Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Andronescu: România nu are "numerus clausus" la facultăţile de medicină, de aici numărul mare de studenţi străini

Andronescu: România nu are "numerus clausus" la facultăţile de medicină, de aici numărul mare de studenţi străini

Andronescu: România nu are
 

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat marţi că, întrucât în România nu există o limitare a numărului de studenţi la facultăţile de medicină, aşa cum există în anumite state, sunt mulţi tineri din Occident care învaţă în universităţile de medicină româneşti, inclusiv la cea din Târgu Mureş, pe care o consideră o universitate de foarte bună calitate.

"Cred că suntem aici într-o universitate de medicină de foarte bună calitate şi mai cred că ceea ce se întâmplă cu o limbă de predare de circulaţie internaţională vine în promovarea învăţământului din România şi a calităţii acestui învăţământ. În Germania şi mai multe ţări occidentale funcţionează ceea ce se numeşte 'numerus clausus', adică un anumit număr de locuri sunt scoase în competiţie la facultăţile de medicină şi care are legătură cu populaţia. Noi nu avem, în ţara noastră, această restricţie şi de aici şi numărul mare de studenţi străini veniţi din Occident, care învaţă în universităţile de medicină", a declarat Ecaterina Andronescu la Târgu Mureş.

Întrebată de ce nu se înfiinţează o facultate în limba maghiară la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, după modelul celei în limba engleză, Ecaterina Andronescu a arătat că la această universitate se studiază în limba maghiară, că doar aplicaţiile practice se fac în limba română şi că totul se rezumă la numărul de cadre didactice în raport cu studenţii.

"Eu cred că sunt profesori foarte buni şi de-o parte, şi de alta (română şi maghiară - n.r.) îi preţuiesc pe toţi şi cred că UMFST este o universitate care ne face cinste. Avem studii cu predare în limba maghiară, în care doar aplicaţiile se fac în limba română şi eu cred că toţi suntem cetăţeni români (...) Există o Directivă Europeană, nr. 36/2005, care stabileşte un raport între numărul de studenţi şi numărul de cadre didactice. Aici există un număr de studenţi mult mai mare decât numărul de cadre didactice care predau în limba maghiară şi de aceea, ca să ajungem la numărul acela mare de studenţi, trebuie să acceptăm că trebuie să avem mai multe cadre didactice", a precizat Ecaterina Andronescu.

AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: George Onea, editor online: Adrian Dădârlat)

2019-04-30 14:57:09
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!