Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

INTERVIU VIDEO Bogdan Diaconu: PRU va trece cu lejeritate pragul electoral

INTERVIU VIDEO Bogdan Diaconu: PRU va trece cu lejeritate pragul electoral

 

Președintele Partidului România Unită, Bogdan Diaconu, susține, într-un interviu acordat AGERPRES, că formațiunea pe care o reprezintă va trece "cu lejeritate" pragul electoral de 5% la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

"Partidul România Unită va trece pragul de 5% cu lejeritate și va obține un scor suficient de mare, astfel încât să ne permită să determinăm viitorul României și românilor, conform cu valorile pe care le promovăm și în baza cărora am câștigat deja încrederea și vom obține votul românilor pe 11 decembrie", afirmă liderul PRU.

El vorbește, în interviul pentru AGERPRES, și despre motivele pentru care PRU a decis să îl propună pe Victor Ponta pentru funcția de prim-ministru, menționând că "nu mai e timp de experiențe".

Bogdan Diaconu mai spune și că politicienii nu ar trebui să vorbească despre un nou proiect de revizuire a Constituției, atât timp cât referendumul privind definiția familiei nu se va derula.

"Eu cred că nu putem discuta, sau clasa politică nu are dreptul de a discuta, reînceperea unui proces de revizuire a Constituției până nu avem referendumul pe care trei milioane de români l-au cerut", declară președintele PRU.

AGERPRES: Pe ce se bazează Partidul România Unită în aceste alegeri? Pe oferta electorală, pe numele candidaților? 
Bogdan Diaconu: Partidul România Unită va trece pragul de 5% cu lejeritate și va obține un scor suficient de mare, astfel încât să ne permită să determinăm viitorul României și românilor, conform cu valorile pe care le promovăm și în baza cărora am câștigat deja încrederea și vom obține votul românilor pe 11 decembrie. PRU este un partid de doctrină, de principii și de idei, și acest lucru este principalul stâlp pe care ne bazăm în această campanie. Noi suntem un partid naționalist, un partid care ne propunem să apărăm interesele României și ale românilor și ne propunem să întărim cât mai mult identitatea noastră culturală și economică în lume.

AGERPRES: Ce scor credeți că veți obține la scrutinul din 11 decembrie și unde vă plasează, la acest moment, sondajele de opinie interne? 
Bogdan Diaconu: Am fost mai mult preocupați să vorbim cu cât mai mulți români, să ajungem în cât mai multe case ale românilor și să-i convingem că este momentul ca România să se gândească mai mult la propriile interese, decât să facem sondaje interne. Am văzut că sunt tot felul de sondaje care circulă pe piață, unele deja ne plasează în preajma pragului de 5%. Noi credem, în schimb, că vom obține un scor mai mare, un scor care ne va permite să putem influența, determina viața românilor după 11 decembrie.

AGERPRES: Ce alianțe vizează PRU după alegeri? Există premise ca în jurul PSD sau PNL să se creeze viitoarea majoritate parlamentară care va impune un nou Guvern. Cu șanse de intrare în Parlament sunt cotate și ALDE, USR, PMP și UDMR. Pe cine preferați și care ar fi formațiunile cu care nu ați încheia sub nicio condiție un parteneriat politic? 
Bogdan Diaconu: Suntem singurul partid din România care și-a anunțat public atât nominalizarea pentru funcția de prim-ministru, propunerile pentru viitoarele cabinete ministeriale, cât și programul de guvernare. Suntem dispuși să intrăm într-o construcție, în negocierea pentru a construi o viitoare majoritate parlamentară, cu acele formațiuni care acceptă preluarea măsurilor pe care PRU le-a propus românilor în această campanie electorală și cu obiectivul de a nu mai rămâne Dacian Cioloș la Palatul Victoria.

Sub nicio formă nu putem avea dialog cu cei care-l susțin pe Dacian Cioloș. Nu puteam avea niciun fel de înțelegeri sau alianțe cu cei care sunt controlați de George Soros.

AGERPRES: Vorbeați de anumite măsuri pe care le vizați și cu care condiționați o viitoare intrare într-o majoritate parlamentară. Puteți enumera trei dintre acestea? 
Bogdan Diaconu: Salariul minim de 2.000 de lei, pensia minimă de 900 de lei și 45% punctul de pensie.

AGERPRES: Care este poziția PRU pe subiectul referendumului, anunțat pentru anul viitor, pe tema definiției familiei? 
Bogdan Diaconu: Partidul România Unită a fost singurul și primul partid care și-a anunțat sprijinul total pentru demersul Coaliției pentru Familie și al Bisericii Ortodoxe Române și a trei milioane de români care au semnat pentru revizuirea Constituției și pentru a statua în Constituția României că familia este formată dintre un bărbat și o femeie. Mai mult decât atât, noi am cerut liderilor celorlalte partide să trecem prin procedură de urgență în Parlament această procedură pentru declanșarea referendumului și am solicitat să fie referendumul pe 11 decembrie, odată cu alegerile parlamentare. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru și partidele mari din Parlamentul României de astăzi nu au dorit să grăbim acest proces, promițând că va fi acest referendum la primăvară. Eu sper să se țină de cuvânt și la primăvară. Mai bine mai târziu decât niciodată. Cred că avem nevoie de o astfel de revizuire a Constituției și cred că, în afară de cele trei milioane de români care au iscălit pentru acest demers, sunt multe alte milioane care-și doresc acest lucru.

AGERPRES: Considerați necesară reluarea procesului de revizuire a Constituției și ce teme ar trebui să vizeze prioritar acest demers? 
Bogdan Diaconu: Eu cred că nu putem discuta, sau clasa politică nu are dreptul de a discuta, reînceperea unui proces de revizuire a Constituției până nu avem referendumul pe care trei milioane de români l-au cerut. De ani buni de zile, toată lumea, toți politicienii s-au lăudat că schimbă Constituția și o adaptează noilor realități ale societății românești. Din păcate, au fost doar declarații și nimeni nu a făcut ceva concret sau au fost atât de impotente (partidele — n.r.) încât nu au reușit. Iată că trei milioane de români s-au mobilizat și au făcut acest lucru. Nu avem dreptul să discutăm despre un alt proiect politic de revizuire a Constituției până nu dăm curs solicitării acelor trei milioane de români.

AGERPRES: Aveți pe liste candidați cercetați de procurori, printre care și Sebastian Ghiță. Diminuează acest aspect șansele PRU de accedere în Parlament? 
Bogdan Diaconu: Sub nicio formă. Avem în România patru milioane de dosare penale, asta nu înseamnă că avem patru milioane de penali. Înseamnă că sunt anumiți cetățeni care sunt într-o procedură judiciară și care nu au ajuns în faza ca o instanță să spună că-s vinovați sau nu. Conform principiilor de drept, și eu sunt un om de drept, sunt jurist, prezumția de nevinovăție trebuie să fie literă de lege. Până nu există o sentință definitivă și irevocabilă, pentru noi, toți cetățenii sunt nevinovați.

AGERPRES: V-ați anunțat susținerea pentru Victor Ponta — premier. Îl veți susține în cazul în care veți intra într-o majoritate parlamentară? 
Bogdan Diaconu: Cu siguranță.

AGERPRES: Deci, veți căuta să impuneți... 
Bogdan Diaconu: Vom căuta să-i convingem pe partenerii de dialog, de negociere, în vederea formării unei majorități parlamentare, că Victor Ponta este cel mai potrivit nume pentru a reveni în fruntea Guvernului României. Nu mai avem timp de experiențe, iar domnul Victor Ponta a demonstrat, în perioada când a guvernat, că a avut o guvernare națională în care a pus interesele românilor la loc de cinste. 

AGERPRES: Există și alte variante de premier afișate de partide: Dacian Cioloș (PNL, USR), Traian Băsescu (PMP), Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE). Pe care l-ați prefera ca șef al Executivului și de ce? 
Bogdan Diaconu: Pe Victor Ponta. Am mai primit această întrebare: de ce nu nominalizăm un nume din interiorul PRU? V-am spus că suntem convinși că o să trecem cu lejeritate pragul electoral. Asta nu înseamnă că vom putea obține un scor suficient de mare încât să ne permită să impunem un prim-ministru din interiorul PRU. Și, de aceea, cu realism, am făcut o nominalizare care, credem noi, asigură și o stabilitate în viitoarea majoritate parlamentară și asigură și o garanție că măsurile noastre vor fi incluse în programul de guvernare și implementate.

AGERPRES: PSD spune că-și va nominaliza premierul după 11 decembrie. Este târziu? Credeți că va fi o variantă din partid? Având în vedere că sunteți fost social-democrat, în opinia dumneavoastră, care ar fi cea mai bună propunere? 
Bogdan Diaconu: Cred că PSD are dreptul să-și facă singur nominalizarea și nu am eu dreptul să fac vreo sugestie. Nu știu, este alegerea PSD de a-l anunța după 11 decembrie. Am înțeles temerile celor de la PSD vizavi de riscurile care decurg din expunerea unui personaj din interiorul PSD, acum, ca și nominalizare pentru a ocupa funcția de prim-ministru. Pe de altă parte, noi, ca și partid, am considerat că este onest și cinstit față de români să anunțăm de la început pe cine susținem ca prim-ministru pentru ca românii, când merg pe 11 decembrie la vot, să știe ce votează. Acum, românii știu că dacă pe 11 decembrie merg la vot și votează PRU, votează Victor Ponta prim-ministru.

AGERPRES: Cum se poziționează PRU în ceea ce privește votul din Legislativ pentru cererile venite din partea justiției privind ridicarea imunității unor parlamentari? 
Bogdan Diaconu: Cred că în acest mandat au fost foarte multe cereri pentru ridicarea imunității. Să știți că parlamentarii nu au imunitate decât pentru declarațiile politice și pentru vot și pot fi cercetați de instanță fără probleme. Problema se pune vizavi de măsurile, dacă vreți, preventive. Eu cred, tot ca om de drept vă spun acum, că măsura preventivă este o măsură excepțională. Dacă nu există pericol social, dacă nu există riscul de a se sustrage anchetei, de a fugi din țară, nu cred că ar trebui să mai abuzeze de aceste măsuri de arest preventiv, pentru că nu este cinstit din punct de vedere al principiilor de drept. Vedem că la Vaslui am avut violatori care au fost cercetați în libertate. Și avem anumite suspiciuni vizavi de oameni politici sau de oameni de afaceri români care sunt imediat încătușați. Cred că ar putea fi cercetați, fără nicio problemă, în libertate.

AGERPRES: De la curentul naționalist se revendică și alte formațiuni — Alianța Noastră România, Partidul România Mare, Partidul Forța Națională. Vedeți fezabilă o alianță sau chiar o fuziune, în viitor, cu vreuna dintre aceste formațiuni? 
Bogdan Diaconu: Nu exclud acest lucru. Am mai încercat să avem un dialog și înainte de alegerile parlamentare, între alegerile locale și începerea campaniei pentru parlamentare. Din păcate, nu s-a ajuns la un rezultat pentru că sunt destule orgolii care au făcut ca acest demers de a uni forțele naționaliste să nu se realizeze pentru moment. Eu sper că pe viitor se poate realiza.

AGERPRES: Puteți menționa vreuna dintre formațiunile cu care ați discutat? 
Bogdan Diaconu: Cu toate am discutat. 

AGERPRES: Dacă ar fi să vă gândiți la niște nume de premier de la celelalte formațiuni politice — PNL, PSD, PMP, USR, și ALDE, care ar fi acelea? 
Bogdan Diaconu: Victor Ponta. Cu USR și cu PNL nu avem ce discuta, pentru că și-au anunțat susținerea pentru Dacian Julien Cioloș și această alianță PNL-USR, patronată de George Soros, cred că face foarte mult rău României.

Haideți să privim și noua paradigmă politică mondială și să vedem că pe viitor, o să vedeți că timpul îmi va da dreptate, națiunile vor căpăta din ce în ce mai mare greutate și importanță în noua ecuație geopolitică. Acestea nu vor mai accepta o suprastructură statală, o cupolă suprastatală care să nu țină cont de interesele națiunilor și să acționeze după propriile lor interese meschine în detrimentul popoarelor și statelor. Cred că această globalizare, sau globalizarea în această formă, va dispărea. Nu este posibil ca 2% din populația globului să dețină peste 98% din banii și resursele planetei, nu este drept și cred că acest lucru nu va mai fi.

Astea sunt principalele semnale și mesaje pe care le putem extrage din Brexit și din alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA. Și chiar îi solicit lui Klaus Iohannis să elimine de urgență membrii rețelei Soros din instituțiile și structurile statului român pentru un lucru foarte pragmatic — dacă ține la interesele poporului român.

AGERPRES: Descrieți într-un cuvânt următorii politicieni: Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, Alina Gorghiu, Liviu Dragnea, Traian Băsescu, Victor Ponta, Elena Udrea, Vasile Blaga, Călin Popescu-Tăriceanu, Ion Iliescu, Mircea Ionescu Quintus, Crin Antonescu, Adrian Năstase, Nicușor Dan, Kelemen Hunor. 
Bogdan Diaconu: Klaus Iohannis — într-un cuvânt, cred că l-au descris românii: Mutu; Dacian Cioloș — vicleanul; Alina Gorghiu — e o doamnă, nu pot să descriu; Liviu Dragnea — un om serios; Traian Băsescu — rechinul; Victor Ponta — cel mai bun prim-ministru al României; Elena Udrea — e o doamnă, nu mă exprim; Vasile Blaga — cred că porecla lui e binecunoscută și-l caracterizează: Buldogul; Călin Popescu-Tăriceanu — nu mă exprim; Ion Iliescu — fostul președinte al României; Mircea Ionescu Quintus — tot respectul; Crin Antonescu — probabil cel mai bun orator pe care l-a avut politica românească după Revoluție încoace; Adrian Năstase — probabil cel mai puternic bărbat de stat pe care l-a avut România după Revoluție; Nicușor Dan — neicușor ban; Kelemen Hunor — președintele UDMR.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Florea, editor: Mirela Bărbulescu, imagine: Marian Vlăduț, redactor video: Marilena Gheorghiță, grafician: Andrei Șerban, editor online: Gabriela Badea)

2016-11-24 11:07:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi