Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

Opriș (STS): Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot, un progres extraordinar pentru România

Opriș (STS): Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot, un progres extraordinar pentru România

 

Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot reprezintă un progres extraordinar pentru România, la fel și faptul că pentru alegerile următoare va fi utilizată și o cameră video pentru filmarea procesului de votare și a numărării voturilor exprimate, a declarat, marți, într-o dezbatere de specialitate, Marcel Opriș, director general al Serviciului pentru Telecomunicații Speciale (STS).

"După exercițiul electoral din iunie, cel mai mult m-au bucurat mesajele venite din mediul profesional. Avem acum toate persoanele cu drept de vot înregistrate într-un sistem, ce pot fi verificate cu ajutorul unei banale tablete aflate în fiecare secție de vot. Exercițiul se va repeta și la alegerile care urmează. Pentru partide, actori politici, informațiile au fost suficiente legate de câți au participat. În plus, de data aceasta pentru a nu mai fi niciun fel de dubii față de comportamentul civic al cetățenilor noștri, Guvernul a luat hotărârea ca aplicația existentă să aibă și o cameră ce va filma procesul de vot. Evident că mai sunt și alte procese, precum completarea procesului verbal. Acest lucru se va face fără a se întrerupe filmarea. Părerea mea este că e un progres extraordinar pentru România, dar nu știu cum va arăta în viitor", a spus Opriș.

Potrivit oficialului STS, România se grăbește să facă mai multe lucruri deodată în sectoarele de comunicații, IT sau e-Guvernare, în loc să separe o serie puncte.

"În privința e-Guvernare, sincer, mă îndoiesc că se va întâmpla ceva dacă nu se schimbă modul nostru de gândire. Una dinte cheile problemei legată de e-Guvernare este identificarea problemei. Una dintre ele este e-Cardul, de a acorda o identitate electronică unei persoane. Probabil că ar trebui să identificăm pe cei care sunt interesați de aceste servicii. Există o confuzie, cum că toate lucrurile trebuie rezolvate deodată. Cred că noi ne grăbim, nu separăm lucrurile. Ne-am grăbit să facem interfețe pentru smartphone, dar către ce baze de date?", a subliniat Marcel Opriș.

La alegerile locale s-a introdus, pentru prima dată, un sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de evitare a votului multiplu, proiect care a fost un succes. Sistemul a fost implementat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), împreună cu STS.

În luna august, Iulian Ivan, directorul Direcției pentru organizarea proceselor electorale în străinătate din cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP), declara că la alegerile parlamentare din 11 decembrie se va introduce acest sistem și în secțiile din străinătate, iar românii nu vor mai fi obligați să semneze pe proprie răspundere că nu și-au exprimat opțiunea electorală și în altă secție.

Pe 19 octombrie, Guvernul a adoptat, în ședința săptămânală, o hotărâre privind obligativitatea înregistrării video a procesului de numărare a voturilor în secțiile din România și din străinătate la alegerile parlamentare. Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a precizat că tabletele aflate în dotarea tuturor secțiilor de votare vor fi folosite pentru a înregistra video desfășurarea procesului de numărare a voturilor.

Înregistrările vor fi realizate de operatorii tabletelor, iar prin intermediul acestor înregistrări nu este vizată constituirea de probe în instanță.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică — ICI București și Asociația pentru Dezvoltarea Societății Informaționale (ADSI) organizează, marți, dezbaterea având ca temă birocrația prin e-Guvernare și utilizarea conexiunilor broadband, a tehnologiilor identității și semnăturii electronice gratuite pentru publicul larg.

Conferința, intitulată "Eliminarea Birocrației prin e-Guvernare și Inovare în Avantajul Cetățenilor — Utilizarea conexiunilor broadband și tehnologiilor identității și semnăturii electronice gratuite pentru toți cetățenii', va beneficia de participarea unor experți internaționali, precum și a reprezentanților administrației publice.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

2016-11-08 12:09:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi