Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

(Corespondență) Dezbatere privind Roșia Montană în PE: CE reiterează că așteaptă informații din România

(Corespondență) Dezbatere privind Roșia Montană în PE: CE reiterează că așteaptă informații din România

 

 

Dezbatere privind Roșia Montană în PE:

CE reiterează că așteaptă informații din România și refuză în continuare să se pronunțe



Corespondentul AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Executivul comunitar așteaptă cât de curând informațiile solicitate de la autoritățile române în cadrul procedurii deschise prin sistemul EU Pilot privind proiectul minier de la Roșia Montană, a declarat luni reprezentantul Comisiei Europene (CE), cu prilejul dezbaterii, în comisia de specialitate a Parlamentului European, a petiției unei asociații formate din oameni de știință români. România a depășit cu zece zile termenul pentru transmiterea informațiilor, deși a beneficiat de o prelungire a acestuia cu două săptămâni.


Foto: AGERPRES FLUX / ANGELO BREZOIANU

 

Dezbaterea din Comisia PETI a petiției depuse de Asociația AD Astra a oamenilor de știință români din țară și străinătate a prilejuit puncte de vedere contradictorii, deși majoritatea eurodeputaților, în frunte cu Victor Boștinaru, au susținut că petiția trebuie să rămână deschisă, aceasta fiind cea mai bună garanție că la momentul implementării unui astfel de proiect minier vor fi respectate cele mai sigure standarde de mediu și se vor utiliza cele mai moderne tehnologii. Ca și la precedenta dezbatere din PE și la fel ca în urmă cu doi ani, CE a refuzat să se pronunțe asupra unei eventuale încălcări a legislației UE de către proiectul Roșia Montană, atâta timp cât nu s-a obținut acordul de mediu din partea autorităților, iar procesul este încă în desfășurare în România.

'Astăzi (luni — n.r.) am prezentat datele noi ale petiției noastre pe care am înaintat-o în 2010 privind proiectul Roșia Montană. Ne-am arătat foarte surprinși și îngrijorați de faptul că noi date credibile tot nu există, ba încă misterul se adâncește în jurul aspectelor tehnice ale proiectului. Am spus că neclaritățile nu sunt benefice pentru nimeni și că trebuie rezolvate și, dat fiind că proiectul odată aprobat înseamnă distrugerea sitului arheologic, care ar fi o crimă culturală, trebuie să aplicăm principiul precauției și să vedem foarte precis dacă legislația europeană va fi aplicată. Nu odată ce începe proiectul verificăm dacă este respectată, ci acum, înainte să înceapă', a declarat pentru AGERPRES, după dezbatere, Octavian Voiculescu, cel care a prezentat în cadrul Comisiei PETI o actualizare a petiției asociației AD Astra.

Avizele care s-au dat până acum pentru acest proiect au fost emise 'în baza unor date care nouă nu ni se par credibile', a adăugat el.

'În orice caz, acestea nu au fost produse de experți independenți care să nu aibă legături cu nicio parte interesată. E un lucru sine qua non, fără de care situația nu se poate lămuri și, societal vorbind, grupurile care se opun sau susțin proiectul nu se pot înțelege, din simplul motiv că nu au o bază comună de discuții', a adăugat omul de știință român, care conduce un laborator la Cambridge.

El a apreciat că petiția depusă de asociația din care face parte trebuie să rămână deschisă până când se vor aduna datele necesare 'produse sau aprobate de experți independenți' și până când cineva își va asuma 'distrugerea' sitului arheologic. 'OK, este o decizie politică, vrem să extragem acum aurul și argintul de acolo și ne asumăm că distrugem un sit arheologic. Lucrul acesta trebuie asumat explicit', a mai spus Voiculescu.

Reprezentanta CE la dezbatere, Mariane Muller, a reamintit că executivul comunitar a primit trei petiții în 2010 și 2011 pe subiectul proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană și că, în baza informațiilor furnizare de autoritățile române, Comisia a transmis Parlamentului observațiile sale exact în urmă cu doi ani, la 16 decembrie 2011. 'Concluzia generală la acea vreme a fost că nu s-a putut identifica nicio încălcare a legislației UE, în principal pentru că permisul nu a fost acordat', a declarat ea.

Oficialul CE a menționat că după ce, în luna august, guvernul a adoptat noul proiect de lege privind proiectul de la Roșia montană, Comisia a primit multe scrisori de la cetățeni și ONG-uri și a deschis o procedură prin sistemul 'Eu Pilot' cerând autorităților proiectul de lege și acordul cu RMGC din anexă.

'Procedura a fost deschisă pe 13 septembrie, iar pe 26 noiembrie Comisia a solicitat informații suplimentare legate de aspectul privind schimbarea cursului unui râu. Autoritățile române nu au răspuns încă, dar Comisia așteaptă cât de curând un răspuns. Totuși, marți, proiectul de lege care trebuia aprobat de parlament a fost respins. Comisia urmărește îndeaproape procesul de autorizare a proiectului minier de la Roșia Montană. Preocuparea Comisiei este ca toată legislația UE să fie aplicată corespunzător. În ceea ce privește activitățile miniere, nicio activitatea nu poate fi începută decât dacă există un permis și doar dacă directiva privind evaluarea impactului asupra mediului și directiva privind gestionarea deșeurilor miniere sunt aplicate corespunzător. Dar în acest stadiu, la fel ca și cu doi ani în urmă, concluzia Comisiei este că nu putem identifica acum o încălcare a legislației UE întrucât nu există încă un permis și procesul la nivel național este încă în desfășurare', a mai spus Mariane Muller.

Informația că autoritățile române nu au trimis încă informațiile solicitate de Comisie prin sistemul EU Pilot a fost confirmată luni pentru AGERPRES de Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik. Termenul limită inițial, de 26 noiembrie, a fost prelungit cu aproape două săptămâni, unul din motivele invocate fiind, se pare, faptul că executivul comunitar a solicitat noi informații. Ținând cont că noul termen limită a expirat la 6 decembrie, autoritățile române au întârziat cu zece zile transmiterea informațiilor. CE poate declanșa o procedură de infringement în cazul României dacă autoritățile vor întârzia în continuare transmiterea informațiilor, dar acest lucru este puțin probabil să se întâmple, în contextul în care respectarea termenului nu este percepută în acest caz drept cea mai importantă problemă de către executivul comunitar.

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, singurul parlamentar european român care a luat cuvântul la dezbatere, a ținut să precizeze că nu și-a schimbat niciuna dintre opiniile exprimate în Comisia PETI privind proiectul Roșia Montană, rămânând un opozant al acestuia.

'Sunt în favoarea păstrării acestei petiții deschise. Împotriva celor care sugerau că astăzi am putea închide această petiție vreau să spun că eu sunt împotrivă, pentru a ne asigura că un proces viitor de implementare a proiectului se va face pe baza celor mai sigure standarde și a celor mai moderne tehnologii', a afirmat Boștinaru.

El a adăugat că parlamentul român a votat respingerea proiectului inițial, care data din timpul guvernării trecute, aproape în unanimitate. Apoi, proiectul general privind exploatările miniere, inovator pentru legislația europeană din anumite puncte de vedere, a fost și el respins de Parlament și în contextul 'rezistenței protestatarilor'.

Victor Boștinaru a făcut apel către Comisie pentru finalizarea negocierilor privind directiva referitoare la evaluarea impactului de mediu, în care sunt introduse mai multe amendamente ale Comisiei PETI care se referă la obligația transparenței, la implicarea societății civile și la responsabilitatea investitorului.

'Putem să facem în așa fel ca această petiție deschisă să rămână cel mai solid argument ca orice proiect care se va dezvolta în viitor în România, și nu numai, să aibă la bază cele mai înalte standarde. România nu poate fi un studiu pedagogic nici pentru Bulgaria, nici pentru Grecia, nici pentru alte țări care vor să dezvolte proiecte în industria minieră. România este obligată să respecte legislația europeană și o face, sunt convins, cu demnitate', a mai spus Victor Boștinaru.

Eurodeputatul Roger Helmer, din grupul Europa Libertății și Democrației, s-a erijat în apărătorul proiectului minier de la Roșia Montană, afirmând că 'toată chestiunea a devenit un fel de fotbal politic' în România. El a precizat că argumentele prezentate de petiționar pot fi aplicate 'în orice țară și pentru orice activitate de minerit' și a adăugat că nu vede niciun motiv pentru ca petiția să rămână deschisă, atâta timp cât Comisia a apreciat că proiectul nu a ajuns într-un stadiu în care să poată fi evaluat din punctul de vedere al respectării legislației UE.

Roger Helmer a mai spus că se abuzează de acest principiu al precauției, în condițiile în care este nevoie de noi locuri de muncă și de industrie, iar România are nevoie de aceste lucruri mai mult decât alte state. Mai mult decât atât, el a apreciat că românii ar trebui să fie mai degrabă preocupați de faptul că firma canadiană s-ar putea răzgândi asupra realizării proiectului, ceea ce ar reprezenta 'o mare pierdere' pentru România.

Haralampos Angourakis, din grupul confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, l-a acuzat în replică pe Roger Helmer că promovează 'o perspectivă neocolonială'.

'Vreau să rămână petiția deschisă pentru că în primul rând cred că mișcarea asta de protest din România a avut atât de mare rezonanță pentru că cei care au protestat au dreptate. Un alt element important este decizia parlamentului român. Cred că existau multe argumente științifice și tehnice valabile care au determinat Parlamentul român să ia decizia respectivă', a spus Angourakis. AGERPRES/(editor: Mariana Ionescu)

2013-12-17 00:10:29
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi