Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Michel Houellebecq, supranumit "copilul teribil al literaturii franceze", a revenit vineri în librării cu un nou roman

Michel Houellebecq, supranumit "copilul teribil al literaturii franceze", a revenit vineri în librării cu un nou roman

Michel Houellebecq, supranumit
 

Scriitorul Michel Houellebecq, supranumit "copilul teribil al literaturii franceze", a revenit vineri în librării cu un nou roman, "Serotonine", un volum sumbru şi amar, care lasă impresia că a anticipat protestele "vestelor galbene", informează AFP.

Michel Houellebecq, cel mai citit în străinătate dintre scriitorii francezi, a ales, potrivit editurii cu care colaborează, să observe "o strictă dietă mediatică". Însă noul său roman, care are deja asigurat statutul de bestseller, constituie un eveniment al sezonului literar de iarnă atât în Franţa, unde a fost lansat vineri, cât şi în Europa, unde vânzările sale vor debuta săptămâna viitoare.

Editura Flammarion a prevăzut un tiraj excepţional de 320.000 de exemplare, în contextul în care tirajul mediu în Franţa se situează în jurul cifrei de 5.000 de exemplare. În Germania, unde această carte va fi lansată luni, editorul a prevăzut la rândul său un tiraj excepţional pentru o carte străină - 80.000 de exemplare. În Spania, prima ediţie a romanului a fost tipărită în 25.000 de copii.

"E simplu. Nu am vândut altceva decât acest roman începând din această dimineaţă", a declarat vineri o vânzătoare din librăria Delamain, aflată în apropiere de Palais Royal din Paris.

În librăria Le Divan din arondismentul XV din capitala franceză, Chantal, o femeie de 67 de ani, a venit să cumpere această carte imediat după deschiderea stabilimentului. "Aştept de mai multe zile" această lansare, a spus ea, pentru că îl adoră pe acest scriitor "pertinent, ancorat în realitate" şi personalitatea lui "nihilistă şi sumbră". "Sunt foarte puţini autori care au o viziune asupra societăţii", a adăugat ea.

La câţiva paşi de ea, Antoine Jourdan, un pensionar în vârstă de 76 de ani, se declară obosit de promovarea mediatică organizată cu ocazia lansării noului roman al scriitorului, pe care îl consideră "cinic". "Nu îl voi citi, poate doar dacă mă va convinge cineva...", a adăugat el.

Romancierul francez nu a mai publicat nimic după polemica declanşată de romanul "Soumission", lansat în urmă cu patru ani, în aceeaşi zi cu atacul terorist comis în redacţia săptămânalului Charlie Hebdo. Cumulând ediţiile şi tirajele publicate, acel roman s-a vândut în aproape 800.000 de copii în ţările francofone. În Germania, "Soumission" a depăşit pragul de 520.000 de copii vândute.

"Serotonine" va fi lansat în germană pe 7 ianuarie, în spaniolă pe 9 ianuarie, în italiană pe 10 ianuarie, iar în limba engleză în luna septembrie.

Al şaptelea roman al lui Michel Houellebecq, în vârstă de 62 de ani, îi transpune pe cititori în centrul unei Franţe rurale şi suferinde. Scris cu mai multe luni înainte de apariţia "vestelor galbene", romanul pare că a anticipat această mişcare protestatară, pe care niciunul dintre politicienii francezi nu a prevăzut-o.

"Trebuie să fie luat în serios"

Acuzat adeseori de cinism, scriitorul francez este plin de empatie atunci când descrie disperarea agricultorilor din ţara lui.

Autorul, care a elogiat recent protecţionismul lui Donald Trump, critică politica liberală a Uniunii Europene, pe care o consideră vinovată de toate relele din lume.

În pofida unor scene pornografice (elogiu adus felaţiei, descrierea unui "sex în grup" canin, prezentarea unui pedofil german...), romanul lui Michel Houellebecq este eminamente unul romantic.

În afară de descrierea unei nemiloase violenţe sociale, centrul romanului vorbeşte despre o violenţă intimă la fel de teribilă: aceea a unui bărbat egoist, pe care eşecul din viaţa lui amoroasă l-a condus spre depresie. Cititorul iese bulversat din lectura acestei cărţi.

Presa internaţională a fost tulburată de imaginea pe care Michel Houellebecq o oferă Franţei în acest roman.

Săptămânalul german Die Zeit afirmă că a considerat multă vreme "convingerile anti-liberale ale celui mai mare scriitor francez al momentului" drept un "gadget literar". "Însă acum, trebuie să fie luat în serios", estimează jurnaliştii de la Die Zeit. Iar Frankfurter Rundschau afirmă că Houellebecq este "profetul vestelor galbene".

În Italia, unde romanele sale ajung cu regularitate în fruntea vânzărilor de carte imediat după ce sunt lansate, Corriere della Sera afirmă că "cel mai mare scriitor francez în viaţă realizează miracolul de a-şi pune jena şi dezgustul faţă de lumea contemporană în slujba unor pagini emoţionante".

Cotidianul de dreapta Il Giornale nu ezistă să îl compare pe Houellebecq cu marele scriitor catolic Georges Bernanos. "'Serotonine' este un nou capitol al unei opere necesare pentru a înţelege direcţia spre care se îndreaptă lumea... şi de a schimba direcţia", consideră Il Giornale.

Scriitorul francez "a revenit cu un roman care pune în lumină furia care se coace de mult timp în provinciile franceze", scrie la rândul său The Sunday Times.

În cartea lui, afirmă The Telegraph, "copilul teribil al literaturii franceze" nu face nimic mai puţin decât "să prezică destinul tragic al civilizaţiei occidentale".

Pentru cotidianul spaniol El Pais, "una dintre scenele centrale este blocarea unei autostrăzi de către agricultorii furioşi pe Paris (...) şi Uniunea Europeană, 'marea curvă', potrivit cuvintelor naratorului. Protestul de termină printr-o înfruntare sângeroasă cu Poliţia, ca şi cum seismograful houellebecqian ar fi anticipat" confruntările ce au marcat actualitatea franceză din ultimele luni.

AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Irina Giurgiu)

2019-01-04 17:44:33
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!