Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Directoarea financiară a Huawei, suspectată de fraudă de justiţia americană

Directoarea financiară a Huawei, suspectată de fraudă de justiţia americană

Directoarea financiară a Huawei, suspectată de fraudă de justiţia americană
 

Directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei este suspectată de SUA că s-a făcut vinovată de fraudă pentru a ocoli sancţiunile americane împotriva Iranului, potrivit informaţiilor prezentate vineri în timpul unei audieri în faţa unui tribunal canadian, relatează AFP.

Justiţia americană cere extrădarea lui Meng Wanzhou, care a fost arestată în Canada la solicitarea SUA sâmbătă trecută.

După mai multe ore, audierea în faţa unui judecător al Curţii supreme din Vancouver a fost amânată şi va fi reluată luni. Jucătorul ar urma să se pronunţe atunci asupra unei eventuale eliberări pe cauţiune a lui Meng Wanzhou, care va rămâne până atunci în detenţie.

Meng Wanzhou, de 46 de ani, este suspectată că a minţit mai multe bănci pe tema legăturilor între Huawei şi una dintre filialele sale, SkyCom, ceea ce a permis acestei societăţi să aibă acces pe piaţa iraniană încălcând sancţiunile americane, a dezvăluit avocatul care reprezintă guvernul canadian, John Gibb-Carsley, în faţa unei săli arhipline.

Dna Meng ar fi negat personal în contactele cu bancheri americani, în 2013, orice legătură directă între Huawei şi societatea Skycom, când de fapt "Skycom este Huawei", potrivit autorităţilor americane.

Femeia era membră a consiliului de administraţie al SkyCom în urmă cu circa zece ani, dar societatea a fost vândută de atunci, potrivit avocatului său, David Martin. Însă, potrivit justiţiei americane, grupul chinez a păstrat controlul de facto, angajaţii SkyCom continuând de exemplu să utilizeze adresele electronice ale huawei.com.

Directoarea financiară este acuzată de "complot pentru escrocherie în detrimentul mai multor instituţii financiare", capete de acuzare pasibile de 30 de ani de închisoare fiecare în SUA, a precizat Gibb-Carsley.

Reprezentantul guvernului s-a opus punerii în libertate condiţionată a fiicei lui Ren Zhengfei, fondatorul Huawei în 1987 şi fost membru al armatei chineze. El a estimat că există motive bune pentru ca aceasta să încerce să fugă din Canada şi să revină în China.

Meng Wanzhou are mijloacele financiare, China şi SUA nu au semnat niciun tratat de extrădare şi dna Meng are "obiceiul de a evita SUA după ce a aflat că este vizată de o anchetă penală", a explicat avocatul.

Avocatul lui Meng Wanzhou a dat asigurări, la rândul său, că clienta sa nu-şi va asuma riscul de a-şi "face de ruşine" tatăl, compania şi ţara încercând să fugă.

Ea se angajează de altfel să-şi predea paşapoartele, să poarte o brăţară electronică şi să suporte costul propriei supravegheri în timpul procedurii.

Directoarea financiară a Huawei a fost arestată pe 1 decembrie pe aeroportul din Vancouver, în timpul unei escale între Hong Kong şi Mexic.

Procesul de extrădare, în cadrul unui acord bilateral între SUA şi Canada, poate dura luni de zile sau chiar ani, din cauza numeroaselor căi de apel. Decizia finală îi va reveni Ministerului canadian al Justiţiei, notează AFP.

Anunţul arestării lui Meng Wanzhou la câteva zile după armistiţiul în războiul comercial dintre Beijing şi Washington a provocat mânia autorităţilor chineze, care au cerut punerea sa în libertate imediată.

"Noi cerem de la cele două părţi (Canada şi SUA) să ne fie furnizate clarificări cât mai curând posibil privind motivele acestei detenţii", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

În contextul criticilor Chinei, cu care Canada încearcă să întărească legăturile comerciale, premierul Justin Trudeau a dat asigurări că decizia de a o aresta pe directoarea financiară a companiei chineze a fost luată de justiţia canadiană, la solicitarea justiţiei americane, fără nicio intervenţie politică a autorităţilor de la Ottawa.

"Am fost anunţaţi despre procesul judiciar cu câteva zile înainte de efectuarea arestării", a recunoscut joi premierul Trudeau. Totuşi, "nu a existat nicio intervenţie politică în această decizie pentru că noi respectăm independenţa sistemului judiciar. Nu am avut discuţii cu liderii chinezi pe această temă", a precizat el.

Produsele Huawei sunt utilizate de operatorii telefonici în lumea întreagă, în special în Europa, Africa şi Canada. Grupul se confruntă însă cu o serie de probleme în SUA, unde a primit interdicţie de la proiectele de infrastructură din motive de securitate naţională şi din cauza temerilor de spionaj în folosul Beijingului.

 

*ORA 23:41 Directoarea financiară a Huawei, acuzată de fraudă de justiţia americană

 

Directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, arestată sâmbătă în Canada la solicitarea SUA, este acuzată de fraudă de justiţia americană, a fost ea informată după ce a compărut în faţa unui judecător din Vancouver, relatează AFP.

Meng Wanzhou este suspectată că a minţit mai multe bănci pe tema unei filiale a Huawei pentru a putea ajunge pe piaţa iraniană, încălcând sancţiunile americane, potrivit documentelor citite în timpul audierii pentru eliberare condiţionată de la tribunalul din Vancouver.

Dna Meng ar fi negat personal în contactele cu bancheri americani orice legătură directă între Huawei şi societatea Skycom, când de fapt "Skycom este Huawei", potrivit avocatului guvernului american, care s-a opus punerii ei în libertate.

Femeia, a cărei extrădare este solicitată de SUA, este acuzată de "complot pentru escrocherie în detrimentul mai multor instituţii financiare", un cap de acuzare pentru care poate primi peste 30 de ani de închisoare, a adăugat el.

Curtea supremă din Vancouver, unde audierea a avut loc în faţa unei săli arhipline, a impus iniţial o interdicţie de publicare a informaţiilor dezvăluite în timpul audierii. Interdicţia a fost în cele din urmă ridicată la începutul audierii.

Arestarea pe 1 decembrie a lui Meng Wanzhou, de 46 de ani, la câteva zile după anunţarea unui armistiţiu în războiul comercial dintre Beijing şi Washington, a provocat furia autorităţilor chineze, care au cerut imediat punerea ei în libertate, notează AFP.

AGERPRES/(AS - editor: Florin Ştefan, editor online: Alexandru Cojocaru)

 
 

2018-12-07 23:41:40
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!