Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Ziua mondială a tonului (ONU)

Ziua mondială a tonului (ONU)

Ziua mondială a tonului (ONU)
 

Ziua mondială a tonului este marcată în fiecare an la 2 mai, această zi fiind desemnată de ONU prin Rezoluţia adoptată de Adunarea Generală la 7 decembrie 2016, potrivit www.un.org.

Rezoluţia amintită invită toate statele membre ONU, organizaţiile internaţionale şi regionale dar şi societatea civilă să acţioneze pentru creşterea gradului de conştientizare a valorii tonului şi a ameninţărilor cu care se confruntă această specie. De asemenea, subliniază importanţa stocurilor de ton gestionate în mod durabil în realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Date fiind calităţile sale uimitoare, această specie de peşti este ameninţată de cererea covârşitoare, se aminteşte pe site-ul https://www.un.org. Aproximativ 7 milioane de tone de ton şi specii asemănătoare tonului sunt debarcate anual. Cum speciile de ton migrator reprezintă 20% din valoarea întregii capturi de peşte din pescuitul marin, marcarea de către ONU a Zilei mondiale a tonului reprezintă un pas important în recunoaşterea rolului esenţial al tonului la dezvoltarea durabilă, siguranţa alimentară, oportunitate economică şi mijloacele de trai ale oamenilor din întreaga lume.

În raportul său din 2016 intitulat ''Situaţia pescuitului şi a acvaculturii în lume'', Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a luat act de necesitatea unei gestionări eficiente în vederea restabilirii stocurilor exploatate excesiv, aici fiind inclus şi tonul. De asemenea, în cel mai recent raport, din 2018, intitulat ''Situaţia pescuitului şi a acvaculturii în lume: Realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă'', FAO accentuează rolul acestui sector în realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, precum şi rolul în măsurarea progreselor către aceste obiective, fiind menţionate contribuţiile speciale ale pescuitului în apele interioare şi ale pescuitului la scară mică.

Totodată, Conferinţa ONU privind oceanele care a avut loc în iunie 2017 la sediul ONU, a fost o bună ocazie pentru a evidenţia importanţa inversării declinului într-o însănătoşire a oceanului, pentru a asigura o gestionare durabilă a vieţii marine.

Tonul este foarte important din punct de vedere economic atât pentru ţările dezvoltate, cât şi pentru ţările în curs de dezvoltare. Tonul şi tipurile de peşte asemănătoare lui includ aproximativ 40 de specii care se găsesc în Oceanul Atlantic, Oceanul Indian şi Oceanul Pacific, precum şi în Marea Mediterană.

Producţia mondială de ton s-a aflat în continuă creştere, de la mai puţin de 0,6 milioane de tone, în 1950, ajungând la aproape 6,6 milioane de tone în 2010, aşa cum arată www.undocs.org. În prezent, mii de nave de pescuit ton, din peste 80 de state, operează în toate oceanele, iar capacitatea de pescuit este în creştere în Oceanul Indian şi Oceanul Pacific.

AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Ruxandra Bratu; editor: Liviu Tatu, editor online: Daniela Juncu)

2019-05-02 10:15:44
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!