Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

O PERSONALITATE PE ZI: Împăratul Japoniei Akihito

O PERSONALITATE PE ZI: Împăratul Japoniei Akihito

O PERSONALITATE PE ZI: Împăratul Japoniei Akihito
 

La 7 ianuarie 1989, prinţul moştenitor Akihito a fost proclamat împărat, în urma decesului tatălui său, împăratul Hirohito (numit postum împăratul Showa), devenind cel de-al 125-lea împărat al Japoniei. Ceremonia de încoronare a avut loc la 12 noiembrie 1990, la Palatul Imperial, notează www.kunaicho.go.jp.

Împăratul Akihito s-a născut la Tokyo, la 23 decembrie 1933, fiind primul fiu al împăratului Showa şi împărătesei Kojun. Majestatea Sa a primit educaţia elementară şi secundară la şcoala Gakushuin din Tokyo.

În 1952, şi-a început studiile la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Economice în cadrul Universităţii Gakushuin. În acelaşi an, a avut loc ceremonia învestirii sale în calitate de prinţ moştenitor al Tronului Crizantemei. Astfel, i-au fost atribuite o serie de de îndatoriri oficiale. În iunie 1953, prinţul moştenitor a efectuat prima sa vizită în străinătate, reprezentând Japonia la ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Totodată, a călătorit în mai multe ţări din America de Nord şi Europa. Şi-a completat studiile universitare în 1956, notează acelaşi site.

La 10 aprilie 1959, prinţul moştenitor Akihito s-a căsătorit cu Michiko Shoda, fiica cea mare a unui important om de afaceri, Hidesaburo Shoda, şi a soţiei sale, Fumiko. Michiko s-a născut la 20 octombrie 1934 şi a absolvit Departamentul de Limbi şi Literaturi Străine a Facultăţii de Literatură din cadrul Universităţii ''Sacred Heart'' din Tokyo (1957). Prinţesa Michiko a fost prima persoană fără titlu nobiliar, care a intrat în familia imperială. Perechea princiară a vizitat 37 de ţări din întreaga lume, în majoritatea cazurilor ca reprezentanţi ai Împăratului şi Împărătesei.

La 7 ianuarie 1989, la vârsta de 87 de ani, înceta din viaţă împăratul Hirohito, în urma unui cancer duodenal. Prinţul Akihito a fost proclamat împărat în aceeaşi zi şi a devenit cel de-al 125-lea împărat al Japoniei. Ceremonia de încoronare a avut loc la 12 noiembrie 1990. Din străinătate, au participat reprezentanţi a 158 de state, inclusiv monarhi şi şefi de stat, precum şi reprezentanţi a două organizaţii internaţionale.

Din momentul urcării pe tron, împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko au depus un efort constant în vederea apropierii familiei imperiale de poporul japonez. Împăratul îndeplineşte acele acte în materie de stat prevăzute de Constituţie, cum ar fi numirea primului-ministru şi a judecătorului-şef al Curţii Supreme, numirea unor miniştri de stat şi alţi înalţi oficiali, convoacă Dieta Naţională, promulgă legi şi tratate, acordă onoruri şi înmânează premii, atestă acreditările ambasadorilor, primeşte ambasadori străini, etc. În aceste chestiuni de stat, el acţionează la sfatul şi aprobarea Cabinetului.

Împăratul şi împărăteasa au vizitat toate cele 47 prefecturi ale Japoniei, precum şi unele dintre cele mai îndepărtate insule. Din 1990, Majestăţile Lor au efectuat 28 de vizite oficiale, numărul total al statelor vizitate ridicându-se la 51.

Majestatea Sa are un interes deosebit pentru natură şi conservarea acesteia, fiind membru onorific şi preşedinte al unor prestigioase societăţi ştiinţifice naţionale şi internaţionale. A publicat numeroase studii în reviste de specialitate şi lucrări despre peştii gobi, fiind pasionat de ihtiologie, o ramură a zoologiei care are ca obiect studiul teoretic şi practic al peştilor.

Împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko au trei copii: Naruhito, prinţul moştenitor al Japoniei (n. 23 februarie 1960), prinţul Akishino (n. 30 noiembrie 1965) şi prinţesa Sayako (n. 18 aprilie 1969; după căsătorie doamna Yoshiki Kuroda). Prinţul moştenitor Naruhito este căsătorit cu prinţesa Masako şi au o fiică, prinţesa Aiko. Prinţul Akishino este căsătorit cu prinţesa Kiko şi au trei copii: prinţesa Mako, prinţesa Kako şi prinţul Hisahito, potrivit www.kunaicho.go.jp.

În ultimul deceniu, împăratul Akihito a întâmpinat mai multe probleme de sănătate, în august 2016, acesta declarând că se teme că vârsta îl va împiedica să-şi îndeplinească îndatoririle ce îi revin ca ''simbol al poporului şi unităţii naţiunii''. În acest context, la 9 iunie 2017, Parlamentul japonez a votat o lege ce permite împăratului Akihito să renunţe la tron.

La 1 decembrie 2017, Consiliul Casei Imperiale prezidat de premierul Shinzo Abe, s-a hotărât asupra datei la care împăratul Akihito va abdica, respectiv data de 30 aprilie 2019. Ultima abdicare a fost cea a împăratului Kokaku în 1817, notează Reuters.

AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Marina Bădulescu, editor online: Simona Aruştei)

2019-01-07 11:00:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!