Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Mediu

Mediu

La stațiile meteo din Miercurea Ciuc și Joseni s-au înregistrat, în noaptea de luni spre marți, minus 26 de grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută valoare măsurată în această iarnă.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/BOGDAN BARBULESCU (C) 


Meteorologul Petho Devay Ildiko, de la Centrul Meteo Local Târgu Mureș, a declarat că toată noaptea a fost foarte frig în cele două localități, cu valori de minus 24 și minus 25 de grade, iar temperatura de minus 26 de grade consemnată reprezintă o nouă minimă a acestui sezon. Și la Toplița a fost foarte frig, mercurul termometrelor arătând o minimă de minus 20 de grade Celsius.

La Odorheiu Secuiesc și Bucin, datorită fenomenului de inversiune termică s-au înregistrat doar minus 4 grade Celsius. De altfel, la Odorheiu Secuiesc a fost luni o maximă de 11 grade Celsius, spre deosebire de Miercurea Ciuc și Joseni, unde cea mai ridicată valoare a zilei de luni a fost de minus 8 grade Celsius.

Potrivit prognozelor, temperaturile vor fi scăzute și în zilele următoare, dar este puțin probabil să coboare sub valoarea de minus 26 de grade Celsius.

2014-02-04 08:40:00
Vezi Continuarea 

Cod galben de ceață pentru mai multe județe din Moldova și Transilvania, până la ora 11,10

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți dimineața două atenționări nowcasting Cod galben de ceață și vizibilitate redusă pentru mai multe județe din Moldova și Transilvania, valabile până la ora 11,10.

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES ARHIVA

2014-02-04 08:25:00
Vezi Continuarea 

Cod galben de vânt puternic pentru județele Suceava și Botoșani, până la 18,00

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o nouă atenționare nowcasting Cod galben de vânt puternic pentru județele Suceava și Botoșani, până la 18,00.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/ ADRIAN CUBA

2014-02-01 16:53:20
Vezi Continuarea 

Rovana Plumb (PSD): Guvernul a trecut cu bine testele condițiilor meteo din ultima săptămână

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, vicepreședintele PSD Rovana Plumb, consideră că "autoritățile au trecut cu bine testele foarte grele pe care vremea severă din ultima săptămână le-a presupus".

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/ RAZVAN CHIRITA 


"Guvernul a trecut cu bine testele condițiilor meteo din ultima săptămână. Codul roșu de viscol și condițiile nefavorabile nu s-au soldat cu persoane blocate în mașini zile întregi, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți.

Demisiile prefecților care nu au făcut față provocărilor în județele Buzău, Brăila și Constanța ne arată că performanța este o condiție absolut necesară în Guvernul USL. Cei care au plătit cu funcția pentru prestația pe care au avut-o în aceste situații de criză au servit drept exemplu pentru restul autorităților publice", afirmă ministrul Rovana Plumb într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Ea subliniază că "toți factorii de responsabilitate au demonstrat că prioritatea zero în aceste condiții este siguranța cetățeanului".

2014-02-01 16:36:04
Vezi Continuarea 

Infotrafic: Circulația întreruptă pe autostrăzile A2 și A3 și 14 drumuri naționale din cauza viscolului

Circulația rutieră este întreruptă la această oră, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, pe tronsoanele de autostrăzi A2 București-Fetești și A3 București-Ploiești, precum și pe 14 drumuri naționale, informează Centrul Infotrafic al IGPR.

 

Foto: (c) FLORIN MATEI / AGERPRES FOTO Cele 14 drumuri naționale blocate sunt DN 1D Urziceni — Adâncata (de la limită cu județul Prahova); DN 2 tronsoanele Sinești — Ciocârlia (în județul Ialomița) și Buzău — Mihăilești — Gologanu (în județul Buzău); DN 22 tronsoanele Râmnicu Sărat (județul Buzău) — Brăila și Tulcea — Mihai Viteazul — Ovidiu (din județul Constanta); DN 22A Hârșova — Saraiu (județul Constanta) — Cataloi (județul Tulcea); DN 22D Măcin — Horia; DN 22E Garvăn — I.C. Brătianu; DN 23B Măicănești — Ciorăști (județul Vrancea); DN 24D Bălăbănești — Tulucești (din județul Galați); DN 2A Giurgeni — Constanta (județul Constanta); DN 2C Slobozia (județul Ialomița) — Buzău (în județul Buzău); DN 2N Dumbrăveni — Căiata (județul Vrancea); DN 3 Belciugatele (județul Călărași) — Călărași; DN 3A Lehliu-Gară (județul Călărași) — Fetesti-Gară (județul Ialomița); DN 31 Oltenița — Mănăstirea (județul Călărași). 

 

alternative text


Foto: (c) DANIEL STOENCIU / AGERPRES FLUX

 

De asemenea, pe patru drumuri naționale sunt instituite restricții de tonaj: DN 31 Mănăstirea (județul Călărași) — Călărași, peste 7,5 tone; DN 41 Dăita (județul Giurgiu) — Oltenița (județul Călărași), peste 7,5 tone; DN 5B Giurgiu — Ghimpați (din județul Giurgiu), peste 7,5 tone; DN 7C între kilometrii 57 și 104 (în zona localității argeșene Arefu), peste 7,5 tone. De precizat că pe acest drum, sectorul cuprins între km 104 (Piscu Negru) și km 130+800 (Bălea Cascadă) este închis, în fiecare an, în perioada 1 noiembrie — 31 iunie.

 

alternative text


Foto: (c) DANIEL STOENCIU / AGERPRES FLUX

 

"Având în vedere avertizarea COD ROȘU de vreme severă, emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru județele Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, Constantă și Tulcea, care va intra în vigoare începând cu ora 15:00, recomandăm cu insistentă tuturor categoriilor de conducători auto să renunțe la efectuarea oricărei deplasări în zonele vizate", evidențiază sursa citată.

 

alternative text
2014-01-29 14:35:32
Vezi Continuarea 

Lucia Varga: Avem 30 de milioane lei pentru plantarea perdelelor forestiere, vrem să începem lucrările în aprilie

Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură are alocate în buget 30 de milioane de lei pentru realizarea programului național de perdele forestiere, iar prima etapă a lucrărilor este programată să înceapă în aprilie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul delegat de resort, Lucia Varga.

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FLUX

 

'Avem 30 de milioane de lei în buget, prevăzuți pentru acest program de perdele forestiere. Eu sper ca noi să putem în luna aprilie să facem, deja, primele perdele forestiere, și să înțeleagă și proprietarii de terenuri să vină parte în proiect. De altfel, ei vor primi o rentă, conform legislației, de 10 ori prețul pe hectar, prețul mediu al masei lemnoase din anul respectiv, aproximativ 1.000 de lei pe an și pe hectar', a spus Lucia Varga.

Aceasta a precizat că, în prima etapă, vor fi realizate perdele în lungime de 870 de kilometri, din cei 1.700 de kilometri de drumuri de-a lungul cărora trebuie plantate aceste perdele.

2014-01-29 13:42:26
Vezi Continuarea 

Victor Ponta: La ora 15,00 extindem starea de alertă pentru județele care au primit avertizare de COD ROȘU

Premierul Victor Ponta a anunțat miercuri că Guvernul va extinde starea de alertă pentru toate județele care au primit avertizare de COD ROȘU în cursul zilei de miercuri de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

 

Foto: (C) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

 

"Înțeleg de la ANM că și astăzi este o zi deosebit de dificilă în ceea ce privește cantitatea de zăpadă, vânt (...). Vreau să rămână toată lumea în dispozitiv în așa fel încât să trecem cu bine și de ziua de astăzi și de mâine, să fim în cel mai scurt timp pregătiți să intervenim pentru ajutorarea în primul rînd a oamenilor, în al doilea rând deblocarea căilor de transport și îndepărtarea tuturor pagubelor suferite. La ora 15,00, vicepremierul Dragnea va avea din nou Comandamentul de iarnă și în baza ultimelor avertizări de la ANM vom ști exact cum concentrăm forțele în ce județe. Dacă va fi cazul, vom extinde starea de alertă și pentru alte județe care sunt afectate în mod deosebit de intemperii", a spus Ponta în debutul ședinței de Guvern. 

Între orele 15,00 și 22,00, în județele Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea se vor semnala intensificări ale vântului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită și troienită și vizibilitate redusă spre zero.

Meteorologii precizează că, până la ora 12,00, în toată zona avertizată, vântul și ninsoarea au fost în intensificare progresivă.

Pentru a fi instituit COD ROȘU de ninsori și viscol trebuie îndeplinite trei condiții: stratul de zăpadă să fie de peste 50 de cm, intensitatea vântului să fie de peste 80 km/h și precipitațiile să fie mai mari de 15 litri pe oră.

Miercuri dimineață, la ora 6,00, a intrat în vigoare un COD PORTOCALIU de ninsori și viscol valabil pentru Capitală și 14 județe din Muntenia, sudul Moldovei și din Dobrogea.

Până miercuri seară, la ora 23,00, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 — 70 kilometri/oră, iar în județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea vor fi rafale de peste 70 — 80 kilometri/oră.

Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

2014-01-29 13:22:22
Vezi Continuarea 

ANM: Viscolul se va opri joi după amiază, dar pe durata zilei de azi va fi foarte rău

Viscolul prezent astăzi (miercuri - n.r.) în zonele avertizate se va opri joi după-amiază iar populația trebuie să înțeleagă că nu trebuie să plece la drum dacă vrea să se protejeze, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, Ion Sandu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorolgie /ANM/.

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

 

'Eu am încredere în faptul că viscolul acesta se oprește mâine la prânz. Nu va mai fi la fel de durată ca anteriorul, dar este foarte puternic în această după-amiază. Populația trebuie să înțeleagă că atunci când este COD PORTOCALIU nu trebuie să plece la drum dacă vrea să se protejeze. Astăzi /miercuri, 29 ianuarie 2014, n.r./ va fi foarte rău', a afirmat Sandu.

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/ au anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că după orele 15,00 ar putea emite avertizare Cod Roșu de ninsori abundente și viscol pentru șase județe din sud-estul României.

Acestea sunt: Ialomița, Buzău, Tulcea, Constanța, Brăila și Galați. Astfel, în zonele vizate stratul de zăpadă depășește deja 50 de centimetri, iar viteza vântului la rafală ar putea depăși 90 km/h.

Avertizarea s-ar putea întinde pe durata a câteva ore, au precizat meteorologii.

'Probabilitatea este destul de mare ca, în după-amiaza aceasta, dacă sunt întrunite cele trei condiții (...) să fie emis COD ROȘU. Personal, nu mai înțeleg: vin tot felul de oameni pe la televizor și spun că nu trebuia să dăm COD ROȘU că am dat pentru presă. Nu este adevărat! Este o prostie totală și sper să se termine cu acest lucru', a precizat directorul general al ANM.

Pentru a fi instituit COD ROȘU de ninsori și viscol trebuie îndeplinite trei condiții: stratul de zăpadă să fie de peste 50 de cm, intensitatea vântului să fie de peste 80 km/h și precipitațiile să fie mai mari de 15 litri pe oră.

Miercuri dimineață la ora 6,00 a intrat în vigoare un COD PORTOCALIU de ninsori și viscol valabil pentru Capitală și 14 județe din Muntenia, sudul Moldovei și din Dobrogea.

Până miercuri seară, la ora 23,00, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei ș i în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 — 70 kilometri/oră, iar în județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea vor fi rafale de peste 70 — 80 kilometri/oră.

Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

2014-01-29 12:32:29
Vezi Continuarea 

Rovana Plumb: Nu există niciun fel de problemă în alimentarea cu apă a populației pe sistem centralizat

Cantitatea de apă existentă în acumulări este suficientă pentru alimentarea populației și pentru producerea suplimentară a energiei electrice, a declarat, miercuri, Rovana Plumb, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, la sediul Administrației Naționale de Meteorologie.

 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES ARHIVA

 

'Din punct de vedere al responsabilității pe care o are Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, prin aceste avertizări și prognoze care se transmit spre toate structurile, monitorizăm alimentarea cu apă a populației în sistem centralizat. În acest moment, nu există niciun fel de problemă în alimentarea cu apă a populației pe sistem centralizat și nu avem niciun fel de probleme în ceea ce privește vreo poluare accidentală (...) Avem o cantitate suplimentară de apă pentru a produce energie electrică dacă este cazul de 160 de milioane metri cubi în acumulările pe care le avem. În momentul de față, nivelul de trei miliarde metri cubi pentru România în acumulări este suficient și nu sunt probleme în ceea ce privește rezerva de apă brută și de producere suplimentară energiei', a menționat ministrul Mediului.

Totodată, Rovana Plumb a adăugat că, la nivel ministerial, există un Dispecerat care monitorizează situația non-stop, iar Administrația Națională 'Apele Române' are în vederea situația de pe cursurile superioare ale râurilor.

'La nivelul Ministerului Mediului funcționează un dispecerat non-stop care transmite informațiile către toate structurile. Acest dispecerat funcționează indiferent de condițiile meteo pe tot parcursul anului. În ceea ce privește tot aparatul și structura, Administrația Naționale 'Apele Române' monitorizează cursurile superioare de apă pentru că se formează ghețuri pentru a nu avea niciun fel de probleme înspre alimentare cu apă. Acolo unde a fost nevoie s-a intervenit cu ajutorul structurilor Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență pentru a dinamita zona pentru a sparge acele ghețuri, astfel încât să existe un curs al apei normal', a spus oficialul MMSC.

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/ au anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că după orele 15,00 ar putea emite avertizare COD ROȘU de ninsori abundente și viscol pentru șase județe din sud-estul României.

2014-01-29 12:14:31
Vezi Continuarea 

COD ROȘU de viscol și ninsori abundente în șase județe din sud-est, până la ora 22,00

Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ a emis, miercuri, o avertizare COD ROȘU de viscol și ninsoare abundentă, valabilă începând cu ora 15,00, timp de șapte ore, în șase județe din sud-estul țării.

 

Foto: (c) FLORIN MATEI / AGERPRES FOTO

 

Astfel, între orele 15,00 și 22,00, în județele Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea se vor semnala intensificări ale vântului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită și troienită și vizibilitate redusă spre zero.

Meteorologii precizează că, până la ora 12,00, în toată zona avertizată, vântul și ninsoarea au fost în intensificare progresivă.

2014-01-29 10:46:39
Vezi Continuarea 

Viscol: Capitala și 14 județe sub COD PORTOCALIU; 11 județe sub COD GALBEN

Un nou COD PORTOCALIU de ninsori și viscol a intrat în vigoare miercuri dimineață, la ora 6,00, și afecteză Capitala și 14 județe din Muntenia, sudul Moldovei și din Dobrogea, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

 

Foto: (C) FLORIN MATEI / AGERPRES FOTO

 

Până miercuri seară, la ora 23,00, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 — 70 kilometri/oră, iar în județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea vor fi rafale de peste 70 — 80 kilometri/oră.

Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

În sud-estul Dobrogei, la începutul intervalului, vor fi ploi și lapovițe și se va depune polei.

Sub incidența CODULUI PORTOCALIU se vor afla județele Prahova, Dâmbovița, Argeș (jumătatea de sud), Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea dar și Capitala.

Meteorologii au emis și o avertizare COD GALBEN de ninsori și viscol pentru Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și centrul Moldovei, unde va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50 — 55 de kilometri/oră, temporar viscolind și troienind zăpada.

Codul galben a intrat în vigoare tot miercuri și este valabil între orele 6,00 — 23,00. Județele afectate sunt: Iași, Vaslui, Bacău, Covasna, Brașov, Argeș (jumătatea de nord), Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți.

Începând de miercuri ora 23,00, până joi, la ora 10,00, numărul județelor care vor rămâne sub COD PORTOCALIU de viscol și ninsori se restrânge la opt, iar alte opt județe, plus Capitala, vor intra sub Cod galben de vreme rea.

2014-01-29 07:47:05
Vezi Continuarea 

Sandu: Miercuri dimineață se emite cod portocaliu de viscol pentru mai multe județe din sud-est

Administrația Națională de Meteorologie va emite miercuri dimineață o avertizare de cod portocaliu pentru mai multe județe din sud-estul țării, instituirea codului roșu putând interveni miercuri după-amiază dacă sunt întrunite anumite condiții privind stratul de zăpadă, viteza vântului și volumul de precipitații căzute în decurs de o oră.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /SORIN LUPSA

 

"În afara informațiilor cuprinse în cele două mesaje de avertizări, se impun următoarele precizări: viscolul care începe mâine dimineață nu este la fel de puternic precum cel precedent, este mult mai scurt, pe o zonă mai restrânsă, prin urmare, este cod portocaliu de mâine dimineață până mâine seară pe un număr mai mare de județe, cum scrie în avertizare, și după mâine seară până joi la prânz se restrânge acest număr al județelor cu cod portocaliu", a declarat marți seară directorul ANM, Ion Sandu, la comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria.

Sandu a precizat că marți seară nu poate face afirmația "că se va da cod roșu".

"Există o echipă de meteorologi care urmărește fenomenul și măsurătorile și rezultatele modelărilor atmosferice. Dacă mâine după-amiază, când este maximul intensității viscolului, se vor îndeplini pentru zonele din sud-estul României trei condiții — strat de zăpadă de peste 50 de centimetri, intensitate a căderilor de zăpadă de peste 10-15 cm/h și vânt de peste 80-90 km/h — se va emite cod roșu. Dacă nu se îndeplinesc, nu se va emite", a afirmat Ion Sandu.

2014-01-28 20:53:22
Vezi Continuarea 

AVERTISMENT METEO: COD PORTOCALIU de viscol în 14 județe și Capitală

Vremea rea revine. CODUL PORTOCALIU de ninsori și viscol va intra în vigoare miercuri dimineață, la ora 6,00, și va afecta Capitala și 14 județe din Muntenia, sudul Moldovei și din Dobrogea, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

 

Foto: (c) CRISTIAN NASTASE / AGERPRES FOTO

 

Până miercuri seară, la ora 23,00, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 — 70 kilometri/oră, iar în județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea vor fi rafale de peste 70 — 80 kilometri/oră.

Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri. În sud-estul Dobrogei, la începutul intervalului, vor fi ploi și lapovițe și se va depune polei.

Județele care se vor afla sub incidența CODULUI PORTOCALIU sunt: Prahova, Dâmbovița, Argeș (jumătatea de sud), Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea și Capitala.

Meteorologii au emis și o avertizare COD GALBEN de ninsori și viscol pentru Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și centrul Moldovei, unde va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50 — 55 de kilometri/oră, temporar viscolind și troienind zăpada.

CODUL GALBEN va intra în vigoare tot miercuri și va fi valabil între orele 6,00 — 23,00. Județele afectate vor fi: Iași, Vaslui, Bacău, Covasna, Brașov, Argeș (jumătatea de nord), Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți.

Începând de miercuri ora 23,00, până joi, la ora 10,00, numărul județelor care vor rămâne sub COD PORTOCALIU de viscol și ninsori se restrânge la opt, iar alte opt județe, plus Capitala, vor intra sub COD GALBEN de vreme
rea.

2014-01-28 20:41:26
Vezi Continuarea 

Popovici (APIA): Programul 'Rabla' trebuie să fie ultimul în 2014 și să înceapă în februarie

Programul 'Rabla' din acest an trebuie să fie ultimul, iar pentru a avea un efect pozitiv trebuie să înceapă în februarie, a declarat, marți, pentru AGERPRES, președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România /APIA/, Ernest Virgil Popovici.

 

Foto: (c) VLAD STAVRICA / AGERPRES ARHIVA

 

"Toți membrii APIA au fost de acord că Programul 'Rabla' a avut rezultate pozitive, dar, după cum ați văzut, în fiecare an a fost din ce în ce mai puțin util. Drept pentru care, toți membrii APIA, fără excepție, au fost de acord să solicite ministerului de resort demararea ultimul program 'Rabla' în 2014. Peste două săptămâni, vom avea o întâlnire cu oficialii de la Ministerul Mediului. Noi am cerut ca programul să înceapă din februarie. Nu este din scurt, pentru că acesta este pregătit încă de anul trecut. Pe de altă parte, dacă pornește și anul acesta în iunie, ca în 2013, va avea un efect dezastruos", a afirmat Popovici.

Întrebat care va fi alternativa în 2015 la programul guvernamental privind înnoirea parcului auto național, șeful APIA a menționat că există discuții în acest sens, însă este nevoie și de o deblocare a creditării.

"Pentru 2015, suntem în discuții să vedem care este alternativa la 'Rabla'. E nevoie de o colaborare cu dealerii, cu Ministerul de Finanțe. În plus, dacă se dă drumul la creditare, va exista un atu. Practic, cu banii pe care cineva îi dă pe o mașină cu o vechime mai mare de 15 ani, își poate contracta un leasing fără a se împovăra prea mult", a explicat președintele APIA.

Conform Administrației Fondului pentru Mediu /AFM/, românii au cumpărat, până în prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin intermediul Programului 'Rabla 2013', iar circa 19.900 de mașini mai vechi de zece ani au ajuns la casat.

Din numărul total de autovehicule cumpărate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.

AFM a alocat, în 2013, în primă fază, 135 de milioane de lei pentru 20.000 de tichete 'Rabla'. Ulterior, din noiembrie, numărul voucherelor a fost suplimentat cu 3.000 de exemplare.

Programul 'Rabla' are ca scop înlocuirea mașinilor mai vechi de 10 ani, pentru ediția din acest an a programului fiind utilizat un singur tichet valoric în valoare de 6.500 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou.

2014-01-28 11:05:25
Vezi Continuarea 

Viscol: 14 județe și Capitala, sub Cod portocaliu; 11 județe sub Cod galben, de miercuri

Un cod Cod Portocaliu de ninsori și viscol va intra în vigoare miercuri dimineață, la ora 6,00, și va afecta Capitala și 14 județe din Muntenia, sudul Moldovei și din Dobrogea, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

 

Foto: (c) CRISTIAN NASTASE / AGERPRES FOTO

 

Până miercuri seară, la ora 23,00, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 — 70 kilometri/oră, iar în județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea vor fi rafale de peste 70 — 80 kilometri/oră.

Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

În sud-estul Dobrogei, la începutul intervalului, vor fi ploi și lapovițe și se va depune polei.

Județele care se vor afla sub incidența Codului portocaliu sunt: Prahova, Dâmbovița, Argeș (jumătatea de sud), Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea și Capitala.

Meteorologii au emis și o avertizare Cod galben de ninsori și viscol pentru Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și centrul Moldovei, unde va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50 — 55 de kilometri/oră, temporar viscolind și troienind zăpada.

Codul galben va intra în vigoare tot miercuri și va fi valabil între orele 6,00 — 23,00. Județele afectate vor fi: Iași, Vaslui, Bacău, Covasna, Brașov, Argeș (jumătatea de nord), Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți.

Începând de miercuri ora 23,00, până joi, la ora 10,00, numărul județelor care vor rămâne sub Cod portocaliu de viscol și ninsori se restrânge la opt, iar alte opt județe, plus Capitala, vor intra sub Cod galben de vreme rea.

2014-01-28 10:40:15
Vezi Continuarea 

Estimări ANM: Ninsori pe arii extinse la jumătatea săptămânii și precipitații mixte după 1 februarie

Regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele două săptămâni este unul caracterizat de valori termice oscilante în majoritatea zonelor țării, cu temperaturi maxime ce nu vor depăși 5 - 6 grade Celsius.

 

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

 

Prognoza Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă în intervalul 27 ianuarie — 9 februarie 2014, arată că probabilitatea de precipitații va rămâne ridicată atât în această săptămână, cât și după 1-2 februarie.

Conform meteorologilor, în Banat, până pe 2 februarie temperaturile vor marca o creștere treptată, astfel încât maximele diurne ajung până la 4 grade. Între 2 și 5 februarie, valorile termice maxime scad cu aproximativ două grade Celsius, iar apoi vremea se va încălzi ușor și treptat, urmând ca, la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, să se atingă medii termice de 5 — 6 grade la amiază. În ceea ce privește evoluția minimelor nocturne, acestea vor crește de la minus 9 grade până spre zero grade, în intervalul 27 ianuarie — 2 februarie, apoi vor marca o scădere ușoară și se vor menține între minus 4 și minus 2 grade până la sfârșitul intervalului de prognoză. În jurul datei de 29 ianuarie, vor fi ninsori pe arii extinse, dar nu foarte importante cantitativ, apoi probabilitatea pentru precipitații mixte va fi mai ridicată între 1 și 4 februarie.

În Crișana, în prima săptămână, valorile termice maxime vor fi în creștere, de la medii de minus 3 grade, ziua, și minus 7 grade noaptea, spre 5 grade și, respectiv, minus 1 grad, pe 2 — 3 februarie. În următoarele zile, temperaturile vor scădea cu aproximativ 3 grade Celsius, pentru ca, după data de 6 februarie și până la sfârșitul intervalului de prognoză, o încălzire ușoară și treptată să aducă regimul termic spre valori medii apropiate celor caracteristice primei decade a lunii februarie. La sfârșitul celei de-a doua săptămâni, vor fi din nou, în medie, temperaturi maxime de 5 — 6 grade și minime de minus 1 grad. Va ninge, în general slab cantitativ, pe 29 ianuarie, după care probabilitatea pentru precipitații, cel mai probabil mixte, va fi mai mare între 1 și 4 februarie și, din nou, pe 8 februarie.

În Transilvania, până spre sfârșitul primei săptămâni, vremea rămâne rece, cu medii ale temperaturilor minime între minus 10 și minus 8 grade și ale maximelor de minus 5 până la minus 4 grade. Pe 1 și 2 februarie regimul termic va marca o creștere de aproximativ 7 grade Celsius, temperaturile apropiindu-se de mediile multianuale specifice perioadei din an. A doua săptămână de prognoză va debuta cu o tendință de ușoară răcire, valorile termice vor scădea cu 2 — 3 grade până la jumătatea săptămânii, pentru ca la sfârșitul intervalului de prognoză să se revină la un regim termic diurn normal pentru prima decadă a lunii februarie, cu maxime, în medie, de două grade Celsius. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată pe 29 ianuarie, când acestea vor fi sub formă de ninsoare, apoi între 1 și 4 februarie, când, trecător, pot fi și lapovițe sau ploi.

În Maramureș, până duminică, 2 februarie, temperaturile maxime vor crește cu aproximativ 7 grade Celsius, ajungând la valori medii de 3 — 4 grade. Și tot la sfârșitul primei săptămâni de prognoză, minimele nocturne, în creștere după 31 ianuarie, vor atinge valori medii de minus 3 — minus 2 grade. În primele zile din cea de-a doua săptămână, regimul termic va scădea ușor, temperaturile nocturne vor coborî spre medii de minus 6 — minus 4 grade, apropiate de normele perioadei, iar maximele vor scădea spre zero grade Celsius. Ulterior, până la sfârșitul săptămânii, regimul termic nocturn va rămâne relativ constant, în timp ce mediile diurne vor urca din nou spre 3 — 4 grade. Va ninge, în general slab cantitativ, pe 29 ianuarie, iar precipitațiile, posibil mixte, vor fi prezente între 1 și 4 februarie și, din nou, pe 8 februarie.

În Moldova, în prima săptămână vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopților și dimineților. În primele zile media valorilor maxime va fi de minus 8 — minus 7 grade, iar a minimelor de minus 10 — minus 12 grade, pentru ca, în jurul datei de 31 ianuarie, regimul termic să mai scadă cu aproximativ 4 grade. Abia pe 1 și 2 februarie temperatura aerului va marca o creștere semnificativă, temperaturile diurne vor atinge medii de minus 3 — minus 2 grade, iar cele nocturne vor urca spre minus 4 grade. În cea de-a doua săptămână de prognoză, regimul termic va avea o scădere ușoară la început, însă spre weekend vremea se va încălzi din nou, atingându-se medii termice de minus 6 grade, noaptea, și 2 grade ziua. Probabilitatea de ninsoare va fi mai mare pe 27 și 29 ianuarie, precum și între 1 și 3 februarie, când va ninge în general slab cantitativ.

În Dobrogea, în primele zile ale prognozei, maximele diurne vor avea variații între valori medii între—7 și 0 grade, iar minimele nocturne se vor menține relativ constante în jurul unei medii de—8 grade. După data de 30 ianuarie, regimul termic va marca o creștere, astfel încât pe 2-3 februarie vor fi temperaturi de aproximativ 4 grade, ziua, și zero grade noaptea, apropiate de cele normale climatologic pentru aceasta dată. În a doua săptămână va avea loc o răcire cu 5 — 6 grade, iar către finalul intervalului de prognoza temperaturile vor crește din nou. Vor fi ninsori pe arii extinse pe 27 și 29 ianuarie, iar în intervalul 2 — 4 februarie vor fi precipitații mixte, în general slabe cantitativ.

2014-01-27 13:08:00
Vezi Continuarea 

Ministerul Mediului: În funcție de evoluția vremii, este posibilă o prelungire a avertizării meteo

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) anunță că, în funcție de evoluția vremii, este posibilă o prelungire a avertizării meteo, actualul cod portocaliu de viscol fiind valabil până duminică la ora 22,00, se arată într-un comunicat al ministerului.

 

Foto: (c) SORIN LUPSA /AGERPRES FOTO

 

Cele 18 județe vizate sunt Mehedinți, Gorj, Olt, Vâlcea, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov, inclusiv municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Vrancea și Galați.

MMSC anunță că urmărește și informează, prin Dispeceratul Direcției de Control și Management al Riscului la Inundații și al Siguranței Barajelor, evoluția vremii din țară pe fondul emiterii Codului Portocaliu de fenomene meteorologice periculoase în următorul interval de timp. MMSC face, de asemenea, recomandări pentru perioada de viscol.

2014-01-25 14:37:00
Vezi Continuarea 

Zgonea: Prin cererea de reexaminare a legii privind certificatele verzi, președintele pune bețe în roate Guvernului

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, consideră că președintele Traian Băsescu continuă "să pună bețe în roate și (...) să saboteze eforturile Guvernului" prin faptul că a solicitat Parlamentului rediscutarea legii de aprobare a OUG nr. 57/ 2013, prin care este reeșalonată acordarea de certificate verzi către producătorii de energie regenerabilă.

 

Foto: AGERPRES FLUX / MIHAI POZIUMSCHI

 

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri AGERPRES, Valeriu Zgonea afirmă că amintita modificare conduce la scăderea facturilor pentru energie electrică, iar orice întârziere în aplicarea acesteia va afecta relansarea industriei românești.

"Președintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului Legea pentru aprobarea OUG nr. 57/ 2013, ordonanță prin care prețul facturii la energie electrică, atât pentru populație, dar mai ales pentru industrie, ar fi scăzut ca urmare a reeșalonării acordării unor certificate verzi către producătorii de energie din surse regenerabile. Deși Comisia Europeană a trimis un prim răspuns pozitiv pentru această modificare, președintele nu este de acord ca românii să plătească mai puțin factura la energie electrică. Pe Traian Băsescu îl interesează numai să pună bețe în roate Guvernului. De aceea face tot posibilul pentru a amâna intrarea în vigoare a acestei modificări. Efectele sabotajului președintelui se vor resimți în buzunarul cetățenilor, dar mai grav este că afectează relansarea industriei românești, prin creșterea costurilor", a declarat Valeriu Zgonea potrivit sursei citate.

Președintele Traian Băsescu a semnat marți cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG nr. 57/2013 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

2014-01-08 15:57:23
Vezi Continuarea 

Vaslui: Protestele față de explorarea gazelor de șist continuă la Pungești

Mai mulți cetățeni din comuna vasluiană Pungești și activiști de mediu protestează în continuare față de decizia Chevron de a amplasa prima sondă de explorare a gazelor de șist, dar și în privința prezenței masive a jandarmilor în zonă, un grup de protestari mergând, joi, la primăria din localitate pentru a-l "colinda" pe edilul Mircia Vlasă.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ADRIAN CUBA

 

Cetățenilor li s-au alăturat deputatul de Vaslui Tudor Ciuhodaru, consilieri locali din mai multe comune ale județului și primarul comunei Șuletea, Ciprian Tamaș. 'Sunt mereu printre oamenii din Pungești, m-am alăturat mereu protestelor, din cauză că nu suntem sub nicio formă de acord cu explorarea și exploatarea gazelor de șist. Oamenii aceștia nu fac altceva decât să-și apere pământul, să lupte pentru viitorul lor și al copiilor lor', a declarat, vineri, pentru AGERPRES, primarul comunei Șuletea, Ciprian Tamaș.

Grupul respectiv s-a lovit de refuzul jandarmilor prezenți în zonă de a-i lăsa să meargă în grup organizat la primărie. 'A trebuit să ocolim o distanță foarte mare pentru a ajunge la primărie. Oamenii au vrut să-și exprime încă o dată nemulțumirea față de ceea ce se întâmplă în comuna lor, dar nu au fost lăsați să meargă pe drumul județean, între localitățile Siliștea și Pungești', a declarat Marius Ignat, unul dintre protestatari.

La Pungești, 13 persoane se află în greva foamei, în tabăra amenajată pe islazul sătesc din localitatea Siliștea. Pe data de 24 decembrie au declarat că au intrat în greva foamei un număr de 20 de cetățeni din Pungești și activiști de mediu, dar o parte au renunțat la protest.

2014-01-03 11:12:04
Vezi Continuarea 

Justiția europeană pune în discuție subvențiile acordate producătorilor de energie eoliană din Franța

Cea mai importantă instanță a sistemului juridic al UE a apreciat joi că subvențiile acordate pentru încurajarea producției de energie eoliană în Franța constituie o intervenție a statului, transmite Reuters.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / CRISTIAN NISTOR

 

Cazul are implicații la nivel european, în condițiile în care, în prezent, există o dezbatere cu privire la subvențiile pentru energiile regenerabile, considerate vinovate pentru creșterea costurilor la energie. Potrivit legislației europene, ajutoarele de stat trebuie comunicate executivului comunitar, care vrea să se asigure că aceste ajutoare nu provoacă distorsiuni pe piață.

În conformitate cu o lege din 2008, grupul francez de utilități EDF este obligat să cumpere electricitatea produsă de turbinele eoliene din Franța la un tarif de 83 de euro pentru un megawatt oră. Însă asociațiile care se opun energiei eoliene au contestat în justiție aceste tarife preferențiale, iar justiția franceză a cerut opinia Curții de Justiție a Uniunii Europene.

'Obligația ca energia electrică produsă de instalațiile eoliene să fie cumpărată la un preț superior celui de piață constituie o intervenție a statului' a apreciat joi Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Urmează acum ca justiția franceză să adopte o decizie finală, iar majoritatea analiștilor se așteaptă ca această să anuleze decretul privind tarifele preferențiale din 2008. Însă această anulare de către Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicție administrativă franceză, ar urma să vină abia peste două-trei luni, a explicat Frederic Lanoe, președintele grupului de lobby France Energie Eolienne.

Însă suporterii energiilor regenerabile sunt îngrijorați de implicațiile acestei decizii asupra viitorului subvențiilor pentru energiile regenerabile. Comisia Europeană a anunțat miercuri că analizează modul în care Germania gestionează subvențiile pentru energiile regenerabile. De asemenea, executivul comunitar a demarat consultările pentru stabilirea unor linii directoare care să evite distorsiunile provocate de finanțarea oferită de guvern pentru energiile verzi.

2013-12-19 17:41:23
Vezi Continuarea