Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Mediu

Mediu

Fostul ministrul delegat pentru Păduri, Ape și Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, miercuri, că demisia pe care a anunțat-o, după ruperea USL, a fost o alegere între Uniune și cetățean, astfel încât PNL a ales să meargă în opoziție și să se 'bată' în continuare pentru promisiunile făcute. ...

2014-02-26 16:35:00
Vezi Continuarea 

ONG-uri: Primarii au datoria să ia poziție împotriva propunerii legislative privind posibilitatea de construire pe spațiile verz

Primarii au datoria să ia poziție împotriva propunerii legislative care prevede posibilitatea de construire pe spațiile verzi, potrivit unui comunicat al Agenției de Monitorizare a Presei (AMP). ...

2014-02-21 14:55:00
Vezi Continuarea 

ANM: Cod Galben de ceață în opt județe și autostrada A2, în următoarele ore

Meteorologii au emis, joi, mai multe atenționări Cod galben de ceață pentru opt județe, valabile în următoarele ore. ...

2014-02-20 08:27:00
Vezi Continuarea 

Nava MSC Flaminia, reparată cu 22 milioane de dolari de navaliștii de la Mangalia

Nava MSC Flaminia (pavilion Germania) a revenit în România pentru reparații capitale, după ce a fost decontaminată într-un port din Danemarca, valoarea contractului încheiat cu Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) ridicându-se la circa 22 de milioane de dolari, au informat miercuri reprezentanții șantierului naval din județul Constanța. ...

2014-02-19 17:26:00
Vezi Continuarea 

ANAR: Debitele râurilor vor fi în creștere în 16 bazine hidrografice

Debitele râurilor vor fi în creștere din cauza efectului combinat al precipitațiilor lichide prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă, propagării și evoluției formațiunilor de gheață pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Suceava, Moldova, Bistrița, Bârlad și Prut, bazinele superioare ale Mureșului și Oltului, pe râul Șiret și pe cursurile inferioare ale Vedei și Argeșului. ...

2014-02-18 11:15:00
Vezi Continuarea 
Zone insalubre din Capitală vor fi igienizate

Zone insalubre din Capitală vor fi igienizate prin curățenia de primăvară

Zone insalubre din Capitală vor fi igienizate prin curățenia de primăvară, potrivit unor date puse la dispoziție AGERPRES de birourile de presă ale autorităților locale. ...

2014-02-17 15:19:00
Vezi Continuarea 

Vremea rămâne mai caldă decât normalul perioadei, în următoarele două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ estimează, pentru intervalul 17 februarie - 2 martie 2014, un regim termic în general peste normele climatologice normale, astfel că temperaturile vor fi în medie de 12...17 grade ziua și 2...6 grade noaptea.

Conform meteorologilor, în Banat, în prima săptămână a intervalului, abaterea pozitivă a temperaturii față de mediile multianuale specifice perioadei din an vor fi chiar și de 10 grade.

O ușoară scădere a valorilor termice este estimată pentru intervalul 23 — 25 februarie, atunci când media temperaturilor maxime va fi de 9...12 grade, iar a minimelor de 0...4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în perioadele 17-18 februarie, 22-23 februarie și în jurul datei de 1 martie, în restul intervalului fiind de așteptat doar ploi trecătoare, slabe cantitativ. ...


2014-02-17 13:28:00
Vezi Continuarea 

CMR: Modificarea Legii privind spațiile verzi va duce la transformarea parcurilor în mall-uri și blocuri

Suprafețe importante de spații verzi din București se află pe lista zonelor retrocedate sau în curs de retrocedare, iar o schimbare a Legii nr. 24/2007 va transforma aceste locuri în ansambluri rezidențiale, cu mall-uri și blocuri, au atras atenția, duminică, reprezentanții Coaliției pentru Mediu din România /CMR/, în cadrul unor proteste organizate la Piața Universității și în Parcul Izvor.

'În Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului se discută posibilitatea construirii pe 85% din suprafețele spațiilor verzi retrocedate. Măsura este echivalentă cu un genocid în materie de ecologie și urbanism, ea conducând automat la diminuarea drastică a suprafețelor de spații verzi urbane, cu repercusiuni extrem de grave asupra sănătății populației', atrag atenția reprezentanții celor 74 de organizații non-guvernamentale ale CMR. 

2014-02-16 16:48:00
Vezi Continuarea 
Cod Galben de ceață în 11 județe din Oltenia și Moldova

ANM: Cod Galben de ceață pe arii extinse în 11 județe din Oltenia și Moldova, până la orele 13,00

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, atenționări nowcasting de ceață, valabile până în jurul orelor 13,00, pe raza a 11 județe din Oltenia și Moldova.

2014-02-16 11:22:00
Vezi Continuarea 

Meteorologii au emis atenționări de ceață pentru mai multe zone din sudul și vestul țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă dimineață, mai multe atenționări nowcasting Cod galben de ceață pentru zona de sud și de vest a țării, inclusiv pentru autostrăzile A1 și A2.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES ARHIVA

Conform meteorologilor, până la ora 10, se va se vor semnala ceață care determină scăderea vizibilității orizontale sub 200 m, izolat sub 50 m în zonele joase din județul Satu Mare, îndeosebi municipiul Satu Mare, drumurile naționale și europene, în zonele joase din județul Maramureș, îndeosebi municipiul Baia Mare, drumurile naționale și europene, dar și în zona de câmpie a județului Arad și Bihor (inclusiv zona municipiului Oradea), și drumurile naționale și europene aferente.

Ceața se va semnala, până în ora 10,10, pe arii extinse în județul Brăila, precum și drumurile naționale și europene aferente.

2014-02-15 09:58:00
Vezi Continuarea 

Prahova: Vizibilitate scăzută pe DN 1 și DN 1A din cauza ceții

Traficul rutier se desfășoară cu dificultate, joi seară, pe DN 1 și DN 1A, în condițiile în care pe anumite porțiuni vizibilitatea este scăzută din cauza ceții.

Foto: (c) XINHUA FLUX/Zhou Ke

2014-02-13 19:05:00
Vezi Continuarea 

Infotrafic: Vizibilitate sub 30 de metri din cauza ceții pe autostrada A3 București-Ploiești

Circulația rutieră pe tronsonul București - Ploiești al autostrăzii A3 se desfășoară la această oră în condiții de ceață densă, vizibilitatea fiind, pe alocuri, sub 30 de metri, anunță Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române.

 

Foto: (c) XINHUA FLUX/Zhou Ke

2014-02-12 19:58:00
Vezi Continuarea 

Peste 85% dintre români vor să cunoască informații detaliate asupra importanței biodiversității (eurobarometru)

Marea majoritate a românilor își dorește o informare detaliată asupra importanței biodiversității, conform rezultatelor eurobarometrului "Atitudini față de biodiversitate", prezentat, miercuri, de WWF-România într-o dezbatere de specialitate.

Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES ARHIVA

Pe de altă parte, declinul și pierderea de specii de animale, floră și faună, habitate și ecosisteme sunt văzute de 53% dintre cetățenii români ca o problemă foarte gravă.

De asemenea, 86% dintre repondenți sunt întru totul de acord că bunăstarea noastră și calitatea vieții depind de natură și biodiversitate, iar în ceea ce privește măsurile concrete pe care cetățenii le așteaptă pentru protejarea biodiversității, eurobarometrul arată că 89% dintre cei intervievați își doresc o mai bună informare asupra importanței biodiversității.

În plus, 85% dintre români consideră că este nevoie de sporirea bugetelor pentru protejarea naturii, în timp ce 74% dintre aceștia doresc recompense financiare (în sectoarele agricol, piscicol etc) pentru conservarea naturii.

2014-02-12 12:30:00
Vezi Continuarea 

Întâlnire între beneficiarii proiectelor de infrastructură de mediu și transport și ministrul Teodorovici

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit cu beneficiarii proiectelor din cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu și Programului Operațional Transport, fondurile structurale și de coeziune alocate României pentru cele două programe fiind de peste 8,8 miliarde de euro, adică 46% din total.

 

Foto: (c) AGERPRES FLUX/LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO 


Potrivit unui comunicat al MFE remis marți AGERPRES, la întâlnirea cu beneficiarii POS Mediu a participat și ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb.

"În acest an toți actorii implicați în absorbția fondurilor europene trebuie să aibă o abordare pragmatică pentru a reuși să fim eficienți și să solicităm Comisiei Europene rambursarea unei sume cât mai mari din fondurile alocate. Pentru atingerea acestui scop, un mijloc este accelerarea semnificativă a implementării proiectelor de infrastructură, importante din punct de vedere economic și social", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

2014-02-11 20:13:00
Vezi Continuarea 

Prognoză ANM: Vreme de primăvară cu până la 16 grade Celsius, în următoarele două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) estimează, pentru intervalul 10 - 23 februarie, un regim termic în general peste normele perioadei, cu temperaturi medii diurne între 6 și 16 grade Celsius, dar și cu precipitații în întreaga țară, mai ales sub formă de ploaie.

Foto: (C) EMIL BADEA / AGERPRES ARHIVA

Conform meteorologilor, în Banat, în prima săptămână a intervalului, vremea va fi deosebit de caldă, cu maxime termice care se vor situa, în medie, între 10 și 16 grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în zilele de 11 și 16 februarie. Începând din 17 februarie, temperaturile diurne vor scădea ușor, până la medii cuprinse între 7 și 10 grade Celsius. Până în data de 18 februarie, temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între 1 și 5 grade, după care, până la sfârșitul intervalului, se vor situa în jurul valorii de zero grade. Vor fi ploi în general slabe în zilele de 11, 12 februarie și în jurul datei de 16 februarie. În restul intervalului probabilitatea de ploaie va fi destul de redusă, cu mențiunea că, în ultimele nopți, vor fi condiții de lapoviță.

În Crișana, vremea va fi mai caldă decât normal în prima săptămână a intervalului, când temperaturile diurne se vor situa în medie între 8 și 16 grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în zilele de 11 și 16 februarie. Începând din 17 februarie, maximele vor scădea ușor până la medii cuprinse între 6 și 8 grade Celsius, ce vor caracteriza un regim termic apropiat de cel normal. Până în data de 18 februarie, temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între 1 și 4 grade, după care, până la sfârșitul intervalului, se vor situa în jurul valorii de zero grade. Ploile vor fi în general slabe, în zilele de 11, 12 și în jurul datelor de 16 și 18 februarie. În restul intervalului, probabilitatea de ploaie va fi destul de redusă. Doar în ultimele nopți ale perioadei de prognoză vor apărea condiții de lapoviță.

În Transilvania, în perioada 10-16 februarie, maximele termice vor oscila în medie între 6 și 12 grade și vor caracteriza o vreme caldă. Începând din 17 februarie, temperaturile diurne vor fi mai constante și apropiate de cele normale ale perioadei și se vor situa la valori medii în jur de 5 grade Celsius. Minimele termice vor fi preponderent negative pe aproape întreg intervalul de prognoză, cele mai scăzute valori, în medie în jur de minus 4 grade, se vor înregistra în nopțile de 11, 22 și 23 februarie. În jurul datelor de 12 și 16 februarie și în perioada 18-21 februarie, vor fi ploi, iar pe timpul nopților, trecător, și lapoviță sau ninsoare. În restul intervalului, condițiile de precipitații vor fi reduse.

În Maramureș, vremea va fi caldă în perioada 10-16 februarie, când temperaturile diurne se vor situa, în medie, între 6 și 12 grade Celsius. Începând din 17 februarie maximele termice vor fi mai apropiate de cele normale ale perioadei și se vor situa la valori medii în jur de 5 grade Celsius. De-a lungul întregului interval de prognoză minimele termice se vor încadra în medie între minus 3 și plus 3 grade. Vor fi ploi, în general slabe, posibil în fiecare zi, iar începând cu data de 18 februarie cresc șansele de lapoviță sau ninsoare pe timpul nopților.

În Moldova, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, de-a lungul celor două săptămâni de prognoză. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse în medie între 4 și 7 grade și doar în jurul datei de 16 februarie se pot apropia de 10 grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între minus 3 și zero grade, cu excepția nopții de 11 februarie, când pot coborî la medii de minus 6 grade Celsius. În intervalele 12 — 14 februarie și în 16 — 21 februarie, vor fi ploi slabe sau burnițe, iar trecător lapovițe sau fulguieli.

În Dobrogea, în prima săptămână a intervalului, vremea va fi caldă, cu maxime termice ce se vor situa în medie între 8 și 12 grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în zilele de 12 și 16 februarie. Începând din 17 februarie, temperaturile diurne vor caracteriza un regim termic mai apropiat de cel normal, cu medii ale valorilor maxime în jur de 8 grade Celsius. Minimele termice vor fi preponderent pozitive de-a lungul întregului interval și vor oscila în medie între 0 și 5 grade. Precipitații slabe sub formă de ploaie sau burnițe sunt prognozate în zilele de 13 și 14 februarie, precum și în perioada 17-20 februarie.

Pentru zona Munteniei, vremea se anunță caldă în prima săptămână, când temperaturile diurne vor oscila în medie între 7 și 13 grade Celsius, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în data de 16 februarie. În a doua săptămână, maximele termice vor fi mai apropiate de cele normale ale perioadei și se vor situa la valori medii în jur de 8 grade Celsius. De-a lungul întregului interval de prognoză, minimele termice se vor încadra în medie între minus 2 și plus 1 grad, mai puțin în noaptea de 11 februarie, când pot coborî la medii de minus 5 grade Celsius. Vor fi ploi slabe sau burnițe în zilele de 12 și 13 februarie, dar și în perioada 17 — 20 februarie, când pe timpul nopților poate apărea și lapovița.

2014-02-10 12:40:00
Vezi Continuarea 

Vaslui: Protest față de explorarea și exploatarea gazelor de șist

Peste 100 de localnici și activiști de mediu, membri ai 'Mișcării de Rezistență de la Pungești' au protestat sâmbătă, în comuna vasluiană Pungești față de decizia Chevron de a începe explorarea gazelor de șist în zonă.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVA

 

Protestatarii au scandat lozici împotriva primarului comunei Pungești, Mircia Vlasă, a președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu și a premierului Victor Ponta, cărora le-au cerut demisia.

Oamenii acuză compania Chevron, care a primit aviz de explorare a gazelor de șist în perimetrul Siliștea din comuna Pungești, că va folosi pentru explorare și ulterior pentru exploatarea acestor resurse metode nocive pentru mediu.

2014-02-08 16:31:00
Vezi Continuarea 

ANRE a acordat autorizații de înființare pentru zece noi proiecte fotovoltaice și trei microhidrocentrale

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în ședința din 5 februarie, autorizații de înființare pentru zece noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice și pentru trei microhidrocentrale, potrivit unui document postat pe site-ul instituției.

 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES ARHIVA

 

Producția de energie regenerabilă a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, când capacitatea totală a proiectelor existente în sistem a ajuns la 4.255 de MW, cu 82% mai mare decât la sfârșitul anului 2012, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Astfel, la 31 decembrie 2013, în sistem erau instalate proiecte de energie eoliană cu o putere totală de 2.503 MW, fotovoltaice de 1.155 de MW, biomasă — 65 MW și hidro — 530 de MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenții sub forma certificatelor verzi, certificate pe care le plătesc toți consumatorii, inclusiv cei casnici, și care sunt reliefate separat în factura la electricitate.

România și-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă ANRE anunțat că această țintă a fost deja atinsă la 1 ianuarie 2014.

Pentru a tempera creșterea facturilor, Guvernul a decis, la 1 iulie 2013, să amâne pentru perioada 2017 — 2020 acordarea unui număr de certificate verzi.

Astfel, potrivit OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, față de șase certificate, ca până acum. Proiectele eoliene beneficiază de doar un certificat din două, iar microhidrocentralele de două certificate din trei, cum era până în prezent.

În plus, noile proiecte care intră în sistem după 1 ianuarie 2014 primesc din start mai puține subvenții. Potrivit Hotărârii de Guvern 994/2013 din decembrie, parcurile fotovoltaice noi primesc doar jumătate din subvențiile de până acum, respectiv trei certificate din șase.

2014-02-07 11:59:00
Vezi Continuarea 

ANM: Cod galben de ceață pentru zona periferică a Capitalei, 15 județe și autostrăzile A1 și A2

Meteorologii au emis, vineri dimineață, mai multe atenționări nowcasting Cod galben de ceață pentru 15 județe din Muntenia și Moldova, zona periferică a municipiului București și autostrăzile A1 și A2, valabile în următoarele ore.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVA

 

Astfel, între orele 8,00 și 11,00, pe arii extinse din județele Ialomița, Călărași, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Ilfov, inclusiv zona periferică a municipiului București, pe drumurile naționale și europene aferente și autostrăzile A1 și A2, se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 de metri și, izolat, sub 50 de metri.

2014-02-07 08:20:00
Vezi Continuarea 

SUA: Exploatarea gazelor de șist riscă să agraveze penuriile de apă

Exploatarea gazelor de șist în Statele Unite are loc, în cea mai mare parte, în regiuni deja confruntate cu 'stres hidric', riscând să agraveze penuriile de apă, potrivit unui studiu al grupului de organizații Ceres, publicat miercuri, relatează AFP.

 

Foto: (c) GABRIEL PETRESCU / AGERPRES ARHIVA

 

Aflată în plină expansiune în SUA, exploatarea petrolului și gazelor de șist se realizează în principal prin tehnica fracturării hidraulice, care constă în injectarea la o presiune foarte mare a unor cantități mari de apă cu nisip și aditivi chimici, pentru a elibera hidrocarburile închise în roci.

Circa jumătate din puțurile săpate începând cu 2011 în Statele Unite și vestul Canadei în scopul utilizării acestei tehnici controversate se află în regiuni deja confruntate cu un puternic 'stres hidric' — atunci când cererea de apă depășește cantitatea disponibilă într-o anumită perioadă sau atunci când utilizarea apei este limitată de proasta calitate a acesteia—, indică studiul grupului de organizații Coalition for Environmentally Responsible Economies (Ceres).

Studiul a fost realizat în baza a 40.000 de forări efectuate între 2011 și mai 2013, precizează agenția franceză de presă.

'Fracturarea hidraulică agravează concurența pentru apă în unele din regiunile cel mai afectate de secetă și stresul hidric', rezumă Mindy Lubber, președinta Ceres, care reunește agenții neguvernamentale, cercetători și companii.

Raportul subliniază, în special, impactul exploatării gazelor de șist în California, stat care se confruntă în prezent cu una din cele mai grave episoade de secetă din ultimul secol.

2014-02-06 10:35:00
Vezi Continuarea 

Deputații au adoptat marți Legea salubrizării; stabilește obligativitatea colectării selective a deșeurilor

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege privind salubrizarea, care stabilește obligativitatea colectării selective a deșeurilor.

 

Foto: (c) LUCIAN TUDOSE / AGERPRES ARHIVA

 

Deputații au votat proiectul de lege, inițiat de senatorul Petru Filip în anul 2010, cu 235 voturi "pentru", 69 "împotrivă" și nouă abțineri.

Proiectul de lege are ca obiect modificarea și completarea Legii serviciului de salubrizare a localităților nr. 101 /2006 cu modificările ulterioare și amendează cadrul legislativ actual, impunând obligații clare generatorilor de deșeuri de a implementa sisteme de colectare selectivă pentru hârtie, metal, plastic, sticlă. Proiectul stabilește obligativitatea organizării sistemului de colectare selectivă, perioada maximă de organizare și termenul limită de implementare, persoanele și modul de delegare a responsabilității aplicării acestuia, penalizări și amenzi.

Prevederile prezentei legi se aplică serviciului public de salubrizare a localităților, înființat și organizat de către autoritățile administrației publice locale la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, județelor și al sectoarelor municipiului București.

Potrivit raportului Comisiei de industrii, autoritățile administrației publice locale au obligația să implementeze un sistem de colectare separată pe minimum patru fracții respectiv hârtie, mase plastice, metale și sticlă.

În situația în care nu este posibil, din punct de vedere tehnic, economic, al protecției mediului, al sănătății populației și al respectării standardelor de calitate necesare pentru sectoarele de reciclare corespunzătoare, precum și implementarea unui sistem de colectare separată pe minimum 4 fracții, autoritățile administrației publice locale au obligația să implementeze un sistem de colectare separată a deșeurilor municipale pe minimum două fracții, umed și uscat și de sortare prin care să obțină cel puțin cele patru fracții.

Biodeșeurile colectate separat din deșeurile municipale și deșeurile similare, de la deținătorii de deșeuri și sau de la stațiile de transfer și de sortare, se transportă către stațiile de producere a compostului ori către alte instalații de procesare și tratare adecvată, dacă valorificare biodeșeurilor se face fără riscuri pentru sănătatea populației și mediului și se transportă în vederea eliminării la depozitele de deșeuri.

Transportul deșeurilor municipale și deșeurilor similare colectate separat, de la deținătorii de deșeuri, se efectuează numai de către operatorii licențiați care au contracte de delegare a gestiunii încheiate cu autoritățile administrației publice locale respective sau în cazul gestiunii directe au hotărâre de dare în administrare a acestei activități.

Unitățile administrativ teritoriale au calitatea de deținător legal al deșeurilor municipale și deșeurilor similare, depozitate în recipientele amplasate în aria lor teritorială.

Preluarea deșeurilor din recipientele și containerele amplasate în punctele de colectare de către alte persoane decât operatorii licențiați pentru prestarea activității constituie infracțiune de furt și se sancționează potrivit legii.

Operatorii licențiați de către ANRSC pentru prestarea activității de colectare separată și transport separat al deșeurilor au obligația să țină evidența și să raporteze lunar autorităților administrației locale și ANRSC cantitățile predate operatorilor economici care desfășoară activități de tratare a deșeurilor, pe fiecare tip de deșeu.

Operatorii au obligația de a pune la dispoziția deținătorilor de deșeuri containerele / recipientele, precum și, după caz sacii necesari realizării activității de precolectare separată a deșeurilor. Costurile de achiziționare a acestora se includ în tariful ofertat pentru prestarea activității de colectare separată și transportul separat al deșeurilor, dacă nu sunt puse la dispoziție de delegatar.

2014-02-04 13:43:00
Vezi Continuarea