Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Presă

Presă

Corespondentul AGERPRES, Cornel Ciobanu, transmite: Cetățenii Republicii Moldova ar putea obține dreptul de a călători fără vize în spațiul Schengen începând cu luna iulie, a declarat vineri la Chișinău raportorul Parlamentului European în domeniul liberalizării regimului de vize pentru Republica Moldova, Tanja Fajon.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA

 

Aceasta a declarat într-o conferință comună de presă cu premierul Iurie Leancă că la 12 februarie acest subiect urmează să fie discutat în cadrul Comisiei pentru libertate, securitate și justiție, iar în luna martie să fie supus votului în Parlamentul European. 'Regimul liberalizat de vize, conform scenariului optimist, ar urma să fie abolit până la alegerile din Parlamentul European, preconizate pentru 25 mai, astfel ca această decizie să intre în vigoare către luna iulie', a precizat Tanja Fajon.

În același timp, ea a menționat că acest regim le va permite cetățenilor moldoveni doar posibilitatea de a călători fără vize în spațiul Schengen, dar nu va oferi dreptul de muncă sau de obținere a cetățeniei.

Raportorul PE a menționat că Republica Moldova este prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care obține acest drept, dar a arătat că reformele trebuie să continue, inclusiv în privința justiției și a combaterii corupției. 'În carul PE vom urmări în continuare reformele care se desfășoară în Republica Moldova. Încă nu toate rezultatele au fost obținute și reformele trebuie să continue', a declarat ea.

2014-01-31 11:06:00
Vezi Continuarea 

INFOTRAFIC: Circulația rutieră este închisă temporar pe Autostrada A2 și unele drumuri naționale

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că la ora 10.30 circulația rutieră este închisă temporar pe Autostrada A2 București - Constanța, pe tronsonul Lehliu - Fetești și pe următoarele sectoare de drumuri naționale:

 

Foto: (c) DANIEL STOENCIU / AGERPRES FLUX

 

DN21A Țăndărei (județul Ialomița) — Bărăganu (județul Brăila);
DN22 pe tronsoanele Râmnicu Sărat (județul Buzău) — Smârdan (județul Tulcea;

Garvăn — Tulcea (județul Tulcea) și în zona localității Ovidiu (județul Constanța);
DN22A Cataloi — Hârșova (județul Constanța) ;
DN22D Măcin — Caugagia (județul Tulcea);
DN22E Garvăn — I.C. Brătianu (județul Tulcea);
DN22F Horia — Nalbant (județul Tulcea);
DN24D Bălăbănești — Tulucești (județul Galați);
DN2C Costești (județul Buzău) — Slobozia (județul Ialomița);
DN3 Lehliu Gară (județul Călărași) — Basarabi (județul Constanța);
DN39B pe raza localității Olimp (județul Constanța);
DN39C pe raza localității Neptun (județul Constanța);
DN39D pe raza localității Jupiter (județul Constanța);
DN3C Constanța — Ovidiu; 


De asemenea, pe mai multe drumuri naționale sunt instituite restricții privind masa totală maximă autorizată a autovehiculelor rutiere:

2014-01-31 10:51:37
Vezi Continuarea 

Premierul Cameron pus în situație jenantă de propriii deputați

Parlamentarii britanici au votat joi un proiect de lege ce înăsprește condițiile de apel împotriva unei decizii de expulzare și a introdus clauza retragerii cetățeniei britanice persoanelor care au dobândit-o prin imigrare dacă acestea sunt suspectate de implicare în acțiuni teroriste.

 

Foto: (c) Ye Pingfan / XINHUA ARHIVA

 

Guvernul a decis să refuze discutarea unui amendament, propus de deputatul conservator Nigel Mills și susținut de aproape 70 de deputați ai partidului condus de premierul Cameron, care cerea reintroducerea pe cinci ani a restricțiilor pe piața muncii pentru cetățenii României și Bulgariei, restricții care au expirat pe 1 ianuarie 2014, relatează RFI.

Însă aproape 100 de deputați din Partidul Conservator, condus de prim ministrul britanic David Cameron, au votat în favoarea unui amendament la legea imigrației care ar fi oprit invocarea Convenției Drepturilor Omului de către imigranții care fac apel împotriva unei decizii judecătorești de expulzare din țară. Deși a fost respins, amendamentul l-a pus pe premierul Cameron într-o situație jenantă, acesta declarându-și anterior simpatia față de rebelii din propriul partid, comentează postul citat.

Premierul Cameron a fost salvat de Partidul Laburist din opoziție, care a votat împotriva amendamentului. Dacă Laburiștii se abțineau, așa cum se anticipa la un moment dat, amendamentul ar fi trecut la vot.

Ministrul de interne, Theresa May, a explicat că un asemenea amendament ar fi pus Marea Britanie în conflict cu Consiliul Europei, datorită încălcării Convenției Europene a Drepturilor Omului, care este încorporată în dreptul britanic.

Amendamentul a fost introdus pentru a preveni situații în care infractori condamnați la pedepse mai lungi de un an de închisoare, care au comis delicte grave sau care sunt recidiviști, apelează la Convenția Europeană împotriva unei decizii de expulzare din țară.

Un asemenea caz l-a constituit Lavinia Olmazu, o activistă pentru drepturile romilor, condamnată la închisoare pentru fraudă în cazul înlesnirii obținerii de beneficii sociale de către un număr de peste 170 de romi din România, frauda cifrându-se la aproape 3 milioane de lire sterline.

După ispășirea pedepsei, statul britanic a vrut să o expulzeze pe Lavinia Olmazu, dar aceasta a contestat decizia în justiție, care i-a dat dreptate și i-a permis să rămână în Marea Britanie, în temeiul dreptului la viață de familie, ea având un fiu de 12 ani care mergea la școală acolo.

David Cameron și miniștrii săi, inclusiv Theresa May, cea care a susținut proiectul legii imigrației în parlament, s-au abținut de la vot, lucru absolut extraordinar pentru membrii cabinetului, lăsând pe seama opoziției înfrângerea amendamentului.

Potrivit RFI, în general proiectul de lege a înăsprit condițiile de apel împotriva unei decizii de expulzare și a introdus clauza retragerii cetățeniei britanice persoanelor care au dobândit-o prin imigrare dacă acestea sunt suspectate de implicare în acțiuni teroriste.

În plus, guvernul a decis să refuze discutarea unui alt amendament, propus de deputatul conservator Nigel Mills și susținut de aproape 70 de deputați ai partidului condus de premierul Cameron, care cerea reintroducerea pe cinci ani a restricțiilor pe piața muncii pentru cetățenii României și Bulgariei, restricții care au expirat pe 1 ianuarie 2014.

2014-01-31 10:41:00
Vezi Continuarea 

Vicepremierul Liviu Dragnea merge la Constanța pentru a evalua situația localităților afectate de viscol

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, va fi prezent vineri la ora 12.00 la Prefectura din Constanța pentru a evalua situația localităților din județ, afectate de viscol, a anunțat Biroul de presă al MDRAP.

 

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

2014-01-31 10:28:23
Vezi Continuarea 

Rusia consideră că întâlnirea dintre Kerry și opozanții ucraineni ține de domeniul 'circului'

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a apreciat vineri că întâlnirea prevăzută sâmbătă la Munchen între secretarul de stat american John Kerry și anumiți lideri ai opoziției ucrainene, precum și cu starul muzicii pop Ruslana, ține de domeniul 'circului', transmite France Presse.

 

Foto: (c) Jia Yuchen / XINHUA ARHIVA

 

'La Munchen, secretarul de stat american Kerry va discuta despre situația din Ucraina cu boxerul Kliciko și cu cântăreața Ruslana. Ține de domeniul circului', a scris pe contul său de Twitter Rogozin.

John Kerry se va întâlni sâmbătă, pe marginea conferinței consacrate securității de la Munchen, cu fostul campion al boxului internațional Vitali Kliciko, cu șeful partidului opozantei încarcerate Iulia Timoșenko, Arseni Iațeniuk, dar cu și starul pop ucrainean Ruslana, laureata concursului Eurovision în 2004, care i-a încurajat pe manifestanții de la Kiev cântându-le în ultimele săptămâni.

2014-01-31 10:19:00
Vezi Continuarea 

INS: Rata șomajului a scăzut în decembrie la 7,1%

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,1%, pentru luna decembrie 2013, aflându-se în scădere cu 0,2 puncte procentuale față de luna anterioară și în creștere cu 0,4 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în luna decembrie 2012, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică /INS/.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA

 

Numărul șomerilor (în vârstă de 15 — 74 ani) estimat pentru luna decembrie 2013 a fost de 719.000 persoane, în scădere față de luna precedentă, când s-au înregistrat 740.000 de persoane, și în creștere față de aceeași lună din anul 2012, când s-au raportat 671.000 de persoane.

Pe sexe, rata șomajului în rândul bărbaților o depășește cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile fiind 7,7% și, respectiv, 6,4%.

Pentru persoanele adulte (25 — 74 ani), rata șomajului a fost estimată la 5,7% în luna decembrie 2013 (6,2% în cazul bărbaților și 5% în cel al femeilor).

Numărul șomerilor în vârstă de 25 — 74 ani reprezintă 73,2% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna decembrie 2013.

2014-01-31 10:11:29
Vezi Continuarea 

Hollande, primit de Cameron pe fondul unui climat de ostilitate la adresa francezilor

Pentru conservatorii britanici, politica dusă de guvernul socialist francez servește drept 'sperietoare', cu 15 luni înainte de alegerile legislative din Marea Britanie, scrie cotidianul Le Figaro într-un articol publicat cu prilejul summitului franco-britanic de vineri, ce se anunță unul tensionat.

 

Foto: (c) Thierry Monasse / XINHUA ARHIVA

 

Va fi nevoie de mai mult de o halbă de bere pentru a destinde relațiile dintre Francois Hollande și David Cameron în timpul mesei luate la Swann Inn, un pub încântător pe malul râului, lângă baza aeriană de la Brize Norton, unde, vineri dimineața, este programat să se desfășoare un summit franco-britanic, consacrat în mare parte problemelor de apărare. Dacă relațiile dintre premierul britanic și fostul președinte francez Nicolas Sarkozy au devenit unele tensionate în pofida proximității lor politice, ele sunt departe de a se fi ameliorat o dată cu schimbarea ștafetei la Elysee. Permanentul climat de 'french bashing' (hărțuire a francezilor) din Marea Britanie și atacurile presei și clasei politice britanice mai mult sau mai puțin directe împotriva președintelui francez nu ajută la soluționarea tensiunilor.

Zvonurile privind anularea, ca reacție, a întrevederii de către partea franceză au fost, cu toate acestea, dezmințite. 'Dacă am fi anulat din astfel de motive, nu ar fi existat niciodată un summit', ironizează un consilier de la Palatul Elysee. Cameron a dorit să-l invite pe Hollande în circumscripția Oxfordshire, pentru acest prim summit comun, amânat de luni de zile. Ideea de a-l organiza în faimosul palat Blenheim al ducelui de Marlborough a fost abandonată când reprezentanții Downing Street și-au amintit că acesta a celebrat o victorie împotriva Franței în 1704. Mai neutră, baza de la Brize Norton simbolizează cooperarea militară între cele două țări, precizează cotidianul francez menționat.

În pofida acestei alianțe strategice foarte importante, legăturile dintre Paris și Londra rămân cel puțin tensionate. Între Hollande și Cameron lucrurile au început rău atunci când gazda de la Downing Street a refuzat, în 2012, să-l primească la Londra pe candidatul socialist la prezidențialele din Franța. În ochii britanicilor, 'taxa de 75%' (percepută milionarilor) a rezumat timp de luni de zile acțiunile guvernului Ayrault. A fost o ocazie pentru ca David Cameron să deruleze verbal 'covorul roșu' în fața exilaților și oamenilor de afaceri francezi. Avântul surpriză pe care economia britanică l-a luat în 2013 le-a dat aripi liderilor săi, pentru a sfida și mai mult Franța și creșterea sa economică anemică.

În mesajul său de Anul Nou, șeful guvernului britanic nu s-a abținut să critice într-un mod abia voalat 'marile erori' ale unei politici economice cu 'efecte dezastruoase'. O agresiune precizată câteva zile mai târziu de către unul dintre apropiații lui Cameron, Grant Shapps, președintele Partidului Conservator. Hollande 'și-a înfundat țara în nisip', a acuzat acesta, constatând că 'socialismul împinge elitele Franței să emigreze' peste Canalul Mânecii.

2014-01-31 09:36:00
Vezi Continuarea 

Doi foști judecători din Dolj, condamnați la închisoare cu executare pentru corupție

Doi foști judecători de la Tribunalul Dolj, Marius Bogdan Diaconescu și Traian Laurențiu Anghel, au fost condamnați definitiv la câte patru ani și șase luni de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casație și Justiție, ei fiind găsiți vinovați că au luat 45.000 de euro mită în anul 2010 pentru a da pedepse mai blânde în cazul a trei arestați.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

În același dosar au fost condamnați doi avocați care au intermediat mita, respectiv Ion Militaru (avocat în Baroul Olt) — doi ani și șase luni și Tiberius Octavian Ciucă (avocat în Baroul Dolj) — un an și două luni, ambii cu executarea pedepselor.

Instanța a mai dispus confiscarea sumei de 15.000 euro de la Bogdan Diaconescu și 5.000 euro de la Ion Militaru.

Decizia este definitivă.

Potrivit DNA, pe 5 mai 2010, Marius Bogdan Diaconescu, în calitate de judecător la Tribunalul Dolj — Secția penală, a primit de la trei denunțători, prin intermediari, suma de 15.000 euro pentru ca, în schimb, să dispună judecarea acestora în stare de libertate și să le aplice pedepse mai blânde.

Cei trei denunțători erau judecați în stare de arest preventiv pentru infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Banii au fost primiți de Marius Bogdan Diaconescu prin intermediul colegului său, Traian Laurențiu Anghel, judecător la aceeași instanță, în baza unei înțelegeri anterioare, după ce a modificat sentința penală pronunțată în aceeași zi, reducând pedeapsa aplicată denunțătorilor de la cinci la patru ani închisoare.

2014-01-31 09:04:16
Vezi Continuarea 

CEDO se felicită pentru creșterea eficienței interne

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a reușit să își reducă semnificativ în 2013 numărul dosarelor în așteptarea procesului, și-a manifestat satisfacția președintele acesteia, prezentând presei joi la Strasbourg raportul anual de activitate, transmite AFP.

 

Foto: (c) TRAIAN NEGULESCU / AGERPRES ARHIVA

 

'Am trecut sub pragul simbolic de 100.000 de cazuri în așteptare la sfârșitul lui 2013', mai exact la 99.000, în timp ce recordul a fost atins în septembrie 2011, cu 160.000 de dosare, a făcut cunoscut președintele CEDO, luxemburghezul Dean Spielmann.

În ultimii ani, au fost puse în aplicare o serie de proceduri, în special de filtrare a cererilor, cu scopul de a le elimina rapid pe cele care par evident nefondate, iar rezultatul atins este 'rezultatul unei munci enorme desfășurate în cadrul Curții de judecători și grefieri', a menționat magistratul.

CEDO, care teoretic poate fi sesizată de oricare dintre cei 800 de milioane de locuitori din cele 47 de țări din Consiliul Europei pentru nerespectarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, a amenințat 'să se prăbușească sub propriul succes', după intrarea în această organizație a fostelor țări comuniste din Europa de Est, în anii 1990, subliniază responsabilii săi.

Ei își exprimă speranța că prin acest efort de eficiență vor putea progresiv să se consacre mai rapid celor mai importante cazuri de presupuse încălcări ale drepturilor omului.

La sfârșitul lui 2013, Rusia avea cele mai multe dosare în așteptare (16.800, 16.8% din total), a adăugat Dean Spielmann. El a subliniat că acest număr era de două ori și jumătate mai mare (43.000) în urmă cu doi ani. 'Și nu trebuie să uităm că Rusia este o țară uriașă', a mai spus magistratul.

2014-01-31 07:48:00
Vezi Continuarea 

SUA: Administrația și Congresul discută eventuale sancțiuni împotriva Ucrainei

Administrația americană discută cu Congresul despre posibilitatea impunerii de sancțiuni împotriva Ucrainei, care se confruntă cu grave tulburări politice, a anunțat joi diplomația americană, preluată de AFP.

 

Foto: (c) Yin Bogu / XINHUA FLUX

 

Washingtonul a mai vehiculat până acum ipoteza adoptării unor sancțiuni împotriva Kievului și cei mai înalți conducători americani, printre care și președintele Barack Obama, și-au exprimat opinia asupra crizei. Vicepreședintele Joe Biden chiar i-a telefonat în două rânduri președintelui ucrainean Viktor Ianukovici.

Statele Unite ale Americii 'au retras vizele pentru mai mulți ucraineni implicați în violențele împotriva manifestanților pașnici', a reamintit purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki. 'Vom discuta despre sancțiuni, dar nicio decizie nu a fost luată', a adăugat ea.

2014-01-31 07:44:00
Vezi Continuarea 

SUA: Un amiral desemnat la conducerea Agenției Naționale de Securitate

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a numit pe viceamiralul US Navy Michael Rogers pentru a prelua conducerea puternicei agenții americane de informații NSA, a anunțat joi șeful Pentagonului, Chuck Hagel, potrivit AFP.

 

Foto: (c) Yin Bogu / XINHUA FLUX

 

'Este vorba despre un moment important pentru NSA, iar viceamiralul Rogers aduce competențe excepționale și unice în acest post, în timp ce agenția își continuă misiunea sa esențială și pune în aplicare reformele inițiate de președintele Obama', a afirmat Hagel într-un comunicat, cel care l-a recomandat pe Michael Rogers pentru funcția respectivă.

Viceamiralul trebuie să primească acceptul Senatului.

Dacă este confirmat, Michael Rogers, în vârstă de 53 de ani, va fi în același timp la conducerea NSA și a Cyber Command.

NSA se află sub tirul criticilor după dezvăluirile senzaționale făcute de fostul consultant al agenției de informații Edward Snowden în legătură cu amploarea programelor americane de supraveghere a comunicațiilor.

2014-01-31 01:42:00
Vezi Continuarea 

Iran: Demisia unuia dintre vicepreședinți din motive de sănătate

Președintele iranian, Hassan Rohani, a acceptat demisia vicepreședintelui responsabil cu moștenirea culturală, Mohammad Ali Najafi, din motive de sănătate, au informat joi mass-media iraniene, citate de AFP.

 

Foto: (c) XINHUA / XINHUA ARHIVA

 

Desemnat ministru al educației, candidatura sa a fost respinsă în august 2013 de parlamentul dominat de conservatorii care i-au reproșat legăturile sale cu tabăra reformatoare.

Ulterior, a fost numite vicepreședinte responsabil al Organizației moștenirii culturale, turismului și artizanatului, care în principal administrează muzeele, politica turistică și păstrarea patrimoniului.

El a fost înlocuit cu Massoud Soltani-Far printr-un decret dat publicității pe site-ul președinției de la Teheran (www.president.ir).

Născut în 1959 și membru al grupului reformator în consiliul municipal al capitalei, potrivit mass-media, acest apropiat al lui Rohani a fost propus în august ca ministru al tineretului și sportului. Candidatura sa a fost, de asemenea, respinsă de parlament, deputații fiind de părere că nu are suficientă experiență pentru acest post.

Conform cotidianului anglofon Tehran Times, Najafi a adus 'un suflu de prospețime (...) într-o organizație dezmembrată de gestionarea ineficientă din ultimii opt ani', sub președinția conservatorului Mahmoud Ahmadinejad.

2014-01-31 00:48:00
Vezi Continuarea 

Cristian Preda: Mă înscriu în Partidul Mișcarea Populară și voi candida la europarlamentare pe listele sale

Europarlamentarul Cristian Preda a anunțat, joi seară, la B1Tv, că se înscrie la Partidul Mișcarea Populară, având ca principal obiectiv afilierea PMP la Partidul Popular European prin obținerea unui scor cât mai bun la alegerile pentru Parlamentul European.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA

 

"Mă înscriu în Partidul Mișcarea Populară. (....)Am numeroase conexiuni în Partidul Popular European și voi încerca, acesta este primul obiectiv, să contribui la primul obiectiv al PMP, acela de a fi integrat în PPE. Și această integrare este condiționată de un lucru foarte simplu, ușor de bănuit. Mișcarea Populară va intra în Partidul Popular European dacă va trimite deputați în Parlamentul European. E simplu, pentru că nu te acceptă pe ochi frumoși", a declarat Cristian Preda întrebat la B1 Tv dacă se înscrie în PMP.

El a adăugat că, în această clipă, în cadrul PPE, există PNȚCD, PDL și UDMR, partide care au blocat accesul la PPE și al "Forței Civice și al partidului lui Tokes și accesul Mișcării Populare spunând: noi așteptăm alegeri".

2014-01-30 23:22:35
Vezi Continuarea 

Brăila: Un număr de 37 de localități sunt în continuare izolate, DN 23 este blocat parțial

Județul Brăila are încă 37 de localități izolate în zăpadă, iar DN 23 este blocat parțial, după cum a informat purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, lt. col. Ștefan Stoian.

 

Foto: (c) DANIEL STOENCIU / AGERPRES FLUX

 

Sunt blocate localitățile Bordei Verde, Constantin Gabrielescu și Lișcoteanca aparținând de comuna Bordei Verde, Ciocile, Chichinețu, Chioibășești din Ciocile, Batogu, Ionești, Scălătești și Vultureni din Cireșu, Galbenu, Drogu, Pântecani, Sătuc, Zamfirești din Galbenu, Corbu Vechi și Voinești din Măxineni, Dedulești din Mircea Vodă, Esna din Movila Miresii, Berlești și Târlele Filiu care aparțin de orașul Ianca, Racovița și Corbeni din Racovița, Boarca și Mihail Kogălniceanu din Râmnicelu, Pribeagu din Roșiori, Gurguieți din Scorțaru Nou, Cotu Lung, Cotul Mihalea și Vameșu din Siliștea, Tichilești, Ulmu, Victoria și Mihai Bravu din Victoria și Vișani, Plăsoiu și Câineni Băi din Visani.

Sunt fără alimentare cu apă satele Roșiori, Florica și Colțea aparținând de comuna Roșiori.

În județul Brăila, pe DN 2B, DN 21, DN 22 și DN 22B se circulă în condiții de iarnă, DN 23 este blocat parțial, au fost reluate trecerile cu bacurile spre județul Tulcea și spre Insula Mare a Brăilei și toate localitățile sunt alimentate cu energie electrică.

Au fost constituite 16 filtre pentru dirijarea traficului pe drumurile naționale și județene de pe raza județului Brăila, cu 150 de polițiști și 45 mijloace auto.

Pe raza comunei Siliștea au acționat 20 polițiști din cadrul Serviciului pentru acțiuni speciale în vederea deszăpezirii locuințelor afectate.

2014-01-30 22:17:10
Vezi Continuarea 

Buzău: Un număr de 29 de sate izolate, două drumuri naționale și cinci județene închise

Un număr de 16 de unități administrative din județul Buzău cu 29 de sate sunt în continuare izolate și peste 30 de drumuri, dintre care două naționale și cinci județene, sunt închise.

 

Foto: (c) FLORIN MATEI / AGERPRES FOTO

 

Potrivit ISU Buzău, două drumuri naționale sunt închise, DN 22 între localitățile Râmnicu Sărat — Băile, DN 2C între Costești — Smeeni — limita cu județul Ialomița. Totodată, o localitate, satul Dulbanu, comuna Amaru, nu are energie electrică.

'Au mai rămas blocate cinci drumuri județene, DJ 103 R între DN1 B — Găgeni — Vintileanca, DN1B — Greceanca, DJ 202 E între Rm. Sărat — Voetin, DJ 203 N între Rușețu — limita județ Brăila, DJ 102 I între Smîrdan — Mitropolia și DJ 214 A între Caragele — Largu — Scărlătești — Rușețu, iar alte 18 tronsoane sunt blocate pe porțiuni variabile', a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Marius Sârbescu.

2014-01-30 22:03:10
Vezi Continuarea 

Mihai-Răzvan Ungureanu: Actuala putere și cei care au scris noul Cod penal să-și asume responsabilitatea

Președintele Forței Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, este de părere că actuala putere și cei care au scris noul Cod penal trebuie să-și asume responsabilitatea, dacă acesta intră în vigoare în formă propusă.

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FLUX

 

'Responsabilii pentru noul Cod Penal se știu. Este jignitor cum politicieni, astăzi condamnați și judecați pentru corupție, au fost prezenți în 2009-2010 în comisia de specialitate din Parlament, atunci când proiectul a fost legiferat. Este de neînțeles cum s-a declanșat acest scandal cu trei zile înainte ca noul Cod să între în vigoare. Actuala putere și cei care au scris noul Cod penal să-și asume în egală măsură responsabilitatea, dacă acesta intră în vigoare în formă propusă. Articolul 140 vine acum că o mănușă, după sentințele dure date de justiția română în ultima perioadă. Marii corupți ai României nu mai dorm bine noaptea. În mod cert vor urma și alte dosare', a spus Mihai-Răzvan Ungureanu, într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, după ședința Consiliului Superior al Magistraturii, că va redacta proiectul de act normativ privind unele clarificări referitoare în special la noul Cod de procedură penală și că speră să fie finalizat joi seară sau cel târziu vineri dimineață.

"Voi redacta acum proiectul de act normativ și îl voi înainte de îndată Guvernului pentru decizie. (...) O să decidem sub ce formă va fi acest proiect. (...) Sper să fie gata în această seară sau cel târziu mâine dimineață", a afirmat Cazanciuc, referitor la solicitarea de a se promova un act normativ, în special la procedură penală, de natură a aduce clarificări pentru ceea ce va intra în vigoare de la 1 februarie.

El a precizat că intenția este de a aduce ''claritate'' și nu se pune problema de blocaje în sistem.

2014-01-30 21:48:24
Vezi Continuarea 

Bacău: Trei foști directori băcăuani ai SISEE, condamnați în Dosarul 'Transformatorul', alături de Relu Fenechiu

Ioan Turbatu, Ion Marghidan și Petru Andronache, foști directori ai Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, inculpați în același dosar cu ex-ministrul Relu Fenechiu, vor efectua pedepse cu închisoarea de șase ani - primii doi, respectiv șapte ani - cel de-al treilea.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

Cei trei au fost condamnați definitiv, joi, de o instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție în Dosarul 'Transformatorul'. Totodată, băcăuanii vor plăti în solidar cu Relu Fenechiu și alți doi inculpați condamnați, peste șase milioane de lei, urmând a li se interzice și o serie de drepturi civile pe timp de trei ani.

La proces, apărătorii celor trei inculpați băcăuani au cerut fie achitarea clienților pe care îi reprezintă, fie desființarea hotărârilor de condamnare decise de instanța de fond și rejudecarea dosarului. Ei au susținut că toate tranzacțiile pentru care inculpații au fost trimiși în judecată au fost efectuate legal, că este dovedit, cu acte depuse la dosar, și că transformatoarele rămase în stoc sunt funcționale și pot fi folosite oricând de SISEE Moldova.

Potrivit procurorilor, în perioada 2002 — 2005, în calitatea lor de directori generali ai SISEE Moldova, Ioan Turbatu și Ion Marghidan, respectiv Petru Andronache, în calitate de director comercial, și-au îndeplinit, cu știință, în mod defectuos atribuțiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzacții cu componente ale sistemului energetic, între care transformatoare de putere și întrerupătoare, cu firmele La Roca, Fene Grup, Euro Plus și Tehnorom. Toate respectivele firme sunt din Iași și îi aveau ca asociați sau administratori pe Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu și Mihai Damian. Astfel, în urma unor proceduri de achiziție publică fictive, cu complicitatea inculpaților Fenechiu și Lucian și Damian Mihai Bogdan, cei trei au acceptat livrarea de produse pentru sistemul energetic, necorespunzătoare calitativ, fiind vechi, uzate, de proveniență incertă, iar prețul de achiziție era aproximativ similar cu cel al unui produs nou.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de circa 7,6 milioane de lei (1,7 milioane de euro), reprezentând valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziționate, aflate în prezent, în proporție de 99 la sută, pe stoc.

2014-01-30 21:27:35
Vezi Continuarea 

John Kerry a vorbit la telefon cu liderii opoziției ucrainene

Secretarul de stat american, John Kerry, și-a exprimat sprijinul pentru integrarea europeană a Ucrainei și pentru soluționarea pașnică a crizei politice de la Kiev, în timpul unei convorbiri telefonice avute cu liderii opoziției ucrainene.

 

Foto: (c) Yin Bogu / XINHUA FLUX

 

''Secretarul de stat a subliniat că SUA susțin integrarea europeană a Ucrainei și a făcut apel la apărarea democrației prin mijloace pașnice. El a subliniat, de asemenea, progresul înregistrat prin anularea legilor de la 16 ianuarie'', ce prevedeau sancțiuni pentru participanții la proteste, a indicat Jennifer Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, citată de RIA Novosti.

2014-01-30 21:14:31
Vezi Continuarea 

La nivelul MAI au fost mobilizați aproximativ 6.100 de polițiști, pompieri și jandarmi, în județele sub avertizare meteo

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost mobilizați în cursul zilei de joi și au acționat în teren aproximativ 6.100 de polițiști, pompieri, jandarmi care au intervenit cu peste 1.600 mijloace tehnice în ajutorul populației, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

 

Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO

 

Misiuni de salvare au avut loc joi în toate județele afectate de fenomenele meteorologice periculoase.

"La nivelul zonelor afectate, în intervalul 08.00-16.00, s-a intervenit la un total de 102 misiuni medicale de urgență, cu ajutorul pompierilor salvatori, echipajelor SMURD și elicopterelor MAI. Piloții Inspectoratului General de Aviație al MAI au desfășurat 22 de misiuni de salvare în localitățile din care au fost transmise solicitări de intervenție aeriană, acordând asistență aeromedicală pentru 31 de persoane aflate în stare critică. Astfel, Inspectoratul General de Aviației al MAI a răspuns solicitărilor de asistență aeriană din județele Buzău, Brăila, Constanța, Călărași, Galați", se arată în document.

Dintre persoanele salvate de piloții Ministerului Afacerilor Interne, trei au fost femei însărcinate, iar șapte au fost copii, toate persoanele fiind preluate și transportate către unități medicale specializate.

Comunicatul mai arată că pompierii de la inspectoratele județene pentru situații de urgență au intervenit pentru salvarea semenilor și bunurilor acestora.

2014-01-30 21:10:10
Vezi Continuarea 

Oprea: MAI a acționat în 120 de localități izolate, cu peste 6.000 de polițiști, jandarmi și pompieri

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru interimar al Afacerilor Interne, a anunțat joi seară, în cadrul comandamentului de iarnă, că MAI a acționat joi în 120 de localități izolate cu efective de peste 6.000 de polițiști, jandarmi și pompieri.

 

Foto: (c) AGERPRES FLUX/LIVIU SOVA

 

"Coordonatele acțiunilor MAI au fost salvarea de vieți omenești, intervenția pentru ajutorarea cetățenilor, sprijinirea autorităților locale pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo. Începând din această dimineață, angajați ai MAI, în special forțe din Jandarmerie au fost dislocate în județele Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași și Vrancea pentru a interveni în 120 de localități izolate, în sprijinul cetățenilor afectați de viscol.

2014-01-30 20:56:15
Vezi Continuarea