Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Mediu

Mediu

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a încasat, până în prezent, în jur de 760.000 de euro din activitatea de vânătoare, estimările totale fiind de peste un milion de euro până la încheierea sezonului de vânătoare, la finele lunii ianuarie, în condițiile în care, înainte de predarea în proprietate privată a mai mult de jumătate din fondurile de vânătoare administrate, veniturile anuale ajungeau până la 3 - 4 milioane de euro.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / CRISTIAN NISTOR

 

"Pe fondurile de vânătoare, Regia și-a redus activitatea la jumătate din cauza reglementărilor din 2011 privind retrocedarea fondurilor de vânătoare. Însă, am avut rezultate destul de bune și am reușit să încasăm până acum 760.000 de euro, dar la încheierea sezonului de vânătoare, în ianuarie, care este o lună plină pentru vânătoarea la mistreți, sperăm să ajungem la un milion de euro. Când gestionam peste 500 de fonduri de vânătoare, aveam venituri de 3 — 4 milioane de euro din această activitate, însă, acum, după retrocedare, mai avem doar 267 de fonduri", a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Acesta a precizat că Regia se va concentra în perioada următoare doar pe acele centre tradiționale pentru vânătoare din Banat, Bihor, Giurgiu, Argeș, Sibiu sau Mureș.

"Ca strategie, această activitate se va concentra pe unele zone tradiționale pentru vânătoare și nu pe acele fonduri izolate pe care nu putem să le controlăm sau să le gestionăm durabil. RNP este — și trebuie să rămână — un exemplu de gestionar și în gospodărirea vânatului, care este un bun național. Ne vom concentra doar pe acele centre tradiționale pentru vânătoare din Banat, Bihor, Giurgiu, Argeș, Sibiu sau Mureș. Trebuie să recunoaștem că sunt organizații care ne-au depășit în investiții pe fondurile pe care le gestionează, dar sunt și altele care nu au făcut nimic după ce le-au preluat", a spus Crăciunescu.

Romsilva mizează în 2013 pe venituri de 1,3 miliarde de lei și un profit brut de 130 de milioane de lei.

2013-12-19 09:48:22
Vezi Continuarea 

Ponta: Gerea are mandat de a elabora o nouă lege a minelor care să fie adoptată în Parlament

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară că ministrul Economiei, Andrei Gerea, are mandat să elaboreze un nou proiect al legii minelor care să fie adoptat de Parlament.


Foto: AGERPRES FLUX / CRISTIAN NISTOR

2013-12-18 23:25:30
Vezi Continuarea 

Romsilva a înregistrat 95.000 de metri cubi de lemn sustras ilegal, în ultimii trei ani

Cantitatea de lemn sustrasă ilegal din pădurile de stat și din cele administrate de Romsilva, înregistrată în urma controalelor efectuate în acest an la direcțiile silvice, se ridică la 95.000 de metri cubi, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, directorul general al Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, Adam Crăciunescu, precizând că valorile apărute recent în presă de 840.000 mc sunt efectuate pe o perioadă mai mare de timp, de 7-8 ani.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GEORGE CALIN

 

"În urma controalelor efectuate până la finele lunii octombrie s-au înregistrat sustrageri de 71.000 de metri cubi din pădurile statului și de 24.000 mc din pădurile administrate de RNP proprietate privată însă sustragerile au fost efectuate din 2011 și până în prezent, nu doar în 2013. Este o estimare pentru că nu se poate constata cu precizie când a fost sustras ilegal lemnul dacă trec 2-3 ani pentru că aceste putrezește, se degradează. Am venit cu această precizare pentru că au apărut în presă valori destul de mari de sustrageri de material lemnos din pădurile țării numai pentru primele nouă luni din 2013 și anume 840.000 de metri cubi. Aceasta este o evaluare a IRTS, pe care nu o contest, dar este una pe 7-8 ani de zile în care s-au produs aceste sustrageri, nu doar în 2013. Cifrele au rezultat prin efectuarea unei evaluări prin comparație pe ortofotoplanuri prin reducerea consistenței pădurilor din 2005 încoace", a precizat șeful Romsilva.

Pagubele evaluate din aceste sustrageri se ridică la circa 20 de milioane de lei.

Crăciunescu a precizat că în jur de 30.000 — 40.000 mc de lemn se sustrage în fiecare an ilegal, acesta reprezentând de altfel coeficientul de risc pe care Romsilva îl ia în calcul.

Romsilva administrează 3,245 milioane hectare din pădurile statului, 66% din suprafața fondului forestier național și 1,1 milioane hectare din păduri proprietate privată ale persoanelor juridice, fizice și ale Unităților Administrativ Teritoriale.

2013-12-18 15:44:32
Vezi Continuarea 

Vaslui: Apel depus la hotărârea de respingere a ordonanței președințiale pentru retragerea jandarmilor din Pungești

Simona Niculescu, activistă pentru drepturile omului și specialistă în drept european, a depus marți, la Judecătoria Vaslui, prin avocata sa, Oana Iovu, apel la decizia de respingere a ordonanței președințiale pentru ridicarea statului de 'zonă specială de siguranță publică' și repectarea dreptului la libera circulație a cetățenilor din Pungești, solicitată în instanță în cursul săptămânii trecute.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ADRIAN CUBA

 

Potrivit avocatei Oana Iovu, apelul la respingerea ordonanței președințiale ar trebui să se judece în regim de urgență.

'Rămâne de văzut ce înseamnă 'urgent' în viziunea magistraților vasluieni, fiindcă au demonstrat că le place să se grăbească încet', a declarat, pentru AGERPRES, avocata Oana Iovu.

Magistrații de la Judecătoria Vaslui au respins joia trecută cererea de emitere a unei Ordonanțe Președințiale depusă de Simona Niculescu prin care se cerea retragerea echipajelor de jandarmi din comuna vasluiană Pungești și respectarea dreptului la libera circulație pe teritoriul comunei.

Practic, prin această cerere, solicitanta a solicitat ridicarea statutului de zonă specială de siguranță publică impus printr-un ordin al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în comuna vasluiană Pungești, acolo unde reprezentanții Chevron lucrează pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de șist din județ.

2013-12-17 19:29:33
Vezi Continuarea 

Legea care reglementează producerea energiei din surse regenerabile, modificată de Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaților a aprobat marți cu 243 voturi pentru, 21 abțineri și 46 împotrivă OUG nr.57/2013 privind modificarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, menită să echilibreze menținerea investițiilor în acest domeniu și prețul energiei electrice obținute din surse regenerabile.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / CRISTIAN NISTOR

 

"Este o ordonanță extrem de importantă pentru sistemul energetic național care are în vedere translatarea plății certificatelor verzi pe o perioadă de trei ani. Tranzacționarea certificatelor verzi să se facă pe bursă și are în vedere stoparea creșterii accelerate a contribuției pentru energia regenerabilă în facturile consumatorilor casnici și industriali. Prin această lege am dorit să stabilim un echilibru între ceea ce înseamnă menținerea investițiilor în domeniul regenerabil și prețul energiei electrice care se reflectă în facturile consumatorilor casnici și industriali", a afirmat marți, în plenul Camerei Deputaților, ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță.

Președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a subliniat că actul normativ consolidează cadrul legal din acest domeniu și limitează "supracompensarea" producătorilor de energie din surse regenerabile.

2013-12-17 15:20:31
Vezi Continuarea 

(Corespondență) CE adoptă măsuri pentru un transport urban mai fluid și mai ecologic

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Comisia Europeană își intensifică acțiunile de sprijin pentru municipalități printr-un nou "pachet de mobilitate urbană", adoptat marți. Acesta urmează să consolideze schimbul de bune practici, să ofere sprijin financiar specific și să susțină totodată investițiile în cercetare și dezvoltare.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/ SORIN BLADA

 

În plus, noul mecanism încurajează dezvoltarea unor "planuri de mobilitate urbană sustenabilă", pentru a stimula trecerea la un transport mai curat și mai sustenabil în zonele urbane.

"Abordarea problemelor legate de mobilitatea urbană este una dintre cele mai mari provocări ale sectorului transporturilor din zilele noastre. Prin acțiuni coordonate putem avea mai mulți sorți de izbândă. Autoritățile locale sunt principalii factori de decizie. Acestea sunt cele mai în măsură să ia decizii importante la nivel local, dar ar trebui să beneficieze de sprijin de la nivel național și de la nivelul UE", a declarat comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Prin pachetul privind mobilitatea urbană, Comisia își consolidează măsurile de sprijin într-o serie de domenii precum dezvoltarea bunelor practici, asigurarea unui sprijin financiar specific, cercetare și inovare, cooperare.

Astfel, Comisia va institui în 2014 o platformă europeană pentru planurile de mobilitate urbană sustenabilă, urmând ca această platformă să ajute orașele, experții în planificare urbană și părțile interesate să elaboreze planuri pentru un transport urban mai fluid și mai ecologic.

Totodată, prin intermediul fondurilor structurale și de investiții europene, UE va continua să sprijine proiectele de transport urban, în special în regiunile mai puțin dezvoltate ale Uniunii.

Prin același pachet de măsuri, Inițiativa Civitas 2020 din cadrul programului Orizont 2020 le va permite orașelor, întreprinderilor, mediului academic și celorlalți parteneri să dezvolte și să testeze noi abordări pentru mobilitatea urbană.

2013-12-17 15:14:08
Vezi Continuarea 

(Corespondență) Dezbatere privind Roșia Montană în PE: CE reiterează că așteaptă informații din România

Dezbatere privind Roșia Montană în PE:

CE reiterează că așteaptă informații din România și refuză în continuare să se pronunțeCorespondentul AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Executivul comunitar așteaptă cât de curând informațiile solicitate de la autoritățile române în cadrul procedurii deschise prin sistemul EU Pilot privind proiectul minier de la Roșia Montană, a declarat luni reprezentantul Comisiei Europene (CE), cu prilejul dezbaterii, în comisia de specialitate a Parlamentului European, a petiției unei asociații formate din oameni de știință români. România a depășit cu zece zile termenul pentru transmiterea informațiilor, deși a beneficiat de o prelungire a acestuia cu două săptămâni.


Foto: AGERPRES FLUX / ANGELO BREZOIANU

 

Dezbaterea din Comisia PETI a petiției depuse de Asociația AD Astra a oamenilor de știință români din țară și străinătate a prilejuit puncte de vedere contradictorii, deși majoritatea eurodeputaților, în frunte cu Victor Boștinaru, au susținut că petiția trebuie să rămână deschisă, aceasta fiind cea mai bună garanție că la momentul implementării unui astfel de proiect minier vor fi respectate cele mai sigure standarde de mediu și se vor utiliza cele mai moderne tehnologii. Ca și la precedenta dezbatere din PE și la fel ca în urmă cu doi ani, CE a refuzat să se pronunțe asupra unei eventuale încălcări a legislației UE de către proiectul Roșia Montană, atâta timp cât nu s-a obținut acordul de mediu din partea autorităților, iar procesul este încă în desfășurare în România.

'Astăzi (luni — n.r.) am prezentat datele noi ale petiției noastre pe care am înaintat-o în 2010 privind proiectul Roșia Montană. Ne-am arătat foarte surprinși și îngrijorați de faptul că noi date credibile tot nu există, ba încă misterul se adâncește în jurul aspectelor tehnice ale proiectului. Am spus că neclaritățile nu sunt benefice pentru nimeni și că trebuie rezolvate și, dat fiind că proiectul odată aprobat înseamnă distrugerea sitului arheologic, care ar fi o crimă culturală, trebuie să aplicăm principiul precauției și să vedem foarte precis dacă legislația europeană va fi aplicată. Nu odată ce începe proiectul verificăm dacă este respectată, ci acum, înainte să înceapă', a declarat pentru AGERPRES, după dezbatere, Octavian Voiculescu, cel care a prezentat în cadrul Comisiei PETI o actualizare a petiției asociației AD Astra.

Avizele care s-au dat până acum pentru acest proiect au fost emise 'în baza unor date care nouă nu ni se par credibile', a adăugat el.

'În orice caz, acestea nu au fost produse de experți independenți care să nu aibă legături cu nicio parte interesată. E un lucru sine qua non, fără de care situația nu se poate lămuri și, societal vorbind, grupurile care se opun sau susțin proiectul nu se pot înțelege, din simplul motiv că nu au o bază comună de discuții', a adăugat omul de știință român, care conduce un laborator la Cambridge.

El a apreciat că petiția depusă de asociația din care face parte trebuie să rămână deschisă până când se vor aduna datele necesare 'produse sau aprobate de experți independenți' și până când cineva își va asuma 'distrugerea' sitului arheologic. 'OK, este o decizie politică, vrem să extragem acum aurul și argintul de acolo și ne asumăm că distrugem un sit arheologic. Lucrul acesta trebuie asumat explicit', a mai spus Voiculescu.

Reprezentanta CE la dezbatere, Mariane Muller, a reamintit că executivul comunitar a primit trei petiții în 2010 și 2011 pe subiectul proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană și că, în baza informațiilor furnizare de autoritățile române, Comisia a transmis Parlamentului observațiile sale exact în urmă cu doi ani, la 16 decembrie 2011. 'Concluzia generală la acea vreme a fost că nu s-a putut identifica nicio încălcare a legislației UE, în principal pentru că permisul nu a fost acordat', a declarat ea.

Oficialul CE a menționat că după ce, în luna august, guvernul a adoptat noul proiect de lege privind proiectul de la Roșia montană, Comisia a primit multe scrisori de la cetățeni și ONG-uri și a deschis o procedură prin sistemul 'Eu Pilot' cerând autorităților proiectul de lege și acordul cu RMGC din anexă.

'Procedura a fost deschisă pe 13 septembrie, iar pe 26 noiembrie Comisia a solicitat informații suplimentare legate de aspectul privind schimbarea cursului unui râu. Autoritățile române nu au răspuns încă, dar Comisia așteaptă cât de curând un răspuns. Totuși, marți, proiectul de lege care trebuia aprobat de parlament a fost respins. Comisia urmărește îndeaproape procesul de autorizare a proiectului minier de la Roșia Montană. Preocuparea Comisiei este ca toată legislația UE să fie aplicată corespunzător. În ceea ce privește activitățile miniere, nicio activitatea nu poate fi începută decât dacă există un permis și doar dacă directiva privind evaluarea impactului asupra mediului și directiva privind gestionarea deșeurilor miniere sunt aplicate corespunzător. Dar în acest stadiu, la fel ca și cu doi ani în urmă, concluzia Comisiei este că nu putem identifica acum o încălcare a legislației UE întrucât nu există încă un permis și procesul la nivel național este încă în desfășurare', a mai spus Mariane Muller.

Informația că autoritățile române nu au trimis încă informațiile solicitate de Comisie prin sistemul EU Pilot a fost confirmată luni pentru AGERPRES de Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik. Termenul limită inițial, de 26 noiembrie, a fost prelungit cu aproape două săptămâni, unul din motivele invocate fiind, se pare, faptul că executivul comunitar a solicitat noi informații. Ținând cont că noul termen limită a expirat la 6 decembrie, autoritățile române au întârziat cu zece zile transmiterea informațiilor. CE poate declanșa o procedură de infringement în cazul României dacă autoritățile vor întârzia în continuare transmiterea informațiilor, dar acest lucru este puțin probabil să se întâmple, în contextul în care respectarea termenului nu este percepută în acest caz drept cea mai importantă problemă de către executivul comunitar.

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, singurul parlamentar european român care a luat cuvântul la dezbatere, a ținut să precizeze că nu și-a schimbat niciuna dintre opiniile exprimate în Comisia PETI privind proiectul Roșia Montană, rămânând un opozant al acestuia.

'Sunt în favoarea păstrării acestei petiții deschise. Împotriva celor care sugerau că astăzi am putea închide această petiție vreau să spun că eu sunt împotrivă, pentru a ne asigura că un proces viitor de implementare a proiectului se va face pe baza celor mai sigure standarde și a celor mai moderne tehnologii', a afirmat Boștinaru.

El a adăugat că parlamentul român a votat respingerea proiectului inițial, care data din timpul guvernării trecute, aproape în unanimitate. Apoi, proiectul general privind exploatările miniere, inovator pentru legislația europeană din anumite puncte de vedere, a fost și el respins de Parlament și în contextul 'rezistenței protestatarilor'.

Victor Boștinaru a făcut apel către Comisie pentru finalizarea negocierilor privind directiva referitoare la evaluarea impactului de mediu, în care sunt introduse mai multe amendamente ale Comisiei PETI care se referă la obligația transparenței, la implicarea societății civile și la responsabilitatea investitorului.

'Putem să facem în așa fel ca această petiție deschisă să rămână cel mai solid argument ca orice proiect care se va dezvolta în viitor în România, și nu numai, să aibă la bază cele mai înalte standarde. România nu poate fi un studiu pedagogic nici pentru Bulgaria, nici pentru Grecia, nici pentru alte țări care vor să dezvolte proiecte în industria minieră. România este obligată să respecte legislația europeană și o face, sunt convins, cu demnitate', a mai spus Victor Boștinaru.

2013-12-17 00:10:29
Vezi Continuarea 

Judecătoria Vaslui a publicat motivarea respingeriii ordonanței președințiale pentru retragerea jandarmilor din Pungești

Magistrații de la Judecătoria Vaslui au publicat, luni, motivarea de respingere a ordonanței președințiale pentru ridicarea statului de 'zonă specială de siguranță publică" și repectarea dreptului la libera circulație a cetățenilor din Pungești, solicitată în instanță în cursul săptămânii trecute de Simona Niculescu, o activistă pentru drepturile omului și specialistă în drept european.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ADRIAN CUBA

 

Simona Niculescu s-a deplasat înainte de a depune cererea de ordonanță președințială, la Pungești, pentru a vizita tabăra de rezistență a protestatarilor, amplasată pe un teren situat lângă suprafața concesionată de Chevron. Reprezentanții Jandarmeriei i-au pus în vedere faptul că poate pătrunde pe respectivul teren doar în prezența proprietarului și doar în grupuri de câte 3 — 4 persoane, reclamanta susținând că i-a fost îngrădit dreptul la libera circulație.

'Aspectele de fapt relevate în susținerea solicitării adresate de reclamantă, astfel cum rezultă din mijlocul de probă administrat în cauză (...) nu sunt de natură să creeze aparența încălcării dreptului de liberă circulație prin exercitarea unor abuzuri din partea Jandarmeriei Române. (...). Or, măsura care se cere a fi luată, de interzicere a Jandarmeriei Române de a nu mai condiționa temporar (până la finalizarea protestelor) accesul persoanelor în zonă, de identificarea lor și justificarea unui interes, până la soluționarea acțiunii de fond, este de natură a produce de fapt efecte ireversibile în contextul necesității asigurării continue a ordinii și liniștii publice. Luarea unei asemenea măsuri ar echivala în mod necesar cu prejudecarea fondului, ceea ce denotă neîntrunirea condiției contrare a ordonanței președințiale', se arată în motivarea instanței.

2013-12-16 19:38:05
Vezi Continuarea 

Patriarhul Daniel: Ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie cultivată ca dar al lui Dumnezeu

Patriarhul Daniel îndeamnă, în pastorala de Crăciun de anul acesta, la o atitudine de responsabilitate față de natură, arătând că aceasta trebuie mereu cultivată "pentru noi și pentru generațiile viitoare".


Foto: AGERPRES FLUX/CRISTIAN NISTOR

 

"Întrucât lumea a fost creată din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stăpân peste tot pământul, ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie mereu cultivată ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi și pentru generațiile viitoare", spune înaltul ierarh.

 

Patriarhul evocă o afirmație a părintelui Dumitru Stăniloae, potrivit căreia "prin coruperea, sterilizarea și otrăvirea naturii, omul face imposibilă existența sa și a semenilor săi. Potrivit părintelui Stăniloae, "natura apare într-un mod cu totul clar ca mediul prin care omul poate face bine sau rău semenilor săi, dezvoltându-se sau ruinându-se el însuși din punct de vedere etic sau spiritual".

 

Pornind de la această afirmație, patriarhul Daniel arată că "între creație și Creator, între dar și Dăruitor există o legătură de viață".

 

"Dacă noi consumăm totul și degradăm totul din natură (creație), dovedind lipsă de respect sau nerecunoștință față de Creator și nepăsare față de darurile primite de la El, ce transmitem generațiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare? Pământ lucrat și sfințit sau pământ degradat și pustiit? Totuși, putem transmite generațiilor viitoare și bogăție și înțelepciune, dacă gândirea noastră este creatoare de valori, iar voința noastră este promotoare a coresponsabilității și a cooperării practice la nivel național și planetar", semnalează patriarhul Daniel.

 

Înaltul ierarh arată că "la Taina Nașterii lui Hristos participă cerul și pământul, steaua și peștera, orașul și pustia".

 

2013-12-16 15:28:00
Vezi Continuarea