate de la fața locului de persoanele rănite, neexistând un portofoliu de informații verificate.

 

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES ARHIVA

 

"Instituțiile implicate în procesul de căutare/salvare au avut la dispoziție date și informații furnizate de la fața locului de persoanele rănite, neexistând un portofoliu de informații verificate, care să permită o evaluare mai corectă a locației unde s-a prăbușit aeronava. Pe cale de consecință, s-a acționat atipic în raport cu procedura standard", se arată în nota transmisă presei miercuri de Guvern.

Astfel, potrivit documentului, în ziua accidentului, în jurul orei 16,01 copilotul Răzvan Petrescu l-a sunat pe tatăl lui și i-a spus că au aterizat forțat, între Peștera Scărișoara și localitatea Beliș, că toți sunt în viață și că el are picioarele rupte iar la ora 16,05, secretarul de stat dr. Raed Arafat l-a informat despre accident, prin SMS, pe inspectorul general al IGSU, general de brigadă Ion Burlui, ca urmare a convorbirilor telefonice purtate între dr. Zamfir, membru echipă aeronavă, dr. Irinel Popescu (Spitalul Fundeni) și dr. Zota (Agenția Națională de Transplant).

La ora 16,06, dr. Radu Zamfir a fost contactat telefonic de inspectorul general al IGSU pentru informare preliminară privind starea victimelor și locul accidentului. Doctorul Zamfir a furnizat reperele vizualizate pe ecranul radar al aeronavei (Peștera Scărișoara, localitatea Beliș) și a efectuat evaluarea primară a victimelor și acordarea primului-ajutor.

Între 16,07 — 16,09, inspectorul general al IGSU dispune constituirea grupei operative și alertarea ISU Alba și ISU Mureș pentru declanșarea procedurii de căutare-salvare a victimelor accidentului. La scurt timp, Serviciul de Urgență a primit un apel, prin Centrul 112 Cluj/ Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), de la dr. Radu Zamfir, în care a fost anunțată prăbușirea unui avion.

2014-01-22 13:26:25
Vezi Continuarea 

Nota privind accidentul aviatic prezentată de Guvern: ROMATSA nu a manifestat rol activ în conformitate cu competențele legale

ROMATSA nu a manifestat un rol activ în conformitate cu competențele prevăzute de lege, se menționează în concluziile notei privind accidentul aviatic de luni, notă pe care Guvernul a făcut-o publică.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES ARHIVA

 

"ROMATSA București nu a manifestat un rol activ în conformitate cu competențele prevăzute de lege, nu a luat măsurile necesare în vederea stabilirii zonei de căutare a aeronavei dispărute și nu a declanșat operațiunile de căutare, conform Regulamentului aprobat prin HG 471 /2008", se arată în concluziile notei transmise presei miercuri de Guvern. 


În documentul citat se mai precizează că ROMATSA nu a solicitat, potrivit competențelor, sprijinul Centrului de Operații Aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naționale în vederea furnizării unor date și informații relevante identificării coordonatelor de localizare a epavei aeronavei.
De asemenea, nota respectivă conține și o serie de propuneri. 


"Ca urmare a analizei efectuate în conformitate cu procedurile standard reglementate de actele normative în vigoare și având în vedere modul efectiv în care au acționat instituțiile cu responsabilități, putem afirma că se impune instituirea unei coordonări ferme în situații similare, revizuirea procedurilor operaționale din perspectiva respectării acestora, precum și implementarea unor sisteme noi care să asigure în sistem de urgență stabilirea cu acuratețe a locațiilor în care se petrec evenimente aviatice", se subliniază în textul documentului.

2014-01-22 12:49:34
Vezi Continuarea 

Ponta îl înlocuiește pe Chiper de la MAI și cere schimbarea șefului ROMATSA; activitatea STS - în CSAT

Premierul Victor Ponta a decis miercuri înlocuirea din funcție a secretarului de stat în MAI Cătălin Chiper, solicitând totodată ministrului Transporturilor schimbarea directorului general al Romatsa și a directorului de operațiuni, urmând să ceară înscrierea pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării a unui raport privind activitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale.

 

Foto: (c) VLAD STAVRICA/ AGERPRES ARHIVA

 

"Am decis astăzi înlocuirea din funcție a secretarului de stat care răspunde de intervențiile la situațiile de urgență, Cătălin Chiper, de la MAI, de asemenea, solicitarea către ministrul Transporturilor și Consiliul de Administrație privind înlocuirea directorului general ROMATSA și a directorului de operațiuni și, în calitatea mea de vicepreședinte al CSAT, voi solicita în mod oficial înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS în acest caz și, evident, prin decizia CSAT, nu depinde de Guvern, înlocuirea șefului STS și, mai departe, a persoanelor direct responsabile de nefuncționarea corespunzătoare a sistemelor tehnice de identificare", a afirmat Ponta la Guvern.

Premierul a apreciat că aceste responsabilități "la nivel de vârf trebuie asumate ca un semnal foarte clar că există o responsabilitate și o nefuncționare corespunzătoare și că în momente dificile aceste instituții trebuie să beneficieze la cel mai înalt nivel de oameni capabili să-și asume responsabilități".

Victor Ponta susține că în cazul a trei instituții — Ministerul de Interne, Romatsa și Serviciul de Telecomunicații Speciale — lucrurile au funcționat "inacceptabil de încet" în privința operațiunilor desfășurate ca urmare a accidentului aviatic de luni din Apuseni.

"Am constat, ca primă concluzie, în baza raportului întocmit de către vicepremierul Gabriel Oprea, că au existat în operațiunea de căutare și salvare a victimelor deficiențe inacceptabile. (...) În cadrul a trei instituții importante, MAI, Romatsa și STS, lucrurile au funcționat inacceptabil de încet", a spus Ponta la Palatul Victoria.

Premierul consideră că intervenția de luni pentru salvarea victimelor accidentului aviatic din județul Cluj "a fost un eșec".

2014-01-22 11:29:36
Vezi Continuarea 

Băsescu: Încercăm să-i convingem pe toți politicienii că justiția nu se oprește când vor unii sau alții

Președintele Traian Băsescu a afirmat marți la întâlnirea cu reprezentanți ai comunității românești din Israel că "justiția nu se oprește când vor unii sau alții, indiferent cât ar fi de bogați și de puternici din punct de vedere politic".

 

Foto: AGERPRES FLUX / ALEX MICSIK

 

"Încercăm să fim buni europeni. Încercăm să-i convingem pe toți politicienii că justiția este justiție și ea funcționează și nu se oprește când vor unii sau când vor alții, indiferent cât ar fi de bogați și de puternici din punct de vedere politic și dacă s-ar uita mai atent la Israel ar vedea ce înseamnă un stat solid pe picioarele lui, în care instituțiile își fac treaba. Mai durează până învățăm toți toate lucrurile acestea și mai ales până învățăm că politica se face dedicându-te unui țel, unui gând, unei țări, unui popor, nu dedicându-te unui partid sau corupților lui, dar le vom trece pe toate ușor, ușor", a spus șeful statului, la Tel Aviv. 


El a punctat că țara noastră a rămas un stat democratic. "Cert este că România a rămas un stat democratic, un stat de drept care încă nu este perfect, dar o să se perfecționeze", a afirmat Băsescu.

2014-01-21 22:40:35
Vezi Continuarea 

(Corespondență) Zgonea despre MCV: Acolo unde politicieni de duzină văd instrumente de atacat, eu văd o viziune modernă

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Raportul MCV reprezintă pentru România o viziune modernă pentru statul român, a declarat marți, la Bruxelles, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / MIHAI POZIUMSCHI

 

Raportul MCV, care va fi publicat miercuri de Comisia Europeană, a constituit unul dintre principalele puncte ale discuției avute de oficialul român, la Bruxelles, cu reprezentanți ai Comisiei, între care secretarul general al CE, Catherine Day. "Eu am citit, m-am uitat și pe anumite știri, nu vreau să discut mai multe. Acolo unde politicenii de duzină văd instrumente de atacat o guvernare sau o instituție fundamentală a statului român și vor să se dea mari, eu văd o recomandare și o viziune modernă pentru statul român. Întotdeauna am privit critica pe care a adus-o și care a avut legătură cu Parlamentul României ca o modalitate de a ne îmbunătăți activitatea. De aici am plecat când am modificat statutul deputatului și senatorului și am stabilit termene obligatorii. În momentul în care vrem să ridicăm imunitatea unui deputat sau când vrem să fie declarat incompatibil, luăm act, nu mai e ca pe vremuri, când doamna Ridzi a stat în Parlament bine mersi. Dl Păsat a fost reținut după ce a părăsit Parlamentul", a declarat Valeriu Zgonea. 


El a precizat că i-a dat asigurări secretarului general al CE și colegilor acesteia că va privi cu aceeași atenție și cu aceeași deschidere recomandările făcute la nivelul obligațiilor parlamentare și că, împreună cu liderii grupurilor politice parlamentare, le va pune în aplicare. "Voi încerca, într-un dialog constant cu aceste instituții din România, să găsim modalitatea prin care Parlamentul trebuie să fie mai transparent și mai predictibil în ceea ce face. (...) Avem această boală, această nebunie tipic balcanică de a considera că tot ceea ce este rău este numai despre România și Bulgaria. Sunt alte state care încalcă statul de drept, în alte zone, evident, la care Comisia Europeană se referă, dar nu face o specificație. Noi avem impresia că se referă la România și Bulgaria. Să știți că România și Bulgaria au făcut pași importanți pentru stabilizarea democrației, pentru întărirea statului de drept și i-am explicat și d-nei Catherine Day: uitați-vă la instituțiile fundamentale ale statului — Ministerul Public, DNA, ANI — peste toate poveștile nemuritoare din 2013, în ultimul an și jumătate guvernarea USL a realizat mult mai multe lucruri care n-au fost realizate sub guvernare PDL și e o predictibilitate că Parlamentul nu protejează corupții, că întotdeauna susține modificările de legislație pentru a întări aceste două instituții, că ANI a primit mai mulți bani pentru inspectori decât în ultimii ani, a fost întărită", a detaliat Zgonea. 


El a mai spus că un politician, atunci când vrea să candideze sau când vrea să fie ales într-o funcție, trebuie să știe că nu se poate folosi de anumite instrumente, anumite ocolișuri ca să scape de lege în cazul în care a încălcat legea și că Parlamentul nu este o umbrelă pentru el. "Dna Day și colegii din Comisia Europeană au fost foarte încântați că ne-am păstrat acest angajament, ne-au spus că avem foarte multe de făcut și că ele vor fi semnalate în cadrul raportului, dar că trebuie să nu le folosim în bătălia politică internă, ci să le discutăm cu liderii grupurilor politice parlamentare și să le punem în aplicare. În următoarele luni de zile vom avea un dialog constant ca să putem întări aceasta instituție. Pentru că, dacă întărim Parlamentul și rămâne credibil așa cum este astăzi, pentru noi ca democrație suntem un stat credibil și atunci avem puterea celui de-al șaptelea stat în UE, pentru că avem un parlament puternic care respectă regulile și pentru că avem instituții care sunt independente. (...) Mai sunt multe lucruri de făcut în continuare care sunt importante pentru noi — n-am modificat Regulamentul Camerei Deputaților, în continuare nu avem sancțiuni pentru parlamentarii care votează la două cartele" a adăugat Zgonea. 


Președintele Camerei Deputaților le-a mai spus oficialilor europeni că există și o problemă de interpretare, pe care Parlamentul este obligat de CCR să o reglementeze în legea ANI, și că nu dorește acest lucru fără acordul Guvernului, al ANI și al Comisiei Europene, în ceea ce-i privește pe politicienii care sunt declarați în conflict de interese când sunt aleși în administrația locală și care găsesc o modalitate de a ajunge în Parlamentul României.

2014-01-21 22:37:36
Vezi Continuarea 

În draftul raportului MCV, descentralizarea nu a fost percepută ca având o influență negativă în lupta împotriva corupției

Vicepremierul Liviu Dragnea consideră că referirile din draftul raportului MCV cu privire la proiectul de lege privind descentralizarea nu au fost legate de un potențial impact negativ asupra luptei împotriva corupției.

 

Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

 

"Descentralizarea nu a fost percepută sau analizată și definită de cei care au făcut raportul MCV că ar putea influența în mod negativ corupția (lupta împotriva corupției — n.r.). Acesta este un lucru foarte important, pentru că, în perioada trecută, se tot vorbea că descentralizarea stimulează corupția la nivel local. Doamne ferește! În toată Europa este lucrul ăsta", a declarat Dragnea marți, la finalul întâlnirii cu șefii organizațiilor PSD din mai multe județe.

Președintele executiv al PSD a explicat că singura recomandare a fost aceea de a se găsi un echilibru între responsabilitățile autorităților locale și "cheile de control la nivel central".

"Nu s-a putut realiza o analiză a impactului, pentru că nu se poate realiza, în schimb, ceea ce s-a și sugerat și acum în MCV a fost realizarea unui echilibru între responsabilitățile care se transferă către autoritățile locale și păstrarea posibilității de a efectua controlul și verificarea, pentru ca într-adevăr să existe riscuri minime pentru creșterea riscului de corupție în așa fel încât să nu dai numai putere, ci să păstrezi și cheile de control la nivel central, așa cum este și prevăzut în proiectul de lege", a afirmat vicepremierul.

2014-01-21 19:02:29
Vezi Continuarea 

Deputatul PSD Cristian Rizea solicită Parlamentului să ancheteze cauzele accidentului aviatic din Munții Apuseni

Deputatul PSD Cristian Rizea a solicitat, marți, înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să stabilească, printre altele, motivele întârzierii de peste șase ore a găsirii și recuperării victimelor accidentului aviatic produs în munții Apuseni.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / VLAD STAVRICA

 

"Cred că nu este normal ca în România lui 2014 niște oameni să moară din cauza incompetenței unor angajați ai instituțiilor responsabile pentru situațiile de urgență ! Avem datoria să fim în primul rând solidari cu dramă pe care o trăiesc familiile victimelor acestui accident aviatic! Alături de ancheta inițiată de către Guvern, sunt sigur că și Parlamentul României, prin inițierea unei comisii de anchetă, poate desluși cauzele pentru care acești români adevărați, care paradoxal încercau prin prisma meseriei lor să salveze alte vieți, nu au putut fi găsiți decât după șase ore de la prăbușirea avionului!", afirmă deputatul Cristian Rizea.

Un avion de tip BN 2 cu șapte persoane la bord s-a prăbușit luni seară în zona comunei Beliș din județul Cluj.

2014-01-21 17:21:50
Vezi Continuarea 

Agentul agricol al Primăriei Nana: Adrian Rădulescu a depus actele pentru înregistrarea terenului în octombrie

Agentul agricol al Primăriei Nana, Marian Dobre, a afirmat marți că Adrian Rădulescu a depus documentele la Registrul Agricol pentru înregistrarea terenului cumpărat de Ioana Băsescu în luna octombrie, într-o zi de vineri.

 

Foto: AGERPRES FLUX / CRISTIAN NISTOR

 

"Da, domnul Rădulescu a ... Nu am ce să vă explic mai mult, am răspuns în fața comisiei. Sunt mai multe lucruri de clarificat. (...) Sunt și alte întrebări puse de comisie la care trebuie aduse documentele", a declarat Marian Dobre după audierea în Comisia Nana.

Întrebat în ce zi a venit consilierul prezidențial Adrian Rădulescu să depună actele pentru înregistrarea terenului, Dobre a răspuns: "Într-o după-amiază, cred că vinerea, după ora 2,00 (...), în octombrie".

2014-01-21 16:05:38
Vezi Continuarea 

Senatorul PSD Sorin Bota despre accidentul aviatic din județul Cluj: Cer premierului să ia măsuri

Senatorul PSD Sorin Bota cere premierului Victor Ponta să ia măsuri împotriva celor care se fac vinovați de întârzierea intervenției la accidentul aviatic de luni după-amiază, soldat cu moartea a două persoane.

 

Foto: GERPRES ARHIVA / GEORGE CALIN

 

"Cer premierului să ia măsuri, descoperim în asemenea situații cum de ani buni unii se fac că lucrează pe bani publici! Aeronava care a aterizat forțat, luni după-amiaza, în județul Cluj, a fost găsită după mai bine de cinci ore de la prăbușire! Cred că trebuie demiși mulți incompetenți! Este inimaginabil cum timp de peste cinci ore echipele operative nu au fost în stare să localizeze aeronava, când există telefoane mobile cu sisteme GSM/GPS și un avion cu echipament de monitorizare", susține Bota într-o declarație remisă marți AGERPRES.

În opinia sa, coordonarea echipelor de salvare în acest caz a fost "zero".

"Operatorii de telefonie mobilă ar trebui să poată interveni de urgență. Medicii nu aveau descărcate aplicațiile GPS. În acest caz, operatorii de telefonie trebuiau să le pună imediat aplicația și să vorbească cu ei. Se impune emiterea unei ordonanțe de urgență prin care operatorii de telefonie să fie obligați să intervină imediat și gratuit în astfel de situații de urgență. În plus, cred că alte autoritățile trebuiau să se autosesizeze pentru a-i descoperi (n.r. — pe supraviețuitori)", afirmă senatorul social-democrat.

El critică și Autoritatea Aeronautică Romatsa, despre care spune că dispune de softuri de milioane de euro.

"Probabil le-au achiziționat pentru a putea face statele de plată. Halal spațiu aerian! Mai au tupeu să spună că nu-și reproșează nimic. Autoritatea Aeronautică ce face?! Aici chiar sunt vinovați mulți tocători de bani publici", mai afirmă Sorin Bota.

Un avion de tip BN 2 cu șapte persoane la bord s-a prăbușit luni seară în zona comunei Beliș din județul Cluj.

2014-01-21 13:08:27
Vezi Continuarea 

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut rapoarte complete de la Interne, Sănătate, Transporturi și STS privind accidentul aviatic

Viceprim-ministrul pe probleme de securitate națională, Gabriel Oprea, a solicitat marți tuturor instituțiilor cu atribuții să transmită de urgență rapoarte complete privind măsurile și acțiunile derulate în scopul salvării victimelor evenimentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014, informează Biroul de presă al Guvernului.

 

Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

 

Astfel, Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Sănătății, Serviciul de Telecomunicații Speciale urmează să furnizeze date și informații complete referitoare la modul în care structurile responsabile au acționat în operațiunile de căutare și salvare a victimelor evenimentului aviatic.

Vor fi verificate, de asemenea, și condițiile în care a fost planificat și s-a derulat zborul aeronavei în cauză.

Premierul Victor Ponta l-a desemnat marți dimineață pe vicepremierul Gabriel Oprea să prezinte până la ședința de guvern de miercuri o informare despre modul în care a acționat fiecare instituție în parte în cazul operațiunilor de luni.

2014-01-21 11:59:38
Vezi Continuarea 

UPDATE Dragnea: Poate o singură zi pentru referendum și europarlamentare este cea mai bună soluție

Organizarea referendumului pentru revizuirea Constituției și a alegerilor europarlamentare într-o singură zi ar putea fi "cea mai bună soluție", consideră președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / MIHAI POZIUMSCHI

 

El a declarat marți, înainte de întâlnirea cu președinții organizațiilor județene ale PSD, că în situația în care electoratul ar fi chemat la urne două zile la rând pentru a-și exprima opțiunea de vot, atunci ar putea exista riscul unei prezențe reduse la urne. 


"Sunt mai multe păreri. Eu, de exemplu, nu sunt foarte sigur că două zile înseamnă mai bine. Nu știu dacă este chiar foarte ușor să organizezi în două zile. Poate o singură zi este cea mai bună soluție și pentru referendum, și pentru europarlamentare. În situația asta, unu plus unu nu trebuie să fie egal cu doi, pentru că s-ar putea ca un cetățean să nu fie hotărât în ce zi să vină și până la urmă să nu mai vină în nicio zi — sâmbătă să zică că se duce duminică și duminică să constante că nu are timp sau chef", a spus Dragnea. 


Referitor la posibile nemulțumiri sau îngrijorări în rândul președinților de organizații județene ale partidului cu privire la mobilizarea electoratului, astfel încât referendumul pentru revizuirea Constituției să fie validat, Liviu Dragnea a replicat: "Nu e vorba de îngrijorare. O să ne pregătim așa cum fiecare se pregătește pentru europarlamentare și pentru referendum".

2014-01-21 11:24:47
Vezi Continuarea 

Dragnea: Decizia premierului de a solicita o anchetă în cazul accidentului aviatic, bună și corectă

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți că decizia premierului Victor Ponta de a dispune efectuarea unei anchete în cazul accidentului aviatic produs în județul Cluj este una bună și corectă.

 

Foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

 

"Premierul a luat o decizie foarte bună, corectă, să se efectueze o anchetă extrem de amănunțită, complexă, să se vadă întâi cum de s-a ajuns în situația asta, de ce s-a ajuns în situația în care nu s-a putut asigura un avion care să aibă riscuri foarte mici și de ce un avion atât de vechi. (...) De asemenea, o anchetă care să stabilească dacă s-ar fi putut ca acolo echipele de intervenție de salvatori să ajungă mai repede. E o anchetă pe care toată lumea o așteaptă și cu foarte mult interes", a declarat Dragnea înainte de întâlnirea cu președinții organizațiilor județene ale PSD.

Acesta a adăugat că pilotul Adrian Iovan ar fi anunțat în mai multe rânduri că "există un risc permanent cu acest avion".

Liviu Dragnea a ținut să sublinieze faptul că, în opinia sa, timpul scurs până la găsirea victimelor accidentului aviatic a fost unul foarte mare.

"Timpul a fost foarte mare. Cine știe, dacă s-ar fi ajuns mai devreme, poate ar fi fost salvați acei oameni. (...) Cel puțin la prima vedere mi se pare că a durat foarte mult până când s-a ajuns la ei", a mai spus acesta, precizând că a avut informații cu privire la accident și la căutările răniților atât de la autoritățile implicate, cât și de la posturile de televiziune.

2014-01-21 11:19:45
Vezi Continuarea 

Premierul a cerut un raport despre accidentul aviatic din Apuseni

Premierul Victor Ponta l-a desemnat marți dimineață pe vicepremierul Gabriel Oprea să prezinte până la ședința de guvern de miercuri o informare despre modul în care a acționat fiecare instituție în parte în cazul operațiunilor de luni, potrivit unei informații publicate pe site-ul Guvernului.

 

Foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

 

Informațiile vor fi transmise prim-ministrului, pentru ca, în cursul ședinței de guvern de miercuri, să fie analizată activitatea fiecărei instituții implicate și să fie luate măsurile care se impun, se mai precizează pe site-ul Executivului.

Un avion medical de mici dimensiuni, de tip BN 2, condus de pilotul Adrian Iovan, a aterizat forțat, luni, în zona Beliș, Pasul Ursoaia, în urma unei probleme apărute la bord.

Pilotul Adrian Iovan și o tânără, medic rezident, și-au pierdut viața în urma accidentului aviatic.

2014-01-21 10:46:18
Vezi Continuarea 

Ponta: Până la alegerile europarlamentare nu intrăm în Schengen

Premierul Victor Ponta a declarat luni seară că România nu va intra în spațiul Schengen până la alegerile europarlamentare, pentru că așa-zisa invazie a românilor în Europa ar putea fi folosită ca temă în campaniile electorale.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ANDA BADEA

 

"Problema este că până la alegerile pentru Parlamentul European nu, n-o să intrăm (în Schengen — n.r.) pentru că e o temă... Ați văzut în Marea Britanie ce mare temă a fost cum vin românii, pe urmă s-a fâsâit, nu a mai venit nimeni. La Parlamentul European ce teme credeți că vor avea unele partide? Să nu vină românii. (...) Cel mai important lucru — și aici e meritul și al României și al Comisiei Europene — este că s-au ridicat toate restricțiile la piața muncii", a afirmat primul-ministru, la postul B1TV. 


Șeful Guvernului a punctat că, pentru a spijini aderarea la Schengen, toate forțele politice din România ar trebui să aibă un discurs unitar pe această temă.

2014-01-20 22:08:02
Vezi Continuarea 

Ponta: Știu cum arată Raportul MCV; oricum va fi în realitate, fiecare va citi ce îi place

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că știe cum va arăta Raportul MCV, întrucât Comisia Europeană a transmis deja o primă formă către Ministerul Justiției și a precizat că este convins că activitatea acestui minister va fi apreciată în raport.

 

Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

 

"Eu știu cum arată (raportul MCV — n.r.). Comisia Europeană a procedat (...) normal și corect, în sensul că au trimis către Ministerul Justiției cu caracter confidențial o primă formă, s-au făcut observații, s-a discutat. Eu știu un singur lucru despre raportul MCV: oricum va fi în realitate, fiecare va citi din el ce-i place. Dumneavoastră o să citiți că e foarte rău, eu o să citesc că e foarte bine. Important e un lucru: dacă știm ce avem de făcut în continuare, pentru că să nu ai niciun obiectiv e foarte rău", a afirmat primul-ministru la postul B1TV. 


Potrivit lui Ponta, printre obiectivele pe care și le propun oficialii români sunt intrarea în vigoare a codurilor penale de la 1 februarie, precum și impunerea unui MCV la nivel european, valabil pentru toate statele UE, nu doar pentru România și Bulgaria. "Dacă reușim după alegerile europarlamentare un lucru pe care l-am susținut (...) de a avea un fel de MCV, dar nu doar pentru România și Bulgaria, ci pentru toți 28, în așa fel încât regula care trebuie respectată de români trebuie respectată și de portughezi și de suedezi și de greci și de toată lumea", a explicat Victor Ponta.

2014-01-20 21:44:24
Vezi Continuarea 

Ponta: Sute de oameni participă la operațiunile de salvare a răniților în accidentul aviatic de la Cluj

Premierul Victor Ponta a anunțat luni seară că sute de oameni participă la acțiunile de salvare a răniților în accidentul aviatic de la Cluj și a precizat că situația acestora este extrem de dificilă.

 

Foto: AGERPRES FLUX / SIMION MECHNO

 

"Am încercat să aflu de la cei doi miniștri, domnul Stroe, domnul Dușa și de la domnul Arafat care e situația (în cazul accidentului aviatic n.r.), din păcate situația e extrem de dificilă și sper ca toate forțele care sunt concentrate acolo, de la ISU, Armată, Poliție, să reușească să-i găsească la timp pe supraviețuitori", a afirmat primul ministru la B1TV.

Potrivit șefului Guvernului, "sunt sute de oameni care participă la operațiunile de salvare".

2014-01-20 20:29:02
Vezi Continuarea 

Firea: Declarațiile foștilor prefecți de Călărași au fost contradictorii, membrii comisiei vor merge la Nana și la prefectură

Senatorul Gabriela Firea a afirmat luni că declarațiile foștilor prefecți ai județului Călărași audiați la Comisia Nana au fost contradictorii, iar membrii comisiei vor merge în comuna Nana și la Prefectura Călărași pentru a afla adevărul.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

 

"Astăzi (n.r.—luni) au fost audiați trei foști prefecți ai județului Călărași, din punctul meu de vedere declarațiile au fost contradictorii, informațiile furnizate de unul dintre prefecți nu au fost confirmate de celălalt prefect. Vom supune analizei comisiei aceste afirmații și vom încerca ca din documente să aflăm care este adevărul. Noi am adresat o întrebare tuturor celor trei prefecți și răspunsurile au fost diferite. Întrebarea a fost următoarea: de ce într-o comună care are o suprafață de teren de 1.650 de hectare, iar solicitările de despăgubiri sunt de 235 de hectare, existând așadar excedent de teren, de ce s-a pus în posesie în Fundulea și nu în Nana. Exista teren suficient, eu cred că este un semn de întrebare", a spus Firea la finalul audierilor celor trei foști prefecți de Călărași Doru Ioan Tărăcilă, Jenel Șerban și Lilian Onescu.

Ea a adăugat că în cadrul comisiei au fost mai multe presupuneri cu privire la motivul pentru care cei care aveau dreptul la teren în Nana au primit în Fundulea, unul dintre acestea fiind cel legat de bani pentru că terenul la Fundulea era mai scump decât cel din Nana, dată fiind apropierea de autostradă și mai aproape de Capitală.

"Membrii comisiei vor cerceta inclusiv la fața locului și în documentele primăriei și prefecturii care este adevărul. Vom merge în Nana și la Prefectura Călărași", a menționat Firea.

2014-01-20 18:53:34
Vezi Continuarea 

Tărăcilă: Am stopat schimbările de atribuiri de terenuri din zona de est în cea de vest a județului Călărași

Doru Ioan Tărăcilă, fost prefect al județului Călărași, a afirmat luni după audierea în Comisia Nana că în perioada mandatului său, 17 aprilie - 1 octombrie 2009, a stopat schimbările de atribuiri de terenuri agricole din zona de est a județului în cea de vest, apreciindu-le ca fiind nelegale.

 

Foto: AGERPRES FLUX / MIHAI POZIUMSCHI

 

"Cel care a stopat (n.r. — schimbări de atribuiri de terenuri din estul în vestul județului) este subsemnatul. În momentul în care am constatat în timpul mandatului că cetățeni de pe o anumită rază a județului solicită să li se dea teren în altă parte, am apreciat că este nelegal. Au existat solicitări în perioada în care am fost eu prefect, în sensul de a muta anumite persoane dintr-o zonă în alta", a afirmat luni Tărăcilă.

El a precizat însă că există cazuri când "aceste mutări pot fi legale, în momentul în care pe zona localității respective nu mai există teren de rezervă".

Tărăcilă a adăugat că atunci când a fost prefect au fost soluționate aproximativ 1.000 de solicitări de reconstituire a dreptului de proprietate.

"Eu sunt convins că le-am rezolvat în deplină legalitate. Am stabilit procedura de lucru: hotărârile comisiei județene se adoptau prin consens. În momentul când exista o îndoială cu privire la o cerere, aceste chestiuni erau verificate și reverificate. (...) S-au manifestat tendințe în timp, în sensul că cetățeni care erau îndreptățiți la reconstituirea dreptului de proprietate a unor suprafețe fie mici, fie mari au ajuns să fie mutați din zona de est a județului în zona de vest", a explicat Tărăcilă.

El consideră că acest demers a fost determinat "de diferența de valoare între un hectar de teren în zona de vest a județului — zona Frumușani, Fundulea, chiar Nana și un hectar de teren în zona de est a terenului, diferența valorică în timp fiind de 1 la 5 sau chiar 1 la 10".

"În perioada în care am fost prefect nu am agreat astfel de schimbări, pentru că presiunea nu era atât pe zona Frumușani, acolo unde nu prea mai era teren, (...) ci în special pe zona Fundulea, acolo unde foarte mulți cetățeni, îndreptățiți la reconstituire, dar care avuseseră teren pe zona altor localități, au fost puși în posesie în urma hotărârilor comisiilor locale și județene", a adăugat Tărăcilă.

Fostul prefect de Călărași a subliniat că principiul care derivă din lege este ca cetățeanului să-i fie reconstituit dreptul de proprietate pe vechiul amplasament, iar dacă aplicarea Legii 18 nu mai dădea o astfel de posibilitate, era firesc să se dea într-o zonă limitrofă.

"Era total incorect, din punctul meu de vedere, și nelegal să luăm teren din zona de est și să aducem în zona Frumușani, Nana, Luica, de pe zona de vest a județului. Dar spun că interesul era pecuniar. Presiunile cele mai mari le făceau persoanele îndreptățite. Nu erau nelegale. Erau oameni care de 18 ani își căutau un drept care nu își găsise rezolvare. Era o presiune în exercitarea unui drept, dar a existat. Reprezentantul niciunei autorități publice nu a apelat pentru a se rezolva într-un anumit fel o solicitare", a mai afirmat Tărăcilă.

2014-01-20 17:52:57
Vezi Continuarea 

Ponta: Pe 31 ianuarie o să avem lista candidaților pentru PE - unii nu mai doresc

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat luni, la finalul ședinței Biroului Permanent al PSD, că lista candidaților social-democrați pentru Parlamentul European va fi finalizată până la 31 ianuarie și că unii dintre actualii eurodeputați nu mai doresc să participe la alegerile din luna mai.

 

Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

 

"Pe 31 (ianuarie — n.r.) o să avem lista. Unii o să fie, alții nu, nu mai doresc", a afirmat Ponta în legătură cu lista candidaților PSD pentru alegerile europarlamentare.

Președintele PSD a afirmat, anterior, că obiectivul PSD este acela de a obține un scor de cel puțin 35% la alegerile europarlamentare.

2014-01-20 15:26:37
Vezi Continuarea 

Ivan: Votul în BP este favorabil pentru liste comune PSD-UNPR-PC la europarlamentare

Social-democrații sunt, de principiu, deschiși unei liste comune cu UNPR și PC pentru alegerile parlamentare, întrucât "fiecare mandat" de eurodeputat contează pentru a căpăta o influență cât mai mare în Grupul Socialiștilor din Parlamentul European, a declarat luni purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / LIVIU SOVA

 

El a precizat că, până la finalul lunii ianuarie, când este convocat Comitetul Executiv Național al PSD, vor avea loc discuții atât cu organizațiile PSD din teritoriu, dar și cu liderii PC, ca potențiali parteneri în alianța electorală.

"Vom avea listă comună cu UNPR. Urmează să votăm în Comitetul Executiv de săptămâna viitoare dacă pe această listă se va afla și PC. Votul în Biroul Permanent este unul favorabil pentru liste comune PSD-UNPR-PC. Este o discuție de principiu, urmează ca până pe 31 să avem toate lucrurile clare cu viitorii parteneri. (...)Pentru noi este important ca în Grupul Socialiștilor din PE să avem cât mai multe mandate și pentru asta facem alianțe cu cine considerăm că putem să facem alianță. Este foarte important să ai o familie politică în PE care să lupte pentru tine. (...) Este foarte important să avem cât mai multă influență acolo. Prin urmare, fiecare mandat contează. Dacă prin aceste alianțe mai câștigăm un mandat, este foarte important", a afirmat liderul PSD.

Ivan a adăugat că pe lista candidaților pentru europarlamentare, UNPR și PC ar putea avea câte un loc eligibil și "încă un loc la bătaie, locuri semi-eligibile cum le numim, în funcție de rezultatul pe care îl așteptăm".

Purtătorul de cuvânt al PSD speră ca scorul pe care partidul îl va obține la europarlamentare să fie chiar mai mare decât cel pe care social-democrații și l-au fixat ca obiectiv, anume 35%.

"PSD își propune un obiectiv de 35% la alegerile pentru Parlamentul European. Au început deja întâlnirile cu organizațiile PSD din teritoriu. Au avut loc întâlniri la București, dar vor avea loc și în țară astfel de întâlniri pentru a pregăti cât mai bine alegerile pentru PE. Împreună cu alegerile PE vom avea alegeri și pentru primăriile unde trebuie să aibă loc alegeri. (...) Sperăm să fie mai bine de 35%, care este un obiectiv corect având în vedere că la ultimele alegeri pentru PE, PSD a avut 31%", a mai spus acesta.

2014-01-20 15:00:00
Vezi Continuarea