Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

#europarlamentare2019 Alegerile europarlamentare în România, 2009

#europarlamentare2019 Alegerile europarlamentare în România, 2009

#europarlamentare2019 Alegerile europarlamentare în România, 2009
 

Alegerile europarlamentare din 2009 s-au desfăşurat în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) în perioada 4-7 iunie. În România, alegerile europarlamentare au avut loc în ziua de 7 iunie 2009.

Şase partide politice, o alianţă electorală şi doi candidaţi independenţi au intrat în campania electorală, miza reprezentând-o cele 33 de mandate pe care România urma să le deţină în Legislativul european.

Componenţa BEC
La data de 12 martie 2009, cei cinci judecători care urmau să facă parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie au fost desemnaţi de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa, după cum urmează: Ioana Iacob şi Camelia Simona Marcu de la Secţia de contencios administrativ fiscal, Dragoş Bărcănescu de la Secţia Civilă, Georgeta Teodorescu - Secţia comercială şi Vasile Alixandri de la Secţia penală.

În termen de 24 de ore de la învestire, judecătorii desemnaţi au trebuit să îi aleagă, din rândul lor, prin vot secret, pe preşedintele BEC şi pe locţiitorul acestuia. Astfel, la 16 martie, judecătorul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Vasile Alixandri, a fost ales preşedinte al Biroului Electoral Central pentru alegerile europarlamentare din data de 7 iunie.

Campania electorală
În ziua de 7 mai, începând cu ora 00.00, a fost dat startul campaniei electorale pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European.

Lista democrat-liberalilor a fost deschisă de prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan, urmat de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, jurnalistul Traian Radu Ungureanu, fostul consilier prezidenţial Cristian Preda, europarlamentarii în exerciţiu Marian-Jean Marinescu, Iosif Matula, Sebastian Bodu, Constantin Luhan, Rareş Niculescu, avocatul Oana Antonescu, Constantin Dumitriu, Dragoş Florin David, Elvira Andronescu, Alexandru Nazare şi Călin Rus.

Conform preşedintelui PD-L, Emil Boc, lista partidului "îmbină profesionalismul şi capacitatea de a reprezenta interesele României în PE".

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, susţinea că lista cu candidaţii PSD+PC transmite un mesaj de competenţă şi de specializare. "Dorim să avem la acest scrutin electoral 40% din voturile românilor", afirma acesta.

"Suntem pregătiţi să trimitem, de această dată, mai mulţi parlamentari liberali care să reprezinte, cu succes, România în Europa", declara preşedintele PNL, Crin Antonescu, care preciza că liberalii doresc să obţină circa 20% dintre voturi la alegerile europarlamentare.

UDMR şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania au decis să participe împreună la euroalegeri, prezentând o listă a "solidarităţii maghiare". Preşedintele UDMR, Marko Bela, s-a arătat convins că "această listă va avea susţinerea integrală a maghiarilor din România".

La rândul său, preşedintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, a anunţat că omul de afaceri Gigi Becali a aderat la partidul său, candidând la europarlamentare de pe poziţia a doua a listei PRM.

Preşedintele PNŢCD, Marian Petre Miluţ, a deschis lista de candidaţi ai partidului pentru alegerile europarlamentare.

Fiica cea mică a preşedintelui României Traian Băsescu, Elena, s-a înscris în cursa pentru un mandat în PE, ca independent, reuşind să strângă 280.000 de semnături de susţinere.

Rezultatele finale
Datele statistice furnizate de BEC la 10 iunie 2009 au arătat că prezenţa la vot la euroalegerile din România, desfăşurate la 7 iunie, a fost de 27,67%, adică 5.035.299 persoane şi-au exercitat dreptul la vot. Numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 4.840.033 (96,12%), potrivit alegeri.roaep.ro.

Formaţiunile care au reuşit să intre în PE au fost: alianţa PSD+PC cu 1.504.218 de voturi valabil exprimate (31,07% din sufragii), PD-L cu 1.438.000 de voturi (29,71%), PNL cu 702.974 voturi (14,52%), UDMR cu 431.739 voturi (8,92%), PRM cu 419.094 voturi (8,65%).

Elena Băsescu a fost singurul candidat independent care a obţinut un mandat de europarlamentar, primind 204.280 voturi (4,22%)

PNŢCD cu 70.428 voturi (1,45%), Forţa Civică cu 19.436 voturi (0,40%) şi candidatul independent Pavel Abraham cu 49.864 voturi (1,03%) nu au reuşit să intre în Parlamentul European.

Ca urmare a transformării voturilor în mandate, Alianţa politică PSD+PC a obţinut cele mai multe mandate în Parlamentul European, respectiv 11, fiind urmată de PD-L cu 10 mandate, PNL - 5, UDMR şi PRM cu câte 3 europarlamentari şi candidatul independent Elena Băsescu.

Astfel, Alianţa PSD+PC i-a trimis în Parlamentul European, pentru un mandat de cinci ani, pe Adrian Severin, Rovana Plumb, Ioan Mircea Paşcu, Silvia Ţicău, Daciana Sârbu, Corina Creţu, Victor Boştinaru, Sabin Cutaş, Cătălin Ivan, Ioan Enciu şi Vasilica Viorica Dăncilă.

Europarlamentarii trimişi de PD-L în PE au fost: Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Cristian Preda, Marian-Jean Marinescu, Iosif Matula, Sebastian Bodu, Petru Luhan, Rareş Niculescu şi Oana Elena Antonescu.

PNL urma să fie reprezentat în legislativul european de Norica Nicolai, Adina Vălean, Renate Weber, Ramona Mănescu şi Cristian Buşoi.

UDMR i-a trimis la Bruxelles pe Laszlo Tokes, Iuliu Winkler şi Sogor Csaba, iar PRM pe Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali şi Ciprian Claudiu Tănăsescu.

AGERPRES/(Documentare-Horia Plugaru; editor: Liviu Tatu, editor online: Anda Badea)

2019-05-07 09:00:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!