Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

Rompetrol Rafinare a înregistrat pierderi de aproape 133 milioane dolari în primul trimestru din 2022

Rompetrol Rafinare a înregistrat pierderi de aproape 133 milioane dolari în primul trimestru din 2022

Rompetrol Rafinare a înregistrat pierderi de aproape 133 milioane dolari în primul trimestru din 2022
 

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat în primul trimestru al acestui an pierderi de 132,8 milioane dolari, de 9 ori mai mari faţă de perioada similară din 2021, conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES.

Cifra de afaceri brută a companiei a fost de 1,17 miliarde de dolari, în creştere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost determinată de cotaţiile la produsele petroliere mai mari decât cele din primele trei luni ale anului 2021.

"Cu toate acestea, indicatorii financiari, precum profitul operaţional (EBITDA) şi rezultatul net, au fost puternic impactaţi, ca urmare a mediului global de piaţă nefavorabil. Astfel, compania a consemnat un EBITDA negativ de 86,6 milioane de dolari, respectiv un rezultat net negativ de 132 de milioane de dolari", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, ca o consecinţă a contextului geopolitic actual, preţul ţiţeiului Brent s-a ridicat la niveluri atinse doar în 2008, iar media cotaţiei pentru perioada ianuarie - martie 2022 a fost de 102,2 dolari/baril, cu 67% mai mare decât cea din T1 2021. Nivelul maxim a ajuns pe data de 8 martie, atunci când cotaţiile Dated Brent au atins 137,6 dolari/bbl. De asemenea, Rompetrol Rafinare a resimţit impactul creşterii preţurilor la utilităţi, în special cele pentru gaze naturale şi energie electrică.

"În ciuda condiţiilor de piaţă actuale, cu disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu materie primă la nivel regional, efectul condiţiilor meteo nefavorabile din Marea Neagră, cât şi oprirea tehnologică a rafinăriei Petromidia, Rompetrol Rafinare şi-a onorat, în primul trimestru al anului, obligaţiile contractuale încheiate anterior şi a continuat, fără perturbări, livrările de produse petroliere, din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMG International", se precizează în comunicat.

Din producţia realizată în primele trei luni din 2022, aproximativ 65% a fost destinată pieţei domestice, în creştere faţă de nivelul de anul trecut. Restul totalului de produse petroliere a fost exportat pe pieţele regionale, acolo unde compania a susţinut subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de produse petroliere din Republica Moldova şi Georgia, dar şi cu o prezenţă semnificativă pe piaţa din Bulgaria.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare, în perioada ianuarie - martie 2022, s-a ridicat la 274 de milioane de dolari, în creştere cu 12% comparativ cu perioada ianuarie - martie 2021.

Rafinăria Petromidia a procesat, în perioada ianuarie-martie 2022, 980.000 de tone de materii prime, nivel în scădere comparativ cu T1 2021, ca urmare a sistării proceselor operaţionale din rafinăria Petromidia, pentru o perioadă de 20 de zile din luna martie, în vederea realizării lucrărilor cuprinse în oprirea tehnologică programată. Rafinăria a produs 260.000 de tone de benzine, respectiv 504.000 de tone de combustibil diesel şi jet.

Pe de altă parte, rafinăria Vega Ploieşti şi-a menţinut producţia la acelaşi nivel din ianuarie - martie 2021, cu aproape 70.000 de tone de materii prime prelucrate, în vederea obţinerii de produse petroliere speciale, cu valoare adăugată pe piaţa de profil. Rafinăria Vega este singura din România cu capabilitatea de obţinere a unor produse speciale, precum bitumul rutier şi cel cu polimeri, hexan sau solvenţi ecologici. Bitumul este comercializat exclusiv intern, Rompetrol Rafinare având o cotă de piaţă de aproape 20% din necesarul naţional, iar produse precum hexanul şi solvenţii ecologici sunt dedicaţi, în mare măsură, pieţei europene.

Cifra de afaceri brută a segmentului de petrochimie a consemnat o creştere de 50%, de la 46,8 milioane dolari în T1 2021, la 70,3 milioane dolari în T1 2022. Producţia totală de polimeri a diviziei de petrochimie a fost de 28.200 de tone, în uşoară creştere faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, vânzările totale ale segmentului petrochimic au înregistrat o creştere de 19%, ajungând la 40.000 de tone comercializate.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, cifra de afaceri brută consolidată a înregistrat în primul trimestru al acestui an o valoare de 772 de milioane de dolari, în creştere cu 14%, comparativ cu trimestrul 1 2021.

"Media cotaţiilor Platts (FOB Med Italy) exprimate în dolari (moneda de referinţă), a consemnat o creştere de 85% pentru motorină, respectiv, 66% pentru benzină. Din cauza deprecierii semnificative a leului în raport cu dolarul, cotaţia internaţională a motorinei a crescut, în moneda naţională (RON), cu peste 100%, iar cotaţia internaţională a benzinei, cu peste 80%, comparativ cu perioada ianuarie - martie 2021", se subliniază în comunicat.

Divizia de distribuţie a reuşit, în segmentul de retail, să comercializeze volume cu 9% mai mari, în primele trei luni din 2022, faţă de primele trei luni din 2021. Cu toate acestea, vânzările en-gros de carburanţi au consemnat scăderi, determinate de factori independenţi de activitatea companiei, un exemplu, în acest sens, fiind atacul cibernetic complex care a avut loc în prima parte a lunii martie şi care a afectat mai multe servicii, inclusiv Fill&Go.

În primele trei luni ale anului, Rompetrol Downstream a continuat programul de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi. Astfel, de la 1.068 de puncte de comercializare în T1 2021, compania a ajuns, la finalul lui martie 2022, la o reţea de 1.217 puncte de comercializare (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind aproape 350 de milioane de dolari în trimestrul 1 al lui 2022.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)

2022-05-16 18:42:30
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi