Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Partide

Partide

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că legea amnistiei aflată în dezbatere parlamentară nu se referă la infracțiunile comise cu violență și nici la cele de corupție prevăzute în Codul penal și a adăugat, față de comentariile potrivit cărora Gigi Becali ar urma să beneficieze de o astfel de lege, că acesta din urmă este un cetățean ca și ceilalți care se poate, sau nu, încadra în prevederile respectivului act normativ.


Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

 

"Este vorba despre o lege a amnistiei care, într-adevăr, ar urma să pună în libertatea persoane cu pedepse relativ mici cu excepția persoanelor care au comis infracțiuni cu violență: omor, tâlhărie, viol, orice fel de infracțiuni cu violență și cu excepția celor patru infracțiuni de corupție din Codul penal: luare de mită, dare de mită, trafic de influență și primire de foloase necuvenite. Deci, nu se referea la cei care au comis fapte cu violență și care, evident, prezintă un pericol social sporit și nu se referea la fapte de corupție. Se referă la mici fapte prevăzute de Codul penal sau în diverse legi speciale și este o politică, este prevăzută în Constituție acest tip de lege. Este o politică aplicată în toate țările europene, s-a aplicat și în România, nu mai știu când s-a aplicat ultima dată, într-un fel de a da o a doua șansă celor care nu sunt recidiviști, care au greșit și la care instanța, poate, din prima, le-a dat o pedeapsă foarte mare. Aici lucrurile trebuiau prezentate și explicate foarte clar ca să nu lăsăm propaganda băsistă să spună: fug corupții, lăsăm corupții. Domne' nu se referă la cele patru infracțiuni (de corupție — n.r.)", a declarat premierul la Antena 3.

Ponta a respins și argumentul lansat de anumite voci care susțineau că legea amnistiei ar fi pregătită pentru ieșirea lui Gigi Becali din închisoare.

"Că iese Gigi Becali ? Bun, am înțeles și care e problema, ce dacă iese Gigi Becali ? (...)Becali e un cetățean ca orice cetățean. Dacă se încadrează în prevederile legii când a fost condamnat, a fost condamnat. Dacă se încadrează în prevederile legii când e amnistiat, e amnistiat. Nu cred că noi dăm legi cu gândul că se aplică la Ionescu sau la Popescu. Însă, într-adevăr, trebuie să le luăm să le explicăm oamenilor. Explicăm Comisiei Europene să nu mai asculte ce primește de la ...Cu amnistia am cerut un lucru de bun-simț. Am spus: se discută cu Ministerul Justiției, se informează CSM, Comisia Europeană. Se arată faptul că avem condamnări la CEDO pentru regimul de detenție", a declarat premierul.

Ponta a adăugat că se regăsește, pe de altă parte, în situația în care de la buget ar mai trebui alocați bani pentru construirea unor penitenciare. În atare condiții, a spus el, oamenii simpli l-ar putea întreba de ce, cu acei bani, nu se construiesc spitale sau școli.

2013-12-16 23:29:37
Vezi Continuarea 

Ponta: USL trebuie să rămână împreună; între aliați și prieteni eu sunt cel mai conciliant

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, la Antena 3, că USL trebuie să rămână împreună pentru a-și îndeplini obiectivele pentru care a primit voturi.


Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

 

"Cred că oamenii ne-au votat din două motive: în primul rând să îi scăpăm de Traian Băsescu și de sistemul lui și încă nu i-am scăpat, mai sunt 11 luni, și în al doilea rând să facem anumite lucruri bune. Unele dintre ele le-am făcut, am reîntregit pensiile și salariile, am repornit fondurile europene, punem internet în 2500 de școli, am dat banii înapoi la militari, am dat la diplomați, avem multe alte lucruri pe care trebuie să le facem. Dar prima condiție, să îi scăpăm de ceea ce oamenii spun "Băsescu", dar e de fapt regimul Băsescu, mai avem 11 luni. Pentru acest obiectiv trebuie să rămânem împreună", a spus primul ministru.

Victor Ponta a explicat că există tensiuni în USL și că regretă dacă a folosit în cursul zilei cuvinte care l-au supărat pe Crin Antonescu.

"Unitatea frontului anti-Băsescu, sigur că e de multe ori pusă la încercare. Sunt momente în care sub acest atac fiecare dintre noi simte nevoia să se tragă puțin din foc. Eu sunt genul care îmi asum toate lucrurile pe care le fac și bune și rele, le explic, uneori conving oamenii, alteori nu, dar important e că nu dau înapoi și nu îmi las camarazii. (...) Eu țin la ideea că suntem solidari. (...) Astăzi și nu doar astăzi, de trei ani de zile, nu m-am exprimat în public critic la adresa domnului Antonescu. Astăzi trebuia să lămuresc o situație și cred că am lămurit-o, dacă am folosit niște termeni care l-au supărat pe domnul Antonescu, îmi pare rău. Între aliați și prieteni eu sunt cel mai conciliant și așa o să fiu și de acum încolo", a spus primul ministru.

2013-12-16 22:51:17
Vezi Continuarea 

Delegarea atribuției de reprezentare în plan extern nu are consecință pierderea competenței președintelui de a stabili mandatul

 

Opinie separată: Delegarea atribuției de reprezentare în plan extern

nu are consecință pierderea competenței președintelui de a stabili mandatul


Trei judecători ai Curții Constituționale a României - președintele Augustin Zegrean, Daniel Morar și Ștefan Minea - susțin, în opinia separată la decizia din 6 noiembrie, că delegarea atribuției de reprezentare în plan extern nu poate avea drept consecințe pierderea competenței președintelui de a stabili mandatul.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX MICSIK

 

CCR a respins, atunci, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele României și a constatat că dispozițiile art.2, 3 și 18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene sunt constituționale.

Zegrean, Morar și Minea consideră că, în dezacord cu opinia majoritară, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, formulată de președintele României trebuia admisă și constatată neconstituționalitatea acestora.

"Atribuția de reprezentare poate fi delegată de către președinte, în mod expres, prim-ministrului. Într-o atare situație, ceea ce se transmite este exclusiv exercițiul dreptului de reprezentare, respectiv dreptul de a participa la reuniunile Consiliului European, președintele păstrând dreptul său originar de a hotărî cu privire la conținutul și limitele mandatului atribuit. Așa fiind, opțiunea președintelui României, manifestată circumstanțiat, cu o anumită ocazie, de a delega atribuția sa constituțională de reprezentare în plan extern nu poate avea drept consecințe pierderea competenței sale originare de a stabili mandatul de reprezentare și, cu atât mai puțin, transferul acestei competențe către o altă autoritate publică, recte Parlamentul", se arată în opinia separată.

Potrivit acestora, Curtea a arătat anterior că, în planul politicii externe, prim-ministrul are competența constituțională de a asigura realizarea politicii externe a țării, ceea ce înseamnă că, în funcție de orientarea stabilită de reprezentantul statului în plan extern, care este președintele statului, Guvernul, prin reprezentantul său, urmează să implementeze în mod corespunzător măsurile față de care statul s-a angajat.

Prin urmare, în opinia lor, Curtea a constatat că rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, el trebuind să urmeze și să îndeplinească obligațiile la care România s-a angajat la nivel de stat.

Cei trei judecători precizează că acest rol este unul de execuție, așadar, unul derivat, și nu originar, cum este cel al președintelui României și că astfel, așa cum s-a reținut prin deciziile anterioare, nefiind o putere delegată, ci proprie șefului statului, reprezentarea poate fi delegată, printr-un act de voință expres, de către acesta atunci când consideră necesar.

"Identificarea și validarea din perspectiva constituționalității a celor două situații distincte propuse de legiuitor, și anume: ipoteza reglementată de art.18 alin.(1)?(3) din lege, care se referă la situația în care atribuția de reprezentare a României la Consiliul European a fost delegată prim-ministrului, caz în care conținutul mandatului se află sub control parlamentar, respectiv ipoteza prevăzută de art.18 alin.(4) din lege, care prevede posibilitatea președintelui de a informa Parlamentul cu privire la conținutul mandatului, atunci când el însuși participă la reuniunile Consiliului European, sunt, din punctul nostru de vedere, criticabile și, prin urmare, de neacceptat", susțin cei trei judecători.

Ei arată că președintele este, în temeiul Legii fundamentale, titularul dreptului de reprezentare a statului român în relațiile internaționale, iar în virtutea acestui drept, stabilește conținutul și limitele mandatului pe care urmează să îl prezinte reuniunii Consiliului European.

"Prin urmare, apreciem că dispozițiile legale care stabilesc obligația Guvernului de a elabora proiectul de mandat și de a-l supune aprobării Parlamentului, care dobândește astfel putere decizională în stabilirea conținutului mandatului, contravin prevederilor art.80 alin.(1) coroborat cu art.91 și art.148 alin.(4) din Constituție. Este de principiu că un act cu caracter normativ nu poate adăuga la Constituție, nu poate schimba competențe prestabilite prin Constituție. Voința politică trebuie să se subordoneze principiilor, valorilor și exigențelor constituționale, indiferent de relațiile, chiar tensionate, existente între autoritățile publice", mai spun aceștia.

2013-12-16 21:37:36
Vezi Continuarea 

Ponta: Guvernul sprijină cu 50 de milioane de euro construcția Arenei Multifuncționale București

Guvernul va acorda 50 de milioane de euro pentru construcția Arenei Multifuncționale București, a afirmat, luni, Victor Ponta, la semnarea protocolului privind realizarea Sălii Multifuncționale București, încheiat între Guvernul României și Primăria Capitalei.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / AGERPRES/FOTO

 

"Guvernul va sprijini financiar, în mod direct, construcția unei Săli multifuncționale de care Bucureștiul și de care România are nevoie. Nu avem așa ceva în România, nu putem organiza o mare competiție națională sau internațională și nu cred că mai exista capitale europene care să nu aibă o asemenea sală. (...)Vreau să sprijinim Primăria Generală, am predat terenul, studiul de fezabilitate, știu că au pornit procedurile și mi-aș dori în primăvara anului viitor, cel mai târziu, să semnați contractul.", a afirmat primul ministru.

Victor Ponta a adăugat că suma cu care Guvernul va contribui pentru acest proiect este de 50 de milioane de euro și a precizat că a semnat un protocol cu Primăria Generală pentru a evita situația creată la construcția Arenei Naționale unde sprijinul statului a fost "din vorbe și niciodată pe hârtie".

2013-12-16 19:43:45
Vezi Continuarea 

Judecătoria Vaslui a publicat motivarea respingeriii ordonanței președințiale pentru retragerea jandarmilor din Pungești

Magistrații de la Judecătoria Vaslui au publicat, luni, motivarea de respingere a ordonanței președințiale pentru ridicarea statului de 'zonă specială de siguranță publică" și repectarea dreptului la libera circulație a cetățenilor din Pungești, solicitată în instanță în cursul săptămânii trecute de Simona Niculescu, o activistă pentru drepturile omului și specialistă în drept european.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ADRIAN CUBA

 

Simona Niculescu s-a deplasat înainte de a depune cererea de ordonanță președințială, la Pungești, pentru a vizita tabăra de rezistență a protestatarilor, amplasată pe un teren situat lângă suprafața concesionată de Chevron. Reprezentanții Jandarmeriei i-au pus în vedere faptul că poate pătrunde pe respectivul teren doar în prezența proprietarului și doar în grupuri de câte 3 — 4 persoane, reclamanta susținând că i-a fost îngrădit dreptul la libera circulație.

'Aspectele de fapt relevate în susținerea solicitării adresate de reclamantă, astfel cum rezultă din mijlocul de probă administrat în cauză (...) nu sunt de natură să creeze aparența încălcării dreptului de liberă circulație prin exercitarea unor abuzuri din partea Jandarmeriei Române. (...). Or, măsura care se cere a fi luată, de interzicere a Jandarmeriei Române de a nu mai condiționa temporar (până la finalizarea protestelor) accesul persoanelor în zonă, de identificarea lor și justificarea unui interes, până la soluționarea acțiunii de fond, este de natură a produce de fapt efecte ireversibile în contextul necesității asigurării continue a ordinii și liniștii publice. Luarea unei asemenea măsuri ar echivala în mod necesar cu prejudecarea fondului, ceea ce denotă neîntrunirea condiției contrare a ordonanței președințiale', se arată în motivarea instanței.

2013-12-16 19:38:05
Vezi Continuarea 

Cristian Popescu Piedone a dizolvat filialele PC din București

Prim-vicepreședintele Partidului Conservator, Cristian Popescu Piedone, a dizolvat luni toate organizațiile partidului din București.

 

Foto: AGERPRES FLUX / CRISTIAN NISTOR

 

Popescu Piedone a declarat luni pentru AGERPRES că a luat această decizie după ce a văzut o lipsă de implicare și eficiență redusă din partea tuturor organizațiilor.

"Da, am luat decizia de a dizolva filialele PC pentru o reconstrucție a organizației municipiului București cu oameni responsabili care să se gândească la viitorul copiilor lor și să facă o politică administrativă de dezvoltare a Bucureștiului. Nu accept bondari lângă mine, vreau cât mai multe albinuțe. Au timp ca după Sărbători să se gândească și să se întoarcă sau sunt liberi de contract", a afirmat liderul PC.

2013-12-16 19:14:36
Vezi Continuarea 

Ponta: Eu nu vreau să rup USL, dacă vrea Antonescu...

Premierul Victor Ponta a declarat luni că nu vrea să rupă USL și că uneori începe să îl confunde pe Crin Antonescu cu Traian Băsescu.


Foto: AGERPRES FLUX/LIVIU SOVA

 

"Pentru mine ceea ce este important este că Guvernul funcționează, majoritatea funcționează, vom avea un vot la buget (...) Astăzi aveam obligația apărând în spațiul public să clarific niște aspecte legate de colaborarea în USL am avut obligația să spun adevărul și ați aflat adevărul și e vorba de ce s-a discutat între doisprezece oameni, nu între doi oameni, că dacă se discută între doi oameni, sigur, fiecare poate să își țină propria variantă. Dacă sunt doisprezece oameni prezenți și unsprezece spun un lucru, e clar că așa e", a afirmat Victor Ponta la semnarea protocolului privind realizarea Sălii Multifuncționale București, încheiat între Guvernul României si Primăria Capitalei.

Premierul i-a menționat printre cei prezenți la discuțiile cu liderul PNL și care i-ar confirma spusele pe Daniel Constantin, pe Gabriel Oprea, Liviu Dragnea, Andrei Dolineaschi și pe alți "colegi liberali".

2013-12-16 18:53:25
Vezi Continuarea 

Zgonea: Există un acord pentru ca TVR News să transmită lucrările Camerei și Senatului

Președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a declarat luni că Parlamentul nu își face televiziune, ci există un acord cu TVR pentru ca lucrările Camerei Deputaților și Senatului să fie transmise pe postul TVR News.


Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

"Există o directivă europeană de un an și jumătate care obligă parlamentele naționale ca dezbaterile din plen să fie prezentate pe un canal de televiziune. Nu am cheltuit niciun ban, nu cheltuim niciun ban pentru asta, dar eu cred că parlamentarii sunt la dispoziția cetățenilor, trebuie să-i vadă fiecare cetățean câte luări de cuvânt are, ce opinii are în Parlament, cum votează. Nu cheltuim bani pentru că avem resurse financiare alocate în anii trecuți, avem un acord cu TVR și TVR a spus că este dispus ca pe TVR News să ne preia și pe noi și pe Senat. Nu am angajat niciun reporter și niciun prezentator, TVR face retransmisia, cei care lucrează la Televiziunea Română vor veni aici, noi avem toate camerele de luat vederi pentru că le-am cumpărat până în 2004, ele sunt bune și astăzi", a spus Zgonea întrebat dacă Parlamentul își face televiziune.

El a adăugat că la ora actuală televiziunile de știri transmit informații din Parlament, dar în acestea există subiectivism și este bine ca cetățeanul României să vadă ce face fiecare parlamentar în parte.

2013-12-16 18:48:44
Vezi Continuarea 

Fostul ministru Barbu, sancționat cu avertisment de CNCD pentru declarațiile privind bugetul Programului de prevenire a HIV

Membrii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării l-au sancționat, luni, pe fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, cu avertisment pentru declarațiile făcute de acesta referitoare la bugetul alocat Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/ALEX TUDOR

 

"Declarațiile fostului Ministru al Culturii, Daniel Barbu, referitoare la bugetul Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA reprezintă discriminare directă și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2, alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Domnul Daniel Barbu a fost sancționat cu avertisment. Vot: cinci voturi pentru și o opinie separată", arată sursa amintită.

Totodată, și ziarul local 'Informația Zilei' din Satu Mare a primit o amendă contravențională în valoare de 2000 lei pentru publicarea unui anunț de angajare care preciza ca și condiții 'persoana tânără, aspect fizic plăcut, exclus naționalitate maghiară'.

Membrii CNCD au considerat că respectivul anunț reprezintă "discriminare directă", persoana care a dat anunțul în ziar fiind de asemenea sancționată contravențional cu suma de 3.000 lei.

Și Regia Autonomă de Transport Urban Călători Cluj-Napoca, în cadrul căreia funcționează corul 'Dor Transilvan' a primit o amendă în cuantum de 5.000 lei ca urmare a conținutul colindului antisemit interpretat de către ansamblu pe postul TVR 3. Aceeași sancțiune a primit-o și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

2013-12-16 18:23:03
Vezi Continuarea 

UPDATE Nicolicea, ales președinte al comisiei de anchetă Călărași

Deputatul Eugen Nicolicea a fost votat în unanimitate președinte al comisiei parlamentare de anchetă Călărași, for constituit pentru verificarea legalității achiziției terenurilor din zona comunei Nana.

Foto: AGERPRES FLUX / GRIGORE POPESCU

 

"Aceasta este o ședință pur organizatorică, în cadrul căreia vom desemna președintele, urmând ca la dispoziția membrilor comisiei să fie un draft, un proiect de regulament și până data viitoare fiecare membru al comisiei să poată facă propuneri pentru îmbunătățirea, dacă este cazul, a acestui regulament. (...) Menționez că este un proiect de regulament care a mai funcționat la toate comisiile de anchetă, cu mici modificări", a declarat deputatul Eugen Nicolicea, în deschiderea primei ședințe a comisiei parlamentare de anchetă Călărași, reuniune desfășurată în prezența presei. 


Nicolicea a prezentat obiectivele comisiei de anchetă, care are un termen de finalizare a raportului de 60 de zile. 


Astfel, potrivit Hotărârii plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului de înființare a comisiei de anchetă Călărași, forul parlamentar are următoarele obiective: verificarea trasabilității terenurilor înstrăinate în perioada 1990-2013 pe raza comunei Nana, județul Călărași; verificarea situației subvențiilor încasate de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură în perioada verificată în zona supusă anchetei; verificarea statutului juridic și al raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona comunei Nana în perioada 1990-2013; verificarea structurii de culturi a exploatațiilor agricole din zona supusă anchetei; verificarea legalității tranzacțiilor cu terenuri din zona supusă anchetei în perioada 1990-2013. 


Prin hotărârea plenului reunit al celor două Camere comisia este compusă din 15 membri — un președinte, un vicepreședinte și un secretar, dar având în vedere că PDL nu și-a desemnat reprezentanți în comisie, forul s-a reunit cu doar 13 membri, a spus Nicolicea. 


Componența nominală a comisiei este: de la PSD senatorii Gabriela Firea, Mihai Fifor, Nicolae Șerban și deputații Ioan Adam, Eugen Nicolicea, Adrian Solomon, de la PNL senatorii Mircea Dobra și Iulian Dumitrescu și deputații Ioan Cupșa, Costel Alexe și Mircea Irimia, din partea UDMR senatorul Tanczos Barna, iar de la PP-DD senatorul Teiu Păunescu. 


"Vreau să remarcați că PDL nu a nominalizat niciun membru, deci comisia este compusă din 13 membri și, de asemenea, nu și-a desemnat niciun reprezentant pentru a ocupa funcția de vicepreședinte. Fapt pentru care, Biroul comisiei, format din doi vicepreședinți și un secretar, în afară de președinte, nu va fi desemnat astăzi, iar dacă până data viitoare PDL nu va ocupa această funcție de vicepreședinte ea va fi repartizată altor grupuri parlamentare din cadrul comisiei noastre. Prin urmare, astăzi, pentru a putea să ne ocupăm de organizare pe viitor vom vota doar președintele, urmând ca vicepreședinții și secretarul să fie desemnați la ședința următoare", a declarat Nicolicea, în plenul comisiei.

2013-12-16 17:31:56
Vezi Continuarea 

Vâlcea: Azerii de la SOCAR au venit pentru a se interesa de preluarea Oltchim

Azerii de la compania SOCAR au avut, luni, o întâlnire la sediul Ministerului Economiei privind preluarea combinatului Oltchim, după care s-au deplasat la Râmnicu Vâlcea pentru o vizită pe platforma chimică, a declarat, pentru AGERPRES, liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.

 

Foto: AGERPRES FLUX / GRIGORE POPESCU

 

"Azerii de la SOCAR s-au întâlnit deja cu ministrul Economiei, fiind interesați de preluarea Oltchim SPV. După discuțiile de la minister au venit aici, la Râmnicu Vâlcea, pentru a vizita platforma chimică. Nu poate decât să ne bucure acest interes de la companii serioase în privința perspectivelor de privatizare ale combinatului vâlcean", a afirmat Cernev.

Tot luni, liderul sindicatului Victoria, a declarat în exclusivitate pentru AGERPRES, că există o solicitare scrisă adresată Ministerului Economiei de companiile chineze interesate de preluarea Oltchim SPV, Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun și Junlun Petroleum Co. Ltd privind amânarea termenului de privatizare, timp în care ar putea finanța o capitalizare a combinatului.

"Din câte am înțeles, vineri ar fi sosit pe adresa Ministerului Economiei o adresă, prin care companiile chineze au solicitat o amânare până în luna iunie a termenului de privatizare a Oltchim, perioadă în care are putea aloca suma de 20 de milioane de euro, bani pentru capitalizarea combinatului. Urmează ca azi să purtăm o discuție cu administratorii judiciari și să analizăm solicitarea părții chineze", a declarat pentru AGERPRES, liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.

SOCAR și-a manifestat încă din 2009 intențiile de a prelua Oltchim.

Pe 1 iulie, premierul Victor Ponta a declarat că societatea azeră a vrut, încă din 2009, să cumpere combinatul, însă reprezentanții companiei au fost 'tratați cu refuz'. 'Le-au primit (informațiile—n.r. ). Vicepreședintele Socar a fost extrem de diplomatic. Nu a vrut să spună care e problema. Socarul a venit în România să cumpere Oltchim și au fost tratați cu refuz, în 2009, dacă nu mă înșel. Între timp și-au cumpărat un fel de Oltchim, o societate similară în Turcia, și atunci singura soluție pe care o vom discuta când vin la București este integrarea producției din Turcia cu cea din România', a spus Ponta.

El mai afirma, dacă vânzarea s-ar fi făcut la acel moment, Oltchim ar fi putut fi pe profit. 'Să nu uităm însă că am ratat o șansă și nu e neapărat un reproș pentru fosta guvernare (...). Putea acum Oltchimul să fie demult pe profit, restructurat de o companie, Socarul, compania națională azeră, care tocmai a cumpărat în Grecia compania națională de gaze', a mai spus Ponta.

2013-12-16 17:18:06
Vezi Continuarea 

Greblă: Probabil îmi voi sfârși activitatea profesională la Curtea Constituțională

Senatorul Toni Greblă a anunțat luni, în plenul Senatului, că numirea sa ca judecător la Curtea Constituțională este o împlinire profesională și că probabil își va sfârși activitatea profesională la CCR.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

"Fiind la sfârșit de mandat, sfârșit care a venit mai repede decât mi-aș fi imaginat eu, în legătură cu trecerea la Curtea Constituțională vă rog să îmi dați voie să vă mai spun două lucruri. Dincolo de această împlinire profesională, pentru că probabil îmi voi sfârși activitatea profesională la Curte, ceea ce este o încununare a activității oricărui jurist în această țară, dincolo de această împlinire a zilei de astăzi vreau să vă spun că o să am una și mai mare. În noaptea aceasta o să devin bunic de băiat", a spus Greblă.

2013-12-16 17:17:30
Vezi Continuarea 

Zgonea: Dorim în Codul Penal un capitol cu sancțiuni mai grave pentru deputați și senatori

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat luni că dorește un capitol în Codul Penal cu sancțiuni mai grave pentru deputați și senatori.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/MIHAI POZIUMSCHI

 

"Dorim în Codul Penal un capitol cu sancțiuni mai grave pentru cei care sunt deputați și senatori. Pentru că eu cred că dacă vrei să fii deputat și senator trebuie să ai o demnitate și o onoare. Eu nu pot să fiu echivalat ca deputat și senator funcționarului public, cum nici magistrații nu sunt echivalați funcționarului public în legislația penală", a precizat Zgonea, după ședința Biroul permanent.

"La angajarea răspunderii Guvernului, cu Predoiu ministrul Justiției, grupul parlamentar PSD, grupul parlamentar UDMR au atras atenția asupra acestui articol. Ce au făcut Boc și domnul Băsescu? Au prorogat termenul. Ce a făcut USL-ul? A anunțat că de la 1 februarie această lege intră în vigoare. Sunt și alte nereguli și inadvertențe în această lege și sunt convins că cei care vor face scandal și că vor spune că sunt scăpări și că trebuie făcute anumite corelări vor fi magistrații", a afirmat președintele Camerei Deputaților.

El a mai spus că va trebui inițiată o dezbatere împreună cu CSM și cu Înalta Curte de Casație și Justiție.

2013-12-16 17:06:39
Vezi Continuarea 

Antonescu: PNL îl va propune la SRTV pe Rareș Bogdan, înțeleg că PSD sprijină această propunere

Liberalii, în urma unor discuții informale în USL, au decis să-l propună la conducerea televiziunii publice pe jurnalistul Rareș Bogdan, a anunțat președintele PNL, Crin Antonescu.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / MIRCEA ROSCA (C)

 

El a arătat că, de vreme ce PSD nu a venit cu o altă propunere, social-democrații ar urma să sprijine soluția propusă de PNL.

2013-12-16 17:02:36
Vezi Continuarea 

UPDATE: Senatorii l-au desemnat pe Toni Greblă în funcția de judecător la CCR

Senatorul Toni Greblă a fost desemnat, luni, de către plenul Senatului, pentru a ocupa funcția de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), după ce postul deținut de Iulia Motoc a fost declarat vacant ca urmare a numirii acesteia în funcția de judecător la CEDO.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

Desemnarea senatorului Toni Greblă ca judecător al CCR a fost aprobată de Senat, prin vot secret, cu 123 de voturi "pentru", două "împotrivă" și o abținere, deși înainte de exprimarea votului electronic senatorii PDL au părăsit sala de plen. 


Toni Greblă a precizat, de la Tribuna Senatului, că numirea sa în funcția amintită reprezintă "o împlinire profesională" și că, cel mai probabil, își va finaliza activitatea profesională ca judecător al CCR. 


"Fiind la sfârșit de mandat, sfârșit care a venit mai repede decât mi-aș fi imaginat eu, în legătură cu trecerea la Curtea Constituțională vă rog să îmi dați voie să vă mai spun două lucruri. Dincolo de această împlinire profesională, pentru că probabil îmi voi sfârși activitatea profesională la Curte, ceea ce este o încununare a activității oricărui jurist în această țară, dincolo de această împlinire a zilei de astăzi vreau să vă spun că o să am una și mai mare. În noaptea aceasta o să devin bunic de băiat", a spus Greblă.
Mandatul unui judecător la Curtea Constituțională este de nouă ani, neputând fi prelungit sau înnoit. 


Potrivit legii de funcționare și organizare a CCR, Curtea se compune din nouă judecători — trei numiți de Camera Deputaților, trei de Senat, iar alți trei de către Președintele României. De asemenea, Curtea se înnoiește cu o treime din numărul judecătorilor din trei în trei ani.
Senatorul Toni Greblă s-a născut la 30 decembrie 1953, în comuna Sadova din județul Dolj.

2013-12-16 16:50:25
Vezi Continuarea 

Deputatul Marian Neacșu, trimis în judecată pentru conflict de interese

Deputatul Marian Neacșu a fost trimis în judecată luni de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) sub acuzația de conflict de interese, informează un comunicat al PÎCCJ remis AGERPRES.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/MIHAI POZIUMSCHI

2013-12-16 16:33:03
Vezi Continuarea 

Colegiul Director al PDL a validat alegerea lui Predoiu drept candidat al partidului la prezidențiale

Colegiul Director Național al PDL a validat luni propunerea înaintată de Comisia Națională pentru Statut, Etică și Litigii a partidului privind desemnarea lui Cătălin Predoiu drept candidat al formațiunii pentru alegerile din 2014 la președinția României, în urma scrutinului din partid.

 

Foto: AGERPRES FLUX/GRIGORE POPESCU

 

"Astăzi (luni—n.r.) Colegiul Director a validat propunerea Comisiei Naționale pentru Statut, Etică și Litigii de a fi de acord, pentru că au verificat toate procesele-verbale, cu votul celor 137 de mii de colegi care au votat pentru desemnarea candidatului nostru la funcția de președinte al României. Suntem primul partid care a procedat în acest fel. Iată că am avut în cursă doi colegi și le mulțumesc și aici ambilor, atât domnului Falcă, primarul Aradului, cât și domnului Cătălin Predoiu. A fost desemnat domnul Cătălin Predoiu și am convingerea că domnul Falcă va fi primul său sprijinitor în campania care va urma și care va fi mult mai grea decât campania din partid", a declarat președintele PDL, la finalul ședinței CDN.

Întrebat despre faptul că Mihai Răzvan Ungureanu a fost validat drept candidat al partidului Forța Civică la funcția de președinte al României și dacă se poate vorbi astfel despre o competiție între Cătălin Predoiu și liderul FC în vederea desemnării unui unic candidat al dreptei la alegerile prezidențiale din 2014, Blaga a spus că în opinia democrat-liberalilor candidatul dreptei va fi cel al PDL.

"Noi credem că cel mai bun reprezentant al dreptei va fi candidatul întregului spectru politic de dreapta din iarna viitoare și că el va fi reprezentantul PDL. Avem o forță puternică, candidatul nostru are în spatele lui militanții partidului, iar acțiunile noastre vor fi tot mai vizibile chiar și în precampania pentru alegerile europarlamentare", a mai spus Blaga.

Cătălin Predoiu s-a declarat onorat de responsabilitatea ce i-a fost acordată de către PDL și a adăugat că va continua proiectul început în calitate de ministru al Justiției.

"Este un moment important pentru PDL. Este un moment foarte important și pentru mine, trebuie să recunosc acest lucru, dar situația în care USL a adus România face ridicolă orice formă de festivism. De aceea primul meu gând se îndreaptă către proiectul pe care l-am început la minister (Ministerul Justiției — n.r.) alături de PDL și doresc să-l continui: o Românie bazată pe stat de drept, o Românie bazată pe independența justiției, dar și o Românie prosperă. 


Am primit această responsabilitate din partea PDL cu recunoștință și cu încredere în viitor, cu încredere în forțele noastre. Vedem cum mai bine de 17 luni, domnii Ponta și Antonescu fac rău României, cum domnii Ponta și Antonescu lucrează pentru corupți, domnii Ponta și Antonescu vor să scoată România din Europa", a declarat Cătălin Predoiu.

2013-12-16 16:17:57
Vezi Continuarea 

Iliescu, despre Dosarele Revoluției: Să se investigheze în continuare este o datorie a Parchetului

Fostul președinte al României Ion Iliescu consideră că, în ceea ce privește Dosarele Revoluției din Decembrie 1989, Parchetul are datoria să investigheze până la lămurirea tuturor problemelor.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX MICSIK

 

"Să se investigheze în continuare și să se lămurească toate problemele este o datorie și a Parchetului", a afirmat, vineri, Iliescu, la festivitatea aniversării a 100 de ani a Colegiului Național "Spiru Haret", răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor.

El a subliniat că a fost invitat de către procurori și a avut dialoguri cu ei de-a lungul vremii.

"Eu am scris vreo 20 de volume, cele mai multe legate de Revoluție și de evoluția țării de după Revoluție", a precizat fostul șef al statului, menționând că acum lucrează la "niște amintiri din copilărie, din tinerețe, inclusiv legate de Spiru Haret" (n.r. — colegiul la care Ion Iliescu a fost elev).

2013-12-13 13:29:40
Vezi Continuarea