Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

(Corespondență) CE adoptă măsuri pentru un transport urban mai fluid și mai ecologic

(Corespondență) CE adoptă măsuri pentru un transport urban mai fluid și mai ecologic

 

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Comisia Europeană își intensifică acțiunile de sprijin pentru municipalități printr-un nou "pachet de mobilitate urbană", adoptat marți. Acesta urmează să consolideze schimbul de bune practici, să ofere sprijin financiar specific și să susțină totodată investițiile în cercetare și dezvoltare.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/ SORIN BLADA

 

În plus, noul mecanism încurajează dezvoltarea unor "planuri de mobilitate urbană sustenabilă", pentru a stimula trecerea la un transport mai curat și mai sustenabil în zonele urbane.

"Abordarea problemelor legate de mobilitatea urbană este una dintre cele mai mari provocări ale sectorului transporturilor din zilele noastre. Prin acțiuni coordonate putem avea mai mulți sorți de izbândă. Autoritățile locale sunt principalii factori de decizie. Acestea sunt cele mai în măsură să ia decizii importante la nivel local, dar ar trebui să beneficieze de sprijin de la nivel național și de la nivelul UE", a declarat comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Prin pachetul privind mobilitatea urbană, Comisia își consolidează măsurile de sprijin într-o serie de domenii precum dezvoltarea bunelor practici, asigurarea unui sprijin financiar specific, cercetare și inovare, cooperare.

Astfel, Comisia va institui în 2014 o platformă europeană pentru planurile de mobilitate urbană sustenabilă, urmând ca această platformă să ajute orașele, experții în planificare urbană și părțile interesate să elaboreze planuri pentru un transport urban mai fluid și mai ecologic.

Totodată, prin intermediul fondurilor structurale și de investiții europene, UE va continua să sprijine proiectele de transport urban, în special în regiunile mai puțin dezvoltate ale Uniunii.

Prin același pachet de măsuri, Inițiativa Civitas 2020 din cadrul programului Orizont 2020 le va permite orașelor, întreprinderilor, mediului academic și celorlalți parteneri să dezvolte și să testeze noi abordări pentru mobilitatea urbană.

Comisia invită în același timp statele membre să creeze condiții propice pentru ca orașele să elaboreze și să își implementeze planurile de mobilitate urbană sustenabilă și formulează recomandări specifice pentru acțiuni coordonate între toate nivelurile de guvernare, precum și între sectorul public și cel privat în patru domenii — logistica urbană, reglementarea accesului la zonele urbane, implementarea unor soluții bazate pe sisteme de transport inteligente (STI), siguranța rutiera în mediul urban.

Potrivit datelor luate în considerare de Comisie, orașele care găzduiesc peste 70% din populația UE reprezintă aproximativ 85% din PIB-ul Uniunii.

Congestionarea urbană, tot mai mare în ultimii ani, pune în pericol obiectivele UE de realizare a unui sistem de transport competitiv și eficient din punct de vedere al resurselor.

Un nou sondaj Eurobarometru arată că cetățenii europeni sunt preocupați de efectele negative ale mobilității urbane și mulți dintre aceștia sunt pesimiști în legătură cu perspectivele de îmbunătățire a mobilității în orașele lor. O largă majoritate consideră ca probleme grave congestionarea (76%), calitatea aerului (81%) și accidentele (73%). Mai puțin de un sfert dintre aceștia sunt de părere că situația se va îmbunătăți în viitor (24%), iar cei mai mulți cred că va rămâne aceeași (35%) sau se va înrăutăți (37%). AGERPRES/(editor: Mihaela Toth)

2013-12-17 15:14:08
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!