Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

DOZA DE CULTURĂ: "Solaris"

DOZA DE CULTURĂ: "Solaris"

DOZA DE CULTURĂ:
 

"Solaris" este titlul unui roman science fiction al scriitorului polonez Stanislaw Lem (1921-2006).

Cartea a fost publicată în 1961, potrivit http://english.lem.pl. Pe parcursul celor 14 capitole, sunt prezentate fenomenele stranii trăite de o echipă de cercetători care analizează suprafaţa îndepărtatei planete Solaris. Ceea ce, iniţial, pare a fi un ocean, se dovedeşte a fi un organism viu, capabil să de naştere unor fenomene complexe, ce pot fi ierarhizate ca intensitate dar nu şi înţelese.

Venirea psihologului Kris Kelvin pe staţia de cercetare de pe planeta Solaris coincide cu începutul unui experiment agresiv asupra "oceanului", ce implică bombardamente cu raze X.

Rezultatele acestui atac neprovocat sunt neaşteptate, ducând la traume psihologice pentru fiecare membru al echipei de cercetare. Kelvin este bântuit de imaginea soţiei sale şi de sentimente de vinovăţie, având în vedere că aceasta s-a sinucis la scurt timp după ce el pusese capăt relaţiei.

O posibilă interpretare a romanului "Solaris" este evidenţierea limitării antropomorfice a omului şi imposibilitatea realizării unei comunicări inteligibile între om şi fiinţe extraterestre. După cum Lem însuşi a declarat, intenţia sa a fost de a imagina o întâlnire între om şi o formă de existenţă extraterestră care nu poate fi cuprinsă în conceptele sau ideile create de mintea umană, potrivit http://english.lem.pl.

"Solaris" a fost ecranizat de trei ori, în anii 1968, 1972 şi 2002. Filmul din 1972, regizat de rusul Andrei Tarkovski, a fost distins cu Grand Prix la ediţia din acelaşi an a Festivalului de Film de la Cannes.

AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Irina Giurgiu)

2019-01-08 10:00:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!