Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

O PERSONALITATE PE ZI: Regizorul Dinu Cocea

O PERSONALITATE PE ZI: Regizorul Dinu Cocea

O PERSONALITATE PE ZI: Regizorul Dinu Cocea
 

Dinu Cocea, regizor şi scenarist, s-a născut la 22 septembrie 1929, în comuna Periş, judeţul Ilfov.

A absolvit Institutul de artă cinematografică din Bucureşti în 1953. În creaţia sa de regizor a avut ca gen predilect filmul de aventuri în costume de epocă, dar a realizat, de asemenea, şi numeroase filme documentare şi utilitare, potrivit volumului ''1234 cineaşti români'' (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

Din filmografia sa amintim: ''Haiducii'' (1965), ''Răpirea Fecioarelor'' (1968), ''Răzbunarea Haiducilor'' (1968), ''Haiducii lui Şaptecai'' (1970), ''Săptămâna nebunilor'' (1971), ''Zestrea Domniţei Ralu'' (1971), ''Paraşutiştii'' (1972), ''Stejar, extremă urgenţă'' (1974), ''Instanţa amână pronunţarea'' (1976), ''Ecaterina Teodoroiu'' (1979), ''Iancu Jianu, zapciul'' şi ''Iancu Jianu, haiducul'' (1980).

A scris, în colaborare cu scriitorii Eugen Barbu şi Mihai Opriş, scenariile filmelor ''Răzbunarea Haiducilor'', ''Răpirea Fecioarelor'', ''Săptămâna nebunilor'', ''Iancu Jianu, zapciul'' şi ''Iancu Jianu, haiducul''.

A căzut în dizgraţie în perioada regimului comunist din cauza unui proiect de film, ''Pe apa Sâmbetei'', în care relata istoria unui baraj prost construit pe Argeş, se arată pe site-ul https://www.cinemagia.ro.

În 1985, regizorul Dinu Cocea a emigrat în Franţa, stabilindu-se la Paris. A continuat să fie preocupat de scenarii pentru filme documentare sau pentru filme publicitare.

În cadrul ediţiei din 2010 a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF 2010), un moment special şi secţiunea ''Retrospective'' i-au fost dedicate regizorului Dinu Cocea, care a primit cu acest prilej şi Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. Aflat la Iaşi cu acest prilej, regizorul Dinu Cocea le-a explicat studenţilor Universităţii ''Petre Andrei'' cum se făceau filmele în perioada regimului comunist şi
ce anume l-a determinat să facă celebrele filme cu haiduci. ''Veneau cu teme propuse de la studio despre lupta de clasă, cooperativă, aplicarea socialismului ştiinţific la ţară şi apoi puneau scriitorii sau regizorii să scrie scenarii la comandă. Singura modalitate prin care am reuşit să fac film despre altceva a fost să mă îndrept spre teme de legendă, de istorie şi aşa au apărut peliculele cu haiducii'', îşi reamintea cu acel prilej Dinu Cocea.

Regizorul Dinu Cocea s-a stins din viaţă la 26 decembrie 2013, la Paris.

AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Cristian Anghelache, editor online: Irina Giurgiu)

2018-12-26 11:00:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!