Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Firea (PSD): Acțiunea în instanță a PNL în cazul alegerilor locale - un abuz de drept

Firea (PSD): Acțiunea în instanță a PNL în cazul alegerilor locale - un abuz de drept

 

Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a declarat vineri că acțiunea în instanță a PNL în cazul alegerilor locale este un abuz de drept.

"Hotărârea de Guvern pe care PNL a decis s-o atace în instanță cuprinde doar informația legată de data alegerilor, iar celelalte HG-uri conexe derivă din prevederile explicite și imperative ale legii. Prin urmare, liberalii contestă ori data în sine a alegerilor, ori faptul că Guvernul respectă legea, ambele variante fiind una mai ridicolă decât cealaltă. În realitate, acest demers nu este decât un abuz de drept și o implicare a instituțiilor statului în jocurile politice", a spus Firea, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Ea a adăugat că argumentul suplimentar adus de PNL în sprijinul acestei inițiative este acela că, în cazul votului într-un singur tur, ar urma să fie schimbați doar 15 — 17% dintre primari, în timp ce votul în două tururi ar aduce nu mai puțin de 70% primari noi.

"Dincolo de faptul că acest calcul nu poate fi probat, în democrație alegerile se organizează pentru ca cetățenii să-și aleagă reprezentanții cei mai potriviți, și nu pentru a se schimba un anume procent dintre aceștia. Dacă PNL avea o problemă de principiu legată de perioada petrecută în funcție de către primari, avea posibilitatea să propună în Comisia de Cod electoral limitarea numărului de mandate la 2 sau chiar la 1. Prin urmare, Partidul Social Democrat condamnă cu fermitate aceste practici total antidemocratice și solicită liderilor PNL să dea dovadă de responsabilitate și să-și asume consecințele votului pe care l-au dat legii electorale atunci când s-a aflat în dezbatere parlamentară", a precizat Firea. 

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a anunțat joi, într-o conferință de presă susținută la Satu Mare, că liberalii vor ataca săptămâna viitoare în contencios administrativ Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea alegerilor locale, cu scopul de a introduce votul în două tururi.

"Ieri, Guvernul a publicat legislația secundară pentru alegeri — 5 iunie va fi data alegerilor, conform ultimei hotărâri a Guvernului Cioloș — motiv pentru care, văzând acest calendar anunțat, vă informăm că săptămâna viitoare, după ce vom avea Biroul Politic Național, vom iniția demersurile pentru atacarea acestei hotărâri în instanța de contencios administrativ, astfel încât să putem invoca excepția neconstituționalității prevederilor alegerii primarilor într-un singur tur. Nu există democrație în România dacă nu vom reuși să impunem două tururi de scrutin", a declarat Gorghiu.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Piciu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

2016-02-12 19:29:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!