Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Kelemen: Trăim într-o perioadă dificilă; în afară de noi, nimeni nu îşi va asuma protecţia comunităţii noastre

Kelemen: Trăim într-o perioadă dificilă; în afară de noi, nimeni nu îşi va asuma protecţia comunităţii noastre

Kelemen: Trăim într-o perioadă dificilă; în afară de noi, nimeni nu îşi va asuma protecţia comunităţii noastre
 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, în cadrul manifestărilor de comemorare a Revoluţiei de la 1848-1849, de la Târgu Mureş, că maghiarii trăiesc într-o perioadă dificilă, atât acasă, cât şi în Europa şi că în afară de Uniune, nimeni nu îşi va asuma protecţia comunităţii.

"Iată că şi astăzi trăim într-o perioadă dificilă şi acasă şi în Europa. În afară de noi, nimeni nu îşi va asuma protecţia comunităţii noastre. Am învăţat foarte repede că putem conta doar pe noi înşine, deoarece pentru alte comunităţi, desigur, sunt prioritare aspectele care influenţează prezentul şi viitorul lor. Prin urmare, atunci când spunem că putem conta doar pe noi înşine, nu există o exagerare în acest sens. Aşa cum nu exagerăm nici atunci când spunem că avem nevoie de aliaţi. Am experimentat acest lucru de sute de ori şi ducem această experienţă cu noi, de generaţii. Astăzi, lumea se confruntă cu schimbări majore, inclusiv Europa", a arătat Kemelen Hunor.

Politicianul a spus că, în ultimii ani, UDMR a transformat cauza minorităţilor etnice şi lingvistice autohtone într-o cauză europeană, a lansat Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack, a strâns peste 1.250.000 de semnături şi doreşte ca Uniunea Europeană să reglementeze situaţia minorităţilor naţionale autohtone la nivel european.

"Susţinem ferm faptul că aceasta este o cauză europeană. România a avut la dispoziţie exact o sută de ani pentru a-şi respecta promisiunile de la Alba Iulia. Au trecut o sută de ani, iar promisiunile au rămas la stadiul de promisiuni. În Europa, de la Tirolul de Sud până în Finlanda, relaţia dintre minoritate şi majoritate s-a rezolvat decent prin acordarea diferitelor forme de autonomie. Acum este momentul ca acest lucru să se întâmple şi în partea de est a Europei. Am început, deci, să construim un drum în acest sens, dar ne aflăm abia la început. Pentru a progresa trebuie să avem în PE o reprezentare puternică a maghiarilor din Bazinul Carpatic, la care trebuie să contribuie fiecare dintre noi. Există în viaţă cauze şi situaţii care nu depind de noi sau depind doar într-o foarte mică măsură. Însă întărirea reprezentării maghiare din Bazinul Carpatic depinde în totalitate de noi, de nimeni altul", a subliniat Kelemen.

Liderul UDMR a arătat că schimbările de care are nevoie Uniunea Europeană vor avea loc, chiar şi în lipsa maghiarilor, dar că toţi trebuie să devină conştienţi de faptul că "ar trebui să facem parte din schimbări, să fim factori de decizie ai istoriei, nu doar cei care suportă consecinţele schimbărilor".

"Pentru că acesta este mesajul şi moştenirea Revoluţiei din 1848: să ne construim singuri destinul, să facem tot ce ne stă în putinţă şi nu ne descurajăm nici atunci când trebuie să răspundem celor mai mari provocări. Să ne ridicăm dacă am fost doborâţi, să pornim din nou la drum dacă am fost opriţi şi să menţinem steagul arborat, pentru a fi văzut şi de la distanţe mari. La 171 de ani de la izbucnirea Revoluţiei Maghiare trebuie să rămânem loiali valorilor, şi principiilor care au contribuit la măreţia luptei pentru libertate şi care însufleţesc poporul maghiar chiar şi după 8 generaţii, aici în Transilvania, pe pământul natal", a susţinut politicianul.

AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

2019-03-14 18:44:34
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!