Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

Partide

Partide

Serviciul de Telecomunicații Speciale se reorganizează ca Departament de Telecomunicații Speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fiind o structură cu personalitate juridică ce va fi condusă de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat numiți și eliberați din funcție prin decizie a prim-ministrului, potrivit proiectului de lege inițiat de USL.

 

Foto: (C) ALEX MICSIK / AGERPRES ARHIVA

 

* Doctorul Radu Zamfir, unul dintre supraviețuitorii accidentului aviatic din Munții Apuseni, nu a trimis coordonatele geografice când a sunat la 112, el descriind "doar ce vedea în jurul său și pe un ecran de telefon mobil", precizează într-un comunicat de presă Adrian Fulea, purtător de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

* Comisia pentru revizuirea Constituției a stabilit ca Înaltei Curți de Casație și Justiție să nu îi mai revină competența de judecată în cazul parlamentarilor.

* Parchetul General susține că intrarea în vigoare a noilor Coduri penal și de procedură penală nu a pus probleme de aplicare a noilor instituții procesual penale, activitatea parchetelor desfășurându-se, încă din primele momente, în parametri de normalitate, nefiind înregistrate blocaje sau sincope.

* Președintele PNL, Crin Antonescu, a reafirmat că PSD și PNL vor candida separat la alegerile europarlamentare.

* Premierul Victor Ponta a anunțat că proiectul de lege privind amnistia nu va fi repus în dezbatere în această sesiune parlamentară pentru că majoritatea USL nu mai susține inițiativa legislativă.

* Starea de alertă în județele Buzău, Brăila, Vrancea, Călărași, Ialomița, Constanța și Tulcea, afectate de ninsori și viscol, a fost revocată, a anunțat premierul Victor Ponta în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, reunit la Palatul Victoria.

* Deputatul Elena Udrea împreună cu mai mulți parlamentari democrat-liberali, printre care și Teodor Paleologu, și-au anunțat demisia din PDL în plenul Camerei Deputaților devenind deputați independenți.

2014-02-03 18:36:00
Vezi Continuarea 

Conducerile grupurilor senatoriale ale PSD și PDL, modificate

Conducerea grupului parlamentar al PSD din Senat a suferit modificări în prima sesiune ordinară a anului în curs, fostul lider al grupului PP-DD Haralambie Vochițoiu primind funcția de vicelider al grupului social-democraților.

 

Foto: (C) GRIGORE POPESCU / AGERPRES ARHIVA

 

Astfel, liderul grupului rămâne Ilie Sârbu. Cei cinci vicelideri ai grupului sunt Viorel Arcaș, Alexandru Cordoș, Alexandru Coca, Sorin Lazăr, Haralambie Vochițoiu, iar funcția de secretar va fi ocupată de Matei Suciu. Purtătorul de cuvânt al grupului PSD de la Senat rămâne Gabriela Firea.

În ceea ce privește grupul senatorial al PNL nu au fost operate modificări, Puiu Hașotti păstrându-și funcția de lider. De asemenea, și Daniel Mora, Liviu Pașca și Doina Anca Tudor și-au menținut funcțiile de vicelider, iar Nicolae Nasta pe cea de secretar al grupului.

2014-02-03 17:29:00
Vezi Continuarea 

Zgonea: Prioritățile legislative ale Camerei - o nouă Constituție și o nouă lege electorală

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat luni că prioritățile forului legislativ sunt o nouă Constituție și o nouă lege electorală.

 

Foto: (C) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FLUX

 

"Prioritățile pentru această sesiune a Camerei Deputaților — votul pe o nouă Constituție, o nouă lege electorală agreată în cadrul grupurilor politice parlamentare de la Cameră și Senat. Majoritatea grupurilor politice doresc să revenim la votul pe listă. Acesta va fi proiectul pe care îl vom iniția. Conceptul este 300 de deputați și maximum 100 de senatori. O să vedem modalitatea de alegere a senatorilor după ce va fi adoptată noua Constituție", a spus Zgonea la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că printre prioritățile parlamentare se mai numără un nou cod de conduită pentru parlamentari, modificarea regulamentului comun, un nou statut al deputaților și senatorilor.

2014-02-03 16:49:00
Vezi Continuarea 

Proiect: STS va fi reorganizat ca departament în MAI

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) se reorganizează ca Departament de Telecomunicații Speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fiind o structură cu personalitate juridică ce va fi condusă de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat numiți și eliberați din funcție prin decizie a prim-ministrului, potrivit proiectului de lege inițiat de USL.

 

Foto: (C) RADU TUTA / AGERPRES ARHIVA

 

În proiectul care vizează modificarea Legii 92/1996 privind organizarea și funcționarea STS, a OUG 30/2007 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Interne, precum și a altor acte normative se arată că la data intrării în vigoare a acestei legi MAI preia de la STS patrimoniul, bugetul, personalul și posturile aferente.

"MAI se substituie în toate drepturile și obligațiile decurgând din toate actele normative, contractele, convențiile, înțelegerile, protocoalele, memorandumurile și acordurile în care STS este parte, inclusiv în litigiile aferente acestuia", se mai precizează în proiect.

De asemenea, Ministerul de Finanțe este autorizat să introducă modificările corespunzătoare în bugetul MAI.

În ceea ce privește structura generală a Departamentului de Telecomunicații Speciale, atribuțiile componentelor sale funcționale, efectivele și resursele în timp de pace și în timp de război, refimul rețelelor și echipamentelor de telecomunicații speciale și mobilizarea serviciului proiectul prevede că acestea se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului.

"În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, șeful Departamentului de Telecomunicații Speciale emite dispoziții, în condițiile legii", stipulează modificarea articolul 10 al proiectului de lege.

În proiect se precizează și că STS este exclus din prevederile legii privind organizarea și funcționarea CSAT.

2014-02-03 16:30:00
Vezi Continuarea 

Ponta: Vrem ca STS să funcționeze mai bine; Opriș o să stea în funcție 100 de ani

Premierul Victor Ponta a afirmat luni că proiectul de lege care prevede trecerea Serviciului de Telecomunicații Speciale în subordinea Ministerului de Interne este menit să facă această instituție să funcționeze mai bine, și nu să îl înlocuiască pe Marcel Opriș de la conducerea serviciului.

 

Foto: (C) LIVIU SOVA / AGERPRES FLUX

 

"Problema noastră este să vedem cum facem ca această instituție, care nu este a lui Băsescu, că nu a venit Băsescu de acasă cu STS, să funcționeze mai bine și mai transparent. Despre asta e vorba. Restul, cine e șef?! N-a murit nicio instituție că s-a schimbat șeful. Administrația Prezidențială o s-o ducă chiar mai bine din decembrie", a spus luni Ponta la Parlament.

Întrebat dacă va fi înlocuit șeful STS în urma adoptării acestui proiect, Ponta a spus: "Nu. O să stea încă o sută de ani domnul Opriș în funcție. O să stea încă o sută de ani. Asta este problema domnului Băsescu, să stea domnul Opriș...".

2014-02-03 16:13:00
Vezi Continuarea 

Ponta: Dacă vor fi necesare modificări urgente în Cp și Cpp, le vom face miercuri

Guvernul va modifica miercuri Codul penal și Codul de procedură penală, intrate în vigoare la 1 februarie, doar dacă sunt invocate chestiuni care nu necesită o dezbatere publică, a afirmat luni premierul Victor Ponta.

 

Foto: (C) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES ARHIVA

2014-02-03 15:46:00
Vezi Continuarea 

Ponta: Legea amnistiei nu se reia în această sesiune parlamentară; nu mai există o susținere în USL

Premierul Victor Ponta a anunțat luni că proiectul de lege privind amnistia nu va fi repus în dezbatere în această sesiune parlamentară pentru că majoritatea USL nu mai susține inițiativa legislativă.

 

Foto: (C) LIVIU SOVA / AGERPRES FLUX

2014-02-03 15:08:00
Vezi Continuarea 

Antonescu: PSD și PNL merg pe liste separate la europarlamentare

Președintele PNL, Crin Antonescu, a reafirmat luni că PSD și PNL vor candida separat la alegerile europarlamentare, susținând că în ședința USL de duminică nu s-a discutat despre acest subiect.

 

Foto: (C) VLAD STAVRICA / AGERPRES FLUX

 

"Nu s-a discutat nimic despre acest lucru. Noi, aseară, am discutat despre proiectele legislative, despre CSAT, nu am discutat nimic despre așa ceva. Am văzut și eu astăzi în ziare. (...) Ieri a apărut știrea "s-au hotărât să meargă pe liste comune și probabil azi dezbaterile". Nu am discutat așa ceva", a spus Crin Antonescu la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă listele comune i-ar fi avantajat pe liberali, el a afirmat că în această situație și PSD, și PNL "strict aritmetic ar pierde câte ceva".

"Ar scoate poate cu un europarlamentar mai puțin, ar rata prilejul PSD pe zona sa, PNL pe zona sa de a demonstra o forță electorală. Astea sunt dezavantajele, există alte avantaje. Nu există decât deciziile în vigoare și în PSD și în PNL de a merge pe liste separate", a explicat Crin Antonescu.

2014-02-03 15:03:00
Vezi Continuarea 

Blaga: Vom ataca la CCR trecerea STS la MAI

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni că partidul său va ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege prin care Serviciul de Telecomunicații Speciale ar urma să treacă în subordinea Ministerului de Interne.

 

Foto: (C) ADRIAN CUBA / AGERPRES FLUX

 

"Bineînțeles că vom ataca, dar să vedem de ce o facem. Nici în ceasul al 12-lea, Ponta nu recunoaște că s-a ajuns în situația să moară oameni cu zile — vorbim de accidentul din Munții Apuseni — sau nu știe cum să se intervină la deszăpeziri, pentru că cei obligați de lege să-și îndeplinească obligațiile habar nu aveau. Nu ați auzit de niciun comandament național de situație de urgență în primele trei zile după accidentul din Apuseni. Nici astăzi nu știu să fi fost vreun comandament la Ministerul Transporturilor. Astea erau obligațiile legale pe care noi le-am spus încă de atunci, din seara aceea, când personal am cerut demisia ministrului de Interne", a spus Blaga după întrevederea cu membrii delegației FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene.

Vasile Blaga Blaga a argumentat că legile în vigoare privind intervenția în situații de urgență erau foarte clare la momentul producerii accidentului aviatic din Apuseni, ceea ce nu ar mai justifica reorganizarea STS.

"Bătălia asta dintre PSD și PNL a făcut ca Ponta să-l pună în capul mesei pe Dragnea, împărțind fără niciun drept legal responsabilitățile dintre ministrul de Interne și cel al Dezvoltării, în condițiile în care legea este clară din noiembrie 2004 (...). Comandamentul Național pentru Situații de Urgență este prezidat de ministrul de Interne, mâna lui dreaptă fiind vicepreședintele, orice minister având în componența lui secretari de stat. Ba mai mult, fiecare serviciu de informații — că de acolo putea avea informațiile — fiind reprezentat la nivel de adjuncți. Doar în cazul în care tartorul, adică Ponta, cel care coordonează inclusiv Comitetul Național pentru Situații de Urgență, stă în capul mesei, atunci nu mai vin secretarii de stat și adjuncții, ci vin chiar miniștri și șefii de servicii", a afirmat Blaga.

2014-02-03 14:45:00
Vezi Continuarea 

Ponta: Raed Arafat, cel mai potrivit la Departamentul pentru situații de urgență din MAI

Secretarul de stat Raed Arafat este cel mai potrivit pentru a coordona Departamentul pentru situații de urgență înființat în cadrul Ministerului de Interne, a afirmat luni premierul Victor Ponta.

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

 

"Referitor la decizia de înființare a Departamentului pentru situații de urgență în cadrul Ministerului de Interne, noi l-am susținut pe domnul Raed Arafat și credem că e cel mai potrivit în acest moment. Domnul președinte îl susține pe domnul Opriș. Cred că oamenii vor decide foarte clar în cine au mai mare încredere — în domnul Arafat sau în domnul Opriș. Fiecare rămâne cu cel în care are încredere", a afirmat Ponta în ședința BPN al PSD.

Totodată, premierul susținut că vicepremierul Liviu Dragnea a coordonat eficient acțiunile de combatere a efectelor condițiilor meteorologice.

"Vreau să mulțumesc vicepremierului Liviu Dragnea, care a coordonat acțiunile de combatere a efectelor intemperiilor, și reprezentanților noștri din teritoriu. După nervozitatea președintelui Traian Băsescu, ne dăm seama că ne-am făcut bine treaba și faptul că am salvat vieți omenești, faptul că armata a intervenit să salveze vieți omenești — lucru pe care domnul Băsescu nu îl știe după nouă ani de mandat, habar n-are că armata trebuie să intervină să salveze vieți omenești, nu să deszăpezească. Dar de unde nu e, nu ai de unde să ceri", a spus Ponta.

Guvernul a adoptat în ședința de săptămâna trecută o ordonanță de urgență prin care s-a înființat Departamentul pentru situații de urgență în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. La conducerea Departamentului a fost numit medicul Raed Arafat, care a devenit astfel secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

2014-02-03 12:38:00
Vezi Continuarea 

INTERVIU Constantin Niță: România va exporta gaze numai după ce producția internă va acoperi consumul național

România va exporta gaze naturale numai după ce consumul intern va fi acoperit de producția autohtonă, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, într-un interviu acordat AGERPRES.

 

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

 

Oficialul susține că exporturile de gaze din țara noastră vor putea fi posibile doar în funcție de cererea de pe piața internă, iar prioritate are acoperirea consumului național, altfel vom fi nevoiți să aducem volume mai mari de gaze din import.

Totodată, Departamentul pentru Energie are în plan refacerea calendarului de liberalizare a prețului gazelor în favoarea producătorilor și a marilor consumatori, având în vedere noile evoluții de pe această piață, a mai spus ministrul, adăugând că o decizie în acest sens va fi luată în vară.

El a mai afirmat că a renunțat pe moment la ideea reorganizării producătorilor de energie în companii care să utilizeze un mix de resurse, întrucât acționarii minoritari ai producătorilor s-au opus acestui plan.

Niță a mai vorbit în interviu și despre relațiile energetice dintre România și Rusia, precum și despre modificările ce vor fi aduse în acest an în legislația din domeniul petrolului și gazelor.

AGERPRES: Cum arată în prezent sistemul energetic românesc și cum vreți să arate după reorganizare?
Constantin Niță: Arată mult mai bine decât în momentul în care l-am preluat. În primul rând, în urma unor măsuri pe care le-am luat pentru eficientizarea activității, astfel încât toate unitățile din energie să fie profitabile, lucru care se și întâmplă de altfel. Majoritatea companiilor sunt profitabile, exceptând două, din care una este în insolvență, respectiv Regia Autonomă pentru Activități Nucleare de la Drobeta Turnu Severin, și Complexul Energetic Hunedoara.

Restul companiilor sunt profitabile și lucrul acesta s-a văzut anul trecut, când am listat la bursă trei companii, cu succes. Arată că s-a lucrat bine, că am reușit să îmbunătățesc imaginea acestor companii și să le internaționalizez. Desigur că și aici mai trebuie să facem multe investiții, dar faptul că am deschis companiile pentru capitalul privat internațional este un lucru foarte bun.

La fel vom face și anul acesta cu alte trei companii, deci dorim să demonstrăm că managementul companiilor de stat poate fi la fel de performant ca și al companiilor private. Se spune că statul este un prost administrator, dar noi putem demonstra ca nu este un prost administrator atunci când lucrurile sunt făcute cu profesionalism și seriozitate. Aceasta este ce am încercat și încerc zi de zi, să întronez în acest companii o anumită disciplină, rigurozitate și un management profesionist. Aceasta presupune cunoașterea de către manageri a modului de management corporatist, ceea ce înseamnă și o schimbare de atitudine și de mentalitate. Unii au înțeles acest lucru, alții sunt în faza de a înțelege lucrul acesta.

AGERPRES: Dar după reorganizarea sectorului cum vreți să arate?
Constantin Niță: Se fac multe speculații pe această temă. Dorința mea este de a crea companii puternice, dar în momentul de față nu o să trec la reorganizarea sistemului energetic național din anumite considerente. Însă ea rămâne un punct în activitatea mea viitoare. Nu am renunțat la această reorganizare, care presupune crearea unor companii puternice, care să joace un rol important în piața românească și regională. Dar deocamdată rămânem în sistemul acesta, se eficientizăm pe toate, inclusiv Complexul Energetic Hunedoara. Acolo suntem într-un plan de investiții pe care le vom începe anul acesta, iar această companie sperăm în 2-3 ani să fie competitivă, să poată produce energie electrică la prețuri competitive, de piață.

AGERPRES: De ce ați renunțat pe moment la ideea companiilor puternice?
Constantin Niță: Din mai multe motive, nu cred că are rost acum să le enumăr. Probabil că nici companiile nu sunt pregătite și nici din punctul de vedere al acționarilor minoritari această idee nu este bine primită. Probabil că și ei au o luptă cu mentalitățile, mai ales unii dintre ei care vin din Statele Unite, unde există companii companii puternice și există mixul energetic. Nu există în Uniunea Europeană vreo companie puternică și care să nu funcționeze pe baza mixului de resurse. Ca să nu creăm anumite animozități în piață, am considerat că o anumită perioadă de timp o să încercăm să găsim alte formule.

AGERPRES: Adică la ei în țară există acest mix, dar la noi nu e bun?
Constantin Niță: Câteodată ce-i bun în Uniunea Europeană nu este bun pentru România.

AGERPRES: Dar FMI ce a spus despre această măsură?
Constantin Niță: N-aș vrea să comentez această chestiune.

AGERPRES: Cum stăm cu calendarul de liberalizare a piețelor de energie și de gaze?
Constantin Niță: Stăm foarte bine, după opinia mea. De la 1 ianuarie, la electricitatea pentru consumatorii industriali prețul este liber, deci nu mai avem calendar de liberalizare. Mai există calendar doar pentru consumatorul casnic, pentru care prețul va trebui să fie liberalizat până la finele anului 2017.
La gaze, de asemenea respectăm calendarul, dar urmează ca, în vară, împreună cu ANRE, să găsim o formulă poate de reanalizare a acestui calendar, în favoarea producătorilor și a consumatorilor industriali. Consumatorul casnic rămâne pe varianta existentă.

AGERPRES: Este vorba de acea prelungire cu un an care este posibilă conform Legii energiei?
Constantin Niță: Nu, este vorba de o recalculare a prețului și este vorba de un alt mod de a privi graficul stabilit acum câțiva ani, întrucât au apărut noutăți: importul și exportul de gaze, chestiuni de transport, mișcările care au loc în zona noastră pe piața gaze naturale, care determină o anumită poziționare și un anumit mod de lucru.

AGERPRES: Cum va arăta prețul gazelor pentru populație la sfârșitul perioadei de liberalizare?
Constantin Niță: N-aș putea să vă spun, dacă aș ști acest lucru aș fi mult mai inteligent decât mulți alții. Noi încercăm să păstrăm un preț care să fie acomodat cu veniturile populației. Guvernul a luat măsuri privind consumatorul vulnerabil, astfel încât creșterea prețului la gaze să nu afecteze foarte mult veniturile populației.

AGERPRES: Aveți în vedere alte măsuri adiacente prin care să controlați într-un fel prețul în piață?
Constantin Niță: Nu se poate. Prețul este stabilit pe piață. O parte din producția de gaze naturale va trebui pusă pe bursă, ceea ce va schimba regulile jocului, iar prețul va fi cel de pe bursă. În funcție de acest preț vom ști care sunt perspectivele prețului în viitor. Nu mai putem lăsa prețul fix. Și trebuie să dăm posibilitatea consumatorilor să cumpere pe bursă. O cantitate de la Romgaz și Petrom va fi pusă pe bursă și, în funcție de cerere și ofertă, va ieși prețul competitiv.

AGERPRES: Ce măsuri mai aveți în plan pentru marii consumatori de gaze?
Constantin Niță: Pentru marii consumatori de gaze în acest moment nu avem soluții miraculoase. Noi trebuie să ne adaptăm la prețurile pieței europene, la fel și ei trebuie să-și adapteze tehnologiile cu consumuri scăzute, astfel încât să poată să stea în piață.

AGERPRES: Când va începe exportul de gaze și ce va însemna acest lucru pentru români?
Constantin Niță: Să nu-și imagineze cineva că vom lua producția românească de gaze și o vom vinde la export. Întâi trebuie să ne satisfacem cerințele de pe piața internă. Nu putem lăsa consumatorii casnici și industriali din România, să facem export, iar noi să stăm fără gaze naturale. Lucrul acesta nu se va întâmpla. Ci, în funcție de posibilități, dacă vor fi perioade când vom putea exporta, o vom face, dacă nu, nu. În funcție de consumul de pe piața internă.

AGERPRES: Adică până în momentul în care consumul de pe piața internă nu va fi acoperit integral de producția noastră nu vom exporta?
Constantin Niță: Păi nu vom putea exporta, va trebui să importăm. Să ne satisfacem cerințele noastre și după-aceea putem să discutăm. Sigur, după ce vor apărea alte resurse, precum cele din Marea Neagră, precum gazele de șist, atunci vom putea să luăm în calcul și un export serios de gaze naturale.

AGERPRES: În acest moment se exportă gaze din România?
Constantin Niță: Nu cred, pentru că nu avem posibilitate, pentru că nu funcționează încă sistemele de interconectare bidirecționale. Când vor fi finalizate — anul acesta vom finaliza fluxul spre Bulgaria și spre Ungaria — atunci vom putea importa și exporta prin aceste conducte.


AGERPRES: În ceea ce privește exportul de gaze și energie în Republica Moldova, aveți în vedere să acoperim integral consumul din această țară?
Constantin Niță: Da.

AGERPRES: Și putem face acest lucru?
Constantin Niță: Da, prin diverse formule. Aceasta presupune ca Trangaz și Transelectrica să-și planifice investițiile astfel încât în 2-3 ani să putem face acest lucru. Am finalizat conducta Iași-Ungheni, care trebuie extinsă spre Chișinău. Avem nevoie de ajutorul Comisiei Europene, întrucât investiția numai pe partea românească este de 110 milioane de euro, inclusiv stația de compresare, la fel și pe partea moldavă. Deci există nevoie de fonduri pentru această interconectare cap-coadă, adică de la Iași la Chișinău.
La electricitate sunt în discuții studii de fezabilitate. Acum studiem posibilitatea de a realiza o stație back-to-back la Vulcănești, pentru a putea vinde 500-600 de MW în bandă, dar și aceasta nu se poate facem mai devreme de un an și necesită o investiție de 60-65 milioane de euro.


AGERPRES: În legătură cu relațiile energetice cu Rusia, în ce termeni discutăm cu ei și ce ne dorim să obținem la următoarele discuții?
Constantin Niță: În termeni staționari. Nu putem spune că progresăm. Dorința noastră este să dezvoltăm relația cu Rusia. Gazprom este o companie puternică și ne dorim să avem o colaborare mult mai bună. Ne interesează conducta Pitești-Pancevo, care este foarte importantă, ne interesează colaborări privind importurile de gaze, depozitarea de gaze, iar lucrul acesta va trebui discutat foarte atent cu partenerii ruși.

AGERPRES: Se discută pe temele acestea de mai bine de 10 ani și s-a tot dorit importul direct sau scăderea prețului de import. Avem cel mai mare preț la gazele rusești din Europa. Ce putem face pentru a scădea prețul un pic?
Constantin Niță: Prețul în Europa este destul de mare în momentul de față. În Republica Moldova este de peste 500 de dolari mia de metri cubi, deci un pic mai mare decât la noi. Problema este că relațiile politice între România și Rusia nu au fost în măsură să dea o relație economică solidă între companiile din cele două țări. Probabil că trebuie o nouă reașezare a acestor relații și, așa cum majoritatea companiilor din UE au contracte, au colaborări cu societăți din Rusia, nu văd de ce noi nu am putea avea. Sperăm ca anul acesta să putem să ne așezăm la masă și să discutăm o colaborare pentru viitor.

AGERPRES: În legătură cu problema accizei de 7 eurocenți la benzină și motorină, s-a făcut vreun calcul cu privire la impactul acestei măsuri asupra prețului final la pompă?
Constantin Niță: Dacă transformăm Departamentul pentru Energie în Ministerul de Finanțe, pot să răspund la întrebare. Întrebarea trebuie pusă Ministerului Finanțelor, pentru că ei se ocupă de taxe, accize, impozite.

AGERPRES: Dar companiile petroliere nu au discutat și cu dumneavoastră pe această temă?

2014-02-03 12:22:00
Vezi Continuarea 

Antonescu: Pentru funcția de președinte al Comisiei juridice va fi susținut Cătălin Boboc; Chiuariu rămâne în Senat

Președintele Senatului Crin Antonescu a declarat luni că pentru funcția de președinte al Comisiei juridice din Senat va fi susținut Cătălin Boboc în locul lui Tudor Chiuariu care și-a dat demisia.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /MIHAI POZIUMSCHI 


"Pentru președinția Comisiei juridice va fi susținut senatorul Cătălin Boboc care este membru al comisiei. Tudor Chiuariu rămâne în Senatul României prin efectele hotărârii instanței, prin efectele sentinței, de vreme ce sentința îi lasă mandatul.

2014-02-03 11:50:10
Vezi Continuarea 

Antonescu: Activitatea lui Niels Schnecker în calitate de consilier al meu va înceta

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat luni că activitatea lui Niels Schnecker în calitate de consilier al său va înceta.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/LIVIU SOVA

 

"Activitatea domnului Niels Schnecker va înceta, ceea ce nu înseamnă că relația de amiciție și de respect între mine și el va înceta, ea va continua. Activitatea domniei sale în calitate de consilier al meu va înceta.

2014-02-03 11:44:00
Vezi Continuarea 

Antonescu: Data pentru referendum o stabilește Parlamentul

Președintele Comisiei pentru revizuirea Constituției Crin Antonescu a declarat luni că nu s-a stabilit încă data organizării referendumului pentru revizuirea Constituției, acesta fiind de fapt atributul Parlamentului.

 

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES ARHIVA

 

"Deocamdată nu s-a stabilit ziua și dacă va fi o zi sau două pentru referendum, deocamdată știm că alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc într-o singură zi, știm și care este ziua, 25 mai, în legătură cu referendumul sunt mai multe etape de parcurs în conformitate cu legea referendumului. Data trebuie stabilită de către Parlament, nu suntem în acea fază, suntem la începutul acestui parcurs și acest început înseamnă lucrările comisie de modificare, astăzi și în zilele următoare, cât va fi nevoie pentru a lua în discuție pe textul deja propus pentru revizuire diferitele observații începând cu cele ale Comisiei de la Veneția", a spus Antonescu înainte de începerea ședinței Comisiei.

2014-02-03 11:30:19
Vezi Continuarea 

Procesul contopirii pedepselor în cazul Năstase, amânat cu o lună

Tribunalul București a amânat luni pentru data de 3 martie judecarea cererii prin care fostul premier Adrian Năstase solicită contopirea pedepselor pe care le-a primit în dosarele "Trofeul calității" și "Zambaccian".

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/ANGELO BREZOIANU

 

Motivul amânării l-a constituit faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) nu a motivat încă decizia prin care l-a condamnat pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian. 


Adrian Năstase a fost prezent în sala de judecată, la fel și fiul acestuia Andrei. 


Tribunalul București ar fi trebuit să judece luni primul termen al procesului în care fostul premier Adrian Năstase, prin avocații săi, solicită contopirea pedepselor primite în dosarele "Trofeul calității" și "Zambaccian"


Cererea lui Năstase a fost depusă marți, 21 ianuarie. Pe lângă contopirea pedepselor, Adrian Năstase ar putea primi un spor de pedeapsă dacă judecătorul va considera necesar, așa cum s-a întâmplat în cazul lui George Becali. 


Adrian Năstase este încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce, pe 6 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul "Zambaccian". De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calității", din care a efectuat opt luni de detenție, fiind eliberat condiționat. Prin contopirea celor două pedepse și dacă nu se aplică un spor de pedeapsă, Adrian Năstase va putea solicita din nou eliberarea condiționată, cel mai probabil tot după opt luni de închisoare.

2014-02-03 10:10:16
Vezi Continuarea 

Primul termen al procesului în care Năstase solicită contopirea pedepselor primite în dosarele "Trofeul calității"-"Zambaccian"

Tribunalul București judecă luni primul termen al procesului în care fostul premier Adrian Năstase, prin avocații săi, solicită contopirea pedepselor primite în dosarele "Trofeul calității" și "Zambaccian".

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES ARHIVA

 

Cererea lui Năstase a fost depusă marți, 21 ianuarie. Pe lângă contopirea pedepselor, Adrian Năstase ar putea primi un spor de pedeapsă dacă judecătorul va considera necesar, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Gigi Becali.

În prezent, Adrian Năstase se află încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce, pe 6 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul "Zambaccian". De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calității", din care a efectuat opt luni de detenție, fiind eliberat condiționat. Prin contopirea celor două pedepse și dacă nu se aplică un spor de pedeapsă, Adrian Năstase va putea solicita din nou eliberarea condiționată, cel mai probabil tot după opt luni de închisoare.

2014-02-03 07:49:00
Vezi Continuarea 

Ponta: Reprezentanții instituțiilor financiare internaționale știu că discută cu Guvernul, la Cotroceni se duc din curtoazie

Premierul Victor Ponta a susținut, duminică, într-o conferință de presă că membrii delegației comune a Fondului Monetar Internațional (FMI), Băncii Mondiale (BM) și Comisiei Europene s-au întâlnit din "curtoazie" cu președintele Traian Băsescu și a precizat că luni, împreună cu vicepremierul Daniel Chițoiu, va avea o întâlnire cu aceștia.

 

Foto: AGERPRES FLUX / VLAD STAVRICA 


"Din fericire, reprezentanții instituțiilor financiare internaționale știu foarte bine că discută cu Guvernul și că acest Guvern are sprijin parlamentar și că acest Guvern va fi în funcție cel puțin până în 2016 și așa cum ne-am îndeplinit până acum toate obligațiile o să le îndeplinim în continuare. Știu foarte bine că, la Cotroceni, se duc din curtoazie, lucru care se întâmplă și pe scena internațională — domnul președinte merge prin alte țări, dar nu se întâlnește cu nimeni. Acum, cei care au venit i-am rugat eu să meargă la președinte poate îl mai calmează un pic", a spus Ponta, adăugând că măsurile adoptate de fostul Guvern, în 2010, au fost "antisociale și antiromânești"


El a precizat că luni va avea o nouă întâlnire cu delegația comună a FMI, CE și BM. "Alături de vicepremierul Daniel Chițoiu, care conduce discuțiile și negocierile cu partenerii financiari internaționali, avem un mandat politic pentru mâine în așa fel încât România să-și continue pe de-o parte reformele structurale, să-și păstreze echilibrul macro-economic, dar să implementeze măsuri de dezvoltare economică pentru investitorii privați și de asemenea măsuri de sprijin pentru fiecare dintre cetățeni", a declarat Ponta.
Premierul a arătat că va da detalii luni cu cu privire la întâlnirea cu delegația comună a FMI, BM și CE.

2014-02-02 23:21:35
Vezi Continuarea 

Antonescu: Modificarea Constituției și abrogarea articolului 276 din Codul penal, priorități imediate ale USL

Modificarea Constituției și abrogarea articolului 276 din Codul penal sunt priorități imediate ale USL în Parlament, a declarat duminică președintele PNL, Crin Antonescu.

 

Foto: AGERPRES FLUX / VLAD STAVRICA

 

"Mâine, începând cu ora 11.00, Comisia pentru revizuirea Constituției se va reuni și dorim ca, într-un timp cât mai scurt, până miercuri, am spera noi, să trecem în revistă tot corpul revizuirii, ținând cont de toate observațiile, recomandările care, între timp, s-au făcut, de la Comisia de la Veneția, Consiliul Legislativ, din discuția publică, de la toate celelalte instituții sau grupuri interesate de această discuție", a spus Antonescu. 


El a ținut să respingă acuzațiile potrivit cărora dezbaterea privind modificarea Constituției nu a fost transparentă, iar modificarea Legii fundamentale ar pune în pericol democrația, afirmând că toate ședințele comisiei au fost publice și că nu există nicio observație de la Comisia de la Veneția în acest sens.

2014-02-02 21:02:03
Vezi Continuarea 

Ponta despre deszăpezire: Băsescu ori minte, ori habar nu are ce se întâmplă în țară

Premierul Victor Ponta a afirmat duminică, într-o conferință de presă, că președintele Traian Băsescu "minte" în ceea ce privește contractele privind deszăpezirea, iar președintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că șeful statului este "incorect" când vorbește de o "mascaradă televizată" în cazul operațiunilor împotriva efectelor viscolului.

 

Foto: (c)AGERPRES FLUX / VLAD STAVRICA 


"Constatați că domnul președinte Băsescu ori minte ori habar nu are ce se întâmplă în țară, autostrada A2 este în funcțiune, contractele pentru autostrăzi și drumuri naționale nu le fac consiliile județene, deci vorbește niște prostii îngrozitoare. De aceea nu cred că trebuie să-i răspundem noi. Cred că i-a părut foarte rău că a mers foarte bine deszăpezirea", a spus Ponta.

El a adăugat că militarii nu participă la deszăpezire, ci la salvarea de vieți, intervenind cu mijloace tehnice în situații excepționale.

"Președintele vorbește numai prostii", a completat premierul.

La rândul său, Crin Antonescu a susținut că șeful statului a fost extrem de incorect vorbind de o "mascaradă televizată" în cazul operațiunilor de deszăpezire.

"Eu cred că autoritățile au făcut foarte mult. Cred că președintele Băsescu a fost încă o dată extrem de incorect în această seară atunci când a vorbit de operațiunea de deszăpezire ca o mascaradă televizată. Dacă a vrut să atace doi miniștri, pe domnul Dragnea, pe domnul Dușa sau pe domnul prim-ministru are atâtea alte prilejuri să o facă. Aici este vorba de mii de oameni care au lucrat și au lucrat bine și și-au făcut datoria", a declarat liderul PNL.

Cu privire la sugestia președintelui Traian Băsescu ca Guvernul să dea banii pentru deszăpezire Armatei și Jandarmeriei, Antonescu a afirmat că acest lucru ar reprezenta "deturnare de fonduri".

2014-02-02 20:46:22
Vezi Continuarea 

DATA ALEGERILOR: Europarlamentare - 25 mai, prezidențiale - 2 și 16 noiembrie

Alegerile europarlamentare de anul acesta vor avea loc pe data de 25 mai, iar cele două tururi de scrutin pentru alegerea președintelui - pe 2 și 16 noiembrie, a anunțat premierul Victor Ponta. Data referendumului pentru revizuirea Constituției urmează să fie stabilită de către Parlament.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

2014-02-02 20:01:00
Vezi Continuarea